Motivation? Citat: Små ting kan gøre det

Top 20 Fitness trends 2020: Wearables igen 1

Af Marina Aagaard, MFT

Hvad hitter inden for fitness, motion og træning?
ACSM, American College of Sports Medicine, har netop for 14. gang udgivet deres internationale Worldwide Survey of Fitness Trends, nu for 2020.

Top 20 Fitness trends 2020 listen har stadig wearables som nummer 1,
foran HIIT, High-Intensity Interval Training, og holdtræning.

Top 20 Fitness trends 2020 ACSM foto Fabian Albert Unsplash

Listen er spændende læsning for alle, der er interesserede i fitness og motion.
Der er ikke revolutionerende nyt i forhold til de seneste års tendenser, men til gengæld en interessant udvikling i retning af sundhed, wellness, motion som medicin og adfærdsændring, vaneændring.

Årets eneste helt nye aktivitet på listen er livsstil medicin (sundhed for familier) på 16. pladsen og
næsten ny er frivægtstræning, nr. 4, der erstatter det tidligere mindre specifikke ‘styrketræning’.

Holdtræning bytter plads med HIIT, nu nr. 3 og nr. 2. Yoga falder en del pladser fra nr. 7 til nr. 14.
13 trends forbliver på listen, men flytter rundt.

Nye på listen

Frivægtstræning

Livsstil medicin

Tilbage på listen

Cirkeltræning

Børn og træning (ikke begrænset til overvægt)

Ude af listen

Mobil/smartphone træningsapps (13)

Personlig træning for små hold (19) – overraskende nok ude

Post-rehabiliterings-træning (20/ny)

Her er ACSM’s Top 20 fitness tendenser for 2020. Ud for hver trend har jeg tilføjet sidste års placering i parentes. Under listen ses uddybende kommentarer fra ACSM og undertegnede.
Liste og kommentarer præsenterede jeg første gang i Danmark på Sport Solution Seminaret.


Top 20 Fitness Trends 2020


  1. Wearable technology, wearables (1)

  2. High-intensity interval training (3)

  3. Holdtræning (2)

  4. Træning med frie vægte (-)

  5. Personlig træning (8)

  6. Exercise is medicine (10)

  7. Kropsvægttræning (5)

  8. Fitnessprogrammer for ældre (4)

  9. Sundhed og wellness coaching (11)

10. Ansætte certificerede fitness professionelle (6)

11. Træning og vægttab (12)

12. Funktionel fitness træning (9)

13. Udendørs aktiviteter (17)

14. Yoga (7)

15. Licens for fitness profesionelle (18)

16. Livsstil medicin (-)

17. Circuit training, cirkeltræning (ude i 2019)

18. Arbejdsplads sundhed og wellness (15)

19. Resultatmåling/testning (16)

20. Børn og træning (ude i 2016-2019)


TOP 20 Fitness trends

Top 20 Fitness Trends 2020 ACSM foto Luke Chesser Unsplash

1. Wearables (wearable technology) (1)

Wearable technology er igen nr. 1 trend som det har været siden 2016 (den eneste undtagelse var et drop til nr. 3 i 2018) og inkluderer fitness trackere, smart watches, pulsmålere og GPS tracking enheder. Eksempler inkluderer fitness og aktivitetstrackere som dem, der produceres af Fitbit, Samsung Gear Fit2, Misfit, Garmin og Apple. Disse enheder kan måle puls, kalorier, siddetid, og meget mere. Selvom der var nogen debat om nøjagtigheden, ser det ud som om disse problemer er blevet løst tilfredsstillende. Wearables er anslået til at være en 95 USD milliard-industri.

På dansk bruges stadigvæk udtrykket Wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi. Salget af kropsbårent måleudstyr, pulsmålere, fittrackere og lignende, i armbånd, ure, briller, tekstiler med mere, er i stadig stigning og udgør en milliard-industri. 

ACSM konstaterede forrige år, at det ser ud som om back to basics filosofien er ved at forsvinde. Måske. Måske ikke. Low tech workouts som CrossFit er stadig meget populære og lever side om side med høj-teknologi, når danskerne træner.

Top 20 Fitness Trends 2020 ACSM foto Dylan Nolte Unsplash

2. Høj-intensiv interval træning (3)

Disse træningsprogrammer involverer typisk korte udbrud af høj-intensiv træning efterfulgt af en kort pauseperiode. Trods del af undersøgelsen som mulig trend i tidligere år, men ikke i Top 20, blev HIIT nr. 1 i 2014 og 2018 undersøgelsen (droppede til nr. 3 i 2016 og 2017) og har været i Top 5 mellem 2014 og 2020.

Selvom der er adskillige kommercielle center varianter af HIIT, lægger de alle vægt på høje intensiteter (over 90 %) af maksimum under segmenter med øget intensitet efterfulgt af perioder med pause og restitution. Trods advarsler fra nogle brancheeksperter, om potentielt øgede skadesrater ved HIIT, er denne form for træning blevet populær i træningscentre over hele verden.

High-intensity interval training, HIIT, består af korte arbejdsperioder med høj-intensiv træning efterfulgt af korte (aktive) pauseperioder og varer typisk under 30 minutter. 2-3 træningspas per uge.

Intervaltræning er meget effektivt og er særdeles populært såvel idræts- som fitnessregi. Træningsformen anvendes også i sundhedsregi fx sundhedshuse, hvor blandt andet fysioterapeuter bruger det til patienter. Man kan erstatte høj-intensiv med moderat-intensiv intervaltræning.

Deposit photos

3. Holdtræning (2)

Holdtræning, group training eller group exercise, defineret som flere end fem deltagere, holdinstruktører underviser, leder, og motiverer individer igennem bevidst designede større in-person (live) træning hold bevægelses klasser.

Holdtræning er designet til at være effektive, motiverende træningspas for forskellige niveauer med instruktører, der underviser i mange former og redskaber, fra cardio-baserede hold og indoor cycling til danse-baserede og step hold. Hold træningsprogrammer har eksisteret længe og har været en potentiel verdensomspændende trend siden undersøgelsen først blev skabt. Det var dog først i 2017, at holdtræning kom på Top 20, på nr. 6. og derefter nr. 2 i 2018 og 2019 undersøgelserne. I 2020 faldt holdtræning en anelse til nr. 3.

Holdtræning defineres her som hold med flere end fem deltagere [tidligere fra 5 og op].
Personlig træning for små hold beskriver ACSM som træning for typisk 2-4).

Holdtræning har reelt været med siden listens start gemt under andre trends; ACSM nævner selv klasser som aerobics, indoor cycling og [fitness] dans. Holdtræning skal ses som en generel trend, rettet mod almindelige større puls og muskeltræning hold og ikke specialhold som Zumba og andre dansehold.

Holdtræning dækker alle former for træning for små eller store hold med instruktion; styrketræning, konditionstræning, balancetræning og smidighedstræning.
Forskning har vist at holdtræning, træning på hold sammen med andre, øger vedholdenheden i fysisk træning og er derfor en væsentlig ‘metode’, ikke en træningsform.

Victor Freitas Unsplash

4. Træning med frie vægte (-)

Tidligere undersøger inkluderede en kategori, der blev beskrevet som styrketræning. Da det af ACSM blev vurderet som for bred en kategori, blev styrketræning droppet til fordel for det mere specifikke frivægtstræning, træning med frie vægte. Træningen (hold) kan omfatte både vægte, vægtstænger, kettlebells, håndvægte og medicinbold. Indgår også i diverse hold med funktionel fitness træning.

Instruktører starter med at undervise i korrekt teknik for hver øvelse og øger derefter belastningen, når den korrekte form er opnået. Nye øvelser tilføjes periodisk, og de begynder på [aktuelt] form eller bevægelses niveau.
Træning med frie vægte debuterer på nummer 4 i 2020.

Frivægtstræning er blevet meget populær i kølvandet på Crossfit træning. Men det kan alligevel undre, at ved at specificere ‘frie vægte’ ser ACSM bort fra træning i styrketræningmaskiner, der trods alt bliver brugt en meget stor målgruppe. Ikke alene svage og ældre motionister, skadede idrætsudøvere, men også bodybuildere og fitnessatleter, der bl.a. ønsker isolationstræning. 

Bruce Mars Unsplash

5. Personlig træning (8)

En-til-en træning fortsætter med at være en trend efterhånden som professionen personlig træning bliver mere tilgængelig online, i fitnesscentre, i hjemmet og på arbejdspladser som har fitness faciliteter.

Personlig træning inkluderer fitness testning og målsætning. Træneren arbejder en til en med en klient for at udforme workouts specifikt til individuelle behov og mål. Siden undersøgelsen første gang blev introduceret i 2006 har personlig træning været en Top 10 trend. Personlig træning var nr. 9 i 2017 og nr. 8 i 2018 og 2019.

Der bliver uddannet stadigt flere personlige trænere, så det er blevet mere almindeligt at man har en personlig træner. Personlige træner arbejder enten som selvstændige eller er tilknyttet fitnesscentre eller sundhedscentre. Ikke bare internationalt, men også i Danmark stiger antallet af personlige trænere. 

Ifølge undersøgelsens svarere forventes personlige trænere også fremover at være en vigtig del af personalet i sundheds- og fitnesscentre.

Geert Pieters Unsplash

6. Exercise is Medicine (10)

Exercise is Medine®, EIM er et globalt, ACSM, sundhedsinitiativ som har til formål at opmuntre praktiserende læger og andre sundhedsprofessionelle til at inkludere fysisk aktivitet vurdering og tilhørende behandlingsanbefalinger som del af hvert eneste patientbesøg og henvise deres patienter til træningsprofessionelle.
I tillæg anerkender EIM fitness professionelle som del af sundhedspleje teams i deres lokalsamfund. EIM var trend nr. 7 i 2017, nr. 12 i 2018, nr. 10 i 2019 og hopper nu til plads nr. 6 i 2020.

I Danmark tog Sundhedsstyrelsen i 00’erne initiativ til Motion på Recept og Motion i Håndkøb, forsøgsordninger, som fortsat eksisterer enkelte steder og flere steder er erstattet af lignende initiativer. Fysisk aktivitet og træning kan forebygge, helbrede eller lindre mindst 32 forskellige sygdomme.

Sergio Piedmonte Unsplash

7. Kropsvægt træning (5)

Med brug af en kombination af variabel modstand kropsvægt træning og neuromotor bevægelser, der omfatter flere bevægelsesplaner, handler alt ved denne program type om brug af kropsvægt som træningsmodalitet [form]. Kropsvægt træning bruger minimalt med udstyr, hvilket gør det til en billig måde metode til effektiv træning.

Kropsvægttræning kom først på listen i 2013 (som nr. 3) og var nr. 2 i 2016 og 2017, nr. 4 i 2018 og nr. 5 i 2019. Kropsvægt træning var ikke med i undersøgelsen som mulighed før 2013, fordi det først blev populært (som en defineret trend) i fitnesscentre verden over i de senere år.

Selvom kropsvægttræning først sent blev defineret som trend, har det været del af styrketræning i århundreder. Moderne indpakning og smarte koncepter og andre navne – såsom calisthenics (et gammelt navn) – har øget populariteten hos alle målgrupper.

Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr; det er billig og effektiv træning og omfatter langt mere end bare planker, push-up og pull-up. Der er et væld af muligheder fx med slyngetræning (TRX-træning).

8. Fitnessprogrammer for ældre (4)

Denne trend fortsætter med at understrege behovet for fitness hos Baby Boomere [ca. 60+’ere] og ældre generationer. Disse personer har generelt flere penge til rådighed end yngre, og fitness centre kan muligvis udnytte dette voksende marked. Mennesker lever længere, arbejder længere, og forbliver sunde og aktive meget længere.

Denne trend er vendt stærkt tilbage efter at have været på Top 10 siden 2007 (da det var nr. 2 trend) og dalede til nr. 11 i 2017. Det var nr. 9 trend i 2018 og nr. 4. i 2019.

ACSM opfordrer sundheds- og fitnessprofessionelle til at udnytte dette eksponentielt voksende marked ved at tilbyde aldersrelaterede og sikre træningsprogrammer for den aldrende del af befolkningen [I Danmark tilbydes allerede mange steder senior fitness].

Særligt aktive ældre kan træne i fitnesscentre, hvor de kan deltage i mere anstrengende træningsprogrammer, som omfatter styrketræning, holdidræt og HIIT.
Svagelige ældre kan forbedre deres balance og evne til at udføre dagligdags aktiviteter, når de deltager i passende funktionelle fitness aktiviteter.

Interessen for sundheden hos ældre har siden starten været i toppen af Top 20. Og da “baby boomer generationen” nu er i pensionsalderen  og har mere at gøre godt med end de yngre, bør fitnesscentre servicere dette voksende marked.

Bruce Mars Unsplash

9. Sundhed og wellness coaching (11)

Denne er en voksende trend, der integrerer adfærdsvidenskab i sundhedspromovering og livsstil medicin programmer. Sundhed/wellness coaching anvender en en-til-en indgangsvinkel, hvor coachen yder støtte, målsætning, vejledning og opmuntring. Sundhed/wellness coachen fokuserer på klientens værdier, behov, visioner og kortsigtede og langsigtede mål og gør brug af adfærdsændring-intervention strategier.

Tidligere undersøgelser inkluderede wellness coaching, men i 2019 undersøgelsen blev betegnelsen ‘sundhed’ tilføjet, hvilket bedre beskriver trenden.

Wellness coaching [eller livsstilscoaching] har været blandt Top 20 trends siden 2010 og var nr. 17 i 2014, nr. 13 i 2015, nr. 13 i 2016, nr. 15 i 2017, nr. 18 i 2018 og nr. 11 i 2019.

Ifølge den aktuelle undersøgelse og resultater fra tidligere undersøgelser, ser det ud til at flere personlig trænere efterhånden tilbyder wellness coaching baseret på principper relateret til adfærdsændring (vaneændring).

Victor Freitas Unsplash

10. Ansætte certificerede fitness professionelle (6)

Debuterede sidste år som en nr. 6 trend, vigtigheden af at ansætte certificerede fitness professionelle via uddannelsesprogrammer og certificeringsprogrammer, som er fuldt akkrediterede for sundheds-fitness professionelle, er hurtigt ved at blive en trend.

Flere [amerikanske] certificeringsprogrammer er blevet akkrediteret af the National Commission for Certifying Agencies, hvilket giver ledere nem adgang til validering [check] af certificering igennem the U.S. Registry of Exercise Professionals. At ansætte certificerede fitness professionelle, var en ny trend på undersøgelsen sidste år, hvor den erstattede ‘Uddannede, certificerede og erfarne fitness professionelle.

Der er stadig stor vækst i antallet af uddannelsesprogrammer i USA og Europa. Der udbydes flere og flere offentlige samt kommercielle uddannelser inden for fitness og helse. I USA tilbydes der stadigt flere uddannelsesprogrammer på gymnasier og universiteter.

I Europa vokser non-profit organisationen Coalition of Registration of Exercise Professionals (CREP) [European Register of Exercise Professionals, EREPS], som tilbyder certificeringer, der anerkendes af den europæiske brancheorganisation europeactive. I Danmark udbydes der p.t. forløb mhp. på CREP certificering af følgende private virksomheder: Fit & Sund, At Work og Fitness Institute.

Lynn Bye Unsplash

11. Træning for vægttab (12)

De fleste kostprogrammer omfatter en form for træningsprogram i den daglige rutine med kaloriebegrænsning og tilføjer kalorieforbrug via fysisk aktivitet. Træning for vægttab [Træning for overvægtige] har været en Top 20 trend siden undersøgelsen startede.

I 2009 rangeret som nr. 18, bevægede sig til nr. 12 i 2010, nr. 7 i 2011, nr. 4 i 2012, og nr. 5 i 2013. I 2014 var denne trend rangeret som nr. 6 og forblev nr. 6 i 2015. Træning for vægttab var nr. 9 i 2016 undersøgelsen og nr. 10 i 2017 undersøgelsen. Den var nr. 11 trend i 2018 og nr. 12 i 2019.

Kombinationen af træning og kost er afgørende for vægtvedligehold og kan forbedre vedholdenheden i.f.m. diæter med kaloriebegrænsning og især vægttabsprogrammer. Mange kendte diæter (kure) integrerer træning i tillæg til forberedte måltider.

Meghan Holmes Unsplash

12. Funktionel fitness træning (9)

Dette er en trend henimod brug af styrketræning til at forbedre balance, koordination, muskelstyrke, og udholdenhed for at forbedre dagligdags funktionsevne typisk for ældre, men også populationer med sygdom.

[Træning der] efterligner faktiske fysiske aktiviteter, som man kan finde på at udføre som del af en daglig rutine, funktionel fitness, dukkede først op på listen på plads nr. 4 i 2007, men faldt til nr. 8 i 2008 og nr. 11 i 2009. Det dukkede op i Top 10 igen i 2010 på nr. 7 og i 2011 som nr. 9. Funktionel fitness var nr. 10 i 2012, nr. 8 i 2013 og 2014, nr. 9 i 2015, nr. 7 i 2016, nr. 12 i 2017, nr. 10 i 2018, nr. 9 i 2019.

Funktionel fitness dukkede først op i undersøgelsen i 2007, som nr. 4, og har bevæget sig op og ned på listen siden da.

Funktionel fitness kan dække over mange slags programmer. Både træning med henblik på at forbedre præstation i sport og enkle øvelser som simulerer hverdagsaktiviteter.

ACSM definerer i undersøgelsen funktionel fitness mere snævert end fitnessbranchen: “styrketræning med henblik på at styrke balance, koordination, kraft, power og udholdenhed for at forbedre ens evne til at udføre dagligdagens aktiviteter”. Og målgruppen nævnes også ‘typisk for ældre og syge’. Ifølge undersøgelsens svarere kobler de ofte funktionel fitness med fitness programmer for ældre afhængigt af klientens behov. Funktionel fitness anvendes også i behandlingsprogrammer til at simulere aktiviteter i hjemmet.

Massimo Sartirana Unsplash

13. Outdoor aktiviteter (17)

Flere udendørs aktiviteter såsom gå-hold, hold cykelture, eller organiserede vandreture er ved at blive populære. Det kan være kortvarige aktiviteter eller daglange aktiviteter eller planlagte ugelange vandreudflugter. Deltagere mødes ofte i en lokal park, et vandreområde, eller på en cykelsti, typisk sammen med en holdleder.

Denne trend med at sundheds- og fitnessprofessionelle tilbyder udendørsaktiviteter for deres kunder begyndte i 2010 [som USA fitness trend]. Det år var udendørs aktiviteter nr. 25, i 2011 nr. 27. Trenden var nr. 14 i 2012, nr. 13 i 2013, nr. 14 i 2014, nr. 12 i 2015, nr. 14 i 2016, nr. 13 i 2017, nr. 14 i 2018 og nr. 17. i 2019.

Outdoor aktiviteter, udendørs idræt og friluftsliv, omfatter vandreture [nr. 3 på top 10 motion i Danmark], kanosejlads, kajakroning, spil og sport. Udendørs aktiviteter kan også omfatte adventureagtige aktiviteter, teltture og bjergklatring.

Outdoor aktiviteter – inklusive outdoor fitness – kan udføres med familie og venner, sammen med en grupper eller på egen hånd – og er populært i bootcamp programmer og personlig træning.for små hold.

14. Yoga (7)

Yoga har igennem tiden omfattet mange former (inklusive Power Yoga, Yogilates og yoga i varme omgivelser, og mange andre). On-demand videoer og bøger er utallige ligesom certificeringer i mange yoga stilarter.

Yoga kom først ind på Top 10 i undersøgelsen i 2008, faldt ud af top 20 i 2009, men gjorde et stort comeback i 2010 (nr. 14) og 2011 undersøgelserne (nr. 11). I 2012 var yoga nr. 11 på listen, faldt til nr. 14 i 2013 og steg til nr. 7 i 2015. I 2017 rangeret som nr. 8 efter at have været nr. 7 i 2015 og nr. 10 i 2016. Yoga var nr. 7 i 2018 og 2019.

Yoga er i Danmark gået fra at en speciel træningsform i særlige centre til nu at være udbredt også i fitness regi og aftenskoler.

Yoga har eksisteret i tusinder af år, så at yoga er blevet en ‘trend’ handler især om, at yoga nu modsat tidligere har fået en bredere appel via positiv pr i film og andre medier.

Der findes utallige former for yoga, blandt andre Power Yoga, Yogilates og Bikram Yoga (hot yoga) og Iyengar Yoga, Ashtanga, Vinyasa Yoga, Kripalu Yoga, Anuara Yoga, Kundalini Yoga og Sivananda Yoga.

Umberto Unsplash

15. Licens for fitness professionelle (18)

Nogle erhverv i USA og rundt om i verden er reguleret af licenser [beskyttede titler], som reguleres af lokale, (del)stats eller nationale licens- eller godkendelsesorganisationer. For eksempel kan en person ikke kalde sig læge eller sygeplejerske eller fysioterapeut eller diætist uden at have den relevante uddannelse (eller i visse stater/lande en licens).

Dette er en trend i fitnessbranchen for at få mere regulering af og rammer for fitness-fagfolk såsom personlige trænere og træningsfysiologer. Licens for fitness professionelle kom på listen som en fitnesstrend i 2018, hvor det var nr. 16. og siden. nr. 18 i 2019.

ACSM (USA) forklarer i undersøgelsen, at det er vigtigt for læsere at vide, at licens for ethvert erhverv (i USA) udføres på statsniveau, så enhver lovgivningsmæssig indsats udføres lokalt og ikke nationalt. Der har været lovgivning i en række stater, men hidtil har alle disse været uden succes.

Brandless Unsplash

16. Livsstil medicin (ny)

Livsstil medicin  [Livsstilsmedicin eller Livsstil som medicin] er den evidensbaserede praksis med at hjælpe individer og familier med at få og fastholde sunde adfærdsmønstre, som påvirker sundhed og livskvalitet. Eksempler på mål adfærd for patienter inkluderer, men er ikke begrænset til, stop af tobaksbrug, forbedring af kosten, øget fysisk aktivitetsniveau og begrænsning af alkoholindtag [som de danske KRAM-faktorer].

Livsstil medicin promoverer sund adfærd som fundament for sundhedspleje, sygdomsforebyggelse og sundhedsforebyggelse. Livsstil medicin debuterer for første gang i fitness trend undersøgelsen på nr. 16.

Geert Pieters Unsplash

17. Circuit træning (ude i 2019)

Circuit training [cirkeltræning] dukkede første gang op i top 20 trend listen som nr. 18 i 2013, og optog plads nr. 14 i 2015, op fra nr. 15 i 2014. Det var trend nr. 18 i 2016 og nr. 19 i 2017, forbedrede til nr. 17 i 2018, men faldt til nr. 21 i 2019 [ude af listen]. Nogle svarere har pointeret, at circuit training ligner HIIT, men ved en meget lavere eller endda moderat intensitet (nogle har kaldt dette moderate intensity interval training).

Circuit training er en serie af cirka 10 [3-12+] øvelser, som udføres lige efter hinanden i en forudbestemt rækkefølge. Hver øvelse udføres et antal gange eller i en vis tidsperiode, før man tager en kort pause [eller ingen pause] og bevæger sig videre til næste øvelse. Circuit vægttræning dateres tilbage til 1953, men det er umuligt at fastslå nøjagtigt, hvornår og under hvilke omstændigheder det først blev udviklet.

Ifølge ACSM bemærker nogle af undersøgelsens svarere, at cirkeltræning svarer til høj-intensiv interval træning, men ved en lavere intensitet. ACSM kommenterer det ikke, men det er lidt af en misforståelse. Der er forskel på cirkeltræning og intervaltræning.

Arbejdsplads motion Dansk Firmaidræt DFIF

18. Arbejdsplads sundhed og wellness (15)

Dette er en trend, der omfatter en række programmer og tilbud, der tilbydes af arbejdsgivere for at forbedre sundhed og wellness hos medarbejderne – integreret med systemer til at støtte evaluering og rapportering af effekterne på helbred, omkostninger og produktivitet.

Programmerne er generelt on site [på arbejdspladsen] eller hos et lokalt træningscenter. Tidligere undersøgelser begrænsede denne trend til arbejdsplads sundhedspromovering. I 2019 undersøgelse blev arbejdsplads velvære tilføjet til beskrivelsen.

Arbejdsplads sundhedspromovering var nr. 16 i 2017, før det droppede ud af Top 20 i 2018, men forbedrede placeringen til nr. 15 i 2019.

Når et behov er fastslået, udformer sundhedsprofessionelle passende tilbud. Nogle programmer og tilbud findes som fast tilbud i virksomhederne, mens andre programmer udarbejdes og tilbydes i samarbejde med uafhængige, eksterne udbydere.

I Danmark står Dansk Firmaidræts-Forbund for en række initiativer bl.a. Arbejdspladsernes Motionsdag hvert år i oktober, nærmere betegnet sidste fredag før efterårsferien.

Patricia Cerna Unsplash

19. Resultatmåling (16)

Tiltag til at definere, måle og rapportere resultater, hvilket fører til ansvarlighed hos både træningscenter medlemmet og træneren. Målinger er nødvendige for at fastslå fordelene ved sundheds- og fitnessprogrammer, eksempelvis i forbindelse med behandling af sygdom, og for at dokumentere succes i forbindelse med ændring af negative livsstilsvaner.

Udbredelsen af ny teknologi [især smartphones, smart watches og andre wearables] bidraget til indsamling af data, der støtter disse tiltag.

Trenden resultatmåling, effektmåling, [i undersøgelsen kaldet outcome measurements] [var ude af Top 20 i nogle år, men kom tilbage i 2013 og har bevæget sig lidt op og ned], var nr. 21 i 2018 [ude] og nr. 16. i 2019.

Trenden [kan omfatte alle typer målinger inklusive fitness testning og sundhedstjek] handler om ansvarlighed og tiltag til at definere og måle resultater for at dokumentere at et givent sundheds- eller træningsprogram virker.

For ejere og ledere af fitness- og sundhedsfaciliteter giver tests og målinger vigtige oplysninger, der kan afgøre om nye programmer er rentable og om de gamle virker.

Anna Earl Unsplash

20. Børn og træning (ude 2016-2019)

Børn og træning med henblik på behandling/forebyggelse af fedme faldt ud af Top 20 i 2016 og 2017 og var nr. 32 i 2018 og nr. 28 i 2019. Trenden, der viste det største fald i undersøgelsen ved at droppe fra Top 5 i hver undersøgelse mellem 2007 og 2013 og dukke op på nr. 11 i 2014 og nr. 17 i 2015, var træningsprogrammer specifikt målrettet børn og vægttab.

Fedme blandt børn og unge fortsætter med at være et stort sundhedsproblem i de fleste lande og udviklingslande og er vigtigt på grund af forbindelsen med andre sundhedsproblemer som sukkersyge og forhøjet blodtryk. Træningscentre rundt om i verden kan opdage, at dette er en potentiel ny indtjeningsmulighed.


ACSM undersøgelsen

Undersøgelsen, der er gennemført for 14. gang, blev denne gang sendt online til 56.746 fitness fagfolk over hele verden og blev besvaret af i alt 3037, en meget fornuftig svarrate på 6 %. Der var 39 mulige trends udvalgt af staben hos ACSM’s Health & Fitness Journal®. Heraf blev de 20 valgt, rangeret og nu publiceret.

ACSM, verdens største organisation for træningsfysiologer og læger, har hvert år siden 2006 undersøgt, hvad fitness fagfolk ser som stabile udviklingstendenser, trends, eller diller, modefænomener, der er populære i korte perioder, hvorefter de forsvinder.

Svarene er modtaget fra stort set alle kontinenter og omfattede landene i Australien, Brasilien, Canada, Kina, Frankrig, Tyskland, Japan, Indien, Italien, Rusland, Singapore, Taiwan, Storbritannien  og USA. Undersøgelsens demografi indbefattede 59% kvinder med stor aldersspredning, 40 % med mere end 10 års erfaring i branchen, og 20 % med mere end 20 års erfaring.


Reference

ACSM: WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS 2020

Læs også:

Fitness tidslinje (tekst og grafik)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Små ting kan gøre det