Danmarks Naturkanon: Top 15 skønneste steder

Top 20 Fitness Træningstendenser 2019: Wearables er # 1

Af Marina Aagaard, MFT

Hvad er det nyeste inden for motion og træning?
ACSM, American College of Sports Medicine, har netop for 13. gang udgivet
deres internationale Worldwide Survey of Fitness Trends, nu for 2019.

Wearables bytter igen plads med HIIT, High-Intensity Interval Training,
så krop
sbåren teknologi atter topper Top 20 Fitness trend listen.

Top 20 Fitness træningstendenser 2019 ACSM

Listen er spændende læsning for alle, der er interesserede i fysisk aktivitet.
Der er dog ikke revolutionerende nyt i forhold til de seneste års tendenser.

Årets eneste nye aktivitet på listen er træning efter genoptræning, post-rehabiliterings-
træning, der kommer ind på 20. pladsen og skubber sports specifik træning ud.

Holdtræning er igen # 2 og fitness for ældre springer fra 9. op til 4. pladsen.
Nogle trends bevarer samme plads på listen, andre rykker et par pladser.

Overraskende er, at styrketræning forsvinder helt fra listen (nr. 4),
hvilket skyldes, at ACSM nu vurderer, at det er for generel en betegnelse; styrketræning
findes under flere andre punkter fx personlig træning, fitness for ældre og kropsvægttræning.
Man kan sige, at det samme gør sig gældende for holdtræning (nr. 2) …

Her er ACSM’s Top 20 fitnesstendenser for 2019. Ud for hver trend har jeg påført sidste års placering i parentes. Under listen ses uddybende kommentarer fra ACSM og undertegnede.


Top 20 Fitness Træningstendenser 2019 


  1. Wearable technology, wearables (3)

  2. Holdtræning (2)

  3. High-intensity interval training (1)

  4. Fitnessprogrammer for ældre (9)

  5. Kropsvægttræning (4)

  6. Uddannede, certificerede og erfarne fitness professionelle (6)

  7. Yoga (7)

  8. Personlig træning (8)

  9. Funktionel fitness træning (10)

10. Exercise is medicine (12)

11. Sundhed og wellness coaching (18)

12. Træning og vægttab (11)

13. Mobile træningsapps (ude i 2018)

14. Smidighed og mobility rollers (15)

15. Arbejdsplads sundhed og wellness (ude i 2018)

16. Resultatmåling/testning (ude i 2018)

17. Udendørs aktiviteter (14)

18. Licenser for fitness profesionelle (16)

19. Personlig træning for små hold (13)

20. Post-rehabiliterings-træning (ny)


ACSM undersøgelsen

Undersøgelsen, der er gennemført for 13. gang, blev denne gang sendt online til  37.075 fitness fagfolk (mod 114.455 i 2018) og blev besvaret af 2038 over hele verden, en fornuftig svarrate på 6 %. Der var 39 mulige trends udvalgt af staben hos ACSM’s Health & Fitness Journal®. Heraf blev de 20 valgt, rangeret og nu publiceret.

ACSM, verdens største organisation for træningsfysiologer og læger, har hvert år siden 2006 undersøgt, hvad fitness fagfolk ser som stabile udviklingstendenser, trends, eller diller, modefænomener, der er populære i korte perioder, hvorefter de forsvinder.

Svarene er modtaget fra stort set alle kontinenter og omfattede landene i Storbritannien, Australien, Canada, Kina, Frankrig, Tyskland, Japan, Indien, Italien, Rusland, Singapore, Taiwan og USA. Undersøgelsens demografi indbefattede 65% kvinder, stor aldersspredning, 60% har mere end 10 års erfaring i branchen og 33% med mere end 20 års erfaring.


TOP 20 Fitness trends

1. Wearables (wearable technology) (3)

På dansk bruges stadigvæk udtrykket Wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi.

Salget af bærbart måleudstyr, pulsmålere, fittrackere og lignende, i armbånd, briller, tekstiler med mere, er i stadig stigning og udgør nu en milliard-industri, forventet salg i år 1,5 mia. US dollars. Wearables omfatter bl.a. fitness- og aktivitetsmålere fra Misfit, Apple iWatch, Garmin, EFOSMH, Pebble Time, Juboury, Samsung, Basis, Jawbone, Fitbit og Polar.

ACSM konstaterede forrige år, at det ser ud som om back to basics filosofien er ved at forsvinde. Måske. Måske ikke. Low tech workouts som CrossFit er stadig meget populære og lever side om side med høj-teknologi, når danskerne træner.

2. Holdtræning (2)

ACSM definerer holdtræning, group training eller group exercise, som bevidst designet træning med (motiverende) instruktion for hold med fem eller flere deltagere.
(Personlig træning for små hold beskriver ACSM som træning for typisk 2-4).

Holdtræning var sidste år, 2017, ny på Top 20 på en 6. plads, men har reelt været med siden listens start gemt under andre trends; ACSM nævner selv klasser som aerobics, indoor cycling og [fitness] dans.

Holdtræning skal ses som en generel trend rettet (større) hold ikke specialhold som Zumba og andre dansehold.

Holdtræning dækker alle former for træning for små eller store hold med instruktion; styrketræning, konditionstræning, balancetræning og smidighedstræning.
Forskning har vist at holdtræning, træning på hold sammen med andre, øger vedholdenheden i fysisk træning og er derfor en væsentlig ‘metode’, ikke en træningsform.

Shotsbywolf Unsplash

3. Høj-intensiv interval træning (1)

High-intensity interval training, HIIT, var på førstepladsen i 2014, på andenpladsen i 2015 og på tredjepladsen i 2016 og 2017. Stadigvæk populært til trods for at flere adspurgte brancheeksperter advarer mod at det kan være risikabelt og føre til skader.

HIIT træningen består af korte arbejdsperioder med høj-intensiv træning efterfulgt af korte (aktive) pauseperioder og varer typisk under 30 minutter. 2-3 træningspas per uge.

Intervaltræning er meget effektivt og er særdeles populært såvel idræts- som fitnessregi. Træningsformen anvendes også i sundhedsregi fx sundhedshuse, hvor blandt andet fysioterapeuter bruger det til patienter. Man kan erstatte høj-intensiv med moderat-intensiv intervaltræning.Victor Freitas Unsplash

4. Fitnessprogrammer for ældre (9)

ACSM opfordrer sundheds- og fitnessprofessionelle til at udnytte dette eksponentielt voksende marked ved at tilbyde aldersrelaterede og sikre træningsprogrammer for den aldrende del af befolkningen [I Danmark tilbydes allerede mange steder senior fitness].

Særligt aktive ældre kan træne i fitnesscentre, hvor de kan deltage i mere anstrengende træningsprogrammer, som omfatter styrketræning, holdidræt og HIIT.
Svagelige ældre kan forbedre deres balance og evne til at udføre dagligdags aktiviteter, når de deltager i passende funktionelle fitness aktiviteter.

Interessen for sundheden hos ældre har siden starten været i toppen af Top 20. Og da “baby boom generationen” nu er i pensionsalderen  og har mere at gøre godt med end de yngre, bør fitnesscentre servicere dette voksende marked.

5. Kropsvægttræning (5)

Kropsvægttræning kom først på listen i 2013 (som nr. 3) og var på førstepladsen i 2015, andenpladsen i 2016 og 2017 og nummer 4 sidste år.

Selvom kropsvægttræning først sent blev defineret som trend, har det været del af styrketræning i århundreder. Moderne indpakning og smarte koncepter og andre navne – såsom calisthenics (et gammelt navn) – har øget populariteten hos alle målgrupper.

Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr; det er billig og effektiv træning og omfatter langt mere end bare planker, push-up og pull-up. Der er et væld af muligheder fx med slyngetræning (TRX-træning).

6. Uddannede, certificerede, og erfarne fitness professionelle (6)

Denne trend, der er hopper lidt op og ned i top 5, og nu nummer 6, har været med siden undersøgelsens start og fortsætter på listen.

Der er stadig stor vækst i antallet af uddannelsesprogrammer i USA og Europa. Der udbydes flere og flere offentlige samt kommercielle uddannelser inden for fitness og helse. I USA tilbydes der stadigt flere uddannelsesprogrammer på gymnasier og universiteter.

I Europa vokser non-profit organisationen Coalition of Registration of Exercise Professionals (CREP), som tilbyder certificeringer, der anerkendes af den europæiske brancheorganisation europeactive. I Danmark udbydes der p.t. forløb mhp. på CREP certificering af følgende private virksomheder: Fit & Sund, At Work og Fitness Institute.

7. Yoga (7)

Yoga har bevæget sig ind og ud og op og ned af trendlisten: De sidste tre år har yoga bevæget sig op og ned i top 10 og er nu på 7. pladsen. I Danmark er yoga gået fra at en speciel træningsform i særlige centre til nu at være udbredt også i fitness regi og aftenskoler.

Yoga har eksisteret i tusinder af år, så at yoga er blevet en ‘trend’ handler især om, at yoga nu modsat tidligere har fået en bredere appel via positiv pr i film og andre medier.

Der findes utallige former for yoga. Ifølge ACSM blandt andre Power Yoga, Yogalates og Bikram Yoga (hot yoga) og Iyengar Yoga, Ashtanga, Vinyasa Yoga, Kripalu Yoga, Anuara Yoga, Kundalini Yoga og Sivananda Yoga.

jleufke Unsplash

8. Personlig træning (8)

Personlig træning har ligget i Top 10 i 8ACSM undersøgelsen i de seneste 10 år. Der bliver uddannet stadigt flere personlige trænere, så det er blevet mere almindeligt at man har en personlig træner. Personlige træner arbejder enten som selvstændige eller er tilknyttet fitnesscentre eller sundhedscentre. Ikke bare internationalt, men også i Danmark stiger antallet af personlige trænere.

Ifølge undersøgelsens svarere forventes personlige trænere også fremover at være en vigtig del af personalet i sundheds- og fitnesscentre.

9. Funktionel fitness (10)

Funktionel fitness kan dække over mange slags programmer. Både træning med henblik på at forbedre præstation i sport og enkle øvelser som simulerer hverdagsaktiviteter.

ACSM definerer i undersøgelsen funktionel fitness mere snævert end fitnessbranchen: “styrketræning med henblik på at styrke balance, koordination, kraft, power og udholdenhed for at forbedre ens evne til at udføre dagligdagens aktiviteter”.

Funktionel fitness dukkede først op i undersøgelsen i 2007, som nr. 4, og har bevæget sig op og ned på listen siden da.

Ifølge undersøgelsens svarere kobler de ofte funktionel fitness med fitness programmer for ældre (trend nr. 9) afhængigt af klientens behov. Funktionel fitness anvendes også i behandlingsprogrammer til at simulere aktiviteter i hjemmet.

Meghan Holmes Unsplash

10. Exercise is Medicine (12)

Exercise is Medine®, EIM er et globalt, ACSM, sundhedsinitiativ som har til formål at opmuntre praktiserende læger og andre sundhedsprofessionelle til at inkludere fysisk aktivitet i deres behandlingsplaner for patienter.

I Danmark tog Sundhedsstyrelsen i 00’erne initiativ til Motion på Recept og Motion i Håndkøb, forsøgsordninger, som fortsat eksisterer enkelte steder og flere steder er erstattet af lignende initiativer. Fysisk aktivitet og træning kan forebygge, helbrede eller lindre mindst 32 forskellige sygdomme.

11. Sundhed og wellness coaching (18)

Wellness coaching [eller livsstilscoaching] har været på Top 20 listen siden 2010 og integrerer viden om adfærdsændring med sundhedspromovering, sygdomsforebyggelse og rehabiliteringsprogrammer. Det nye er, at ordet Sundhed er blevet tilføjet.

Sundhed og Wellness coaching omfatter ofte en-til-en coaching og coachen yder støtte, vejledning og opmuntring. Wellness coachen fokuserer på klientens værdier, behov, visioner og mål.

Ifølge den aktuelle undersøgelse og resultater fra tidligere undersøgelser, ser det ud til at flere personlig trænere efterhånden tilbyder wellness coaching baseret på principper relateret til adfærdsændring (vaneændring).

Rawpixels Unsplash

12. Træning og vægttab (11)

Kombinationen af træning og vægttab er en trend, der omfatter vægttabsprogrammer med vægt på kaloriebegrænsning sammen med et fornuftigt træningsprogram.

Træning for overvægtige i vægttabsprogrammer har været en trend siden undersøgelsen startede og har bevæget sig op og ned af listen; de seneste tre år som nr. 9., nr. 10 og nr. 11.

Kombinationen af træning og kost er afgørende for vægtvedligehold og kan forbedre vedholdenheden i.f.m. diæter med kaloriebegrænsning og især vægttabsprogrammer. Mange kendte diæter (kure) integrerer træning i tillæg til forberedte måltider.

13. Mobile træningsapps (ude i 2018)

Det nye er, at i stedet for smartphone apps er trenden ændret til mobile træningsapps, fordi brugerne anvender forskellige elektroniske enheder, herunder smartphones.

App står for applikation, et program eller software designet til at opfylde et særligt formål; applikation downloaded af en bruger til en smartphone. App svar ny på listen i 2016, holdt 17. pladsen i 2017, men faldt ud i 2018.

Ikke alle apps er lige nøjagtige eller anvendelige, men de er generelt blevet tiltagende populære hos personer i alle aldre, som ønsker at måle deres daglige aktivitetsniveau eller finde inspiration til træning.

Efterhånden som nøjagtigheden bliver bedre, kan det være at disse smartphone apps bliver fremtiden inden for måling af træningsfremgang.

14. Smidighed og mobility rollers (15)

Skumruller og andre ruller, deep tissue rollers, er designet til at massere, reducere muskelstramhed og muskelspasmer, øge cirkulationen, mindske muskelømhed og assistere i tilbagevenden til normal aktivitet efter skader. Denne trend omfatter såkaldt myofascial release (løsner op for stramhed i vævet) og trigger point relief (lindring).

Rullerne anvendes til lænden, hofterne og større muskelgrupper eksempelvis haserne og sædemusklerne. Nogle ruller er lavet af skum, foam rollers, andre af hård gummi afhængigt af den ønskede effekt.

Foam rolling har været kendt siden før 2000, men først i de senere år er fænomenet dukket op i træningsregi og udbredelsen er sket hurtigt de seneste par år.
Aktiviteter og redskaber som øger mobiliteten, bevægeligheden, er en vigtig trend.

Smidighed og mobility rollers har bevæget sig støt opad listen.

15. Arbejdsplads sundhed og wellness (ude i 2018)

Sundhed på arbejdspladsen, worksite health promotion,omfatter en bred vifte af programmer og tilbud, baseret på vurdering af helbred, sundhedsomkostninger og arbejdseffektivitet.

Det nye er at ordet wellness er tilføjet trenden, for bedre at beskrive, at der er tale om meget forskellige programtilbud.

Når et behov er fastslået, udformer sundhedsprofessionelle passende tilbud. Nogle programmer og tilbud findes som fast tilbud i virksomhederne, mens andre programmer udarbejdes og tilbydes i samarbejde med uafhængige, eksterne udbydere.

I Danmark står Dansk Firmaidræts-Forbund for en række initiativer bl.a. Arbejdspladsernes Motionsdag hvert år i oktober (foto).

16. Resultatmåling (ude i 2018)

Resultatmåling, effektmåling, i undersøgelsen kaldet outcome measurements, er en trend, der var ude af Top 20 i nogle år, men kom tilbage i 2013 og har bevæget sig lidt op og ned, senest som nr. 17 og nr. 20. og ude af listen i 2018.

Trenden [kan omfatte alle typer målinger inklusive fitness testning og sundhedstjek] handler om ansvarlighed og tiltag til at definere og måle resultater for at dokumentere at et givent sundheds- eller træningsprogram virker.

For ejere og ledere af fitness- og sundhedsfaciliteter giver tests og målinger vigtige oplysninger, der kan afgøre om nye programmer er rentable og om de gamle virker.
Målinger er nødvendige for at fastslå fordelene ved sundheds- og fitnessprogrammer, eksempelvis i forbindelse med behandling af sygdom, og for at dokumentere succes i forbindelse med vaneændring; at en usund livsstil ændres til sundere vaner.

Udbredelsen af ny teknologi, især smartphones, smart watches og andre wearables, har bidraget til at det for både privatpersoner, trænere og sundhedsprofessionelle er blevet lettere at indsamle (og behandle) data.

17. Outdoor aktiviteter (14)

Outdoor aktiviteter, udendørs idræt og friluftsliv, omfatter vandreture [nr. 3 på top 10 motion i Danmark], kanosejlads, kajakroning, spil og sport. Udendørs aktiviteter kan også omfatte adventureagtige aktiviteter, teltture og bjergklatring.

Denne nyere trend i fitness sammenhæng, at fitness- og sundhedsprofessionelle tilbyder outdoor aktiviteter for kunderne, kom med i 2010 som nr. 25 i undersøgelsen.

Outdoor aktiviteter – inklusive outdoor fitness – kan udføres med familie og venner, sammen med en grupper eller på egen hånd – og er populært i bootcamp programmer og personlig træning.for små hold.

18. Fitness instruktør licens (16)

Nogle erhverv i USA og rundt om i verden er reguleret af licenser [beskyttede titler]. For eksempel kan en person ikke kalde sig læge eller sygeplejerske eller fysioterapeut eller diætist uden at have den relevante uddannelse (eller i visse stater/lande en licens). Dette er en trend i fitnessbranchen for at få mere regulering af og rammer for fitness-fagfolk såsom personlige trænere.

ACSM (USA) forklarer i undersøgelsen, at det er vigtigt for læsere at vide, at licens for ethvert erhverv (i USA) udføres på statsniveau, så enhver lovgivningsmæssig indsats udføres lokalt og ikke nationalt. Der har været lovgivning i en række stater, men hidtil har alle disse været uden succes.

19. Personlig træning for hold (13)

Personlig træning for hold, group personal training, fortsætter som en populær trend i 2018. Personlige trænere vil fortsætte med at yde den personlige service, som kunder forventer, og i stigende grad også i små grupper på 2-4 [5] personer.

Det muliggør rabatter til hvert medlem af gruppen og skaber et incitament til at trænende selv danner små [trænings]grupper. Træning af to eller tre på samme tid i en lille gruppe er økonomisk fordelagtigt for både træneren og de trænende.

yellowteapot Unsplash

20. Post-rehabiliterings-træning (ny)

Post-rehabilitering, træning efter genoptræning, er træningsprogrammer specielt designet til patienter med kroniske sygdomme som kræft, hjerte-karsygdom, Parkinsons sygdom og slagtilfælde Det kan også omfatte post-traumatisk stresslidelse, PTSD, der bl.a. ses hos soldater, der kommer tilbage fra militær kamp. Post-rehabilitations-hold blev rangeret # 27 for 2018.


Hvad er HOT (inde på listen)?

Wearables, der kom ind som nummer 1 i 2017, byttede plads med sidste års nummer 1 HIIT.

De tre tendenser, der faldt ud af 2018 top 20 listen, er alle tilbage igen: Sundhed på arbejdspladsen (15), smartphone trænings-apps (13) og resultatmåling (16).
Apps gemmer sig evt. også under wearables (1) og resultatmåling er helt sikkert med under personlig træning (8) og fitnessprogrammer for ældre (4).

Året nyhed er:

Post-rehabiliterings-træning (20) er for første gang kommet på listen.
Trenden er, at efter behandling for sygdomme og post-traumatisk stress,
bør man fortsætte med en passende, sundhedsfremmende træning.

Licens for fitness fagfolk (18), som var ny på listen sidste år (16), er stadig med.
I takt med at fitnessbranchen i Danmark og i udlandet bliver stadigt mere professionel, er der fra mange sider et ønske om, at der er bedre regulering (officiel uddannelse og certificering) af fx personlige trænere.

Personlig træner er aktuelt ikke en beskyttet titel, hvilket betyder at alle kan kalde sig personlige trænere uden at have den fornødne baggrund inden for sundhed og træningsplanlægning.

Hvad er NOT (ude af listen)?

Andre trends, som ikke nåede det til top 20 eller som netop er faldet ud: Sports specifik træning, circuit træning, indoor cycling, pilates, og børnetræning som forebyggelse mod fedme. ACSM forklarer, at “regional, lokal, popularitet ikke altid kan oversættes til at være en international trend”. Forklaringen er dog også, at der skal være plads til nye trends; de ‘gamle’ er ikke nødvendigvis helt væk.

I bunden uden for Top 20 ligger: medicinsk fitness, dansebaserede programmer, børn og motion, budget træning, træning med vægtstang, vand/aqua træning, gang/løb/jogging klubber, pilates, boksning, kickboksning og MMA, virtual reality træning og boutique fitness studios. Disse trends eksisterer ifølge ACSM også i fitnessindustrien.

Resultater afhænger til dels af hvem man spørger, hvordan og i hvilken sammenhæng:
Løb er fx anden mest populære motionsaktivitet i Danmark og udbredt på hold i foreninger og fitnesscentre.

Boutique fitness (små specialstudier) er i vækst, men sammenlignet med de øvrige trends endnu ikke nok til at være på listen.


Reference

ACSM: WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2019

Læs også:

Fitness tidslinje (tekst og grafik)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danmarks Naturkanon: Top 15 skønneste steder