Fitness guide: 10 ting du bør vide ved valg af fitnesscenter

Top 20 Fitness Træningstendenser 2014

Af Marina Aagaard, MFT

Hvert år skriver alverdens aviser, blade og internetportaler om træningstendenser for det nye år. De citerer stort set alle organisationen ACSM, American College of Sports Medicine, der på basis af en international undersøgelse udgiver en top 20.
ACSM vurderer ud fra deres undersøgelse, hvad der er oppe i tiden lige nu, hvad der er reelle udviklingstendenser – hvad der kommer for at blive ? og hvad der er modefænomener og på vej ud.

I år røg Zumba ud og HIIT direkte ind på førstepladsen!

kettlebell

Her er ACSM listen, hvor jeg har påført sidste års placering. Under listen ses mine fitness blog kommentarer samt udvalgte ACSM kommentarer.

TOP 20 Fitness Træningstendenser 2014

 1. High-Intensity Interval Training (ny på liste)
 2. Kropsvægt Træning (3.)
 3. Uddannede, Certificerede og Erfarne Fitness Fagfolk (1.)
 4. Styrketræning (2.)
 5. Træning og vægttab (5.)
 6. Personlig træning (7.)
 7. Fitness Programmer for Ældre Voksne (6.)
 8. Funktionel Fitness (8.)
 9. Hold Personlig Træning (Group Personal Training) (10.)
 10. Yoga (14.)
 11. Børn og Træning for Behandling af Fedme (4.)
 12. Job og Sundhed Promovering (11.)
 13. Core Training (9.)
 14. Udendørs Aktiviteter (13.)
 15. Cirkeltræning (circuit training) (18.)
 16. Resultat Måling (testning og analyse af effekt) (17.)
 17. Wellness Coaching (20.)
 18. Sports-Specifik Træning (tilbage på liste, 17. i 2012)
 19. Job og Sundhed Incitament Programmer (15.)
 20. Boot Camp (16.)

1. High-Intensity Interval Training (HIIT)

Intensiv træning med korte høj-intensive arbejdsperioder efterfulgt af en pause og en samlet træningstid på under 30 minutter. Ikke en nyhed, tværtimod har det været del af klassisk sportstræning gennem mange år og gennem de senere år også en del af mange CrossFit træningspas. HIIT har været foreslået som trend tidligere, men er først kommet på Top 20 listen i år. Det har dog højst sandsynligt været at finde i mange af de såkaldte boot camp programmer, der har været på listen i nogle år.
Ifølge ACSM er HIIT p.t. meget udbredt, trods advarsler fra visse fagfolk: ” Meget, meget populært, men høje skadesforekomster, der er behov for mere kvalificerede professionelle på dette område”. Læs mere om HIIT og HIRT.

2. Kropsvægttræning (3.)

Træning med kroppens egen vægt kom på listen sidste år som nummer 3 og er nu nummer 2. Har træning med kroppens egen vægt ikke været populært før? Jo, næsten siden tidernes morgen og det har været en af de mest populære træningsformer i holdtræning siden fitness startede i 70’erne, bl.a. i Workout og Stram op træning. Det er et tegn på, at det er ikke så meget træningsformen, men måden det bliver omtalt og markedsført på, der er sætter det på trendlisten.

3. Uddannede, Certificerede og Erfarne Fitness Fagfolk (1.)

Tendensen med veluddannede fitness professionel har været på førstepladsen seks år i træk og er for første gang i år blevet overhalet.
Det betyder dog ikke, at det ikke stadig ikke er vigtigt. Tværtimod betyder behovet for intensiv træning og træning med kroppens egen vægt at det er næsten endnu mere vigtigt end før, at instruktørerne er veluddannede og erfarne.

4. Styrketræning (2.)

Styrketræning er ikke et nyt fænomen. Det har været populært siden oldtiden. Det nye er, at i dag træner mange flere styrketræning for styrketræningens egen skyld og ikke kun som et middel til at blive bedre i idræt eller andet.
Styrketræning er populært i alle dele af fitness- og sundhedssektoren og stiger i popularitet for særlige målgrupper som unge og ældre og målgrupper med særlige behov, fx de med livsstilssygdomme.

5. Træning og vægttab (5.)

Træning og vægttab har været i vækst siden undersøgelserne begyndte og er et resultat af, at forskning har vist at kombinationen af træning og kost er essentielt for vedligeholde vægten og kan forbedre vedholdenheden i forbindelse med diæter og vægttabsprogrammer (ACSM).

6. Personlig træning (7.)

Personlig træning, en-til-en træning med forskellige former for træning, bliver stadigt mere udbredt. Blandt andet på grund af trænendes ønske om bedre resultater på kortere tid. En årsag til stigningen i personlig træning skal også findes i, at der uddannes flere personlige trænere end tidligere og fitnesscentrenes markedsføring har betydet, at flere er blevet opmærksomme på muligheden.
Læs mere om Personlig træning.

7. Fitness Programmer for Ældre Voksne (6.)

Træning for ældre har været på Top 20 siden listens start i 2006. Naturligt nok eftersom antal ældre over 60 år er tredoblet i løbet af de sidste 50 år. Det tal forventes tredoblet i de næste årtier, så der er 2 mia. over 60 i 2050 (www.un.org)!
Trenden understøttes af, at der forskes meget i ældretræning og alle forsøg peger på, at træningen er gavnlig. ACSM anbefaler, at der udvikles flere programmer for ældre, bl.a. er det helt oplagt i dagtimerne, hvor de fleste træningscentre langt fra er fuldt belagt.

8. Funktionel Fitness (8.)

Functional Fitness, der har været på listen siden 2007, defineres her af ACSM som ‘brug af styrketræning til at forbedre balance, koordination, kraft, power og udholdenhed for at forbedre ens evne til at udføre aktiviteter i dagligdagen’.
Det nævnes samtidig, at Functional Fitness forekommer i mange programmer med ældretræning, hvor øvelserne imiterer aktiviteter i hjemmet.
Fænomenet funktionel træning generelt referer ofte til al træning, der har en funktion eller et formål i enten hverdagsaktivitet eller idrætstræning.

9. Hold Personlig Træning (Group Personal Training) (10.)

Personlig træning for små hold, på listen siden 2007, fortsætter med at være en populær trend. Træningen omfatter træning for 2-3 personer på samme tid (op til 5) og er ikke bare personlig og målrettet, men også økonomisk rentabel for både deltagere og træneren.

10. Yoga (14.)

Yoga kom på top 20 listen i 2008, faldt ud i 2009, men kom tilbage igen og har været med siden. Yoga har dog været populær i flere tusind år og vil fortsætte med at være det, uanset om det er på listen eller ej. Det skyldes at yoga findes i utallige variationer, fra helt let til avanceret niveau. Samtidig findes der et meget stort antal instruktører, bøger og film om yoga, der gør træningen let tilgængelig. 

11. Børn og Træning for Behandling af Fedme (4.)

Børn og fedme, som det hed da det kom på listen i 2007, er sunket lidt ned i rækkerne, men er stadig aktuelt. For fedme blandt børn og unge er stadig et meget stort problem i de fleste lande, så der er behov for både nationale og lokale initiativer og målrettet fitness træning for at medvirke til at bremse og vende den udvikling.

12. Job og Sundhed Promovering (13.)

Et oplagt sted at sætte ind med sundhed er på arbejdspladsen og det er en tendens, der fortsætter med at vokse, både via initiativer iværksat af arbejdspladsen selv og i samarbejde med eksterne sundhedsfirmaer.

13. Core Training (9.)

Core træning, eller kropsstammetræning, er træning af især styrke og stabilitet for mave, lænd og brystkasse (thorax). “Det omfatter øvelser for musklerne omkring hofter, lænd, og mave, der alle støtter rygsøjlen og brystkassen” (ACSM).
Core training er ingen ny træningsform, det har været brugt af gymnaster gennem tiderne. Det nye er, at i fitness, gør man ofte brug af redskaber i træningen såsom store bolde, BOSU (luftpuder), vippebrædder og skumruller.
Selvom træningen har tabt lidt af populariteten, core training er droppet fra en stabil top 5 placering i 2007-2010, så vil det fortsat eksistere, men måske især i forbindelse med andre programmer såsom Functional Fitness.

14. Udendørs Aktiviteter (13.)

Udendørs aktiviteter omfatter ikke bare løb, gang og cykling, men ifølge ACSM også traveture, kano og kajak sejlads, samt diverse spil og sportsaktiviteter.
I undersøgelsen omfattede det også campingture …
På trods af at vejret i visse lande kan forkorte sæsonen, er decideret udendørs træning blevet tiltagende populært, fordi der er kommet flere faciliteter til det, træningspavillioner og udendørs fitness redskaber ? og så er frisk luft en ekstra fordel ved den træning.  

15. Cirkeltræning (circuit training) (18.)

Cirkeltræning kom på listen for første gang i 2013 og er gået frem i år. Ifølge ACSM defineres cirkeltræning som “6-10 øvelser, der udføres lige efter hinanden i en forudbestemt rækkefølge. Hver øvelse udføres et vist antal gange eller i en vis tidsperiode før man holder en kort pause og går til næste øvelse”.
Circuit training har nu været anvendt lige siden 60’erne og den klassiske definition er 9-12 øvelser i serie og uden eller helt kort pause mellem øvelser.
I forbindelse med at høj-intensiv kortvarig træning er blevet tiltagende populært hitter cirkeltræning igen og ses nu i mange former og programtyper, fx HICT.

16. Resultat Måling (testning og analyse af effekt) (17.)

ACSM definerer resultatmåling, outcome measurements, som en trend, der fokuserer på målinger, der undersøger om et program virker. Dette kan gøres på mange måder, bl.a. via løbende testning.
Resultatmåling var tidligere på listen, faldt så ud, men vendte tilbage sidste år.

17. Wellness Coaching (20.)

Wellness coaching, der kom på listen i 2010, fungerer som en-til-en træning med fokus på adfærdsændring for at fremme sundhed, sygdomsforebyggelse og rehabilitering.
Jf. ACSM fokuserer wellness coaches på kundens værdier, behov, visioner og mål.
Egentlig det samme som en god personlig træner gør, men måske i højere grad med fokus på den øvrige livsstil.

18. Sports-Specifik Træning (tilbage på liste)

Sports-specifik træning var med på listen fra 2010, faldt ud i 2013, men er nu tilbage. Ifølge ACSM omfatter trenden sports-specifik træning for fx baseball og tennis og er designet især for unge sportsudøvere. Med den relativt snævre definition er det ikke underligt, at trenden ikke ligger højere.
Omfattede definitionen i stedet sports-specifik træning til alle idrætsformer i alle aldre, fx også skiløb, golf, håndbold, fodbold og endda løb og cykling, der også er idrætsgrene, så ville det nok være at finde højere og permanent på listen.

19. Job og Sundhed Incitament Programmer (15.)

Denne trend kom på listen i 2011 og har været med siden. Det handler om programmer, der fremmer positiv sundhedsadfærd som del af ansattes sundhedsprogrammer og sundhedsfordele via incitamenter af forskellig art. Det overordnede mål er at reducere omkostninger i forbindelse med sygdom [sygefravær], som både små og store firmaer og organisationer oplever (ACSM).

20. Boot Camp (16.)

Boot camp træning kom på listen i 2010, efter at have ligget lige udenfor i de to foregående år. ACSM definerer Boot Camp, som en ‘høj-intensiv struktureret aktivitet efter militær-agtigt mønster. Det omfatter kredsløbstræning, styrke- og udholdenhedstræning og smidighedsøvelser og omfatter typisk både indendørs og udendørs øvelser, typisk under ledelse af en entusiastisk [læs kommanderende] instruktør. Det kan også omfatte sports-agtige øvelser og kropsvægttræning’.

Bemærk, Boot Camp udtrykket bruges også om korte 8-10 ugers træningsforløb.

Træningen kan være som ovenfor beskrevet, men også ved lavere intensitet.

Top 20 Træningsformer undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på en liste over 38 mulige trends. De 25 fra forrige år samt 13 nye foreslået af ACSM’s Health & Fitness Journals stab. Deltagerne skal give en score fra 1 til 10 og må gerne kommentere.

Undersøgelsen blev sendt til 28.924 fitness fagfolk, 3.815 svarede, en svarprocent på 13 %, hvilket er vurderes som fremragende.

På årets Top 20 liste for 2014 er Zumba røget ud, og Pilates, Spinning, Balancetræning og Boldtræning er ude for andet år i træk, hvilket får ACSM til at konstatere at de blot er modefænomener.

Det er dog ikke underligt at visse ting ryger ud. Det vil ske, ikke fordi de nødvendigvis bliver upopulære, men for at give plads til nye fænomener; trends eller diller.

Tidligere har det vist sig, også i ACSM’s undersøgelser, at visse ting dukker op igen eller dukker op i andre former eller med andre navne. Fx findes der nu mange former for indendørs cykling hold og balance- og boldtræning er ofte er med i funktionel træning og core training, der begge er på listen …

Det var ACSM’s Top 20. Mangler der noget på listen? Nogle vil nok mene, at der gør, fx CrossFit, men denne og andre af de store nye træningsformer relaterer til de ovennævnte hovedformer som fx HIIT, High-Intensity Interval Training, og styrketræning og er derfor indtil videre dækket ind.
Top 20 listen giver et godt indblik i tidens træningstendenser, samtidig kan det billede suppleres med et kig på Google’s liste med de mest anvendte fitness workout søgeord:

Google Top 10 Most-Googled Workouts 2013

 1. Insanity Workout (US koncept, intensiv kredsløb/styrke kropsvægttræning)
 2. CrossFit Workout (internationalt koncept med høj-intensiv hård træning)
 3. Ab Workouts (mavetræning i alle afskygninger hitter altid)
 4. Bicep Workouts (træning af forsiden af armene er en favorit blandt mænd)
 5. 7-Minute Workout (et medieskabt navn for cirkeltræning på 7 minutter)
 6. Kettlebell Workout (kettlebell træning får måske plads på Top 20 listen?)
 7. Shoulder Workouts ((over)træning af skuldrene er populært)
 8. Back Workouts (træning af ryggen og lænden dækker utallige øvelser)
 9. Plank Exercises (plankeøvelser, kropsstammetræning, er fortsat populære)
 10. TRX Workout (slyngetræning, især med TRX udstyret, vokser i popularitet)

Du kan læse mere om de forskellige træningsformer i bøger, på hjemmesider og på denne fitness blog. Desuden er der millioner af videoklip og et voksende antal apps med de nævnte træningspas aktiviteter.

Reference

ACSM: Now Trending: Worldwide Survey of Fitness Trends 2014 

ACSM: Worldwide survey reveals fitness trends for 2013.

High-Intensity Training, CrossFit Top Google’s List of Most Searched Exercises

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness guide: 10 ting du bør vide ved valg af fitnesscenter