Sculpture by the Sea 2015: Natur, kultur og motion

Styrketræning guide: Frie vægte versus fitnessmaskiner

Af Marina Aagaard, MFT

Oprindeligt foregik al styrketræning med frie vægte. Med tiden skete der i fitnesscentre et skift, så der kom flere og flere maskiner ind i styrketræningen. Så kom der en generel modreaktion mod alt for maskinel træning, så tendensen gik back to basics med frie vægte over det meste af linjen. Frie vægte giver bevægelsesfrihed og nærmest endeløse muligheder, men er frivægtstræning altid det bedste for alle?

Frie vægte versus fitnessmaskiner

Overvej følgende ved planlægning af træning:

Frie vægte

Frivægtstræning omfatter træning med alle former for frie vægte, vægte, stænger, kettlebells, medicinbolde o.l. Kabeltræning regnes ofte for frivægtstræning.

Frie vægte tillader frie naturlige bevægelser, der kan tilpasses enhver krop, og giver en lang række fordele eksempelvis træning af balance og koordination med fuldt bevægeudslag og uden begrænsninger.

Frivægtstræning – især de mere komplekse øvelser – kræver en vis kropsfornemmelse og løbende instruktion. Især det sidste er sjældent med mindre man køber personlig træning.

På trods af frivægtstræningens mange fordele, udføres en del frivægtstræning så forkert og usundt, at maskintræning måske nok havde været bedre?

Har man til gengæld en dygtig træner til at vise teknikken og spotte, tjekke og vejlede, løbende, og mestrer man øvelserne, kan man med fordel træne frivægtstræning fra dag 1 og fremadrettet. Frie øvelser sikrer at kroppens egne styrings- og beskyttelsessystemer (nervesystem og sanser) trænes, så man er gearet til hverdags- og idrætssituationer.

Maskiner

Maskiner muliggør træning på specielle måder i alternative stillinger, fx siddende lændetræning for svage udøvere, samt isolationstræning.
Udvalgte maskiner kan være hensigtsmæssige ved visse sygdomme og skader.

Maskintræning er nemmere for nybegyndere, som træner uden instruktion og maskintræning mindsker risikoen for uheld såsom tab af vægte, skiver o.l.
Til gengæld passer maskiner ikke til alle og maskiner forhindrer ikke automatisk overbelastning og skader; der kræves også korrekt og sikker teknik i maskiner.

Maskiner bør ikke ses som en erstatning for frie vægte, men som et supplement. Desværre benytter mange motionister næsten kun maskiner, i stedet for at bruge dem i kombination med eller forud for frivægtstræning.

Øvelsesvalg

Der er ikke en enkelt metode eller et enkelt redskab, der kan bruges til alle formål eller øvelser og alle personer. Vælg den bedste løsning vurderet ud fra muligheder og begrænsninger og relevans i relation til person og målsætning.

Frie vægte versus Fitnessmaskiner Marina Aagaard blog FitnessTabel: Uddrag fra bogen Fitness og styrketræning. 4 udgave, 1. oplag. 2014.

God træningslyst.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sculpture by the Sea 2015: Natur, kultur og motion