Fitness Guide: Motivation til motion for og imod

Fitness guide: 10 ting du bør vide ved valg af fitnesscenter

Af Marina Aagaard, MFT,

I dag er der fitnesscentre på næsten hvert gadehjørne, i alle prislejer og med hold og træning for enhver smag og ethvert behov, men hvad er hvad og hvad er bedst? Her er din personlige fitnesscenter guide, så du kan vælge rigtigt eller vælge om.

web_mobilitet_straek_side

Valg af fitnesscenter

1. Beliggenhed

Afstanden til fitnesscenteret, også selvom den er begrænset, er afgørende for manges fitnesscenter valg. Jo tættere på, jo hurtigere er det at komme derhen; det kan gøre det nemmere at holde ved træningen.

 • Find ud af, hvordan du selv hurtigst og lettest kommer hen til fitnesscenteret.
 • Tjek om, der er offentlig transport til døren.
 • Tjek om der er gode parkeringsforhold.
 • Tip: En cykel- eller løbetur hen til træningen tæller som opvarmning.

Måske er det ikke altid den bedste løsning at vælge ‘det første’, nærmeste, center? Find ud af med dig selv, om det nærmeste center er det bedste for dig.

Det er en fordel, at de store fitnesskæder har mange centre, så du kan benytte dit medlemskab i flere byer og både i nærheden af dit studium eller job og dit hjem.
Til gengæld har du måske slet ikke behov for den mulighed og har større glæde af at træne i et mindre uafhængigt fitnesscenter. Det er helt individuelt.

2. Tid og tider

De fleste fitnesscentre har lange åbningstider, typisk 6-22 i hverdage og 8-18 lørdag-søndag, af og til længere. Så der er gode muligheder for at træne enten før eller efter dagens gøremål og i hverdag såvel som weekend.

 • Find et fitnesscenter, der er tæt på, så du sparer transporttid.
 • Vælg en effektiv træningsform, så du når mere træning på kortere tid.
 • Træn på et tidspunkt, der passer godt i dit program (og/eller):
 • Træn når det er lettest og hurtigst at komme til udstyr (undgå gerne 17-19).

3. Rammer

Der er fitnesscentre for hver en smag, så først og fremmest gælder det om at finde ud af, hvad man selv foretrækker og eventuelt lave en lille SWOT analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats); afveje fordele og ulemper.

 • Find ud af, hvad du motiveres af, hvilke rammer du foretrækker: Et lille eller stort? Fint design og lækre faciliteter eller et råt fabrikslook? Flest maskiner eller frie vægte? Vægtløftningfaciliteter, high tech fitness eller specialhold?
 • Tag ind og se faciliteterne, træningsplanerne og personalet an ? vurder, om du tiltrækkes af centerets stemning. Bemærk, at stemningen, og publikum, skifter i løbet af dagen, der er mest hektisk og mest larm lige efter arbejdstid, så tjek centeret på det tidspunkt, du ønsker at træne. 
 • Tag en prøvetime for et vist beløb, det trækkes normalt fra ved tilmelding.

4. Redskaber

Der er utallige træningsmuligheder og redskaber i fitnesscentre, det er nærmest en ‘legeplads for voksne’:

 • Er du til frie vægte? Tjek, at der er det, du skal bruge og at det er i o.k. stand.
 • Er du til maskintræning? Undersøg om maskinerne er velfungerende.
  Nogle centre har ældre og lidt slidt udstyr og man skal gøre op med sig selv, om man synes, at det er hyggeligt eller træls.
  Gammelt udstyr ikke per definition dårligt, det kan sagtens være godt, men især cardiomaskiner med mange dele og hyppig brug, bliver tit slidt i stykker.
  Er noget i styrkker, så sig det til den ansvarlige (virker det ikke; skift center).
 • Vær ikke bange for at prøve andet udstyr end det, du er vant til. Der kommer løbende nyt udstyr, som er bedre end det vante, så prøv dig frem. 

Mange træningsvante har set papirlapper på udstyret ‘virker ikke’ ?
Heldigvis er der sket meget på udstyrssiden de senere år, så der går længere tid imellem, at der er udstyr, maskiner, spinningcykler eller brusere som ikke fungerer.

Fitnesscenter og valg af fitnesscenter Foto Henrik Elstrup

5. Træning

Spørg dig selv, hvilken type træning du foretrækker: Individuel eller holdtræning? Let træning eller tung træning? Med eller uden musik? Nem eller udfordrende træning? Vægtløftning, fitnesstræning eller holdtræning? Pilates, zumba, step eller combat hold? Freestyle eller til koncepttræning?

 • Er du til styrketræning? Så tjek, at der er det udstyr, du har brug for ? og at der er nok, hvis du træner på tider, hvor mange andre også træner.
 • Er du til holdtræning? Så undersøg om holdtider og indhold passer med dine ønsker og tidsplan. Er der de hold, du ønsker, og især, er der plads på de hold, du gerne vil være med på? Tjek det på forhånd, for af og til kan der være lange ventelister på udvalgte hold (derfor er det god stil at melde til og fra). De fleste centre har efterhånden online booking, så man nemt kan tilmelde og framelde sig.

  Bemærk, at nogle centre kører med videoundervisning i stedet for (eller som supplement til) en live instruktør. Det kan motivere nogen, og hvis man er rutineret motionist, vil spare penge eller træne på specielle tidspunkter (uden for normale holdtider), er det et fint tilbud.For begyndere er langt det mest hensigtsmæssige dog træning med en instruktør, som kan hjælpe og vejlede undervejs under øvelserne, så man ikke træner forkert.

7. Trænere og instruktører

Træningen er kun lige så god som instruktørerne, som kan være helt i top eller …

 • Spørg til instruktørers og træneres baggrund og kvalifikationer. Både i fitnesstræning, personlig træning og holdtræning er der meget stor forskel på instruktørers og træneres uddannelse og dermed også kvaliteten af træningen. Der er forskel både fra fitnesscenter til fitnesscenter, men også i det enkelte fitnesscenter.
 • Ud over at de faglige kvalifikationer skal være i orden, bør det også være en person, der motiverer dig ? stemmer kemien ikke overens, så find en anden træner eller et andet hold. Der er nok at tage af.

7. Pris

I de senere år er der kommet et meget varieret fitnesscenterudbud fra lavpris til luksus; priser fra omkring 100-200 kroner pr. måned, hvilket er helt utroligt billigt (før år 2000 var normalprisen omkring 400-500 pr. måned), til 500-1000 kroner for centre med særlige luksustilbud som wellnessafdeling eller svømmebad.

Til gengæld er intet helt gratis: D.v.s. ‘træn gratis’ eller ‘træn for en krone’ er for godt til at være sandt; der er en eller anden form for omkostning, så nærlæs tilbud og lav en sammenligning. Det der ser billigst ud, er måske ikke billigst for dig.

Priser og tilmelding – tjek:

 • Er der differentieret pris afhængigt af, hvornår på døgnet du træner? Der kan være penge at spare.
 • Hvad får du for pengene? Mange centre har en billig grundpris og så betaler man ekstra for det, man har behov for.
 • Er der er en programlægning (der burde være obligatorisk for nye) med i indmeldelsesgebyret? Ellers bør den tilkøbes.
 • Er der rabatordninger ? eksempelvis for særlige kundegrupper og ved køb af længere perioder?
 • Er du bundet af medlemskabet?
 • Er der en opsigelsesperiode? ? og hvordan opsiges medlemskabet?
 • Kan medlemskabet sættes i bero ved ferie eller sygdom?
 • Spørg før tilmelding om valg af ‘ingen binding’, for det koster: Selvom der reklameres med ingen binding, er der jævnligt en eller anden form for binding; bl.a. kan det være vanskeligt at opsige medlemskabet, man skal oftest møde op personligt, eller der er en højere månedspris, hvis man ikke binder sig.
  Ved udmelding kan man komme ud for at betale for den måned, man siger op, plus den efterfølgende måned.
 • Tjek hele kontrakt, før tilmelding. Læs det med småt.
 • Husk at tjekke regningen; læs dine kontoudtog, så du ved hvilket beløb, der bliver trukket hver måned.
 • Undgå gebyrer. Tjek politik om gebyrer og strafgebyrer, der er normal praksis: Mange centre har gebyrer for deres ydelser, i de fleste kædecentre betaler man fx et strafgebyr, typisk 30-35 kroner, hvis man udebliver fra sin holdtræning uden at melde afbud (og man kan også blive frataget muligheden for at tilmelde sig online ved gentagne udeblivelser).

Undersøg forhold på forhånd, så du ikke overraskes.

8. Regler

Tjek fitnesscenterets regler: Der er overvejende gode regler om takt og tone, sober påklædning, hygiejne og mobiltelefonforbud. Regler som alle har gavn af at følge.

For de, der kan lide vægtløftning kan der dog i nogle fitnesscentre være forhold og regler der vanskeliggør det: Ingen larm (ingen drop af vægt), ingen vægte over 26 kilo, forbud mod brug af talkum, etc. Undersøg mulighederne på forhånd.

Læs om uskrevne regler her: God stil i fitnesscenteret: Fitnesscenter Do og Don’t

9. Produkter

Fitnesscentre tilbyder ofte et udvalg af produkter, tøj, sko, håndklæder og andet tilbehør. Det kan være heldigt, hvis du 1) med tøjet vil vise, at (hvor) du træner, 2) har glemt håndklædet hjemme eller 3) har brug for en motiverende gave.

Mange fitnesscentre sælger også diverse snacks, fx proteinbarer, der kan være en let løsning til et mellemmåltid. Vær dog opmærksom på, at du får seriøs vejledning.

Vid, at 1) kosttilskud er generelt ikke nødvendige for at få resultater, 2) kosttilskud og snacks kan give overflødige kalorier (så fedtforbrændende træning er spildt) og 3) kosttilskud kan være direkte usunde (en undersøgelse viste, at over 600 kosttilskud var forurenede), så tjek produkter meget nøje. Bemærk, at danske produkter er under strengere kontrol end mange af de udenlandske.

10. Sundhed

Som med det meste andet, så er fitness godt og sundt, når det foregår rigtigt, og noget værre skidt, når det foregår forkert. Ikke bare din træning påvirker det reelle sundhedsudbytte. Også centerets rammer og metoder er afgørende.

I sundhedsøjemed skal du være opmærksom på:

Støjniveau

Er volumen meget høj i holdtræning, fx zumbafitness eller holdcykling, så er der stor risiko for at forringe hørelsen over tid. Også megen støj i styrkesalen kan ødelægge hørelsen. Vær opmærksom. Tag ingen chancer; høretab er et handicap. Bed om dæmpet volumen eller bær ørepropper.

Temperatur og træk

For høj temperatur eller for lav temperatur og træk (ved udluftning eller kraftige ventilatorer) kan resultere i ubehag eller forkølelse.
Klæd dig af og på efter forholdene og træn ikke i træk.

Hygiejne

Hvor mange mennesker samles, samles der skidt og mange bakterier. Det er en medvirkende årsag til sygdom. Husk at medbringe håndklæde, vær opmærksom på (dør)håndtag og bænke, maskiner og udstyr. Vask hænder ofte.

Sikkerhed

Pas på glatte gulve, stativer og beslag, der rager ud, udstyr der ligger på gulvet eller lav lofthøjde ved diverse stativer.
Vær selv opmærksom og meddel evt. problemer til den træningsansvarlige.

Rent og pænt er noget af det, der vægtes højt hos fitnesstrænende ? og prioriteres af centeret. Både i træningssale og i baderum bør der være rent for hygiejnens skyld. Det er dog vanskeligt at finde et fitnesscenter, der er 100% rent, for selvom der er rengøring 1-2 gange om dagen, er der flere hundrede, der benytter faciliteterne hver dag. Synes du alligevel, at rengøringen er for dårlig, så sig til ved receptionen eller vælg et andet center.

God træningslyst!


Hvad ved denne fitness blog forfatter om fitnesscentre?

Blogforfatteren er tidligere

– styrketræningsansvarlig i New Body
– centerdirektør og hold regionschef i fitnesskæden Form og Figur
– direktør og medejer af det uafhængige fitnesscenter BodyTeria
– og har dyrket styrketræning og holdtræning næsten dagligt i mere end 25 år i både kommercielle centre og foreninger i Jylland, på Fyn og Sjælland og i udlandet.

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness Guide: Motivation til motion for og imod