Ugen der gik 22 2022: Back home og Baku

Baku, Azerbaijan: UNESCO verdensarv og vild arkitektur

Baku. Et sted, hvor man holder Formel 1 motorløb og Melodi Gran Prix. Er det et sted, hvor man ellers tager hen? Jeg undersøger sagen sammen med søster på en pigetur. NYC er soooo last year.

Baku

Baku Azerbaijan Marina Aagaard blog travel rejse fotoHovedstaden og største by i Aserbajdsjan samt største by ved Det Kaspiske Hav og i Kaukasus -regionen.

Baku ligger 28 meter (92 ft) under havets overflade, hvilket gør det til den lavest liggende hovedstad i verden og også den største by i verden, der ligger under havoverfladen. Baku ligger på den sydlige kyst af Absheron-halvøen ved ​​Baku-bugten.
Der er omkring 2 millioner indbyggere (2009). Cirka 25 % af alle landets indbyggere bor i Bakus storbyområde, der er den eneste metropol i Aserbajdsjan.

UNESCO World Heritage Site

Bakus indre by, den gamle bydel, blev sammen med Shirvanshahs Palads og Maiden Tower, Jomfrutårnet, optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2000. Ifølge Lonely Planets rangering er Baku også blandt verdens ti bedste destinationer for “natteliv”.

Byen er Aserbajdsjans videnskabelige, kulturelle og industrielle centrum. Den var bl.a. vært for den 57. Eurovision Song Contest i 2012, Aserbajdsjans Grand Prix (Formel 1) siden 2017, vært ved finalen i 2018-19 UEFA Europa League, og en af ​​værtsbyerne ved UEFA Euro 2020.

Gaderne er fulde af kunst – inklusive et større antal bemalede olietønder; genbrug fra olieindustrien.

City of Winds

Byen er kendt for sine hårde vinde, hvilket afspejles i dens kaldenavn, ” Vindens by “.

Kolde nordlige vinde, “khazri” og varm sydlige vind, “gilavar” , blæser hele året rundt. Hastigheden af ​​khazri kan nærme sig 150 km/t (BBC Radio 4).

Så udbredt er blæsevejret, at metropolen er opkaldt efter det. Baku menes at stamme fra det persiske navn “Bād-kube”“bād” betyder “vind” og “kube” kommer fra “kubidan”, der betyder “at banke”.

I en af de højereliggende dele af byen, hvor man tydeligt mærker vinden, finder man det efterhånden traditionelle “I love (indsæt bynavn)”-skilt til selfies – og lige bagved det fantastiske museum Heydar Aliyev Cultural Center tegnet af Zaha Hadid Architects.

Et unikt moderne kulturhus og kunst museum med ny og gammel kunst bl.a. kunsthåndværk, tøj, tæpper og instrumenter fra Aserbajdsjan. Museet er formidabelt fra alle vinkler, udefra set og indvendigt, hvor der er spejlblanke hvide gulve og elegante trapper.

Også langs den enorme strandpromenade mærker man periodisk vinden – ved vores besøg heldigvis kun som en kærkommen brise.

Aserbajdsjan

Aserbajdsjan, officielt Aserbajdsjansk Republik, er et land i det østlige Transkaukasien. Omkranser de sydlige dele af Kaukasusbjergene, er  afgrænset mod nord af Rusland, mod øst af Det Kaspiske Hav, mod syd af Iran, mod vest af Armenien og mod nordvest af Georgien.

Befolkningstal er omkring 10.197.000 (anslået 2021).

Det officielle sprog er aserbajdsjansk og der tales også tyrkisk. Til gengæld er engelsk mindre udbredt; mange taler nogle enkelte gloser, men forstår ikke svar eller spørgsmål, så man må gestikulere sig frem – eller bruge en translate app.

Landet har varieret og smuk natur, især i den vestlige del. Den østlige del byder især på ørken og ørkenlignende landskaber. En særlig seværdighed er muddervulkaner – de er ikke så store, men forbløffende. Der er 1000 muddervulkaner rundt om i verden og de 500 befinder sig i Aserbajdsjan. Vi tog en tur i en gammel, hårdfør Lada, der kørte os fra en lille by et stykke ud i ørkenen.

Industri dominerer nu økonomien og har sammen med forskellige aktiviteter  suppleret udnyttelsen af ​​olie, som Aserbajdsjan var verdens førende producent af i begyndelsen af ​​det 20. århundrede – omkring Baku vrimler det med boretårne og fra kysten kan man se flere olieboretårne i Det Kaspiske Hav.

Raceheste og kaviar er fortsat nogle af republikkens karakteristiske traditionelle eksportvarer. På markeder er hatte og huer af uld, tæpper og keramik udbredte og til overkommelige priser. Bag tæpperne ses The Maiden Tower, et specielt dobbelt tårn.

På hovedgaderne ses verdens førende mærker inden for mode, smykker og ure – til fuld pris.

The Flame Towers

En trio af skysskrabere i den øverste del af Baku. Det højeste tårn er 182 m (597 ft). De tre flamme-formede tårne symboliserer ild – med reference til Azerbaijan’s motto eller kaldenavn: “The Land of Fire”. Med baggrund i stedets geologi, hvor naturgasflammer stedvist strømmer ud fra klipperne (og hvor Zoroastrian tilbedere så ilden som et helligt symbol. Motivet med de tre flammer ses også på Bakus våbenskjold.

De tre ikoniske bygninger rummer 130 lejligheder på 33 etager, et Fairmont Hotel tårn med 250 værelser og 61 lejligheder og en kontorbygning med 33.114 kvm. kontorarealer.

Prisen for Flame Towers var USD 350 millioner. Byggeriet begyndte i 2007 ogvar færdigt i 2012. HOK var arkitekterne, DIA Holdings var entreprenør og Hill International stod for projectstyringen.

The Flame Towers består af tre bygninger: Syd, Øst og Vest. Bygningernes facader fungerer som store skærme med over 10.000 high-power LED -armaturer, leveret af Osram firmaet Traxon Technologies og Vetas Electric Lighting.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik 22 2022: Back home og Baku