Styrketræning guide: Frie vægte versus fitnessmaskiner

De bedste cardiomaskiner: Bedst kondition og fedtforbrænding

Af Marina Aagaard, MFT. Foto: CPhotography (Fitness bog)

Cardiomaskiner, kredsløbstræningsmaskiner, er de måske mest brugte maskiner i fitnesscentre året rundt – som eneste metode eller med anden træning.

Typiske spørgsmål: Hvilke cardiomaskiner er bedst til konditionstræning?
Hvilke cardiomaskiner forbrænder flest kalorier?

Træningsresultaterne afhænger af intensiteten, som afhænger af ens egen indsats; om man løber, stepper, cykler eller ror med den rigtige teknik og presser sig selv.

Optimerer man indsatsen bliver resultaterne bedre uanset maskintypen.

Fire populære cardiomaskiner

I JP Livsstil vurderede cand.scient Morten Zacho de fire mest populære cardiomaskiner i forhold til kondition, forbrænding og styrke.(9.5.15) 
Hans rating, rangering, er her vist med hjerter og tilføjet min kommentar.

cardiomaskiner cardiotræning Fitness

Løbebånd

Kondition           ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Forbrænding     ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Styrke                 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  

Løbebånd vurderes som bedst til kondition.

Løbebåndet er meget populært og det vurderes af mange trænere som nemt at gå i gang med. Alligevel er løb på løbebånd ikke helt det samme som udendørs løb, der er meget let gå til, og begyndere bliver ofte overraskede over båndets bevægelse.

Man skal lige vænne sig til den specielle fornemmelse af båndet, der flytter sig under fødderne på én. Og musklerne bliver ikke trænet lige så all-round som de gør under løb på landevej.

Fordelen ved løbebåndet er, at man kan træne meget systematiske intervaller på det uden forstyrrelser og ifølge Morten Zacho “kan man ikke bruge det uden at få noget ud af det” [blandt andet fordi slapper man for meget af, triller man af båndet …].

Som med løb generelt kan det være hårdt for fødder, ankler, knæ og hofter, så har man i forvejen problemer, skal man nok finde andre alternativer.

Læs mere om gang og løb på løbebånd her.

cardio_cykling_motionscykling

Kondicykel

Kondition            ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Forbrænding     ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Styrke                 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Kondicyklen vurderes som bedst til forbrænding.

Motions- eller kondicyklen er det nemmeste redskab at gå i gang med. De fleste kender til cykling og man sidder stationært og ret sikkert fast på kondicykler.
Der findes forskellige typer, som belaster musklerne lidt forskelligt.

Morten Zacho vurderer at cyklerne “giver mulighed for at man kan lurepasse, men hvis man kan motivere sig til at arbejde igennem, er der gode muligheder for at forbrænde en masse kalorier på cyklen”.

Cykeltræningen bliver mere spændende og mere intensiv, hvis man eksempelvis cykler i intervaller. Enten de, der er indkodet i maskinen, eller egne mere eller mindre systematiske intervaller. Find interval ideer her.

Læs mere om cykling på motionscykel her.

cardiotraening-roning-med-strakte-eller-bojede-ben0

Romaskine

Kondition            ♥ ♥ ♥ ♥  

Forbrænding     ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Styrke                 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Romaskinen vurderes som bedst til styrke[udholdenhed].

Romaskinen giver en meget intensiv kredsløbstræning med varieret brug af muskler i både overkrop, kropstamme og underkrop.

Ifølge Morten Zacho virker romaskinen som den eneste af disse fire cardiomaskiner “direkte muskelstyrkende på det meste af kroppen”.
Det er især muskeludholdenheden, der bliver trænet, så cardiomaskine roningen kan ikke erstatte styrketræning, fx roøvelser, få gentagelser, med styrketræningsudstyr.

Romaskinen er den mest teknisk krævende af de fire nævnte cardiomaskiner og teknikken skal være rigtig (følg link nederst), i modsat fald kan man blive træt i ryg, knæ og håndled.

I starten kan man blive ret træt i armene, så man ikke kan træne i så lang tid ad gangen, som på de andre maskiner:
Roning kræver en vis optræning, før man får optimalt udbytte. Til gengæld er det meget motiverende at man fx kan ro på tid og sammenligne sig med andre motionister på samme niveau fra hele verden (følg link til mere om roning her under).

Læs mere om roning på roergometer her.

cardio_crosstrainer

Crosstrainer

Kondition          ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Forbrænding   ♥ ♥ ♥ ♥  

Styrke               ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

På crosstrainerne, eller ellipsetræneren, laver man en bevægelse, der minder om gang eller løb, men uden flyvefase, d.v.s. at man har hele tiden fødderne på fodpladerne. Det giver en god konditionstræning med mindre ledbelastning end løb.

Man kan have fat i et stationært håndtag, i et par bevægelige håndtag eller bevæge armene frit. Typisk har man fat i de ‘aktive’ håndtag og det tvinger en til at bruge armene, hvilket aktiverer overkroppen mere end på motionscykel og løbebånd.

Det kan være svært eller føles unaturligt at følge crosstrainerens rytme, begyndere skal vænne sig til den – og det kan være vanskeligt at opnå ligeså høj intensitet på crosstraineren som på cyklen og på løbebåndet.

Læs mere om kredsløbstræning på crosstræner her.

Rigtig god træningslyst
– med den ene eller den anden træningsform med eller uden maskiner.

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Styrketræning guide: Frie vægte versus fitnessmaskiner