Top 20 Fitness trends 2020: Wearables igen 1

Top 10 Fitness Trends 2020 ACSM: 2007-2020

Af Marina Aagaard, MFT

Hvad mest er populært inden for fitness og træning?
American College of Sports Medicine, ACSM, har for 14. gang udgivet
den nyeste internationale Worldwide Survey of Fitness Trends.

Top 20 Fitness trends 2020 listen har stadig wearables som nummer 1,
foran HIIT, High-Intensity Interval Training, og holdtræning.

Her er den helt nye liste ACSM’s Top 10 fitness trends 2020. Efter hver af de 10 tendenser har jeg tilføjet sidste års placering i parentes.

Under listen er der en unik oversigt over alle Top 10 trends siden undersøgelsens start, 2007-2020. Under tabellen er der uddybende information om de aktuelle Top 10 tendenser
(uddrag fra Top 20 trend listen).

Top 10 Fitness Trends 2020 ACSM

1. Wearable technology, wearables (1)

2. High-intensity interval training (3)

3. Holdtræning (2)

4. Træning med frie vægte (-)

5. Personlig træning (8)

6. Exercise is medicine (10)

7. Kropsvægttræning (5)

8. Fitnessprogrammer for ældre (4)

9. Sundhed og wellness coaching (11)

10. Ansætte certificerede fitness professionelle (6)

Tendenserne er overvejende som i de foregående år, der kan dog ses en interessant udvikling i retning af mere sundhed, wellness, motion som medicin og adfærdsændring, vaneændring.

Under listen ses uddybende kommentarer fra ACSM og undertegnede.

Top 10 Fitness trends ACSM 2007 2020 Marina Aagaard blog fitness

Top 10 Fitness Trends 2020 ACSM

1. Wearables (wearable technology) (1)

Wearable technology er igen nr. 1 trend som det har været siden 2016 (den eneste undtagelse var et drop til nr. 3 i 2018) og inkluderer fitness trackere, smart watches, pulsmålere og GPS tracking enheder. Disse enheder kan måle puls, kalorier, siddetid, og meget mere. Selvom der tidligere har været debat om nøjagtigheden, ser det ud som om disse problemer er blevet løst tilfredsstillende. Wearables anslås til at være en 95 USD milliard-industri.

Også på dansk bruges udtrykket wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi.

ACSM konstaterede forrige år, at det ser ud som om back to basics filosofien er ved at forsvinde. Men det er langt fra sikkert. Low tech workouts som CrossFit er stadig meget populære og lever side om side med høj-teknologi, når danskerne træner.

2. Høj-intensiv interval træning (3)

Disse træningsprogrammer involverer typisk korte udbrud af høj-intensiv træning efterfulgt af en kort pauseperiode. Selvom der er adskillige kommercielle center varianter af HIIT, lægger de alle vægt på høje intensiteter (over 90 %) af maksimum under segmenter med øget intensitet efterfulgt af perioder med pause og restitution. Trods advarsler fra nogle brancheeksperter, om potentielt øgede skadesrater ved HIIT, er denne form for træning blevet populær i træningscentre over hele verden.

High-intensity interval training, HIIT, består af korte arbejdsperioder med høj-intensiv træning efterfulgt af korte (aktive) pauseperioder og varer typisk under 30 minutter. 2-3 træningspas per uge.

3. Holdtræning (2)

Holdtræning, group training eller group exercise, defineret som flere end fem deltagere, holdinstruktører underviser, leder, og motiverer individer igennem bevidst designede større in-person (live) træning hold bevægelses klasser. Holdtræning er designede til at være effektive, motiverende træningspas for forskellige niveauer med instruktører, der underviser i mange former og redskaber, fra cardio-baserede hold og indoor cycling til danse-baserede og step hold. Hold træningsprogrammer har eksisteret længe og har været en potentiel verdensomspændende trend siden undersøgelsen først blev skabt.

Holdtræning har reelt været med siden listens start gemt under andre trends; ACSM nævner selv klasser som aerobics, indoor cycling og [fitness] dans. Holdtræning skal ses som en generel trend rettet (større) hold ikke specialhold som Zumba og andre dansehold.

Holdtræning dækker alle former for træning for små eller store hold med instruktion; styrketræning, konditionstræning, balancetræning og smidighedstræning.
Forskning har vist at holdtræning, træning på hold sammen med andre, øger vedholdenheden i fysisk træning og er derfor en væsentlig ‘metode’, ikke en træningsform.

4. Træning med frie vægte (-)

Tidligere undersøger inkluderede en kategori, der blev beskrevet som styrketræning. Da det blev vurderet som for bred en kategori, blev styrketræning droppet til fordel for det mere specifikke frivægtstræning, træning med frie vægte. Frie vægte, vægtstænger, kettlebells, håndvægte og medicinbold hold inkluderer ikke bare vægtstænger [frie vægte] i anden funktionel fitness træning.

Instruktører starter med at undervise i korrekt teknik for hver øvelse og øger derefter belastningen, når den korrekte form er opnået. Nye øvelser tilføjes periodisk, og de begynder på [aktuelt] form eller bevægelses niveau.

5. Personlig træning (8)

En-til-en træning fortsætter med at være en trend efterhånden som professionen personlig træning bliver mere tilgængelig online, i fitnesscentre, i hjemmet og på arbejdspladser som har fitness faciliteter.

Personlig træning inkluderer fitness testning og målsætning. Træneren arbejder en til en med en klient for at udforme workouts specifikt til individuelle behov og mål.

Der bliver uddannet stadigt flere personlige trænere, så det er blevet mere almindeligt at man har en personlig træner. Personlige træner arbejder enten som selvstændige eller er tilknyttet fitnesscentre eller sundhedscentre. Ikke bare internationalt, men også i Danmark stiger antallet af personlige trænere.

Ifølge undersøgelsens svarere forventes personlige trænere også fremover at være en vigtig del af personalet i sundheds- og fitnesscentre.

6. Exercise is Medicine (10)

Exercise is Medine®, EIM er et globalt, ACSM, sundhedsinitiativ som har til formål at opmuntre praktiserende læger og andre sundhedsprofessionelle til at inkludere fysisk aktivitet vurdering og tilhørende behandlingsanbefalinger som del af hvert eneste patientbesøg og henvise deres patienter til træningsprofessionelle. I tillæg anerkender EIM fitness professionelle som del af sundhedspleje teams i deres lokalsamfund.

I Danmark tog Sundhedsstyrelsen i 00’erne initiativ til Motion på Recept og Motion i Håndkøb, forsøgsordninger, som fortsat eksisterer enkelte steder og flere steder er erstattet af lignende initiativer. Fysisk aktivitet og træning kan forebygge, helbrede eller lindre mindst 32 forskellige sygdomme.

7. Kropsvægt træning (5)

Med brug af en kombination af variabel modstand kropsvægt træning og neuromotor bevægelser, der omfatter flere bevægelsesplaner, handler alt ved denne program type om brug af kropsvægt som træningsmodalitet [form]. Kropsvægt træning bruger minimalt med udstyr, hvilket gør det til en billig måde metode til effektiv træning.

Selvom kropsvægttræning først sent blev defineret som trend, har det været del af styrketræning i århundreder. Moderne indpakning og smarte koncepter og andre navne – såsom calisthenics (et gammelt navn) – har øget populariteten hos alle målgrupper.

Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr; det er billig og effektiv træning og omfatter langt mere end bare planker, push-up og pull-up. Der er et væld af muligheder fx med slyngetræning (TRX-træning).

8. Fitnessprogrammer for ældre (4)

Denne trend fortsætter med at understrege behovet for fitness hos Baby Boomere [ca. 60+’ere] og ældre generationer. Disse personer har generelt flere penge til rådighed end yngre, og fitness centre kan muligvis udnytte dette voksende marked. Mennesker lever længere, arbejder længere, og forbliver sunde og aktive meget længere.

Særligt aktive ældre kan træne i fitnesscentre, hvor de kan deltage i mere anstrengende træningsprogrammer, som omfatter styrketræning, holdidræt og HIIT.
Svagelige ældre kan forbedre deres balance og evne til at udføre dagligdags aktiviteter, når de deltager i passende funktionelle fitness aktiviteter.

9. Sundhed og wellness coaching (11)

Denne er en voksende trend, der integrerer adfærdsvidenskab i sundhedspromovering og livsstil medicin programmer. Sundhed/wellness coaching anvender en en-til-en indgangsvinkel, hvor coachen yder støtte, målsætning, vejledning og opmuntring. Sundhed/wellness coachen fokuserer på klientens værdier, behov, visioner og kortsigtede og langsigtede mål og gør brug af adfærdsændring-intervention strategier.
Tidligere undersøgelser inkluderede wellness coaching, men i 2019 undersøgelsen blev betegnelsen ‘sundhed’ tilføjet, hvilket bedre beskriver trenden.

10. Ansætte certificerede fitness professionelle (6)

Debuterede sidste år som en nr. 6 trend, vigtigheden af at ansætte certificerede fitness professionelle via uddannelsesprogrammer og certificeringsprogrammer, som er fuldt akkrediterede for sundheds-fitness professionelle, er hurtigt ved at blive en trend.
At ansætte certificerede fitness professionelle, var en ny trend på undersøgelsen sidste år, hvor den erstattede ‘Uddannede, certificerede og erfarne fitness professionelle.

Der er stadig stor vækst i antallet af uddannelsesprogrammer i USA og Europa. Der udbydes flere og flere offentlige samt kommercielle uddannelser inden for fitness og helse. I USA tilbydes der stadigt flere uddannelsesprogrammer på gymnasier og universiteter.

Læs mere:

Top 20 Fitness Trends 2020

Worldwide survey of fitness trends for 2020

Fotos: Unsplash

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 20 Fitness trends 2020: Wearables igen 1