Sundhed eller stress over mad og motion på job?

Top 20 Fitness Træningstendenser 2018: HIIT igen nummer 1

Af Marina Aagaard, MFT

HIIT, High-Intensity Interval Training, bytter plads med wearables og topper igen den internationale Top 20 Fitness trend liste. ACSM, American College of Sports Medicine, har netop, for 12. gang, udgivet Worldwide Survey of Fitness Trends, nu for 2018. Som vanligt gengangere, en enkelt nyhed og årets overraskelse:
Holdtræning er nu helt oppe på 2. pladsen.  

Her er ACSM’s Top 20 fitnesstendenser for 2018. Ud for hver trend har jeg påført sidste års placering i parentes. Under listen ses kommentarer fra ACSM og undertegnede.

Top 20 Fitness Træningstendenser 2018

  1. Høj-intensiv intervaltræning, HIIT (3)

  2. Holdtræning (6)

  3. Wearable technology, wearables (1)

  4. Kropsvægttræning (2)

  5. Styrketræning (5)

  6. Uddannede, certificerede og erfarne fitness professionelle (4)

  7. Yoga (8)

  8. Personlig træning (9)

  9. Fitnessprogrammer for ældre (11)

10. Funktionel fitness (12)

11. Træning og vægttab (10)

12. Exercise is Medicine (7)

13. Personlig træning for små hold (14)

14. Udendørs aktiviteter (13)

15. Smidighed og mobility rollers (20)

16. Licenser for fitness professionelle (ny)

17. Circuit træning (19)

18. Wellness coaching (15)

19. Core træning (tilbage på listen, ude i 2017)

20. Sports specifik træning (tilbage på listen, ude i 2017)

ACSM undersøgelsen

Undersøgelsen, der er gennemført for 12. gang, blev denne gang sendt online til 114.455 fitness fagfolk og blev besvaret af 4.133 over hele verden, den største gruppe til dato. Der var 40 potentielle trends udvalgt af staben hos ACSM’s Health & Fitness Journal®. Heraf blev de 20 valgt, rangeret og nu publiceret.

ACSM, verdens største organisation for træningsfysiologer og læger, har hvert år siden 2006 undersøgt, hvad fitness fagfolk ser som stabile udviklingstendenser, trends, eller diller, modefænomener, der er populære i korte perioder, hvorefter de forsvinder.

Svarene kom fra næsten hvert kontinent og omfattede bl.a. Mexico, Chile, Columbia, Venezuela, Portugal, Argentina, Ecuador, Brasilien, Serbien, Japan, United Arab Emirates, Australien, United Kingdom, Canada, Tyskland, Indien, Italien, Taiwan, Schweiz, Jamaica, Syd-Afrika, Bermuda, Grækenland, Irland, Finland, Kenya, New Zealand, Kina, Barbados, Rumænien, Singapore, Syd-Korea, Israel, Libanon, Egypten, Malaysia, Filippinerne, Thailand, Spanien, Sverige, og USA.

Hvad er HOT (inde på listen)?

HIIT, der også var nummer 1 i 2014, byttede plads med sidste års nummer 1 wearables.

Årets overraskelse er Holdtræning (2), group training / group exercise, der gemt under andre trends har eksisteret lige siden listen startede, kom sidste år ind som nyhed på 6. pladsen og nu er kommet helt op på 2. pladsen. Reelt ikke en træningsform, men en organisationsmetode … til alle træningsformer.

Året nyhed er Licens for fitness fagfolk (16), der for første gang er på listen.
I takt med at fitnessbranchen i Danmark og i udlandet bliver stadigt mere professionel, er der fra mange sider et ønske om, at der er bedre regulering (officiel uddannelse og certificering) af fx personlige trænere.

Personlig træner er aktuelt ikke en beskyttet titel, hvilket betyder at alle kan kalde sig personlige trænere uden at have den fornødne baggrund inden for sundhed og træningsplanlægning.

Hvad er NOT (ude af listen)?

De tendenser, som faldt ud af dette års top 20 liste inkluderer sundhed på arbejdspladsen (16), smartphone trænings-apps (17) og resultatmåling (18).
Men apps’ene gemmer sig måske lidt under wearables (4) og resultatmåling er helt sikkert med under personlig træning (8) og fitnessprogrammer for ældre (9).
Andre trends, som ikke nåede det til top 20 inkluderer boot camps, indoor cycling, pilates, og børnetræning som forebyggelse mod fedme.

I bunden uden for Top 20 ligger: Fitness social clubs (40), dance cardio (39), graviditet/efterfødsel hold (38), træning med vægtstang (37), vand/aqua (36), walking/running/jogging klubber (35), Pilates (34), on-line træning (33), og boutique fitness studios (32). Disse eksisterer ifølge ACSM fortsat i fitnessindustrien, men med knapt så stor popularitet ifølge denne fitness trend undersøgelse.

Det er dog nok ikke helt præcist, da det afhænger af hvem man spørger, hvordan og i hvilken sammenhæng:
Løb er fx anden mest populære motionsaktivitet i Danmark og udbredt på hold i foreninger og fitnesscentre.

Træning med vægtstang har siden 60?erne været populært i træningscentre, siden 2010 i endnu højere grad blandt andet qua CrossFit, men gemmer sig sandsynligvis under styrketræning og personlig træning og flere andre trends på Top 20 listen.

On-line træning og boutique fitness (små specialstudier) er i vækst, men sammenlignet med de øvrige trends endnu ikke nok til at være på listen. At on-line træning er knapt så fremherskende i fitnesscentre – blandt de adspurgte fitness fagfolk – er ikke overraskende da de programmer ofte er til hjemmebrug.

TOP 20 LISTEN

1. Høj-intensiv interval træning (3)

High-intensity interval training, HIIT, var på førstepladsen i 2014, på andenpladsen i 2015 og på tredjepladsen i 2016 og 2017. Stadigvæk populært til trods for at flere adspurgte brancheeksperter advarer mod at det kan være risikabelt og føre til skader.

HIIT træningen består af korte arbejdsperioder med høj-intensiv træning efterfulgt af korte (aktive) pauseperioder og varer typisk under 30 minutter. 2-3 træningspas per uge.

Intervaltræning er meget effektivt og er særdeles populært såvel idræts- som fitnessregi. Træningsformen anvendes også i sundhedsregi fx sundhedshuse, hvor blandt andet fysioterapeuter bruger det til patienter. Man kan erstatte høj-intensiv med moderat-intensiv intervaltræning.

2. Holdtræning (6)

ACSM definerer holdtræning, group training eller group exercise, som bevidst designet træning med (motiverende) instruktion for hold med fem eller flere deltagere.
(Personlig træning for små hold beskriver ACSM som træning for typisk 2-4).

Holdtræning var sidste år, 2017, ny på Top 20 på en 6. plads, men har reelt været med siden listens start gemt under andre trends; ACSM nævner selv klasser som aerobics, indoor cycling og [fitness] dans.

Holdtræning skal ses som en generel trend rettet (større) hold ikke specialhold som Zumba og andre dansehold.

Holdtræning dækker alle former for træning for små eller store hold med instruktion; styrketræning, konditionstræning, balancetræning og smidighedstræning.
Forskning har vist at holdtræning, træning på hold sammen med andre, øger vedholdenheden i fysisk træning og er derfor en væsentlig ‘metode’, ikke en træningsform.

3. Wearables (wearable technology) (1)

På dansk bruges stadigvæk udtrykket Wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi.

Salget af bærbart måleudstyr, pulsmålere, fittrackere og lignende, i armbånd, briller, tekstiler med mere, er i stadig stigning og udgør nu en milliard-industri, forventet salg i år 1,5 mia. US dollars. Wearables omfatter bl.a. fitness- og aktivitetsmålere fra Misfit, Apple iWatch, Garmin, EFOSMH, Pebble Time, Juboury, Samsung, Basis, Jawbone, Fitbit og Polar.

ACSM konstaterede forrige år, at det ser ud som om back to basics filosofien er ved at forsvinde. Måske. Måske ikke. Low tech workouts som CrossFit er stadig meget populære og lever side om side med høj-teknologi, når danskerne træner.

4. Kropsvægttræning (2)

Kropsvægttræning kom først på listen i 2013 (som nr. 3) og var på førstepladsen i 2015, andenpladsen forrige år og sidste år.

Selvom kropsvægttræning først sent blev defineret som trend, har det været del af styrketræning i århundreder. Moderne indpakning og smarte koncepter og andre navne – såsom calisthenics (et gammelt navn) – har øget populariteten hos alle målgrupper.

Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr; det er billig og effektiv træning og omfatter langt mere end bare planker, push-up og pull-up. Der er et væld af muligheder fx med slyngetræning (TRX-træning).

5. Styrketræning (5)

Styrketræning forbliver populært i alle områder af sundheds- og fitnessindustrien og for mange forskellige slags trænende. Selvom styrketræning faldt er faldet et par pladser de sidste to år, har det været en stærk trend lige siden ACSM undersøgelsens start.

I Danmark er styrketræning per 2016 den mest populære motionsaktivitet blandt voksne danskere (Idan, 2016). I dag træner både mænd og kvinde i alle aldre med vægte. Både raske og syge med stabile kroniske sygdomme, som især bruger vægttræning til at udvikle eller vedligeholde styrken [der er relateret til funktionsevnen].

Også programmer i forbindelse med hjerte-kar og lunge rehabilitering eller kontrol af metabolisk sygdom omfatter vægttræning for patienterne.

6. Uddannede, certificerede, og erfarne fitness professionelle (4)

Denne trend, der er hopper lidt op og ned i top 5, og nu nummer 6, har været med siden undersøgelsens start og fortsætter på listen.

Der er stadig stor vækst i antallet af uddannelsesprogrammer i USA og Europa. Der udbydes flere og flere offentlige samt kommercielle uddannelser inden for fitness og helse. I USA tilbydes der stadigt flere uddannelsesprogrammer på gymnasier og universiteter.

I Europa vokser non-profit organisationen Coalition of Registration of Exercise Professionals (CREP), som tilbyder certificeringer, der anerkendes af den europæiske brancheorganisation europeactive. I Danmark udbydes der p.t. forløb mhp. på CREP certificering af følgende private virksomheder: Fit & Sund, At Work, Fitness Institute og Fitness World.

7. Yoga (8)

Yoga har bevæget sig ind og ud og op og ned af trendlisten: De sidste tre år har yoga bevæget sig fra nr. 10 til nr. 7 og tilbage til 10. pladsen, sidste år 8.pladsen og nu op på 7. pladsen. I Danmark er yoga gået fra at en speciel træningsform i særlige centre til nu at være udbredt også i fitness regi og aftenskoler.

Yoga har eksisteret i tusinder af år, så at yoga er blevet en ‘trend’ handler især om, at yoga nu modsat tidligere har fået en bredere appel via positiv pr i film og andre medier.

Der findes utallige former for yoga. Ifølge ACSM blandt andre Power Yoga, Yogalates og Bikram Yoga (hot yoga) og Iyengar Yoga, Ashtanga, Vinyasa Yoga, Kripalu Yoga, Anuara Yoga, Kundalini Yoga og Sivananda Yoga.

8. Personlig træning (9)

Personlig træning har ligget i Top 10 i ACSM undersøgelsen i de seneste 10 år. Der bliver uddannet stadigt flere personlige trænere, så det er blevet mere almindeligt at man har en personlig træner. Personlige træner arbejder enten som selvstændige eller er tilknyttet fitnesscentre eller sundhedscentre.

Ifølge undersøgelsens svarere forventes personlige trænere også fremover at være en vigtig del af personalet i sundheds- og fitnesscentre.

fitness_motivation_personlig_traening

9. Fitnessprogrammer for ældre (11)

ACSM opfordrer sundheds- og fitnessprofessionelle til at udnytte dette eksponentielt voksende marked ved at tilbyde aldersrelaterede og sikre træningsprogrammer for den aldrende del af befolkningen [I Danmark tilbydes allerede mange steder senior fitness].

Særligt aktive ældre kan træne i fitnesscentre, hvor de kan deltage i mere anstrengende træningsprogrammer, som omfatter styrketræning, holdidræt og HIIT.
Svagelige ældre kan forbedre deres balance og evne til at udføre dagligdags aktiviteter, når de deltager i passende funktionelle fitness aktiviteter.

Interessen for sundheden hos ældre har siden starten været i toppen af Top 20. Og da “baby boom generationen” nu er i pensionsalderen  og har mere at gøre godt med end de yngre, bør fitnesscentre servicere dette voksende marked.

BBE2_IMG_4716-187

10. Funktionel fitness (12)

Funktionel fitness kan dække over mange slags programmer. Både træning med henblik på at forbedre præstation i sport og enkle øvelser som simulerer hverdagsaktiviteter.

ACSM definerer i undersøgelsen funktionel fitness mere snævert end fitnessbranchen: “styrketræning med henblik på at styrke balance, koordination, kraft, power og udholdenhed for at forbedre ens evne til at udføre dagligdagens aktiviteter”.

Funktionel fitness dukkede først op i undersøgelsen i 2007, som nr. 4, og har bevæget sig op og ned på listen siden da.

Ifølge undersøgelsens svarere kobler de ofte funktionel fitness med fitness programmer for ældre (trend nr. 9) afhængigt af klientens behov. Funktionel fitness anvendes også i behandlingsprogrammer til at simulere aktiviteter i hjemmet.

11. Træning og vægttab (10)

Kombinationen af træning og vægttab er en trend, der omfatter vægttabsprogrammer med vægt på kaloriebegrænsning sammen med et fornuftigt træningsprogram.

Træning for overvægtige i vægttabsprogrammer har været en trend siden undersøgelsen startede og har bevæget sig op og ned af listen; de seneste tre år som nr. 6, nr. 9. og nr. 10.

Kombinationen af træning og kost er afgørende for vægtvedligehold og kan forbedre vedholdenheden i.f.m. diæter med kaloriebegrænsning og især vægttabsprogrammer. Mange kendte diæter (kure) integrerer træning i tillæg til forberedte måltider.

Woman Stepping onto Scale --- Image by © Royalty-Free/Corbis

12. Exercise is Medicine (7)

Exercise is Medine®, EIM er et globalt, ACSM, sundhedsinitiativ som har til formål at opmuntre praktiserende læger og andre sundhedsprofessionelle til at inkludere fysisk aktivitet i deres behandlingsplaner for patienter.

I Danmark tog Sundhedsstyrelsen i 00’erne initiativ til Motion på Recept og Motion i Håndkøb, forsøgsordninger, som fortsat eksisterer enkelte steder og flere steder er erstattet af lignende initiativer. Fysisk aktivitet og træning kan forebygge, helbrede eller lindre mindst 32 forskellige sygdomme.

13. Personlig træning for små hold (14)

Personlig træning for hold, group personal training, fortsætter som en populær trend i 2018. Personlige trænere vil fortsætte med at yde den personlige service, som kunder forventer, og i stigende grad også i små grupper på 2-4 [5] personer.

Det muliggør rabatter til hvert medlem af gruppen og skaber et incitament til at trænende selv danner små [trænings]grupper. Træning af to eller tre på samme tid i en lille gruppe er økonomisk fordelagtigt for både træneren og de trænende.

14. Outdoor aktiviteter (13)

Outdoor aktiviteter, udendørs idræt og friluftsliv, omfatter vandreture [nr. 3 på top 10 motion i Danmark], kanosejlads, kajakroning, spil og sport. Udendørs aktiviteter kan også omfatte adventure-agtige aktiviteter, teltture og bjergklatring.

Denne nyere trend i fitness sammenhæng, at fitness- og sundhedsprofessionelle tilbyder outdoor aktiviteter for kunderne, kom med i 2010 som nr. 25 i undersøgelsen.

Outdoor aktiviteter – inklusive outdoor fitness – kan udføres med familie og venner, sammen med en grupper eller på egen hånd – og er populært i bootcamp programmer og personlig træning for små hold.

MA_Stretch_IMG_6554_w

15. Smidighed og mobility rollers (20)

Skumruller og andre ruller, deep tissue rollers, er designet til at massere, reducere muskelstramhed og muskelspasmer, øge cirkulationen, mindske muskelømhed og assistere i tilbagevenden til normal aktivitet efter skader. Denne trend omfatter såkaldt myofascial release (løsner op for stramhed i vævet) og trigger point relief (lindring).

Rullerne anvendes til lænden, hofterne og større muskelgrupper eksempelvis haserne og sædemusklerne. Nogle ruller er lavet af skum, foam rollers, andre af hård gummi afhængigt af den ønskede effekt.

Foam rolling har været kendt siden før 2000, men først i de senere år er fænomenet dukket op i træningsregi og udbredelsen er sket hurtigt de seneste par år.
Aktiviteter og redskaber som øger mobiliteten, bevægeligheden, er en vigtig trend.

16. Fitness instruktør licens (ny)

Nogle erhverv i USA og rundt om i verden er reguleret af licenser [beskyttede titler]. For eksempel kan en person ikke kalde sig læge eller sygeplejerske eller fysioterapeut eller diætist uden at have den relevante uddannelse (eller i visse stater/lande en licens). Dette er en trend i fitnessbranchen for at få mere regulering af og rammer for fitness-fagfolk såsom personlige trænere.

ACSM (USA) forklarer i undersøgelsen, at det er vigtigt for læsere at vide, at licens for ethvert erhverv (i USA) udføres på statsniveau, så enhver lovgivningsmæssig indsats udføres lokalt og ikke nationalt. Der har været lovgivning i en række stater, men hidtil har alle disse været uden succes.

17. Circuit træning (19)

Cirkeltræning, eller rettere circuit træning, dukkede først op på listen i 2013 som nr. 18, og har siden bevæget sig både op og ned.

Cirkeltræning er en serie af 6-10 [8-12] øvelser, som udføres lige efter hinanden i en forudbestemt rækkefølge. Hver øvelse udføres et antal gange eller i en vis tidsperiode før man tager en kort pause [eller ingen pause] og bevæger sig videre til næste øvelse.

Ifølge ACSM bemærker nogle af undersøgelsens svarere, at cirkeltræning svarer til høj-intensiv interval træning, men ved en lavere intensitet. ACSM kommenterer det ikke, men det er lidt af en misforståelse. Der er forskel på cirkeltræning og intervaltræning.

18. Wellness coaching (15)

Wellness coaching [eller livsstilscoaching] har været på Top 20 listen siden 2010 og integrerer viden om adfærdsændring med sundhedspromovering, sygdomsforebyggelse og rehabiliteringsprogrammer.

Wellness coaching omfatter ofte en-til-en coaching og coachen yder støtte, vejledning og opmuntring. Wellness coachen fokuserer på klientens værdier, behov, visioner og mål.

Ifølge den aktuelle undersøgelse og resultater fra tidligere undersøgelser, ser det ud til at flere personlig trænere efterhånden tilbyder wellness coaching baseret på principper relateret til adfærdsændring (vaneændring).

19. Core træning (igen på liste)

Core træning, core training eller kropsstammetræning, handler om at styrke og motionere de stabiliserende muskler i bugen (maven), brystet og ryggen.
Core træning omfatter typisk øvelser for lænden og mavemusklerne samt hofterne, der skaber stabilitet omkring rygsøjlen og brystkassen.

Træning af core musklerne skaber generel stabilitet i kropsmidten og overfører det til lemmerne, så man er rustet til kravene i dagligdags aktiviteter og sportsgrene, som kræver styrke, hastighed og behændighed.

Core træining involverer ofte brug af udstyr som træningsbolde, BOSU?er og balance-brædder [populære aktiviteter, der dog ikke er på listen p.t.] samt skumruller.

Fra 2007 til 2010 var core træning af finde blandt Top 5 fitness tendenserne.
Siden 2010 er core træning flyttet nedad på listen til nr. 19. (2016), ude i 2017, tilbage på nr. 19. (2018).

Det er værd at bemærke at core træning også indgår i:
Kropsvægttræning (4), styrketræning (5) og funktionel fitness (10) samt i flere af de andre programmer, så reelt er core træning stadig en stabil trend.

Spider_plank

20. Sports specifik træning (igen på liste)

Sports specifik træning har bevæget sig op og ned og ind og ud af listen. Ifølge ACSM er det en trend som omfatter sportsspecifik træning for sportsgrene såsom baseball og tennis, designet især for unge atleter. Som eksempel nævnes at en high school atlet kan finde på at melde sig til et foreningsbaseret eller kommercielt center for at udvikle sine færdigheder uden for sæsonen og øge sports-specifik styrke og udholdenhed via funktionel fitness.

Det er en interessant trend for fitnessbranchen at holde øje med i løbet af de næste år, til trods for at populariteten ifølge undersøgelsen har bevæget sig op og ned.

Sports-specifik træning kan potentielt tiltrække et helt nyt marked, eller under-serviceret marked, for kommercielle og foreningsbaserede klubber, såvel som at tilbyde en anden slags tilbud, der kan føre til øget omsætning.

I Danmark har mange idrætsklubber samarbejder eller aftaler med fitnesscentre, så der udformes sports-specifik træning til idrætsgrene såsom håndbold, ishockey, tennis, badminton og skiløb ? for både unge, voksne og ældre idrætsudøvere.

Reference

ACSM: WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2018

Læs også:

Fitness tidslinje (tekst og grafik)

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sundhed eller stress over mad og motion på job?