Julekalender Motion 17 minutter mikrotræning

VILPA: Tre minutter høj intensitet dagligt kan forlænge livet

VILPA. Gode nyheder for de forholdsvis fysisk inaktive, der alligevel gerne vil være sundere og leve længere.

Tre minutter om dagen dag kan være nok, når det gælder længere levetid. Det er mere opbakning til “alt tæller” princippet. Før armene imidlertid hæves alt for højt over hovedet, er der forbehold, og det er ikke nok til topform eller markant overskud i hverdagen.

Sundhedsstyrelsen (og internationale sundhedsmyndigheder) har i sundhedsøjemed generelt anbefalet fysisk aktivitet i mindst 10 minutter (dvs. <10 minutter har ikke været promoveret). Sundhedsspørgeskemaer koncentrerer sig typisk også om længere perioder fx ≥10 min. med fysisk aktivitet og koncentreret om fritidsaktiviteter som træningscenterbaseret træning, løb og sport.

Hvad er VILPA?

VILPA Foto Will Suddreth UnsplashForskere fra University of Sydneys Charles Perkins Center, Australien, og danskeren professor Cecilie Thøgersen-Ntoumanider, Fysisk aktivitet og sundhed, Institut for Idræt og Biomekanik, SDU, undersøgte, målte, “korte, intense perioder med fysisk aktivitet”. Varighed 1-2 minutter. Forskerteamet kalder det: Vigorous Intermittent Lifestyle Physical Activity, der forkortes VILPA.

En sådan kortvarig fysisk aktivitet under hverdagsaktiviteter, 1 VILPA, kan være:

  • Gå raskt op ad en trappe
  • Løbe efter bussen
  • Støvsuge ekstra energisk

Alt, hvad der hurtigt får pulsen op og åndedrættet i gang i 1-2 minutter.

Efter at have fulgt deltagerne i 7 år, konkluderede forskerne, at helt ned til 3 daglige VILPA’er – 3 x 1-2 minutters intensiv aktivitet – halverede risikoen for at dø af hjertekarsygdomme.

Desuden faldt generel dødelighed, samt risikoen for at dø kræftrelaterede sygdomme, med 38-40 % sammenlignet med dem, som ingen VILPA’er lavede.

En VILPA varighed på 4,4 minutter per dag var forbundet med en 26-30 % reduktion i (for tidlig) død af alle årsager og cancer og en 32-34 % reduktion af død af hjertekarsygdom.

Studiet viste også, at risikoen for tidlig død faldt i takt med, hvor mange VILPA’er, deltagerne lavede. Et argument for, at “mere er bedre”.

Dem, der scorede højest, med 11 VILPA’er om dagen, reducerede risikoen for at dø af hjertekarsygdomme med hele 65 %. Risikoen for at dø af cancerrelateret sygdom faldt med 49 %.

Forbehold

Til Videnskab.dk forklarer Professor Lars Nybo, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, at:

Studiet gør rede for nogle elegante fund, og det er virkelig god data om mange mennesker over lang tid. Problemet med studier som dette, er dog, at det kan være svært at sige, om det er motionen, der har holdt sygdommene hen – eller om det er omvendt.

Trods kritikken har også andre forsøg vist, at kortvarig høj-intensiv fysisk aktivitet – og mikrotræning – kan være værdifuldt; eksempelvis gerne flere korte gåture, der hver gang øger energiforbruget, i stedet for én enkelt længere gåtur for diabetes type 2 patienter.

Referencer:

Videnskab.dk: Overraskende studie: Tre minutters øget puls kan forlænge dit liv

Nature medicine (2022): Association of wearable device-measured vigorous intermittent lifestyle physical activity with mortality (VILPA studie)

TV2: Intens rengøring eller en hurtig gåtur kan forlænge livet

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julekalender Motion 17 minutter mikrotræning