KRAMS og KRAMSSSS til sundhed og velvære

Året der gik 2022: Krig, krise og rejsefeber

Året der gik 2022 skulle være et fantastisk år. Friskt og frejdigt efter to år med corona-nedlukninger. 

Man skal starte med det positive:

Optimismen fejlede ikke noget d. 1.1.2022.

Og 2022 bød på mange skønne stunder med familie og venner, foredrag interessante steder for nysgerrige og engagerede tilhørere, træning med positive og motiverede trænende. Og flere rejser end længe. Og artikelskrivning for I Form og Fitnews, og klummeskrivning for Jyllands-Posten. Bloggingen var til gengæld mere moderat, mindre omfattende og udførlig, end tidligere – og to bøger blev heller ikke færdige.

Alt kunne have været super. Men.

Året der gik 2022

Året der gik 2022 Niesenlauf Marina Aagaard blog

Januar

Regeringen lukker lige igen for en sikkerheds skyld landet delvist ned med corona-advarsler i januar-februar, så blandt andre mine foredragsholder-kollegaer og jeg fik annulleret stort set alle vores engagementer i årets to store sundhedsmåneder. Sådan kan det gå.

14. januar. Dronning Margrethe 2. har regeret Danmark i 50 år.

For første gang nogensinde fejrer Henrik og jeg nytår hjemmefra. Vi er inviteret i sommerhus hos venner og tilbringer nytårsaften og de første af årets dage der. Årets første rejse var derfor de sidste dage af en forlænget weekendtur i Malaga, Spanien. Det var første gang jeg besøgte Malaga, Costa del Sol, der ellers er populær blandt danskere.

Februar

Fra 1. februar bliver corona ikke længere anset som en samfundskritisk sygdom.

4. februar. Vinter OL 2022 i Beijing åbnes officielt. Fedt. Jeg er vild med vintersport.

Men året bliver hurtigt meget værre. Torsdag den 24. februar 2022 indleder Rusland et omfattende angreb på Ukraine, efter at præsidenten i en tv-tale havde annonceret en ”særlig militær operation” i Ukraine. Krigen fortsætter hele året med mere og mere forkastelige angreb på civile og infrastruktur.

I kølvandet på krigen, og boykot af russisk gas, følger i løbet af året en eskalerende energi- og økonomisk krise. Med store omkostninger især sydpå, men også i Danmark kradser krisen. Diesel stiger fra 9-10 DKK per liter til 16-17 kroner (falder dog lidt igen sidst på året) og priserne på mange dagligvarer stiger med 25-50 % fx smør, yoghurt og tandpasta.

Vi kører på skitur til Canazei, da coronaen er på aftægt, men der er stadig restriktioner – krav om vaccinepapirer igennem Tyskland – og på offentlige steder, i busser og i skilifter i Italien og Tyskland er der brug af mundbind. Anstrengende, men bedre end ingen rejse og ingen skiferie. Jeg er taknemmelig over, at vi kom af sted.

Og så en overraskelse ugen efter: Søster inviterer mig med på biltur til Trysil i Norge. Efter at manden desværre gik, er der en ledig plads på turen med niece, nevø og kæreste. Vi hygger os med skiløb, brætspil og streaming film. Og jeg holder online foredrag midt i det hele.

Marts

Krigen fortsætter. Mange ukrainere er på flugt. Mange danskere hjælper med transport og nødhjælp og husly.

Jeg tager på små ‘rejser’ til Aalborg, Ikast Brande og Bornholm med foredrag.

Gå dig sund workshop på Folkeuniversitetet Aarhus er en succes.

Henrik og jeg får endelig set Vadehavsmuseet (udefra), Tirpitz og Marsk Tower. Skøn Sønderjylland tur.

April

Henrik er sløj, holder pause, og bor i sommerhus.

Det er påske, der forløber roligt og hos familien med fars hjemmelavede memma.

Jeg tager på små ‘rejser’ til København og Haderslev med foredrag og til Aalborg ifm. FORSK, Forskningens Døgn foredrag.

Gå dig sund workshop på Folkeuniversitetet Emdrup (København) er en succes.

Til ‘ridderfest’ hos en ven. Der er lagt op til det helt store og vi er udklædte. Og to kommer i nøjagtigt samme outfit!

Maj

Flot arrangeret foredrag på Herning Bibliotek. Fedt at være med til.

Henriks brors kone forlader verden for tidligt og vi skal til begravelse igen, igen. Til gengæld er vi til en glædelig begivenhed, en dejlig konfirmationsfest for en vens dreng.

Til Tirsbæk Gods med Female Drivers Club, Range Rover Driving Experience. Alle tiders sjove og interessante kørekursus-dag – med hjertet oppe i halsen.

Sidst på måneden går en årelang drøm i opfyldelse med et godt tilbud fra Risskov Rejser: En Marokko rundrejse (hvor jeg imidlertid på en løbetur vrikker om og humper rundt en del af tiden).

Juni

Fitness eksamen på Aalborg Sportshøjskole. Jeg er censor igen. Altid spændende og inspirerende.

Søster og jeg tager i starten af måneden på en smuttur til Baku. Vi ville have været der til Formel 1, men pga. krig og usikre tider aflyste rejsebureauet, men af skuffelse tog vi af sted alligevel på selvarrangeret tur (med nogen strabadser pga. en flyaflysning) og gik rundt på Formel 1 banen i stedet for.

Til min store overraskelse får jeg et ‘wildcard’ – plads på grund af et afbud – til Niesenlauf. Trappeløb på verdens længste trappe med 11.674 trin. Jeg havde opgivet håbet, men dog trænet lidt. Men midt i juni blev det alvor. Manden støttede mig og kørte med mig til Schweiz, hvor vi boede i Interlaken i tre dage. Vi kom, vi så, jeg trappeløb/gik (og Henrik kørte op og ned med mig med Niesenbahn) og vi tog hjem efter en dosis skøn bjergluft.

Ugen efter deltager jeg i Nordic Race Hasle Bakker, fordi en god kollega og ven lader mig komme med på sit hold. Alletiders oplevelse.

Juli

3. juli. Tre personer bliver dræbt ved et skyderi i shoppingcentret Field’s i København. 4. juli: Masseskyderi nr. 308 i USA: 4. juli paraden i Chicago. 7 mennesker mister livet og 47 bliver såret.

13. juli: Jonas Vingegaard vinder både 11. etape og den gule førertrøje i Tour de France 2022 vinder (15 år siden en dansker sidst har båret den gule førertrøje).

24. juli: Jonas Vingegaard vinder Tour de France 2022 og den prikkede bjergtrøje. Der er folkefest i Danmark efter touren og Vingegaard fejres hele året.

På dagstur til kusine på Lolland. En hyggelig dag på min fars fødeø.

I sommerferien får mange tusinde danskere ødelagt deres sommerferie af SAS-piloternes strejke – strejken rammer op mod 30.000 passagerer hver eneste dag i de 15 dage strejken varer. Uanset årsag, forkasteligt tidspunkt; mange danskere havde nok brug for adspredelse og ferie efter to år (næsten) uden.

Overraskende nok sluttede strejken før vi skulle af sted på årets familieferie. Efter en barndom uden ferier har vi som familie (julegave) de seneste mange år været på en årlig familieferie på Mallorca. Igen i år i Cala d’Or. Men for første gang pga. mors sygdom tager mor og far ikke med. Utroligt trist. Søster, niece, nevø og kæreste, Henrik og jeg hygger os, men feriegavegiverne mangler.

August

En dejlig måned. Vi deltager i Henriks brors og dennes kones guldbryllup i Ikast.

Dagen efter er vi til et eventyrligt bryllup i København. Ingen ris, men sæbebobler fra hjerteformede bobleblæsere, og party på Refshaleøen. Cool.

September

Mange kendte, unge og gamle, går bort i løbet af året. Trist, særligt når det er for tidligt. D. 8 september sover Dronning Elizabeth II ind. Hun blev 96 år gammel. Efter min mening måtte hun godt have holdt nogle ekstra år ligesom hendes mor, the Queen Mother, der blev over 100.

Foredragssæsonen går i gang igen. I gang med forberedelser og et par events.

Til Henriks nevøs runde fødselsdag, et stort, flot og sjovt arrangement.

Henrik bliver sløj og rejser sydpå.

Oktober

Temperaturen indendørs i offentlige bygninger – og mange private – sænkes fra senest 1. oktober til 19 grader (undtagen i vuggestuer, sygehuse og plejehjem). Det kan virkelig mærkes sidst på året (også i fitnesscenteret). Der er køligt og salget af uldtøj og hjemmesko eksploderer. Naturgasprisen stiger dramatisk, så de med gasfyrede huse får et tilskud; der går dog (som vanligt) rod i økonomiforvaltningen og i en del tilfælde får personer uden gas tilskud og personer med gas ingen tilskud. 

Mange foredrag og kurser.

En sjov jubilæumsfest med min folkeskoleklasse. Mange er med. Med-arrangør er klassekammeraten med bryggeriet KANT.

November

1. november er der folketingsvalg. Hvilket betyder at et stort arena-arrangement, jeg skulle have optrådt på, bliver aflyst. Men så stemmer vi i stedet.

4.-6. er der Bogforum. Jeg er inviteret af Elsk din (overgangs)alder forfatterne til et interview om motion; det bliver godt modtaget på Rød Scene.

Årets sidste foredrag løber af stablen i løbet af måneden.

FIFA VM i fodbold 2022 løber af stablen i Qatar fra 20. november til 18. december 2022. Valget af Qatar var kontroversielt og blev diskuteret i mange måneder op til VM. Der var anklager om korruption og værtslandet blev kraftigt kritiseret for anvendelse af billig arbejdskraft med elendige vilkår. Der er 32 deltagernationer, heriblandt Danmark, der desværre ryger ud allerede i starten. Øv. Argentina vandt VM-finalen over Frankrig den 18. december 2022 efter forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence.

December

Coronasmitten er eksploderet i Kina og USA lægger restriktioner på besøg fra Kina. Herhjemme hører man ikke rigtig noget til det.

3. december deltager jeg i XMAS juleløb på Copenhill, et iskoldt, men rigtig sjovt løb. Vi overnatter hos venner. Og holder derefter fri en uge.

I nyhederne nytårsaften: Alkoholfri øl, vin og spiritus hitter. Det ved vi her. I år har vi blandt andet nydt GT’s med Tanqueray 0.0! ;Men nytårsaften er der dog procenter på bordet. Marcus Molitor hvidvin, 5 Stelle Sfursat rødvin, champagne og Barros 1964 portvin.

Året gik hurtigt.
Men det gik ikke helt som forventet.

Jeg ønsker alle et Glædeligt Nytår 2023.

Læs mere:

2022 Wikipedia

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

KRAMS og KRAMSSSS til sundhed og velvære