Ugen der gik 52 2023: Årets sidste uge, jul og nytår

Året der gik 2023: Fra ondt til værre og 12 stjernestunder

Året der gik 2023. Hvad kan man sige? Hver nytårsaften de seneste år har jeg sagt: Nu må det da blive bedre?! Finanskrise, corona og krig er sin sag. Men ven efter ven og familiemedlem efter familiemedlem, der bliver syge eller falder bort? Og så mere krig? Jeg ønsker mig brændende en 2024 timeout fra tab og tristesse.

Året gik og Mona og Peter gik bort. To kære nære venner, personligheder, overskudsmennesker, supergivere, som dårligt kan undværes af nogen. De kæmpestore tab og endnu mere krig, nu også i Gaza, har gjort år 2023 til “langt mindre godt” end det kunne have været.

Der har naturligvis også været stjernestunder, som har givet året glimmer. 12 stjernestunder. Allermindst. Masser af hjemlig familiehygge og masser af gode foredrags-, undervisnings-, hold-, firmatrænings- og personlig træningstimer – året rundt – med samvær med glade, positive, og energiske mennesker.

Kun fire mindre rejser, Østrig, Portugal, Moldova og Transnistrien, og Bornholm over Sverige, men til gengæld en del “kunst og kultur” og dansk sightseeing.

Året der gik 2023

Tre Niesenlauf deltagere, Mikkel, Martin og Marina, mødes i Aarhus til et specielt trappeløb, UNITY Towerrun 26. november 2023. 3-i-en sightseeing-samvær-supersport på en gang.

Januar

1. januar. En stor begivenhed – i medierne – Prins Joachims børn Nikolai, Felix, Henrik og Athena mister deres titler som prinser og prinsesse og er fremover grever og komtesse. 28. januar. En UFO – der spekuleres kraftigt – nej, en kinesisk luftballon viser sig i nordamerikansk luftrum og bliver en uge senere skudt ned. Problematisk. 29. januar. Danmark vinder for tredje gang i træk verdensmesterskabet i håndbold for mænd. Danmark-Frankrig (34-29) i Stockholm.

Her starter året godt. Som vanligt: Bryllupsdag d. 1.1. Et low key arrangement i år.

Nogle dage senere: Hovedoplæg på stor start-på-året event for Tandlægeskolen, København.

En ‘sjov’ lille krølle på halen: Jeg kørte til København, tjekkede ind i DGI Byen. Men! Manglede noget hjemmefra. Tre timer senere dukkede Henrik op med den savnede item. Tak for det.

I løbet af måneden flere andre spændende foredragsaktiviteter for fitnesscentre, kommuner og virksomheder.

En appelsin falder i vores turban (selvom jeg helst ville have været foruden). Mor har det for dårligt, så hun og far giver os billetterne til Pretty Woman Musicalen i Musikhuset. Jeg ville ikke selv have købt musical billetter, men det var en kæmpestor oplevelse.

På ART Herning kunstmesse. Meget bredt udvalg af værker. Ser vens stand. Fedt kunstværk. Kunster ser nysgerrig gæst og deler foto på Instagram.

Februar

6. februar. Tyrkiet rammes af landets kraftigste jordskælv nogensinde. 59.259 personer meldes omkommet i Tyrkiet og Syrien. 17. februar. Stormen Otto raser over Nordeuropa.

Foredrag for Arena Midt, Kjellerup (på plakaten sammen med de store navne).

I FORM bringer står Gå dig lettere og gladere artikel baseret på mine forslag og tips.

På Ferie for Alle messe. Puster endnu mere liv i de evige rejsedrømme.

Endnu en appelsin falder i min turban: Søster inviterer på skitur til Wagrain. Sne og bjerge. I love it. Fantastisk sne og sol. Og søster er mere festlig end mig og presser på: For første gang nogensinde til afterski i Kuhstall med “Jägerbombs” (Red Bull og Jägermeister), smager bedre end de lyder.

Marts

6. maj. En for royalister længe ventet begivenhed: Kroningen af Storbritanniens Charles III og Camilla. Første gang siden 1953, at en britisk monark bliver kronet.

To DGI kurser med Sundhedstest og formtest og Circuit.

Til alle tiders fantastiske adventure løb på det nedlagte Holstebro Sygehus. Jeg vælger maksimum: Tre runder for at få flest mulige trapper med: For første gang nogensinde jeg løber 12 km i træk.

April

Forskningens Døgn, årets dosis af Sund Fitness præsenterer jeg for Struer Kommune og på Venø Efterskole for elever og lokale beboere.

Til kobberbryllup hos gode venner, Jørgen og Susanne, i Horsens. Bryllupper og opfølgninger er altid dejlige at deltage i.

Sammen med søster har jeg meldt mig til Ree Park Safari Run. Det foregår i strålende solskin og er en fest. Vi løber ikke til, men får alligevel en god placering som nr. 29 og 30 blandt kvinder på 10 km distancen.

Maj

Flere foredrag for interessante og interesserede forsamlinger, bl.a. ét for en nysgerrig afdeling i Rigspolitiet.

Kristi Himmelfartsdag kører jeg alene til Mønsted for at deltage i det ikoniske Kalkmineløbet. Jeg har tilmeldt mig 10 km for at være sikker på at komme ind i begge kalkminer (Mønsted og Daugbjerg). Det er et hårdt løb og til min forbløffelse kommer jeg trods halvdårlig form på leader board: Nr. 10 ud af 670 kvinder på distancen. Utroligt.

Juni

Måneden starter med foredrag via WellB i fantastiske rammer hos Harboe bryggeri. Jeg drikker Harboe kildevand.

Dagen efter: Mit første rigtige rene trailløb nogensinde; fordi jeg lige var i nærheden: TRAILS Boserup Skov ved Roskilde. Et voldsomt sammenstød med et træ nedenfor en skrænt dæmpede ikke glæden ved løbsdeltagelsen. På vejen besøger vi også den arkitektoniske perle: Hofor udsigtsplatformen på Amager Kraftværk.

4. juni. En stor begivenhed: Min nevøs og kærestes søn Emil (født i februar) skal døbes. Det er en dejlig dag med kirkedåb og fest med familie og venner i forsamlingshuset overfor.

13. juni. Første online foredrag for Athenas/Zevio. 1600 tilmelder sig foredraget Gå dig i form.

Samme uge: Personlig træning censor, EREPS certificering, på Aalborg Sportshøjskole. Altid givende og en kæmpe fornøjelse.

 

I løbet af måneden skal Henrik til møde i Skagen og vi tager på en større køretur forbi Bovbjerg Fyr og Rubjerg Knude Fyr, bl.a. for at gå trapper.

Juli

23. juli. Næsten hele Danmark i gult (og mange på tur til Frankrig): Supersympatiske Jonas Vingegaard vinder Tour de France for andet år i træk.

I starten af måneden: Et af årets highlights: Familieferie – dog uden sponsorerne, mor og far. I år i Portugal, Vilamoura. Flot villa, fin lystbådehavn og fed ferie. Henrik og jeg tog afstikkere til Olhao, Faro, Sintra og Cascais. Alle tiders.

På museumsbesøg. Endnu en “for første gang nogensinde”: Besøger Trapholt Museet i Kolding. Et meget spændende museum – med en overraskelse: Et Arne Jacobsen Kube-hus. Et tiny house langt forud for dets tid.

Ellers en rolig måned. Med fejring af mors og fars fødselsdage i juni.

August

Andreas Mogensen tager ud i rummet igen. Nu som kaptajn på SpaceX-rumfartøjet.
6. august. Barbie filmen (jeg har endnu ikke set den) omsætter for mere end én milliard USD som den første film nogensinde med en kvindelig instruktør.

D. 1.8. til åbning i Aarhus’ nye højhusbyggeri UNITY ved vandtårnet. En god ven er direktør for boligkomplekset.

D. 19. august til 70 års fødselsdag hos Henriks ældre bror. En dejlig dag med familie og venner.

Senere på måneden: Jeg finder ud af at et vist lavpris-flyselskab skylder 4000 for en aflyst tur for 5 år siden. Bestiller billetter til en af selskabets få destinationer. Vi kører til Billund. Flyver til Iasi, Rumænien. Lejer bil til overpris. Kører (efter mange timers ventetid) over grænsen til Chisinau, Moldova. Moldova er Europas fattigste land, så det overrasker at hovedstaden ligner mange andre europæiske storbyer, imponerende bygningsværker og meget at se – og verdens to største vinkældre tæt på byen. Vi besøger den største, Milestii Mici.

Vi bor i Chisinau i tre dage. Med en afstikker til en ikke-anerkendt republik i republikken, Tiraspol. En meget speciel oplevelse i en by, hvor alt står med kyrilliske bogstaver og ingen taler engelsk eller tysk – eller kommunikerer med fremmede overhovedet.

På hjemvejen sightseeing og ophold i Iasi, der bl.a. har en eventyrlig parlamentsbygning. Og god mad. Og anderledes vagtselskab reklamer end i Danmark.

 

September

Til bankmøde i Aalborg. Besøger på vejen Rebild Bakker – forbløffende nok også første gang (trods 25 år, hvor jeg har kørt forbi et par gange om ugen). En stor oplevelse.

Midt på måneden: Vi kører til Tyskland. Besøger trætop-tårne i Saarland og Schwartswald. Skønne oplevelser. Til Rottweil – en dårlig Holiday Inn oplevelse (ingen mad/restaurant i weekenden) – og en alle tiders løbsoplevelse; møder elitetrappeløber Martin Petersen (og mesteren Ryoji fra Japan) til TK E Towerrun, tårnløb i elevatortesttårnet, hvor vi deltager i en strabadserende trappetur med ca. 60 m løb og 1390 trin – i formidabelt vejr.

Dagen før, da vi lige er kørt fra hotellet, bliver vi først blitzet (et par kilometers overskridelse ved en bro, bøden på 120 DKK kommer måneden efter, heldigvis ikke danske priser!) og punkterer umiddelbart bagefter in-the-middle-of-nowhere. Jeg tænker “aaarrrggghhhh, nu skal vi bugseres til Danmark og jeg kommer ikke med til tårnløbet”. Men. Vi ringer til Falck – og en time efter er hjulet skiftet og vi kan køre videre i det fantastiske landskab ved Mosel-floden. Fun fact: Samme dag sent om aftenen bliver vi blitzet to gange mere lige efter hinanden i to små byer. Igen (et par kilometers overskridelse, den ene udløser en bøde på ca. 80 DKK, den anden ingen bøde). Så kan vi lære det!

Hjemme igen. Lokal sightseeing. Lige rundt om hjørnet er der to af de kendte kæmpetrolde. Den ene har jeg tit set, den anden har jeg aldrig før set: Altså endnu en “første gang”. Vi går på fototur.

Sidst på måneden foredrag for Folkeuniversitetet Aarhus, Hearts & Minds Festival, Hjernen. Jeg er på med Gå dig sund foredrag-og-gåtur og chefen for det hele er med til hele foredraget, og kvitterer med meget venlig feedback.

Ugen efter et andet Gå dig Sund foredrag for Folkeuniversitetet Aalborg. God stemning.

Oktober

Som om der ikke var krig nok: 7. oktober indleder Hamas et blodigt angreb på civile i Israel, hvilket igangsætter Israel-Hamaskrigen 2023. Krigen raser med tiltagende styrke året ud.

20. – 21. oktober. En stormflod rammer den vestlige Østersø i det sydlige Danmark (og Nordtyskland). Billeder af skibe på land og huse i havet ligner tidligere tiders katastrofebilleder fra udlandet; nu i Danmark.

I starten af måneden en kort udlandsrejse: Til Sverige, Malmö på kort sightseeing tur til Turning Torso, og straks videre til Bornholm: To foredrag for superklubben IK Viking og Fra rygrad som en regnorm til go-getter foredrag for Folkeuniversitetet Bornholm. Vi når igen at komme lidt rundt på øen, som er helt vidunderlig med superstrande, smukke skove og knivskarpe klipper.

Mange flere foredrag i forbindelse med bl.a. Arbejdspladsernes Motionsuge og Danmarks Mentale Sundhedsdag i uge 41. Superpositiv feedback, meget motiverende.

Til åbningsreception hos SPA Kompagniets femte afdeling, nu i Aalborg. Saunaer, spaer og modstrømssvømmebassiner i 1/4 mio. kr. klassen. If I was rich girl …

Fik et gavekort i fødselsgave: Sebastian Band. Troede det var et kopiband, men nej. Vi kommer til et fyldt Musikhuset Aarhus en onsdag aften. Sebastian starter selv med rusten snak og halvrusten sang, men så følger hit efter hit efter hit. Min favorit, Når lyset bryder frem, er første nummer. Så følger mange numre, som man kender fra diverse film og tv-udsendelser. En stor oplevelse. Og en lille ekstra: Gavekortet giver adgang til VIP loungen, hvorfra vi har udsigt til det livlige samtale-summende foyer-område.

Får et vikarjob på Folkeuniversitetet Aarhus. En forelæser er blevet syg og jeg springer til med et indlæg i foredragsserien “Åndehuller i hverdagen”.

Jeg bliver i løbet af måneden interviewet af NewPub (om forfatterskab og udgivelser) og FitNews (om min træning). Begge artikler udkommer næsten samtidig sidst på måneden.

November

Jeg holder foredrag for Ældresagen Distrikt 8 (på et Comwell hotel med lækker mad). Om vaner og varierede øvelser. Det bliver supergodt modtaget, og overstrømmende positiv feedback.

Jeg holder også bl.a. foredrag for et af Danmarks største uafhængige fitnesscentre, Odder Fitness Center, for en stor gruppe i (næsten) alle aldre. Skøn stemning, gode spørgsmål og 😍😍😍😍😍 feedback.

I et par måneder har jeg haft travlt med at forberede UNITY Towerrun tårnløb. En lille, men omfattende event. 35 deltagere til Danmarks første dobbelte tårnløbsevent. Først run-up, enkeltstart tårnløb. Så adventureløb i gange, kælder og alle fem trappetårne. Jeg var (an)spændt det meste af november. Ville det fungere godt og sikkert og blive positivt modtaget? Ja!

Alle deltagere – motionister, eliteløbere, elitetrappeløbere og ultraløbere – er uhyre entusiastiske, giver den max gas og er overstrømmende positive. Aarhus Motion sørgede for fabelagtig adventure-rute, fed musik og fabrikerede flotte medaljer – mit første job som medalje-designer. MIB leverede to lækre chokoladebradepandekager. Alt var super.

Morgenen startede tidligt med P4 interview – og så gik det derudaf.

Sidst på måneden årets sidste foredrag: For Folkeuniversitetet Aalborg: Motion som medicin – og hver gang jeg formidler forskningsresultater om motionsfordele bliver jeg igen mindet om, at motion – selvom man ikke må love for meget – nærmest er mirakelmedicin. Som på årets øvrige foredrag; mange interessante spørgsmål og en uhyre opløftende feedback. Så gør det ikke noget, at man skal køre alene hjem en mørk aften i sne og slud.

December

17. december. Boxen, Herning: Danmark vinder bronze ved VM i håndbold for kvinder; Danmark-Sverige 28-27 – efter at være blevet slået af Norge med et mål i det sidste minut.
Stormen Pia raser sidst på måneden. Vælter træer og skaber mere stormflod. På tv forlyder det, at der nu er fem forskellige infektioner i omløb: Covid-19, kighoste, mycoplasma (atypisk/kold lungebetændelse), RS-virus og influenzatilfælde.

Jyllands-Posten interview, fotos og dronefotos, bringes online d. 1.12.2023 og i avisen et par dage senere: Denne nichesport er ekstremt effektiv for kondition, hjerte, muskler og knogler.

Til gengæld bliver et længe planlagt podcast interview om rygtræning aflyst i sidste sekund pga. corona hos intervieweren. Ja, virustiderne er tilbage.

Personlig træning censor, EREPS certificering, på Aalborg Sportshøjskole. Igen, igen en fornøjelse.

Lillejuleaftens dag fantastisk sne. Og så regner det ellers videre.

Juleaften. Hyggelig og klassisk: Karbonader (far), flæskesteg (Henrik) og hvide og brune kartofler, rødkål og ærter. Dertil rødvin. Mor får proteindrik. Desværre er Pia og ungdomsfraktionen ikke til stede. De holder selv jul med barn og svigerfamilie. Sådan må det være.

Mellem jul og nytår freebie flowmotion hold i kælderen som optakt til den nye sæson.

Nytårsaften: Hos venner på Mols. Med hele svineriet.

Og en overraskelse i Dronningens Nytårstale:

Abdikation per 14.1.24 (personligt mener jeg “øv”; HM er sympatisk, empatisk, dygtig til det meste, har situationsfornemmelse, altid velforberedt og supervelformuleret). Og så “Gud bevare Danmark” og “Gud bevare jer alle sammen”.

Så gik det år.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugen der gik 52 2023: Årets sidste uge, jul og nytår