Ditch Day og Quitter's Day? Skift kurs i stedet

Bogen om fitness: Styrketræning OG allround træning

Bogen om fitness eller fitness bogen kalder elever af og til Fitness og styrketræning. En bestseller fagbog trods det delvist manualagtige design med egne fotos, tegninger og grafikker. 

Baggrunden for bogen var, at jeg som træner og landstræner i AER GYM havde læst de store internationale styrketrænings-, bodybuilding- og vægtløftningsbøger foruden et stort antal træningslære- og motionsbøger. Alligevel følte jeg som fitness underviser, at der manglede noget. Det ville jeg samle i en oversigtsbog (der har udviklet sig en del siden første udgave i 2010).

Bogen om fitness

Bogen om fitness og styrketræning Marina AagaardFormålet er især at give et overblik over fitness styrketræning og all-round træning samt brugbar praktisk anvendelig viden som fitness studerende og trænere kan bruge umiddelbart.

  • Træning med en rød tråd
    fra absolut begynder-niveau til elite-niveau.
  • Evidens og øvelser fra flere discipliner
    bl.a. fysioterapi, fysisk træning, gymnastik, sport
  • Træningsplanlægning i fitnessregi
    trin for trin fra målsætning over årsplan til træning
  • Alle træningsplanlægningens hovedområder
    kondition, styrke, motorik og mobilitet
  • Alle programlægningens dele og mening
    opvarmning, hoveddel, nedvarmning
  • Teknikdetaljer og særlige forholdsregler

Fitness og styrketræning bogen er skrevet med mange eksperters hjælp og er blevet løbende opdateret på baggrund af feedback fra idrætsstuderende og trænerelever. Målet er at præsentere styrketrænings- og bevægelsesanbefalinger, der ikke kun er målrettet et rendyrket styrke- og vægtløftningsmiljø.

Træningsmiljø og kultur

Anatomien, fysiologien og træningslæren er den samme uanset miljø. Men kulturelle, sociale og mentale faktorer spiller også ind, når trænere og trænende vælger øvelser og metoder.

I idræts- og styrketræningsklubber – miljøer, hvor en del af styrkelitteraturen tager sit afsæt – er der typisk en fast træner og 100 % dedikerede (yngre) aktive, der har ét hovedmål: At blive stærkere og mere eksplosive.

Hverdagen i sundheds- og fitnessregi er ofte anderledes:

Ingen fast træner, opsyn og vejledning, med mindre man tilkøber en personlig træner. Aktive i alle aldre, vidt forskellige fysisk og motorisk, varierende træningsmotiver og vekslende grad af motivation. Typiske temaer er bedre helbred, færre smerter, bedre præstation i motionsidrætter, hurtigere løbetider, større muskler, vægttab, øget velvære osv. Det tilstræber bogen at favne.

Bred fitness viden

Et bredt spænd af situationer kræver overblik; bred viden (der suppleres med specifik viden på særlige indsatsområder). Bogen er derfor siden starten blevet brugt på fitness og personlig træner uddannelser – bl.a. den 1-årige diplomtræner uddannelse på SPH (EREPS certificering) og GIV personlig træner uddannelsen – og er blevet positivt anmeldt af undervisere og brugere.

I de senere år – hvor tiden er løbet fra overforsigtighed – er omtale af ‘risici ved visse øvelser’ dog blevet mødt af kritik fra styrkeløfter-side; et debatområde i krydsfeltet mellem fysioterapi, fitness, bodybuilding og styrkeløft: Udvalgte øvelser der fremhæves som risikobetonede, kontraindikerede.

I den nye udgave er tekst justeret, men der er stadig nævnelse af øvelser, der i visse situationer er mindre optimale. Hvorfor? For at trænere kan have alle overvejelser med ved valg af øvelser til bl.a. selvtrænende motionister med forskellige skavanker.

Nye temaer og afsnit

De tidligere udgaver af Fitness og styrketræning, bogen om fitness, er blevet revideret løbende, men med samme sideantal og samme temaer på samme sider. I den seneste udgave er bogen nu opdelt i tre hovedafsnit og enkelte afsnit har byttet plads.

Denne gang er der flere større ændringer, bl.a. jævnfør nyere smerteforskning, nye motionsanbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og nye kostråd fra Fødevarestyrelsen.

5. udgave. Revideret. Nu 424 sider. Fysisk bog og ebog.

Nu med:

  • Træning mod og med smerter
  • Træningstidspunkter (og restitution)
  • Motoriktræning (jf. Gentiles Taksonomi)
  • Vejrtrækning og åndedrætstræning (kort)
  • Nye kostråd og diætråd (kort)

Bogen kan købes som ebog på min hjemmeside marinaaagaard.dk eller som fysisk eller e bog via (net) boghandlere.

Se indholdsfortegnelse og varefakta HER.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ditch Day og Quitter's Day? Skift kurs i stedet