Åndedrætstræning: Træk vejr bedre, præster bedre

Sov dig slank og fit: Top 3 grunde til at prioritere søvn

Af Marina Aagaard, MFT

Søvn er et af hovedområderne i Team Danmarks Restitutionskoncept, en del af fundamentet for en toppræstation. Det gælder ikke kun i idræt, men også i hverdagen, på jobbet og studiet. Søvn er essentielt for sundhed og topform.

sov dig slank og fit sove søvn restitution Marina Aagaard blog

En stort antal forsøg har undersøgt søvn og sundhed og påvist, hvor væsentlig søvnen er for mange områder af sundheden og præstationsevnen: Prioriter en god nattesøvn.

Undgå overvægt

Kort søvn har vist sig at være forbundet med overvægt hos voksne. Ifølge rapporten Søvn og sundhed er en mulig mekanisme, at søvnproblemer påvirker appetitten; f.eks. kan mangel på dyb søvn forandre spisevanerne i retning af flere mellemmåltider med mere fedt og sukker, hvilket kan øge risikoen for overvægt.

Undgå sygdom

Mange undersøgelser viser, at søvnproblemer er en risikofaktor for udvikling
af type 2-diabetes (sukkersyge T2D). Både dårlig søvnkvalitet og kort eller lang søvnlængde er forbundet med øget risiko for at udvikle type 2-diabetes.
Mekanismerne bag sammenhængen er dog endnu ikke fuldt afklarede.

Kort søvn og dårlig søvnkvalitet er også forbundet med en øget risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom. Mekanismerne er ikke klarlagt, men inkluderer muligvis fedme, forhøjet blodtryk, diabetes og forhøjet kolesterolniveau. Mange undersøgelser finder desuden en højere forekomst af hjerte-kar-sygdom blandt de, som sover mere end otte timer; hvilket kan skyldes, at lang søvn er en markør for underliggende sygdom.

Til gengæld er der kun få videnskabelige undersøgelser, hvor man har undersøgt søvnens betydning for at få kræft. I de få undersøgelser er der ikke påvist en sammenhæng mellem
søvn og risiko for kræft.

Undgå for tidlig død

Mange sundhedsvidenskabelige undersøgelser omhandler risikoen for øget dødelighed, at man dør (for) tidligt. I søvnundersøgelser ses en U-formet sammenhæng mellem søvnlængde og dødelighed, d.v.s. at der er en lidt højere dødelighed blandt personer med enten kort søvn eller lang søvn. Ifølge Søvn og sundhed skyldes sammenhængen mellem søvn og dødelighed sandsynligvis en kombination af mekanismer, der direkte påvirker udviklingen af sygdom, og faktorer, der forværrer sygdomme.

Sov godt

  • Sov 6-9 timer [danskernes gennemsnit: 7,5 timer].  “Selv ved moderat søvnunderskud (mindre end seks timer) nedsættes koncentrations- og reaktionsevnen, og hukommelsen forringes, og dette kan ikke indhentes af en weekend med ekstra søvn” (Søvn og sundhed).
  • Sov i en god seng, så lejet er behageligt.
  • Sov i et mørkt, roligt, veltempereret soveværelse
  • Vær fysisk aktiv i løbet af dagen, ikke lige før sengetid
  • Undgå koffein, alkohol og energi- og fedtrig mad lige før sengetid.
  • Undgå lys fra pc, tablets og lignende lige før sengetid
  • Undgå stress … (lav evt. åndedrætsøvelser, stræk eller meditation før sengetid)

Læs mere:

VFF (2015): Søvn og sundhed

TD: Team Danmark restitutionskoncept

Steffensen, Lis Lyngbjerg: Søvnkuren – til dig der er træt af at sove dårligt.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Åndedrætstræning: Træk vejr bedre, præster bedre