Top 20 Fitness trends 2021: Online tendens topper liste

Top 10 Fitness trends 2007-2021: Sundhed og træning tendenser

Af Marina Aagaard, MFT

Hvad er det nyeste inden for fitness og træning? Hvad er stadig populært inden for træning? Hvilken træning er på vej ud?

ACSM, verdens største organisation for træningsfysiologer og læger, har hvert år siden 2006 undersøgt det kommende års tendenser: Hvad fitness- og sundhedsprofessionelle ser som stabile tendenser, trends, eller diller, modefænomener, der er populære i korte perioder, hvorefter de forsvinder.

Top 10 Fitness trends 2007-2021

Undersøgelsen, ACSM’s Worldwide Survey of Fitness Trends, er netop gennemført for 15. gang med svar fra over 4000 fagfolk fra næsten alle kontinenter. I 2021 undersøgelsen var 41 potentielle trends udvalgt af staben hos ACSM’s Health & Fitness Journal®. Heraf blev de 20 valgt, rangeret og publiceret.

Udviklingen i de 10 mest populære ACSM trends fra alle årene siden trendundersøgelsens start ses her i oversigtstabel.

Top 10 Fitness trends 2007-2021 Marina Aagaard blog

T0p 10 Fitness Trends 2021

Her under er trendlisten for 2021 med kort om de enkelte punkter.

1. Online træning

Virtuel online træning blev første gang medtaget i den årlige fitness trend undersøgelse i 2019, men kom ikke på Top 20 listen i hverken 2019 eller 2020, hvor det “virtuelle” blev droppet fra titlen til fordel for den mere specifikke online træning betegnelse. Men de store ændringer inden for sundhedsfitnessindustrien som et resultat af COVID-19-pandemien resulterede i midlertidig lukning af klubber rundt om i verden, hvilket tvang udbydere til innovativ formidling af træning. Udfordringerne ved at engagere kunder på afstand resulterede i brugen af ​​nogle meget strategiske systemer. Onlinetræning blev udviklet specifikt til hjemmetræningsoplevelsen. Denne tendens bruger digital streamingteknologi til at levere træning via online gruppe-, individuelle eller instruktionsprogrammer. Online træning er tilgængelig 24/7 og kan være en live klasse (live streaming træning) eller optaget på forhånd.

2. Wearables (wearable technology)

Wearable technology er igen nr. 1 trend som det har været siden 2016 (den eneste undtagelse var et drop til nr. 3 i 2018) og inkluderer fitness trackere, smart watches, pulsmålere og GPS tracking enheder. Eksempler inkluderer fitness og aktivitetstrackere som dem, der produceres af Fitbit, Samsung Gear Fit2, Misfit, Garmin og Apple. Disse enheder kan måle puls, kalorier, siddetid, og meget mere. Selvom der var nogen debat om nøjagtigheden, ser det ud som om disse problemer er blevet løst tilfredsstillende. Wearables er anslået til at være en 95 USD milliard-industri.

På dansk bruges stadigvæk udtrykket Wearables, da der endnu ikke er et bedre dansk navn for kropsbåren teknologi. Salget af kropsbårent måleudstyr, pulsmålere, fittrackere og lignende, i armbånd, ure, briller, tekstiler med mere, er i stadig stigning og udgør en milliard-industri. 

3. Kropsvægt træning

Med brug af en kombination af variabel modstand kropsvægt træning og neuromotor bevægelser, der omfatter flere bevægelsesplaner, handler alt ved denne program type om brug af kropsvægt som træningsmodalitet [form]. Kropsvægt træning bruger minimalt med udstyr, hvilket gør det til en billig måde metode til effektiv træning.

Selvom kropsvægttræning først sent blev defineret som trend, har det været del af styrketræning i århundreder. Moderne indpakning og smarte koncepter og andre navne – såsom calisthenics (et gammelt navn) – har øget populariteten hos alle målgrupper. Typisk kropsvægttræning involverer ingen eller minimal brug af udstyr; det er billig og effektiv træning og omfatter langt mere end bare planker, push-up og pull-up. Der er et væld af muligheder fx med slyngetræning (TRX-træning).

4. Outdoor, udendørs, aktiviteter

Flere udendørs aktiviteter såsom gå-hold, hold cykelture, eller organiserede vandreture er ved at blive populære. Det kan være kortvarige aktiviteter eller daglange aktiviteter eller planlagte ugelange vandreudflugter. Deltagere mødes ofte i en lokal park, et vandreområde, eller på en cykelsti, typisk sammen med en holdleder.

Outdoor aktiviteter, udendørs idræt og friluftsliv, omfatter vandreture [nr. 3 på top 10 motion i Danmark], kanosejlads, kajakroning, spil og sport. Udendørs aktiviteter kan også omfatte adventureagtige aktiviteter, teltture og bjergklatring. Outdoor aktiviteter – inklusive outdoor fitness – kan udføres med familie og venner, sammen med en grupper eller på egen hånd – og er populært i bootcamp programmer og personlig træning.for små hold.

5. HIIT, Høj-intensiv interval træning

Disse træningsprogrammer involverer typisk korte udbrud af høj-intensiv træning efterfulgt af en kort pauseperiode. Selvom der er adskillige kommercielle center varianter af HIIT, lægger de alle vægt på høje intensiteter (over 90 %) af maksimum under segmenter med øget intensitet efterfulgt af perioder med pause og restitution. Trods advarsler fra nogle brancheeksperter, om potentielt øgede skadesrater ved HIIT, er denne form for træning blevet populær i træningscentre over hele verden.

High-intensity interval training, HIIT, består af korte arbejdsperioder med høj-intensiv træning efterfulgt af korte (aktive) pauseperioder og varer typisk under 30 minutter. 2-3 træningspas per uge. Intervaltræning er meget effektivt og er særdeles populært såvel idræts- som fitnessregi. Træningsformen anvendes også i sundhedsregi fx sundhedshuse, hvor blandt andet fysioterapeuter bruger det til patienter. Man kan erstatte høj-intensiv med moderat-intensiv intervaltræning.

6. Virtuel træning

Dette er første gang, at virtuel træning vises separat fra virtuel online træning. Med henblik på undersøgelsen blev virtuel træning defineret som en sammensmeltning af gruppetræning med teknologi, der tilbyder træning, der er designet til brugervenlighed og bekvemmelighed, der passer til tidsplaner og behov. Typisk spilles virtuelle træningsprogrammer i fitnesscentre på storskærm for et mindre antal klienter sammenlignet med live-klasser, samtidig med at klienter på alle niveauer og aldre får en anden holdtræningsoplevelse. Virtuelle klasser er ofte en indgangsvinkel til live holdtræning. Virtuelle træningsprogrammer tiltrækker typisk mindre antal, og klienter kan træne i deres eget tempo, hvilket gør det ideelt, hvis man er en novice, der ønsker at lære bevægelserne. Som med onlinetræning kan virtuel træning i top 10 være en industrireaktion på COVID-19-pandemien.

Virtuel træning er ny på listen, men har eksisteret i en del år blandt andre drevet frem af danske Wexer og internationale Les Mills (bag konceptprogrammer som BodyPump, BodyCombat og RPM) og indebærer brug af teknologi til at kombinere træning og virtual reality. Man kan fx opleve det som om, man i sit eget hjem deltager i en holdtræningstime med instruktør.

7. Exercise is Medicine

Exercise is Medine®, EIM er et globalt, ACSM, sundhedsinitiativ som har til formål at opmuntre praktiserende læger og andre sundhedsprofessionelle til at inkludere fysisk aktivitet vurdering og tilhørende behandlingsanbefalinger som del af hvert eneste patientbesøg og henvise deres patienter til træningsprofessionelle.

I Danmark tog Sundhedsstyrelsen i 00’erne initiativ til Motion på Recept og Motion i Håndkøb, forsøgsordninger, som fortsat eksisterer enkelte steder og flere steder er erstattet af lignende initiativer. Fysisk aktivitet og træning kan forebygge, helbrede eller lindre mindst 32 forskellige sygdomme.

8. Styrketræning med frie vægte

Tidligere undersøger inkluderede en kategori, der blev beskrevet som styrketræning. Da det af ACSM blev vurderet som for bred en kategori, blev styrketræning droppet til fordel for det mere specifikke frivægtstræning, træning med frie vægte. Træningen (hold) kan omfatte både vægte, vægtstænger, kettlebells, håndvægte og medicinbold. Indgår også i diverse hold med funktionel fitness træning.
Instruktører starter med at undervise i korrekt teknik for hver øvelse og øger derefter belastningen, når den korrekte form er opnået. Nye øvelser tilføjes periodisk, og de begynder på [aktuelt] form eller bevægelses niveau.

Frivægtstræning er blevet meget populær i kølvandet på Crossfit træning. Men det kan alligevel undre, at ved at specificere ‘frie vægte’ ser ACSM bort fra træning i styrketræningmaskiner, der trods alt bliver brugt en meget stor målgruppe. Ikke alene svage og ældre motionister, skadede idrætsudøvere, men også bodybuildere og fitnessatleter, der bl.a. ønsker isolationstræning. 

9. Fitnessprogrammer for ældre

Denne trend fortsætter med at understrege behovet for fitness hos Baby Boomere [ca. 60+’ere] og ældre generationer. Disse personer har generelt flere penge til rådighed end yngre, og fitness centre kan muligvis udnytte dette voksende marked. Mennesker lever længere, arbejder længere, og forbliver sunde og aktive meget længere.

ACSM opfordrer sundheds- og fitnessprofessionelle til at udnytte dette eksponentielt voksende marked ved at tilbyde aldersrelaterede og sikre træningsprogrammer for den aldrende del af befolkningen [I Danmark tilbydes allerede mange steder senior fitness].

Særligt aktive ældre kan træne i fitnesscentre, hvor de kan deltage i mere anstrengende træningsprogrammer, som omfatter styrketræning, holdidræt og HIIT.
Svagelige ældre kan forbedre deres balance og evne til at udføre dagligdags aktiviteter, når de deltager i passende funktionelle fitness aktiviteter.

10. Personlig træning

En-til-en træning fortsætter med at være en trend efterhånden som professionen personlig træning bliver mere tilgængelig online, i fitnesscentre, i hjemmet og på arbejdspladser som har fitness faciliteter. Personlig træning inkluderer fitness testning og målsætning. Træneren arbejder en til en med en klient for at udforme workouts specifikt til individuelle behov og mål.

I løbet af 2020 stoppede fitnesscenter personlig træning i stort omfang, men adskillige trænere og træningscentre omlagde hurtigt træningen til udendørs træning. 

Der bliver uddannet stadigt flere personlige trænere, så det er blevet mere almindeligt at man har en personlig træner. Personlige træner arbejder enten som selvstændige eller er tilknyttet fitnesscentre eller sundhedscentre. Ikke bare internationalt, men også i Danmark stiger antallet af personlige trænere. 

Ifølge undersøgelsens svarere forventes personlige trænere også fremover at være en vigtig del af personalet i sundheds- og fitnesscentre.

Læs mere:

Top 20 Fitness Trends 2021

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 20 Fitness trends 2021: Online tendens topper liste