Tiraspol i Transnistrien: Tur til en republik i republikken

Iasi Rumænien: Arkitektur og UNESCO kirker og klostre

Iasi er den tredjestørste by i Rumænien, beliggende i Iași kommunen. Byen var hovedstad i det historiske Fyrstedømme Moldavien fra 1564 til 1859, dernæst i De Forenede Fyrstedømmer fra 1859 til 1862 og hovedstad i Rumænien fra 1916 til 1918. Hovedstaden blev da Bukarest.

Byen har en befolkning på 271.692, i hovedstadsområdet 500.668 indbyggere (2018), hvilket gør byområdet Iași til det næstmest befolkede i Rumænien efter Bukarest.

Iasi

Iasi Romania Rumænien murmaleri Marina Aagaard blog rejse travelIASI murmaleri i sidegade. Og det efterhånden uundgåelige byskilt-foto-spot.

Iasi Romania Rumænien Arkitektur Marina Aagaard blog

Hvorfor tage til Iasi?

Fordi:

  • Man kan flyve dertil direkte fra Billund.
  • Man kan bo prisbilligt. Henrik og jeg var der tre dage, to hotelovernatninger (DKK 600 inkl. morgenmad og parkering).
  • Byen ligger i Rumænien, der rummer spændende natur og arkitektur. Iasi ligger i den nordlige udkant af landet, men er en god base for besøg i 500 år gamle UNESCO verdensarvs kirker og klostre, 2-3 timer nordvest, eller en smuttur til Moldova, der kun ligger ½-1 time østligt.
  • Der er flotte bygninger – men også det modsatte – i byen, der er kendt som Rumæniens kulturelle hovedstad, et symbol på rumænsk historie. Byen er det økonomiske og forretningsmæssige centrum i Rumæniens moldaviske region. I december 2018 blev Iași officielt erklæret Rumæniens historiske hovedstad og omtales stadig som “Den moldaviske hovedstad”.
  • Der er en sydlandsk stemning om sommeren: Iași somrene er varme med temperaturer, der overstiger 35 °C (95 °F). Vintrene derimod er kolde og blæsende med moderat snefald og temperaturer om natten, der nogle gange falder til under -15 °C (5 °F).
  • Byen har en overkommelig størrelse, omtrent på størrelse med Aarhus.
  • Man spiser og drikker udmærket til rimelig pris. Og de lokale er glade for brød:

Byen er hjemsted for det ældste rumænske universitet og landets første ingeniørskole, og er desuden et af landets vigtigste uddannelses- og forskningscentre. Byens kulturelle tilbud omfatter Vasile Alecsandri Nationalteater, det ældste i Rumænien, Moldova State Philharmonic, Operahuset, Iași Athenaeum, Botanisk Have, den ældste og største i Rumænien, Det Centrale Universitetsbibliotek, det ældste i Rumænien, en række museer, religiøse og historiske monumenter, kulturhuse og festivaller. Byen er også kendt som stedet for den største rumænske pilgrimsrejse hvert år i oktober.

Iasi Arkitektur

Banegården er værd at se. Mest fra fronten.

Overfor banegården endnu en seværdighed.

I gaderne bagved mere varieret arkitektur.

Grand Hotel Traian (Union Square), designet og bygget af Gustave Eiffel

Under Anden Verdenskrig og den kommunistiske æra blev mange historiske bygninger i den gamle bymidte (omkring Union Square-området) ødelagt eller revet ned og erstattet af bygninger i international stil, og et nyt og overvejende midt-århundredes moderne bycentrum blev bygget omkring det gamle.

Blandede bybilleder

 

Det nygotiske Kulturpalads

Byens absolutte highlight er bygget på de gamle ruiner af det middelalderlige fyrstelige hof, er en rekonstruktion af Moldaviens tidligere neoklassiske Prinsepalads.

Man skal naturligvis opføre sig ordentligt i Iasi. Ellers!

Læs mere:

UNESCO verdensarvs kirker og klostre: Probota

Wikipedia om byen

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tiraspol i Transnistrien: Tur til en republik i republikken