12 ting du skal undgå, hvis du vil være sund: Sygdomsbyrden i Danmark

Powerbands elastiktræning: Sjov og udfordrende styrketræning

Af Marina Aagaard, MFT

Elastikker? Virker de? Ja. Træning med variabel modstand er et godt supplement til frivægtstræning med konstant (ydre) belastning. Elastikker anvendes ofte i genoptræning og forebyggende styrketræning, og periodisk i almen styrketræning. 

Powerbands elastik træning Marina Aagaard blog fitnessNogle særlige fordele ved elastikker:

  • Variabel modstand i bevægelsen (når elastik strækkes øges modstand)
  • Modstand i yderstillingerne (i modsætning til mange vægtøvelser)
  • Træning uafhængig af tyngdekraft; muliggør særlige variationer/positioner

activeaid_img_2665

Elastiktræning

I 80’erne da fitnessbølgen startede var en stor del af træningen såkaldt workout, bodytoning eller bodyshaping, ‘stram op’ muskeludholdenhedstræning med elastikker eller brede elastikbånd. Det var meget populært, men mange tidligere elastikker var små, tillod ikke særligt store bevægelser, eller for sårbare, så kraftfulde øvelser resulterede i brud.

For nylig var der ‘old school’ elastiktræning i en ny version med kraftigere elastikker, PowerBands, på active aid workshoppen Let’s Bands, og særlige, udfordrende øvelser.

Her under makker ‘Power walk’ med Kim Grandahl Papsø fra active aid og undertegnede.
Elastikken udspændes. Arme holdes fremstrakt og i ro, mens man går med høje knæløft, så kropsstammen arbejder intenst på at stabilisere. Det er hårdere end det ser ud til.

activeaid_img_3501PowerBands findes som specielle mindre, flade elastikker og kraftige, lange elastikker, der minder om styrkeløft elastikker, som i løbet af det seneste år er begyndt at dukke op i forbindelse med almen styrketræning og ‘funktionel fitness’ træning.

Makkerøvelser

De lange elastikker muliggør mange sjove makkerøvelser, som kan anvendes i personlig træning eller holdtræning. Her: Makker 1 holder planke position. Makker 2 laver 1-arm row. En fordelagtig model, hvor begge er aktive. Efter et sæt, skifter man position.

activeaid_img_2667us

En anden øvelse. Begge makkere er i armstrækningsstilling med elastik omkring brystet på begge. Man bevæger sig væk to ‘skridt’ væk fra hinanden og tager en armstrækning. Dernæst bevæger man sig ind imod hinanden igen (ikke for tæt). Gentages 4-12 gange.

Elastikker og løbetræning

Styrkeløft, og Powerbands, elastikker er så kraftige, at de kan tages omkring hofterne og så holder en makker (bagved) fast i elastikken, mens man selv læner lidt frem og sprinter i fx 30-45 sekunder. Det fungerer rigtig godt. Næsten bedre end samme type øvelse brugt i løbetræning, hvor makkeren står bagved og holder om hofterne med hænderne. Man kan miste grebet, hænderne kan glide, og ikke alle er lige glade for så tæt kontakt.

Det er absolut ikke sidste gang jeg har brugt Powerbands.

Se/læs mere:

Muskeltræning bog (indeholder en lang række elastikøvelser)

active aid: YouTube øvelser – søg på Let’s Bands

active aid: Let’s bands produkter

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

12 ting du skal undgå, hvis du vil være sund: Sygdomsbyrden i Danmark