Ferie For Alle 2024: På feriemesse krydstogt

Skiferie med powder sne: Gausta og Gaustablikk, Norge

Gausta er Norges sjettestørste skiområde. En tur værd – også for at tage en tur med Gaustabanen.

Et fint sted for familier og let øvede skiløbere: Flere grønne og blå løjper, men også røde og enkelte sorte. God mulighed for hyggeligt alpin skiløb, langrend eller off-piste skiløb på Gaustatoppen. Gausta siger selv: Verdensklasse skiløb. Området er i alle tilfælde højtliggende og smukt.

Gausta eller Gaustablik

Gausta Gaustablikk Gaustatoppen skiresort Marina Aagaard blog skiferieGaustablikk ligger ca. 180 km fra Larvik og 180 km fra Oslo. Det er et område i Telemarken, beliggende vest for en enorm sø, Tinnsjå, og øst for Telemarkens højeste bjerg Gaustatoppen. Man kommer dertil fra Rjukan, hvorfra en ca. 15 km lang vej med flere hårnålesving (rigelig med plads i sving) fører derop.

I vinterhalvåret er bjergpasset ved Gaustatoppen lukket, men om sommerhalvåret er det er muligt at komme til Gaustablikk sydfra fra Tuddal.

Rejsen

Fra Danmark kan man køre i bil dertil, via færgeoverfart fra Hirtshals til Larvik eller Frederikshavn til Oslo (natbåd). Fra Midtjylland, hvor vi kørte fra, ca. 2 plus 3 timers kørsel i Danmark og Norge og færgeoverfarten på 3½ time med Color Line SuperSpeed. Fra Sjælland kan man tage Øresundsbroen til Sverige og køre op gennem Sverige. Kun en gang har jeg oplevet dårligt vejr, så fra Larvik – hvor færgen ikke sejlede – kørte vi til Göteborg, hvorfra vi tog færgen over til Frederikshavn.

Området er rimelig nemt at køre til, og vejen er nogenlunde ryddet i vinterhalvåret. Bemærk dog, at vejene er betalingsveje, og at pigdæk (eller snekæder) er lovpligtige. Undersøg det endelig før afrejse.

Gausta Skicenter

Gaustablikk har et skicenter, nu Gausta Skicenter.

Der kan man købe et skipas til 2 eller 3 eller til en eller flere dage op til to uger. Man kan også købe skipas ved automaterne som står ved Gausta View området, hvortil og hvorfra man kan løbe til skicenteret. En dejlig tur.

Skicenteret har skiudlejning og og en middelstor dagligvarebutik; den eneste jeg så i området.

Overnatning

Det er et mindre område med to hoteller, Gaustablikk Høyfjellshotell, et lækkert luksushotel, og Gausta View Lodge, et luk-dig-selv-ind værelseshotel. Desuden er der mange små og store hytter i området.

Der er parkering, så sørg for at bilen bliver motioneret undervejs, så den ikke fryser til eller løber tør for strøm. Der er strømstandere rundt omkring. Cirka 6-7 km væk ligger der en tankstation.

Fitness og wellness

Er vejret for egnet til skiløb, kan man gå ture.

Jeg så ingen fitnesscenter muligheder, men Gaustablikk Høyfjellshotell har wellnessfaciliteter, hvortil gæster udefra kan købe adgang: Swimmingpool, boblebad, dampbad, sauna og loungestole. De har også flydende saunaer til om sommeren.

Gausta skiområde

Gausta eller Gaustablikk by, og område, ligger ca. 960 m.o.h. i et hjørne af Telemarken, i skøn natur.

Separat ligger Gaustatoppen, over trægrænsen, bare sne, sne, og atter sne, hvor øvede eller middeløvede med guide kan køre off-piste. Det koster vist ikke noget, men det koster en tur op med Gaustabanen, hvilket er en anbefalet tur. En enkelttur: NOK 360,- Tur-retur: NOK 495,-.

Fra Gausta Skicenter kan man køre en fin tur over til Gausta View området og retur. Eller kører op og ned af fjeldets sider. Der er dejlig kørsel på smukke skovløjper.

På mit besøg medio februar ankom jeg på en dag med høj sol, næste dag var der snevejr hele dagen, med ok sigte, og tredje dag var der høj sol og powder sne. Temperaturen var lavere end vanligt, måske minus 5-9 grader.

Gausta d. 19.2.2022 (eksempel vinterferie uge 8):
Temperatur -5.0°C.
Åbne lifter: 37/37.

Gausta skifakta

Gaustatoppen er 1883 m.o.h.

Gaustablikk skiløb: 960-1310 m.o.h.

Klare fordele:

  • Flere steder direkte adgang – ski-in ski-out – til pisterne.
  • Smukke skovløjper.
  • En formidabel vid udsigt over landskabet og Gaustatoppen.
  • Aftenskiløb.
  • Fantastisk langrendsskiløb ser det ud til. I alt 80 km præparerede langrendsløjper, fra 2-23 km. Der er også en lysløjpe til aftenskiløb.
  • Der tilbydes randonee ture.

13 lifter (to stolelifter og ellers 10 tallerkenlifter og T-lifter), 37 bakker, barneområder, funparks, skiskole, skiudlejning og offpiste områder.

33 pister, 35 km i alt:

17 grønne

2 blå

9 røde

5 sorte

Rating

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Ekspert, rigtig godt fx off-piste, men ikke så stort/varieret som sydpå
♥ ♥ ♥ Middelniveau
♥ ♥ ♥ ♥ Begyndere
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Sne
♥ ♥ ♥ ♥ After-Ski (meget roligt, hytte- og hotelhygge, evt. DJ enkelte dage)

Rigtig god skiferie.

Læs mere:

Om stedet og skicenteret

Fit til skiferie nu

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ferie For Alle 2024: På feriemesse krydstogt