Motivation? Citat: Pause kontra stop ved træthed

Longevity trenden: Ej blot for længere liv – for at leve bedre

Longevity trenden er blusset op. Siden oldtiden har mennesker villet leve længere eller evigt og nu 2023 er der sat ekstra spot på den tendens.

Longevity Foto Sonja Langford UnsplashAldringsforskere har udtalt sig ret klart: I øjeblikket hjælper de mange longevity kosttilskud stort set ikke, først i fremtiden bliver medikamenterne gode nok til jobbet.

Antal leveår handler om arv og miljø. Om arv i lidt mindre grad, for én ting er, hvilke gener vi er udstyret med, men især også, hvordan de genere kommer til udtryk. Om vi selv med vores handlinger tænder eller slukker for sundheds- eller sygdomsudviklingen. Det gør forskel.

Det sagt, så eksisterer der desværre trods den sundeste livsstil også ‘sort uheld’; uhelbredelig sygdom. Derfor skal man ikke vente, men optimere den tid, man er her.

Hvad er at “optimere”? Mange junkfoodfans, rygere og alkoholikere mener, at det er mere tid sammen med nydelsesmidlerne. Det kan dog helt uden løftede pegefingre konstateres, at man har det endnu bedre i flere af døgnets timer (måneder og år), når man prioriterer de (nærings)stoffer, der i højere grad gavner hjernen og kroppen. 

Longevity

Kosttilskud og medicin er tilsyneladende endnu ikke svaret på ‘longevity’ ønsket. Det er til gengæld miljø, mad og motion.

Emil Thorup, 40 år, fra programmet “Vi vil leve for evigt” indtager cirka 80 kosttilskud om dagen (muligvis unødvendigt), men optimerer samtidig også miljø, mad og motion:

“Jeg er hverken bange for at dø eller at blive gammel. Men jeg er pisse bange for at bruge min alderdom på at være syg. At gå og være sådan halvskrantende og ikke rigtig kunne noget. Det skræmmer mig sindssygt meget. Og det burde det. Det burde skræmme alle mennesker.” (…) I Thorups netværk er der ældre, hvis alderdom har været et langt, sejt træk på grund af sygdom. “Det er så hjerteskærende, at jeg ikke ønsker det for min værste fjende.” (Interview i JP, 2023).

Det sidste kan jeg relatere til, og ønsker bedre liv for alle. Det kræver ikke stor indsats, snarere en smule omtanke.

Miljø

Omgivelserne tæller i høj grad:

Det kulturelle og sociale: Familie, venner og et godt netværk understøtter god livskvalitet og sundhed, hvorimod ensomhed og tristesse er en dræber.

Tilstrækkeligt lys (dagslys og udetid) og tilstrækkeligt mørke; 7-8 timers kvalitetsnattesøvn, er også helt afgørende.

Mad

Nok mad og nok næringsstoffer, makronæringsstofferne protein, kulhydrat og fedt, og mikronæringsstofferne, vitaminer og mineraler, er afgørende for at kroppen kan regenerere. Uden nok næring tærer man på musklerne og kroppen nedbrydes og svækkes. Man mister modstandskraft mod sygdom.

Mere plantebaseret kost er det nye kostråd nummer 1, fordi planterig føde viser sig at virke anti-inflammatorisk; dæmper sygdomsfremkaldende betændelsestilstande i kroppen. En fordel, når man vil leve længere.

Samtidig er aldringsforskere begyndt at pege på, at for megen spisning ikke harmonerer med længere liv. Tværtimod anbefaler forskerne kalorierestriktion, fx at undlade morgenmad eller periodisk faste som i 5:2 kuren (faste en del af dagen og spise lidt to af ugens dage), 1:1 intermittent fasting (faste helt hver anden dag) og 16:8 faste (spisning inden for 8 timer om dagen og faste helt i 16 timer; cirka 8 vågne timer og 8 timer under søvnen).

Motion

Use it or lose it. Kroppen er skabt til at bevæge sig, og fysisk inaktivitet bidrager til sygdom og kortere liv. Omvendt viser det sig, at motion er medicin, der bidrager til både ‘longevity’ og forebyggelse, helbredelse eller lindring af over 31 sygdomme og lidelser.

For fysisk inaktive er den gode nyhed, at det er utroligt lidt, der skal til for at forbedre sundheden så det kan mærkes og bare tre gange 1-2 minutter om dagen forlænger levetiden.

For fysisk aktive er den gode nyhed, at motion gavner på mange fronter, og måske kan man ikke umiddelbart se det på livvidde eller vægt, men bevægelsen betaler sig signifikant hvad angår styrket immunforsvar, robusthed overfor sygdom, bedre livskvalitet og flere gode leveår.

Emil Thorup er enig:

“Og prøv lige at tænke på, hvor dejligt folk ville have det uden alle de skavanker, ja også mentalt. Nu taler jeg jo kun ud fra egne erfaringer, men ved at lave de her ændringer har jeg fundet ud af, at livet kan indeholde både et sjette og syvende gear (…)” (JP artikel, 2023).

Læs mere:

VILPA: Tre minutter høj intensitet om dagen kan forlænge livet

JP: Emil Thorup vil fastholde tiden: Det ser ud til at lykkes

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Pause kontra stop ved træthed