Ugen der gik 32 2023: Fra regn i Rønde til sol i Udkantseuropa

Probota kirke: Bucovina UNESCO kloster med freskomalerier

Bucovina klostrene, kirkerne, med fantastiske fresker med Jesu liv, engle og dæmoner, himmel og helvede. Man finder de otte klostre, der er blandt Rumæniens smukkeste seværdigheder, i den nordøstlige del af landet. De er helt unikke og absolut et besøg værd.

Probota kirke i Bucovina

Probota kirke Bocuvina Romania Marina Aagaard blogRomania Tourism siden skriver om Bucovina (Bukovina området) klostrene og kirkerne. På siden kan man finde nøjagtige adresser og mere information.

Regionen er fuld af kirker og klostre, men de bedst bevarede, de der er på UNESCO’s verdensarvsliste er:

  • Arbore Kirke
  • Humor Kloster
  • Moldovita Kloster
  • Patrauti Kirke
  • Probota Kirke
  • St. George Kirke
  • Sucevita Kloster (det største)
  • Voronet Kloster

UNESCO skriver: Otte kirker i det nordlige Moldavia, bygget fra slutningen af ​​1400-tallet til 1500-tallet, med ydervægge dækket af freskomalerier, der er mesterværker direkte inspireret af byzantinsk kunst.
Kirkerne er autentiske og særdeles velbevarede. Malerierne er langt fra blot at være vægdekorationer, men dækker systematisk alle facaderne og repræsenterer komplette cyklusser af religiøse temaer.
Vægmaleriernes enestående komposition, karakterernes elegance og farvernes harmoni passer perfekt til det omkringliggende landskab.

Probota Kirke

Henrik og jeg besøgte en af de otte kirker, den i landsbyen Probota. Nærmeste større by er Suceava og den nemmeste vej dertil er med bil. Den nærmeste togstation er i Dolhasca.

Kirken er ikke helt så farverig udenpå som flere af de øvrige, men den er omkranset af en imponerende fæstningsmur og absolut et besøg værd. Som i andre tilsvarende kirker er de indvendige vægge dækket af detaljerede figurer og mønstre i kraftige, mørke farver og rigeligt med guld. Utrolige historiefortællinger og kirkekunst i ét.

Probota er omgivet af høje mure med hjørnetårne ​​til forsvar og et porttårn bygget i 1550.

Kun kirken og prinsens residens er i dag tilbage fra det oprindelige bygningskompleks grundlagt af Petru Rares i 1530. I 1532 havde kirken både udvendige og indvendige fresker. I 1800-tallet blev en stor del af vægmalerierne udskiftet.

Probota var det første kloster, der fik malet udvendige fresker i Moldavia (Rumænien).

I tidens løb har Probota Kloster gennemgået adskillige restaureringer og bevaringsprojekter. I 1930 blev der udført flere restaureringer for at udskifte nogle af stenarbejderne i de gotiske buer og reparation af gulvet.

I tårnet over prinsens bolig udstiller et lille museum ikoner, møbler, gamle bøger, mønter og adskillige genstande.

            

Læs mere:

Romania Tourism: The Painted Monasteries of Bucovina

UNESCO Moldavia churces

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik 32 2023: Fra regn i Rønde til sol i Udkantseuropa