Motion? Det er ikke så svært: Vertikal WOD

Top 20 Fitness Træningstendenser 2017

Af Marina Aagaard, MFT

Wearables topper igen Top 20 Fitness trend listen. ACSM, American College of Sports Medicine, har netop, for 11. gang, udgivet Worldwide Survey of Fitness Trends, nu for 2017 – med mange gengangere og to nyheder, der er gamle kendinge.  

Wearables_fitness_trend_SHFT_Marina_Aagaard_blog

Her ACSM’s Top 20 liste over fitnesstendenser for 2017. Ud for hver trend har jeg påført sidste års placering i parentes. Under listen ses kommentarer fra ACSM og undertegnede.

Top 20 Fitness Træningstendenser 2017

 1. Wearable technology, wearables (1)
 2. Kropsvægttræning (2)
 3. Høj-intensiv intervaltræning, HIIT (3)
 4. Uddannede, certificerede og erfarne fitness professionelle (5)
 5. Styrketræning (4)
 6. Holdtræning (ny)
 7. Exercise is Medicine (ny)
 8. Yoga (10)
 9. Personlig træning (6)
 10. Træning og vægttab (9)
 11. Fitnessprogrammer for ældre (8)
 12. Funktionel fitness (7)
 13. Udendørs aktiviteter (14)
 14. Personlig træning for hold (11)
 15. Wellness coaching (13)
 16. Sundhed på arbejdspladsen (12)
 17. Smartphone træningsapps (17)
 18. Resultmåling (testning og analyse af effekt) (20)
 19. Circuit træning (18)
 20. Smidighed og mobility rollers (16)

ACSM undersøgelsen

ACSM, verdens største organisation for træningsfysiologer og læger, har hvert år siden 2006 undersøgt, hvad fitness fagfolk ser som stabile udviklingstendenser, trends, eller diller, modefænomener, der er populære i korte perioder, hvorefter de forsvinder.

Der var 42 mulige trends i årets 2017 undersøgelse. Top 25 tendenserne fra de tidligere år samt potentielle trends foreslået af staben hos ACSM?s Health & Fitness Journal®.

I år indkom 1.801 besvarelser (en god svarrate på 8 %, men noget færre end de 2.822 sidste år), 66 % kvinder, 34 % mænd; en svarrate på 11% tilsvarende tidligere undersøgelser.

Svarene kom fra næsten hvert kontinent og omfattede bl.a. Australien, UK (England med flere), Canada, Tyskland, Indien, Italien, Singapore, Taiwan, Venezuela, Schweiz, Jamaica, Sydafrica, Bermuda, Grækenland, Finland og USA.

Hvad er HOT (inde på listen)?

Sidste års nummer 1 wearable technology, wearables, er stadig nummer et og i samme genre er smartphone exercise apps, stadig nr. 17. Begge var nye på listen sidste år.

De to nye top 20 trends er:

Holdtræning (group training / group exercise), som har eksisteret lige siden listen startede, men har gemt sig under andre trends. Nu har holdtræning fået sin egen plads. Ikke en træningsform, men en organisationsmetode … til alle træningsformer.

Exercise is Medicine er ACSM’s eget program som handler om at bruge træning i sundhedsfremme og forebyggelse. Et ældre fænomen, men nu en vigtig trend, efterhånden som stadigt mere forskning viser, at motion virker som medicin.

Yoga fortsætter med at klatre op af listen.

I tråd med de sidste ti ACSM undersøgelser understøttes visse nyere tendenser, kropsvægttræning og high-intensity interval training, ligesom stabile ældre tendenser fortsætter; ‘uddannede fitness professionelle‘ har ligget i top 10 alle år – måske fordi de personer, som ACSM spørger om tendenser, er uddannede fitness professionelle?

Hvad er NOT (ude af listen)?

Tendenserne som faldt ud af Top 20 listen for 2017:

Sports specifik træning og core træning er ude af årets liste. Disse aktiviteter er dog stadig populære, tendenser, men gemmer sig nu under andre trends på listen fx høj-intensiv intervaltræning og styrketræning og funktionel træning.

TOP 20 LISTEN

1. Wearables (wearable technology) (1)

På dansk bruges stadigvæk udtrykket Wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi.

Salget af bærbart måleudstyr, pulsmålere, fittrackere og lignende, i armbånd, briller, tekstiler med mere, er i stadig stigning og udgør nu en milliard-industri.

ACSM konstaterede sidste år, at det ser ud som om back to basics filosofien er ved at forsvinde. Måske. Måske ikke. Low tech workouts som CrossFit er stadig meget populære og lever side om side med høj-teknologi, når danskerne træner.

2. Kropsvægttræning (2)

Kropsvægttræning kom først på listen i 2013 (som nr. 3) og var på førstepladsen forrige år, andenpladsen sidste år og altså også i år.

Selvom kropsvægttræning først sent blev defineret som trend, har det været del af styrketræning i århundreder. Moderne indpakning og smarte koncepter og andre navne – såsom calisthenics (et gammelt navn) – har øget populariteten hos alle målgrupper.

Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr – og det er mere end squat, push-up og pull-up. Der er et væld af muligheder fx med slyngetræning.

Ifølge ACSM er kropsvægttræning en trend, som man skal holde øje med fremover

Reelt er kropsvægttræning stadig den mest populære træningsform, for wearables er ikke træning, men redskaber til bl.a. træning. Man kan træne med kropsvægt og wearables.

obBJløb

3. Høj-intensiv interval træning (3)

High-intensity interval training, HIIT, var på førstepladsen i 2014, på andenpladsen i 2015 og på tredjepladsen i 2016 og 2017. Stadigvæk populært til trods for at flere adspurgte brancheeksperter advarer mod at det kan være risikabelt og føre til skader.

HIIT træningen består af korte arbejdsperioder med høj-intensiv træning efterfulgt af korte (aktive) pauseperioder og varer typisk under 30 minutter.

Fitness_styrketraening_Kinesis_Marina_Aagaard_fitness_blog

4. Uddannede, certificerede, og erfarne fitness professionelle (5)

Denne trend, der hopper lidt op og ned af top 5, har været med siden undersøgelsens start og fortsætter på listen.

Der er stadig stor vækst i antallet af uddannelsesprogrammer i USA og Europa. Der udbydes flere og flere offentlige samt kommercielle uddannelser inden for fitness og helse.

I Europa vokser non-profit organisationen Coalition of Registration of Exercise Professionals (CREP), som tilbyder certificeringer, der anerkendes af den europæiske brancheorganisation europeactive. I Danmark udbydes der p.t. forløb mhp. på CREP certificering af følgende private virksomheder: At Work, Fit & Sund og Fitness Institute.

5. Styrketræning (4)

Styrketræning forbliver populært i alle områder af sundheds- og fitnessindustrien og for mange forskellige slags trænende. Selvom styrketræning faldt er faldet et par pladser de sidste to år, har det været en stærk trend lige siden ACSM undersøgelsens start.

I Danmark er styrketræning per 2016 den mest populære motionsaktivitet blandt voksne danskere (Idan, 2016). I dag træner både mænd og kvinde i alle aldre med vægte. Både raske og syge med stabile kroniske sygdomme, som især bruger vægttræning til at udvikle eller vedligeholde styrken [der er relateret til funktionsevnen].
Også programmer i forbindelse med hjerte-kar og lunge rehabilitering eller kontrol af metabolisk sygdom omfatter vægttræning for patienterne.

6. Holdtræning (ny)

ACSM definerer holdtræning, group training eller group exercise, som bevidst designet træning med (motiverende) instruktion for hold med fem eller flere deltagere.
(Personlig træning for små hold beskriver ACSM som træning for typisk 2-4).

Holdtræning er ny på Top 20, men har reelt været med siden listens start, men gemt under andre trends; ACSM nævner selv klasser som aerobics, indoor cycling og [fitness] dans.

Holdtræning dækker alle former for træning for små eller store hold med instruktion; styrketræning, konditionstræning, balancetræning og smidighedstræning.

Forskning har vist at holdtræning, træning på hold sammen med andre, øger vedholdenheden i fysisk træning og er derfor en væsentlig ‘metode’ – ikke træningsform.

7. Exercise is Medicine (ny)

Exercise is Medine®, EIM er et globalt, ACSM, sundhedsinitiativ som har til formål at opmuntre praktiserende læger og andre sundhedsprofessionelle til at inkludere fysisk aktivitet i deres behandlingsplaner for patienter.

Herhjemme tog Sundhedsstyrelsen initiativ til Motion på Recept og Motion i Håndkøb, forsøgsordninger som fortsat eksisterer enkelte steder og flere steder er erstattet af lignende initiativer.

8. Yoga (10)

Yoga har bevæget sig ind og ud og op og ned af trendlisten: De sidste tre år har yoga bevæget sig fra nr. 10 til nr. 7 og tilbage til 10. pladsen og nu op igen til 8. pladsen.

Yoga har eksisteret i tusinder af år, så at yoga er blevet en ‘trend’ handler især om, at yoga nu modsat tidligere har fået en bredere appel via positiv pr i film og andre medier.

Der findes utallige former for yoga. Ifølge ACSM blandt andre Power Yoga og Bikram Yoga (hot yoga) og Iyengar Yoga, Ashtanga, Vinyasa Yoga, Kripalu Yoga, Anuara Yoga, Kundalini Yoga og Sivananda Yoga.

9. Personlig træning (6)

Personlig træning har ligget i Top 10 i ACSM undersøgelsen i de seneste 10 år. Der bliver uddannet stadigt flere personlige trænere, så det er blevet mere almindeligt at man har en personlig træner.

Ifølge undersøgelsens svarere forventes personlige trænere også fremover at være en vigtig del af personlet i sundheds- og fitnesscentre.

10. Træning og vægttab (9)

Kombinationen af træning og vægttab er en trend, der omfatter vægttabsprogrammer med vægt på kaloriebegrænsning sammen med et fornuftigt træningsprogram.

Træning for overvægtige i vægttabsprogrammer har været en trend siden undersøgelsen startede. Trenden har bevæget sig op og ned af listen; de seneste to år som nr. 6 og nr. 9.

Kombinationen af træning og kost er afgørende for vægtvedligehold og kan forbedre vedholdenheden i.f.m. diæter med kaloriebegrænsning og især vægttabsprogrammer.
Mange kendte diæter (kure) integrerer træning i tillæg til forberedte måltider.

11. Fitnessprogrammer for ældre (8)

ACSM opfordrer sundheds- og fitnessprofessionelle til at udnytte dette eksponentielt voksende marked ved at tilbyde aldersrelaterede og sikre træningsprogrammer for den aldrende del af befolkningen [I Danmark tilbydes allerede mange steder senior fitness].

Aktive ældre kan træne i fitnesscentre, hvor de kan deltage i mere anstrengende træningsprogrammer, som omfatter styrketræning og holdidræt.
Svagelige ældre kan forbedre deres balance og evne til at udføre dagligdags aktiviteter, når de deltager i passende funktionelle fitness aktiviteter.

Interessen for sundheden hos ældre har siden starten været i toppen af Top 20. Og da ?baby boom generationen? nu er i pensionsalderen  og har mere at gøre godt med end de yngre, bør fitnesscentre servicere dette voksende marked.

12. Funktionel fitness (7)

Funktionel fitness kan dække over mange slags programmer. Både træning med henblik på at forbedre præstation i sport og enkle øvelser som simulerer hverdagsaktiviteter.

ACSM definerer i undersøgelsen funktionel fitness mere snævert end fitnessbranchen: “styrketræning med henblik på at styrke balance, koordination, kraft, power og udholdenhed for at forbedre ens evne til at udføre dagligdagens aktiviteter”.

Funktionel fitness dukkede først op i undersøgelsen i 2007, som nr. 4, og har bevæget sig op og ned på listen siden da.

Ifølge undersøgelsens svarere kobler de ofte funktionel fitness med fitness programmer for ældre (trend nr. 11) afhængigt af klientens behov. Funktionel fitness anvendes også i behandlingsprogrammer til at simulere aktiviteter i hjemmet.

13. Outdoor aktiviteter (14)

Outdoor aktiviteter, udendørs idræt og friluftsliv, omfatter vandreture [nr. 3 på top 10 motion i Danmark], kanosejlads, kajakroning, spil og sport. Udendørs aktiviteter kan også omfatte adventure-agtige aktiviteter, teltture og bjergklatring.

Denne nyere trend i fitness sammenhæng, at fitness- og sundhedsprofessionelle tilbyder outdoor aktiviteter for kunderne, begyndte i 2010 som nr. 25 i undersøgelsen.

Outdoor aktiviteter – inklusive outdoor fitness – kan udføres med familie og venner, sammen med en grupper eller på egen hånd – og er populært i bootcamp programmer og personlig træning.for små hold.

14. Personlig træning for hold (11)

Personlig træning for hold, group personal training, vil fortsætte som en populær trend i 2017. Personlige trænere vil fortsætte med at yde den personlige service, som kunder forventer, og i stigende grad også i små grupper på 2-4 [5] personer.

Det muliggør rabatter til hvert medlem af gruppen og skaber et incitament til at trænende selv danner små [trænings]grupper. Træning af to eller tre på samme tid i en lille gruppe er økonomisk fordelagtigt for både træneren og de trænende.

15. Wellness coaching (13)

Wellness coaching [eller livsstilscoaching] har været på Top 20 listen siden 2010 og integrerer viden om adfærdsændring med sundhedspromovering, sygdomsforebyggelse og rehabiliteringsprogrammer.

Wellness coaching omfatter ofte en-til-en coaching og coachen yder støtte, vejledning og opmuntring. Wellness coachen fokuserer på klientens værdier, behov, visioner og mål.

Ifølge trend undersøgelsen samt resultater fra tidligere undersøgelser, ser det ud til at flere personlige trænere og andre sundhedsprofessionelle er begyndt at anvende wellness coaching og principper baseret på viden om adfærd og vaneændring.

16. Sundhed på arbejdspladsen (12)

Sundhed på arbejdspladsen,worksite health promotion,omfatter en bred vifte af programmer og tilbud, baseret på vurdering af helbred, sundhedsomkostninger og arbejdseffektivitet.

Når et behov er fastslået, udformer sundhedsprofessionelle passende tilbud. Nogle programmer og tilbud findes som fast tilbud i virksomhederne, mens andre programmer udarbejdes og tilbydes i samarbejde med uafhængige, eksterne udbydere.

17. Smart Phone træningsapps (17)

App står for applikation, et program eller software designet til at opfylde et særligt formål; applikation downloaded af en bruger til en smartphone. App svar ny på listen i 2016.

Ikke alle apps er lige nøjagtige eller anvendelige, men de er generelt blevet tiltagende populære hos personer i alle aldre, som ønsker at måle deres daglige aktivitetsniveau eller finde inspiration til træning.

Efterhånden som nøjagtigheden bliver bedre, kan det være at disse smartphone apps bliver fremtiden inden for måling af træningsfremgang.

18. Resultatmåling (20)

Resultatmåling, effektmåling, i undersøgelsen kaldet outcome measurements, er en trend, der var ude af Top 20 i nogle år, men kom tilbage i 2013 og har bevæget sig lidt op og ned, senest som nr. 17 og nr. 20.

Trenden [kan omfatte alle typer målinger inklusive fitness testning og sundhedstjek] handler om ansvarlighed og tiltag til at definere og måle resultater for at dokumentere at et givent sundheds- eller træningsprogram virker.

For ejere og ledere af fitness- og sundhedsfaciliteter giver tests og målinger vigtige oplysninger, der kan afgøre om nye programmer er rentable og om de gamle virker.
Målinger er nødvendige for at fastslå fordelene ved sundheds- og fitnessprogrammer, eksempelvis i forbindelse med behandling af sygdom, og for at dokumentere succes i forbindelse med vaneændring; at en usund livsstil ændres til sundere vaner.

Udbredelsen af ny teknologi, især smartphones, smart watches og andre wearables, har bidraget til at det for både privatpersoner, trænere og sundhedsprofessionelle er blevet lettere at indsamle (og behandle) data.

19. Circuit træning (18)

Cirkeltræning, eller rettere circuit træning, dukkede først op på listen i 2013 som nr. 18, og har siden bevæget sig både op og ned.

Cirkeltræning er en serie af 6-10 [8-12] øvelser, som udføres lige efter hinanden i en forudbestemt rækkefølge. Hver øvelse udføres et antal gange eller i en vis tidsperiode før man tager en kort pause [eller ingen pause] og bevæger sig videre til næste øvelse.

Ifølge ACSM bemærker nogle af undersøgelsens svarere, at cirkeltræning svarer til høj-intensiv interval træning, men ved en lavere intensitet. ACSM kommenterer det ikke, men det er lidt af en misforståelse. Der er forskel på cirkeltræning og intervaltræning.

20. Smidighed og mobility rollers (16)

Skumruller og andre ruller, deep tissue rollers, er designet til at massere, reducere muskelstramhed og muskelspasmer, øge cirkulationen, mindske muskelømhed og assistere i tilbagevenden til normal aktivitet efter skader. Denne trend omfatter såkaldt myofascial release (løsner op for stramhed i vævet) og trigger point relief (lindring).

Rullerne anvendes til lænden, hofterne og større muskelgrupper eksempelvis haserne og sædemusklerne. Nogle ruller er lavet af skum, foam rollers, andre af hård gummi afhængigt af den ønskede effekt.

Foam rolling har været kendt siden før 2000, men først i de senere år er fænomenet dukket op i træningsregi og udbredelsen er sket hurtigt de seneste par år.
Aktiviteter og redskaber som øger mobiliteten, bevægeligheden, er en vigtig trend.

Reference

ACSM: WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2017

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motion? Det er ikke så svært: Vertikal WOD