Motivation? Citat: Du har kun en krop påmindelse

Doven efter vægttab: Inaktiv adfærd efter slankekur

Doven efter vægttab er måske at sætte det på spidsen, men forskning viser, at vægttaberes adfærd er mere inaktiv efter vægttabet.

Doven efter vægttab?

Doven efter vægttab slankekur forskning Marina Aagaard blogI aagaard nyhedsbrev #153 skrev jeg denne artikel, som jeg gerne vil dele med flere:

Adfærd efter vægttab

August 2022 skrev både Politiken og DR om et nyt studie. Overskrifterne var henholdsvis: Ny forskning: Du bliver doven af at tabe dig og Nyt studie: Vi bliver inaktive af at tabe os. Det er dårlige nyheder, men hvor dårlige?

Ret dårlige, for selvom “du bliver doven af vægttab” er en forsimpling af “du kan blive doven af vægttab”, så er det kritiske fund, at vægttabere sandsynligvis generelt bliver mere fysisk inaktive efter et vægttab:

Studiet, der undersøgte adfærd efter vægttab, viste, at man kan blive mere inaktiv i op til et helt år efter vægttabet:

Personerne i den mest udsatte gruppe i studiet bliver i gennemsnit 31 minutter mere inaktive – hver dag.

Lettere er ikke lig med mere aktiv

I DR Viden citeres en af forskerne, Signe Sørensen Torekov, professor ved Institut for Biomedicin på Københavns universitet:

“Det er overraskende, at det alligevel var så relativt meget mere, at man blev inaktiv. Der er en masse myter omkring, når man først taber sig, så ville man naturligt bevæge sig mere, fordi man simpelthen vejede mindre. Så det ville være nemmere, men det ser vi ikke.”

Torekov mener, at en mulig forklaring på inaktiviteten, stillesiddende adfærd, efter et vægttab kan findes i evolutionen:

“Jeg tror personligt, at det har noget at gøre med, at vores kroppe er dannet på et tidspunkt, hvor det at undergå sultperioder var meget uhensigtsmæssigt, og hvis man så netop havde sultet i en periode, så skulle man spare på energien.”

Ifølge forskerne er fysisk inaktivitet en adfærd, man bør holde øje med uanset hvilket tal, der står på badevægten, fordi inaktivitet påvirker energiforbrug og sundhed negativt; det øger risikoen for overvægt og dernæst svær overvægt; en risikofaktor for en række sygdomme og kortere levetid.

Løsninger må omfatte:

  1. Øget bevidsthed om, hvad man er oppe imod.
  2. Opretholdelse af normalvægt eller stabil moderat overvægt (fysisk aktiv).
  3. Strategi for vægtvedligehold efter et vægttab; fysisk aktivitet er essentiel; vel at mærke overkommelig fysisk aktivitet såsom mikrotræning.

Om studiet

Studiets resume indledes med (referat):

Vægtøgning efter vægttab er fortsat en stor udfordring i fedmebehandling og kan involvere ændring af spisning (sult og mæthed) og stillesiddende adfærd efter vægttab. Vigtige fund ud fra studiet af de fire grupper (beskrevet længere nede):

Vægttab er forbundet med både øget appetit og stillesiddende tid ved under et års vægtvedligeholdelse.

Den mest kritiske gruppe, placebogruppen, havde øget stillesiddende tid med 31 minutter/dag og taget halvdelen af vægttabet på igen med forværring af alle risikofaktorerne for eksempelvis udvikling af type 2 diabetes og hjertekarsygdom.

[Den gode nyhed:] Træning efter vægttab øgede ikke appetitten eller stillesiddende adfærd sammenlignet med placebo på trods af øget træningsenergiforbrug og vedligeholdt vægttab.

Kombinationen af ​​træning** og liraglutid* øgede scoren for kognitiv tilbageholdenhed, hvilket afspejler en bevidst begrænsning af fødeindtagelse og nedsat stillesiddende tid med 41 min/dag sammenlignet med placebo, hvilket kan have fremmet yderligere vægttab.

Konklusion:

Målretning af både spisning og stillesiddende adfærd [måder til at undgå det] kan være det mest effektive middel til at forhindre, at vægten stiger igen.

Fysisk inaktivitet i studiet

Fra 0-13 uger (efter 8-ugers diæt) steg stillesiddende tid kun for placebo gruppen og falder for de tre øvrige.

Fra 13-26 uger steg stillesiddende tid for ‘træning’ og ‘fedmemedicin’ gruppen, men faldt let for ‘træning og fedmemedicin’ og ‘placebo’ gruppen.

Fra 26-52 uger steg stillesiddende tid for alle grupper undtagen ‘træning og fedmemedicin’ gruppen. Gruppen med den mindste stigning i stillesiddende tid var ‘træning’ gruppen.

Dette er vist grafisk i rapporten (link under referencer).

Diæt og vægttab

I det oprindelige randomiserede, kontrollerede, dobbeltblindede forsøg deltog 215 danskere med svær overvægt og lavt kondital i et 1-årigt vægttabsvedligehold-program. Før da havde de alle fulgt en 8-ugers lavkalorie diæt og opnået et vægttab på cirka 13 kg, hvilket gav væsentlige sundhedsforbedringer med fald i blodsukkerniveau.
Efter lodtrækning blev deltagerne inddelt i fire grupper:

  • Fedmemedicin, Liraglutide (GLP-1-receptoragonisten)*
  • Kombination af fedmemedicin, Liraglutide, og træning
  • Træning og placebo
  • Placebo

To af grupperne fik placebomedicin, mens de to andre grupper fik fedmemedicin. Blandt de to placebogrupper skulle én gruppe følge et motionsprogram på minimum 150 minutters fysisk aktivitet ved moderat intensitet eller 75 minutter ved høj intensitet eller en kombination af disse om ugen, mens den anden gruppe ikke skulle ændre deres vanlige niveau af fysisk aktivitet. De to grupper, der fik fedmemedicin, blev opdelt på samme måde, i en gruppe med og en gruppe uden motionsprogram.

Alle deltagerne i studiet blev vejet månedligt og modtog kost og diæt-vejledning med fokus på sundt vægttab.

Vægttab og motion – og medicin

Efter et år fandt forskerne:

Både ‘kun motion’ gruppen og ‘ kun fedmemedicin’ gruppen kunne vedligeholde vægttabet på 13 kg samt bibeholde sundhedsforbedringerne.

Mest markante forbedringer var dog i kombinationsgruppen, der både fulgte et motionsprogram og fik fedmemedicin: Et yderligere vægttab, så det samlede vægttab var på omtrent 16 kg over et år. Sundhedsgevinsterne var tilmed dobbelt så gode som ved hver af enkeltbehandlingerne, dvs. med dobbelt så stort tab af fedtmasse, samtidig med bevaret muskelmasse, øget kondital, sænket blodsukker og forhøjet livskvalitet.

Citater:

”De to grupper med motion øgede både deres kondital, tabte fedtmasse og tog på i muskelmasse. Det kunne tyde på, at det var et sundere vægttab end dem, der kun tabte fedtmasse, men uden at øge kondital. Det er et vigtigt aspekt at fremhæve, da man ikke nødvendigvis får en sundere krop af at tabe sig, hvis man samtidig taber muskelmasse.”
Professor Signe Sørensen Torekov (KU).

“Fysisk aktivitet anbefales i vægttabsvedligeholdelsesstrategier for at øge energiforbruget og derved modvirke det fald i energiforbruget, der ellers opleves efter vægttab. Motion er blevet foreslået for at fremme en postprandial [efter måltid] ‘mættende effektivitet’ bestemt som et større fald i appetit i forhold til måltidets energiindhold på trods af stigninger i fastesult.
Ydermere kan motion mindske præferencen for og lysten til mad med højt fedtindhold. På den anden side kan træning også være forbundet med et højere niveau af appetit og energiindtag for at matche de højere energikrav fra metabolisk aktivt væv. Effekten af ​​træning på appetitten efter vægttab er dog ikke klarlagt.”

Torekov et al. (2022)

*Liraglutide er et lægemiddel baseret på det naturlige hormon GLP-1. Oprindeligt blev det udviklet af Novo Nordisk til behandling af patienter med type 2-diabetes, men ud over at give en forbedret regulering af blodsukkeret, viste det sig, at lidt højere doser af lægemidlet også giver en øget mæthedsfornemmelse.

**Jf. Torekov: Et væsentligt vægttab kan vedligeholdes med fysisk træning i omtrent 115 min om ugen baseret på især cykling ved høj intensitet. Og med fedmemedicin kan man få dobbelt så god effekt som hver af enkeltbehandlingerne.

Referencer:

Torekov et al. (2022). Exploratory analysis of eating- and physical activity-related outcomes from a randomized controlled trial for weight loss maintenance with exercise and liraglutide single or combination treatment. Nature.

KU: Forskere finder hemmeligheden bag at fastholde et sundt vægttab

Politiken: Ny forskning: Du bliver doven af at tabe dig

DR: Nyt studie: Vi bliver inaktive af at tabe os

Lundgren JR et al. (2021). Healthy Weight Loss Maintenance with Exercise, Liraglutide, or Both Combined. NEJM.

Sundhedspolitisk tidsskrift: Danske forskere har fundet vejen til varigt vægttab.

Videnskab.dk: Indsprøjtning fjerner fedtet [om Liraglutide]

Træning for overvægtige: Hvem, hvad, hvordan og hvorfor?

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Du har kun en krop påmindelse