Kalimanjaro: Monte Kali bjerget af salt i Tyskland

Bold bogen: Bestseller om fitnessbold træning

Bold bogen kalder brugerne den, kortere end Træning med den store bold, der er dens fulde navn. Med undertitlen øvelser, variationer og programmer. 

Bogen udkom første gang i 2004. På det tidspunkt var både holdtræning og personlig træning med den store bold aka fitnessbold, fysiobold, terapibold, stability ball, swiss ball, uhyre udbredt og bogen blev hurtigt med over 3000 solgte eksemplarer en fagbogsbestseller. Desuden var bogen konstant udlånt fra biblioteket, hvor der var 2-3 måneders ventetid; blev jeg oplyst om af mine trænerstuderende. Bogen var i øvrigt ikke pensum; det var helt frivilligt at de valgte at bruge den …

Først udgav jeg selv bogen, der som flere af de øvrige har et manual look. Jeg lavede endda en YouTube reklame for bogen, men tænker ikke at det øgede salget, måske tværtimod. Dernæst udgav jeg den i samarbejde med forlaget Hovedland. Senest blev jeg igen selvudgiver, for at give bogen mere opmærksomhed.

Bold bogen

Bold bogen YouTube klip Marina AagaardFitnesstrends kommer og går lidt i bølger. Så i 10’erne blev der stille omkring den store bold, der mange steder blev trillet over i et hjørne af fitnesscenterets mavetræningsafdeling – eller ‘udpumpet’ og skubbet ind under sengen.

Da det sidste oplag af den fysiske bog derfor blev udsolgt tidligt i 10’erne, lod jeg være med at genoptrykke bogen, fordi jeg vurderede, at e-bogs udgaven – og bibliotekernes bøger – dækkede behovet. Men der er åbenbart stadigvæk interesse for fysiske bøger:

I løbet af årene har der været enkelte henvendelser på genoptryk, men tryk af fysiske bøger er kostbart især under energikriser, så jeg afventede. Men på opfordring, en forhandlers ønske om en større mængde bøger, blev den genoptrykt i 2023. Og jeg tænkte, at det var det.

Men tidligt i 2024 sendte trykkeriet en mail om lagerstatus: -1. Dvs. at et nyt oplag var nødvendigt igen.

Er der mon en bold revival i gang? Ikke godt at vide, men der er i alle tilfælde flere fysiske bold-bøger på lager igen.

En evergreen bold

Selvom boldtræning aktuelt ikke er helt fremme i bevidstheden blandt instruktører og trænere, bliver bolden dagligt brugt – ikke kun i fysioterapi og motorik klinikker, men også i fitnesscentre – til udvalgte øvelser og strækøvelser.

Boldtræning kan ikke stå alene, men har siden 60’erne været brugt til terapi og siden 90’erne været et sjovt og effektivt supplement til anden fitnesstræning: Velegnet især til træning af balance, rumsans, koordination, core styrke og bevægelighed.

Baggrund for bold bogen

Der var ingen danske bøger om træning med den store bold, da jeg skrev og udgav den første i 2004. Et par år efter kom der et par danske populærbøger om boldtræning, men de var udsolgt sidst jeg spurgte.

Bogen har haft forskellige forsider undervejs (selvgjort er ikke altid velgjort!):

Bogen har en særlig plads i mit hjerte, fordi fysioterapeut og supertræner Heidi Tang Møller samt diplomtrænerne Morten Kirstein, Astrid Kirkegaard – og søster Kirstine Kirkegaard – samt Nomi Kronberg  stod model til øvelsesbillederne i bogen. Diplomtrænerne Mia Moulskov, Mette Madsen, Stefan Mikkelsen, Jacob Larsen, Christian Jellesen og Hans Hansen var med på billederne af fællestræning med bolden. Og fysioterapeut Lena Rottbøll og boldtræningsekspert Pia Nielsen Holst læste korrektur og kom med forslag.

Forud for skrivningen deltog jeg i flere forskellige boldkurser og -træninger i USA, og i Danmark, med bl.a. Candice og Douglas Copeland-Brooks og Paul Chek. Indrømmet: Da jeg første gang sidst i halvfemserne så et bold show på en aerobic convention i LA, tænkte jeg: Det ser fjollet ud, ikke særlig seriøs træning. Men man har jo en mening, indtil man får en ny.

Samtidig læste jeg de udenlandske, amerikanske og tyske, bøger, jeg kunne få fat på. Gode bøger, men jeg ville gerne have en dansk undervisningsbog til diplomtræneruddannelsen og mine A-Z boldkurser – og med et par udvidelser bl.a.:

– flere boldøvelser (illustreret med 900 fotos og tegninger)
– boldøvelser på flere niveauer, både lettere og sværere
– boldøvelser til træning af smidighed og mobilitet
– opvarmningsøvelser med bolden
– boldprogram eksempler

Den seneste 3. udgave er på 358 sider og findes nu (igen) både som fysisk bog og ebog.

Bold bogen kan købes som ebog på min egen hjemmeside marinaaagaard.dk eller som fysisk eller e bog via (net) boghandlere.

 

Spørgsmål, kommentarer og input til indlæg og boldtræning er altid velkomne.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kalimanjaro: Monte Kali bjerget af salt i Tyskland