Core træning planke teknik: Undgå ondt i knæ, håndled eller ryg

Hvordan er din fitness? Træner du i et røvsygt fitnesscenter?

Af Marina Aagaard, MFT

En dag kunne man se denne BT overskrift: Han trænede de rigtige mænd: ‘Spild ikke tiden i et røvsygt fitnesscenter’. Uha, det ser ud om at en ekspert fraråder træning i et fitnesscenter. Men hvad handler det om?

Røvsygt fitnesscenter Marina Aagaard blog fitness

Røvsygt fitnesscenter

Nævnte artikel var i virkeligheden en større, positiv og personlig portrætartikel om træner og TV-træner Jacob Søndergaard og hans hustru, der også er træner.

Et af artiklens primære budskaber var, at når man får barn og to hunde, så ændrer prioriteterne sig [naturligvis] og der bliver mindre tid til rådighed for træning også selvom man har lyst til det. Og nu, som der stod, “hænger de ikke længere ud i fitnesscenteret tre timer om dagen”. Aha. Fitnesscentre er altså slet ikke “røvsyge”, men tværtimod steder, hvor man (også eksperter) ligefrem hænger ud.

Netop nu har Jacob og hustru udgivet deres nye bøger “Træn som en mand” og “Veldrejet” og artiklens overskrift refererer til et afsnit i artiklen: ‘Mændene skal med Jacob Søndergaards bog »finde tilbage til de ting, man holdt sig aktiv med, da man var lille, og synes var sjovt, i stedet for at spilde tiden i et røvkedeligt fitnesscenter, som man hurtigt mister interessen for.«

Ja. Lige præcis. Hørt. Man skal finde lysten til motion og lave de aktiviteter, man brændte for, da man var barn (yngre), hvis det er det, man har lyst til.

Jamen. Desværre er der mange der gerne vil spille bold eller dyrke anden sport, men som døjer med eksempelvis for dårlige knæ eller dårlig ryg.

Motiverende motionscenter

Blandt andet der kommer fitnesscenteret ind. For i fitnesscenteret kan man gøre kroppen stærk, stabil og bevægelig – endda med minimal risiko for skader – og det er jo langt fra “røvsygt”. Det er tværtimod alle tiders, at der findes en mulighed for at komme i form til mere krævende idrætsaktiviteter.

Ja. Der er andre motionsmuligheder end fitness, og variation er smart. Og ja, holdtræning og idræt kan være mere motiverende end et grundstyrkeprogram uden store udfordringer og højdepunkter, men “røvsygt” om fitness(centre) er nok for stærkt et ord.

Det smarte er, at efter grundtræning er der vide muligheder for videregående fitnesstræning; udendørs og indendørs, med eller uden spændende udstyr og redskaber, som gør fitness til en leg … som selvtræning eller motion sammen med en partner, familie, venner og kollegaer.

Ordet “røvsygt” fænger i overskrifter, men myten om, at fitness er r****** er heldigvis som hovedregel ikke sand. Er den det, bør man få et nyt program eller finde et bedre center.

God træningslyst.

Læs mere:

Fitness Guide: 10 ting du bør vide ved valg af fitnesscenter

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

 • Hej Marina.

  Ja, det er en god og fængende overskrift, som naturligvis skal tages med et gran salt. Når det er sagt, så viser en større undersøgelse, at 40 % af de mennesker, der huserer i fitnesscentre synes at det er direkte kedeligt, men blot gør det, fordi det skulle være sundt. 40 %… Det er sku en del.

  At dyrke fitness i sig selv, kan der være mange fordele ved, og det behøver ikke være røvsygt. At det er skadesforebyggende at dyrke fitness, a la godt for knæ etc. er der vel ikke evidens for? Jeg hører om en masse der først rigtig begynder at blive skadet når de starter på fitness. Men igen, gjort korrekt, er fitnesscentret et fint sted at arbejde fokuseret på genoptræning.

  Men artiklen handler ikke om genoptræning, den handler om at give lysten til de mange mennesker, der ikke nødvendigvis har brug for genoptræning. Og lysten til sport vil for mange være langt højere, end lysten til fitness. Sportsforeningerne er bare ikke så gode til PR og marketing som fitness. Desværre.

  Bh Jacob

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Jacob,
   Mange tak for dit input 🙂 … jeg synes det er godt, at nogen siger det, for det er jo også sandt. Jeg iler blot med at supplere med den anden vinkel. 40 / 40 % undersøgelsen kender jeg ikke. Jeg kender den der siger at 70 % træner fitness af lyst og 30 % af pligt … når det er sagt, så plejer jeg også at oplyse om, at det er ud af dem, der er tilbage i fitnesscenteret!!!
   Heller ikke mit indlæg handlede kun genoptræning – men det var med for at nævne at det kunne være en start for de, der vil i gang.
   Vi er ikke uenige om, at det kan blive enten rigtig godt (med den rigtige træner/træning) eller rigtig skidt.
   Artikel nævner ikke at fitness er skadesforebyggende, men at man kan gøre kroppen stærkere og mere stabil med en lav risiko for skader – og det er der evidens for; at (teknisk korrekt) styrketræning har en meget lavere skadesforekomst end en række sportsaktiviteter. At selvsamme sportsaktiviteter så er alle tiders på en række andre områder er en anden snak.
   Sportsforeningerne(og hovedorganisation) er, synes jeg, o.k. til at markedsføre, men bruger ud fra hvad jeg har set i højere grad markedsføring på foreningsfitness i stedet for på sport og gymnastik, hvilket er pudsigt, når de nu har de unikke tilbud.
   BH
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Core træning planke teknik: Undgå ondt i knæ, håndled eller ryg