Træn som Bear Grylls: Funktionel fitness workout

Mig og musik: Det man hører, er man selv

Af Marina Aagaard, MFT

I bilen hører jeg af og til P3.
Deres slogan: 
Det man hører, er man selv!

Ja og nej.

Mig og musik

Musik er min passion

Fra klassisk og nu jazz over electronica, house, lounge og dance til dødsmetal.

Til hverdag, fest, selvtræning, holdtræning, kurser og undervisning:
Jeg underviste tidligere i basis musikteori på Aalborg Universitet (Dans, Krop og Udtryk og senere Fitness), Trænerskolen og DGF Basiskurser.

De fleste er passionerede omkring musik og ved, hvad de kan lide … og ikke lide. Også jeg! Alligevel har jeg dyb respekt for alle musikere og sangere, også inden for genrer, der ligger i den stik modsatte retning af min egen smag: Schlagermusik, country og dansktop er ikke mine favoritter, men de genrer har positive iørefaldende kvaliteter (plus store hits) og glade fans.
Sukkersød, mainstream, muzak, pengemaskine-pop er jeg til gengæld ikke vild med.

Læs også: Min Top 100 (sådan cirka).

Ifølge musikforskere:

Man anbefaler og forsvarer den musik, man selv kan lide.
Og ser nok lidt ned på den musik, man ikke kan lide.

En central handling for alle musikbrugere
er at fælde værdidomme. Vores musiksmag
er i sidste ende et spørgsmål om, hvad
vi dømmer inde og ude.
Simon Frith, britisk musikforsker

Mig og musik Marina Aagaard blog

Live musik – fra et hjem med klaver

I mit barndomshjem blev klaveret – med to lysestager på – brugt til traditionel jazzmusik.
Min far spillede ikke til daglig, men når der var fest, var Louis Zwicki klaveret i teak træ i brug.
Foto: Mor og jeg og klaveret i baggrunden.

Er der mon nu om stunder likes
i at komme fra et hjem med klaver?
Steen Kaargaard Nielsen,
Lektor, Musikvidenskab, AU

Da jeg kom i skole, gik der kun kort tid før jeg blev interesseret i at lære at spille klaver. Mine forældre bakkede op og sponsorerede; jeg blev tilmeldt undervisning.

En gang om ugen cyklede jeg af sted og spillede i en time hos fru Bang, aut. musikpædagog. Her var der adgang til to skinnende sorte flygler, der gav klaverstykkerne lidt ekstra swung.

Set i bakspejlet var jeg ikke særligt flittig til at øve regelmæssigt (det fatter jeg simpelthen ikke i dag), måske fordi jeg brugte det meste af min tid på at tegne?

Men i dagene før spilletimen strammede jeg op og øvede en del. Det gik, sådan da, og jeg arbejdede mig igennem klaver klassikerne af Bach, Beethoven og Chopin. I folkeskolen spillede jeg et par gange ved større arrangementer, men det var ikke lige mig at være så meget på.

Men ellers er det fantastisk at spille musik på et musikinstrument, man svæver ind i en anden verden, når man spiller solo, eller løftes op i superstemning, når man spiller med andre. Det er sikkert det samme, når man bruger stemmen som instrument og synger. Jeg ved det ikke, for jeg synger pivfalsk og holder udgydelserne på et minimum, selvom en kær kollega siger:
Hellere højt og hæsligt end halvhjertet og hæmmet.

Jeg fortsatte i hele skoletiden og gymnasieårene med at spille klaver. Selvom fru Bang introducerede flere genrer, blandt andet dansk musik, blues og pop, foretrak jeg klassisk ved klaviaturet. Måske også fordi jeg ikke var særligt god til selv at sætte akkorder til (pop og blues). Det gik bedre, når hele nodehæftet var fuld af forklarende noder.

Fra strenge til elektronik

På et tidspunkt købte jeg en Roland D-20 synthesizer. Et fantastisk instrument. Jeg savnede lidt, at der ikke var alle tangenter/oktaver (som på et klaver), til gengæld var der adskillige grundrytmer og fantastiske basislyde. Et slaraffenland, når man er vild med musik og electronica (foto: Tiësto, SmukFest).

Jeg var vild med synthesizeren og brugte den en længere periode, men fik så pludselig for travlt med aerobic og fitness.

Da jeg med min første mand flyttede fra midtby-lejlighed til forstadshus, købte jeg et klaver hos den formidable musikforretning Alfred Christensen, Holstebro. Et flot sort Kawai med en fyldig klang. Så begyndte jeg at spille lidt igen, men for lidt og fingerfærdigheden og automatiseringen fadede ud.

Da min anden mand kom på banen, byggede han et nyt hus til os og efter et par år et større hus – og så købte jeg hos Juhl-Sørensen i Aarhus et brugt Petrof flygel, tilfældigvis i valnøddetræ som gulvene. Klaveret indgik i handlen, så prisen var rimelig. Så spillede jeg lidt igen, men for lidt …

Af flere årsager er det er længe siden. Når jeg nu slår en akkord an, lyder det så usselt – igennem hele huset – at mit comeback bliver udskudt (men jeg overvejer af og til undervisning igen).

Musikmedier

Ud over eget spil har jeg lyttet til andres musik, endda ekstremt meget, mange timer og mange kunstnere. Først på radiokanalen Radio Luxemburg (om natten), så MTV i de tidlige år (jeg slugte det hele råt, inklusive Headbangers Ball og de fantastiske musikvideoer), ved intimkoncerter og stadion koncerter (ganske få faktisk) og til holdtræning – fra glad 80’er pop i USA til engelsk, hollandsk og tysk DJ electronica på La Santa i 90’erne og EDM, electronic dance music fra 00’erne og frem.

Musik driver værket, så jeg har købt enorme mængder af musik til lytning, holdundervisning og kurser – både før det kunne streames gratis og efter – og jeg har stadig et par tusind plader, cd’er, mini-discs, DAT-bånd (til tv-shows) og kassettebånd med unikke DJ-mixes.

Music Mekka i Borgergade i Aarhus, mit hangout i timevis: Her (og i London) hørte jeg musik og købte mig fattig i forholdsvis dyre special maxi-singler. I dag køber jeg stadig musik, men for det meste på iTunes … ikke det samme.

Hi-Fi

Med stor interesse for musik får man også interesse for High Fidelity lyd. Det brugte jeg en del tid på, men af økonomiske årsager blev det ikke til det helt store (pladespillere, rørforstærkere og højtalere i millionklassen).

Jeg havde oprindeligt en radio og en grammofon (fra konfirmationen). Mit næste (stadigt aktive) anlæg var SONY. Radio, forstærker, kassettedeck og CD-afspiller.

Senere købte jeg en Linn Axis grammofon, som jeg stadig bruger, og en TEAC spolebåndoptager, som jeg brugte end del, men den har stået stille længe p.g.a. en teknisk fejl – jeg satser på reparation på et tidspunkt.

Ret hurtigt købte jeg af en entusiast et par store selvbyggede brugte Tannoy højtalere, som gav/giver fantastiske lydoplevelser. For deres skyld, havde jeg et Quad anlæg på prøve, men det blev aldrig til noget med køb?

Henrik, manden, er dog B&O entusiast, så det har fyldt stuerne i de sidste 20 år (mit anlæg er forvist til kælderen), fordi lyden er lækker og visuelt er det topklasse. Det er dansk, det er dejligt.

Hvad hører jeg lige nu (til træning)?

De samme gamle hits … i ørene på de sidste ugers løbeture.

 • Kraftwerk: Radioaktivität
 • Rammstein: Du hast …
 • New Order: Blue Monday
 • Tiësto: Papillon
 • Oxia: Troisieme
 • Sabaton: Metal Machine
 • Instrumental core: March of Warriors
 • POD: Here comes the boom

Ind imellem noget nyt, når jeg falder over det.

Sådan finder jeg musik inspiration

Som underviser og censor i holdtræning, hvor elever og studerende bruger de nyeste numre, får jeg fantastisk inspiration og tips til det nyeste.

I aviser, blade og på nettet i diverse lister og anmeldelser over musik: Ser noget interessant ud (fx anmeldt til 6 stjerner), lytter jeg. På den måde dukker interessante nye og gamle toner op.

På rejse: På sidste års ferie på Mallorca var der en stand med cd’er. Der lød inciterende nu jazz/lounge toner. Så jeg købte musikken, som jeg har brugt meget til dance-hold lige siden: Club des Belugas.

Hos venner: Hos en ven med særklasse hi-fi er der inspiration at hente, når det gælder supermusik. Eksempelvis præsenterede han mig for St. Germain nu jazz, som jeg jævnligt bruger til opvarmninger.

Musik er festtøj for stilheden.

Music is the festive dress of silence
Chamalu


Electronica (IDM, EDM m.fl.)

Industrial (og afarter)

Metal

På denne Top 100 liste er der rigtig mange af mine favoritter. En del af dem har jeg på LP eller CD …

The 100 Greatest Metal Albums of All Time
Rolling Stone (mest “headbangable” plader nogensinde fra Metallica’s Black Album til Black Sabbath’s ‘Paranoid’). Læs RS’ interessante uddybninger HER.

 • 100. Avenged Sevenfold, ‘City of Evil’ (2005)
 • 99. Evanescence, ‘Fallen’ (2003)
 • 98. Sunn O))), ‘Monoliths & Dimensions’ (2009)
 • 97. Gojira, ‘From Mars to Sirius’ (2005)
 • 96. Kvelertak, ‘Meir’ (2013)
 • 95. Dream Theater, ‘Images and Words’ (1992)
 • 94. Deafheaven, ‘Sunbather’ (2013)
 • 93. White Zombie, ‘La Sexorcisto: Devil Music Volume One’ (1992)
 • 92. Eyehategod, ‘Take as Needed for Pain’ (1993)
 • 91. Naked City, ‘Torture Garden’ (1990)
 • 90. Body Count, ‘Body Count’ (1992)
 • 89. Nightwish, ‘Once’ (2004)
 • 88. Pig Destroyer, ‘Terrifyer’ (2004)
 • 87. Manowar, ‘Hail to England’ (1984)
 • 86. Lamb of God, ‘As the Palaces Burn’ (2003)
 • 85. Darkthrone, ‘Transilvanian Hunger’ (1994)
 • 84. High on Fire, ‘Blessed Black Wings’ (2005)
 • 83. Baroness, ‘The Red Album’ (2007)
 • 82. Entombed, ‘Left Hand Path’ (1990)
 • 81. Bathory, ‘Under the Sign of the Black Mark’ (1987)
 • 80. Ministry, ‘Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs’ (1992)
 • 79. At the Gates, ‘Slaughter of the Soul’ (1995)
 • 78. Voivod, ‘Dimension Hatröss’ (1988)
 • 77. Meshuggah, ‘Destroy Erase Improve’ (1995)
 • 76. Twisted Sister, ‘Stay Hungry’ (1984)
 • 75. Morbid Angel, ‘Covenant’ (1993)
 • 74. Venom, ‘Welcome to Hell’ (1981)
 • 73. Scorpions, ‘Blackout’ (1982)
 • 72. Isis, ‘Oceanic’ (2002)
 • 71. Living Colour, ‘Vivid’ (1988)
 • 70. Death, ‘Human’ (1991)
 • 69. Soundgarden, ‘Louder Than Love’ (1989)
 • 68. Marilyn Manson, ‘Portrait of an American Family’ (1994)
 • 67. Queensrÿche, ‘Operation: Mindcrime’ (1988)
 • 66. Deftones, ‘White Pony’ (2000)
 • 65. Faith No More, ‘Angel Dust’ (1992)
 • 64. Godflesh, ‘Streetcleaner’ (1989)
 • 63. Sodom, ‘Agent Orange’ (1989)
 • 62. Sleep, ‘Jerusalem’ (1999)
 • 61. Converge, ‘Jane Doe’ (2001)
 • 60. Melvins, ‘Bullhead’ (1991)
 • 59. Napalm Death, ‘From Enslavement to Obliteration’ (1988)
 • 58. Life of Agony, ‘River Runs Red’ (1993)
 • 57. Emperor, ‘Anthems to the Welkin at Dusk’ (1997)
 • 56. The Dillinger Escape Plan, ‘Calculating Infinity’ (1999)
 • 55. Opeth, ‘Blackwater Park’ (2001)
 • 54. Helmet, ‘Meantime’ (1992)
 • 53. Type O Negative, ‘Bloody Kisses’ (1993)
 • 52. Def Leppard, ‘Pyromania’ (1983)
 • 51. Carcass, ‘Heartwork’ (1993)
 • 50. Slipknot, ‘Iowa’ (2001)
 • 49. Neurosis, ‘Through Silver in Blood’ (1996)
 • 48. Rainbow, ‘Rising’ (1976)
 • 47. Slayer, ‘South of Heaven’ (1988)
 • 46. Mastodon, ‘Leviathan’ (2004)
 • 45. Exodus, ‘Bonded by Blood’ (1985)
 • 44. Mötley Crüe, ‘Shout at the Devil’ (1983)
 • 43. Judas Priest, ‘Stained Class’ (1978)
 • 42. Diamond Head, Lightning to the Nations (1980)
 • 41. Kyuss, ‘Blues for the Red Sun’ (1992)
 • 40. Mayhem, ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ (1994)
 • 39. Pantera, ‘Far Beyond Driven’ (1994)
 • 38. Iron Maiden, ‘Powerslave’ (1984)
 • 37. Black Sabbath, ‘Heaven and Hell’ (1980)
 • 36. Van Halen, ‘Women and Children First’ (1980)
 • 35. Metallica, ‘Kill ‘Em All’ (1983)
 • 34. Black Sabbath, ‘Master of Reality’ (1971)
 • 33. Megadeth, ‘Countdown to Extinction’ (1992)
 • 32. Black Sabbath, ‘Sabotage’ (1975)
 • 31. Slayer, ‘Seasons in the Abyss’ (1990)
 • 30. Korn, ‘Korn’ (1994)
 • 29. Sepultura, ‘Chaos A.D.’ (1993)
 • 28. Celtic Frost, ‘Morbid Tales’ (1984)
 • 27. System of a Down, ‘Toxicity’ (2001)
 • 26. Alice in Chains, ‘Dirt’ (1992)
 • 25. Metallica, ‘Metallica’ (1991)
 • 24. Rage Against the Machine, ‘Rage Against the Machine’ (1992)
 • 23. Danzig, ‘Danzig’ (1988)
 • 22. Mötley Crüe, ‘Too Fast for Love’ (1981)
 • 21. Metallica, ‘…And Justice for All’ (1988)
 • 20. Anthrax, ‘Among the Living’ (1987)
 • 19. Megadeth, ‘Rust in Peace’ (1990)
 • 18. Tool, ‘Ænima’ (1996)
 • 17. Mercyful Fate, ‘Melissa’ (1983)
 • 16. Dio, ‘Holy Diver’ (1983)
 • 15. Ozzy Osbourne, ‘Diary of a Madman’ (1981)
 • 14. Black Sabbath, ‘Vol. 4’ (1972)
 • 13. Iron Maiden, ‘Iron Maiden’ (1980)
 • 12. Judas Priest, ‘Screaming for Vengeance’ (1982)
 • 11. Metallica, ‘Ride the Lightning’ (1984)
 • 10. Pantera, ‘Vulgar Display of Power’ (1992)
 • 9. Ozzy Osbourne, ‘Blizzard of Ozz’ (1980)
 • 8. Megadeth, ‘Peace Sells … but Who’s Buying?’ (1986)
 • 7. Motörhead, ‘No Remorse’ (1984)
 • 6. Slayer, ‘Reign in Blood’ (1986)
 • 5. Black Sabbath, ‘Black Sabbath’ (1970)
 • 4. Iron Maiden, ‘The Number of the Beast’ (1982)
 • 3. Judas Priest, ‘British Steel’ (1980)
 • 2. Metallica, ‘Master of Puppets’ (1986)
 • 1. Black Sabbath, ‘Paranoid’ (1970)

Læs mere:

Musik til træning? Top 10 lister med træningsmusik

Wikipedia: Gramophone record

Nielsen, Steen Kaargaard: Musik (Tænkepauser)

JP: Noget ved musik (Vores musiksmag fortæller, hvem vi er) (om Musik)

Recordstoreday.com

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Træn som Bear Grylls: Funktionel fitness workout