Læser tip og link: ASOS 20 % Off kampagne

Elsker du træning på kun en cardio maskine? Hjemme?

At eje denne ene træningsmaskine,
har fuldstændig ændret måden, jeg træner på.

Det var click-bait overskriften på en nylig artikel i onlinemagasinet Greatist.

Jeg blev nysgerrig. Hvad handlede det om?

Skribent Ashley Hughes, Brooklyn, fortæller:

Kun en cardio maskine

Ashley syntes, at fitnesscenter træning var en sur pligt og at hun spildte pengene ved at træne for lidt og det gav mere stress.

Hun testede hjemmetræning med et par håndvægte og videotræning. Da hun fandt ud af, at det fungerede, ville hun hellere det end at gå til fitness, men var ked af at opgive adgangen til cardiomaskiner. Cardio foretrækker hun fremfor udendørs løb og styrketræning.

Selvom ideen om en egen cardiomaskine i starten virkede langt ude, fandt hun en ellipsetræner (også kaldet crosstrainer) på Amazon til 500 USD, hvilket svarede til hendes årskontingent i fitnesscenteret. Hun droppede fitnesscenteret og købte denne maskine, hendes favorit.

Kort fortalt er Ahsley’s fuldstændigt ændrede træningsmetode: At gå fra fitnesscentertræning (på flere maskiner) til hjemmetræning (på en maskine). Hun har gjort det i et år fire gange om ugen. Det har mindsket hendes stress og forbedret hendes form, fordi hun nu får passet træningen.

Kun en cardio maskine foto CPhotography Fitness bogFoto: CPhotography. Fra bog Fitness – i bedre form på kortere tid.

Dilemma: Én maskine hjemme vs. flere i center?

Ashley argumenterer: Hvad er bedst?
Den maskine, du rent faktisk bruger, eller de tolv, du undgår.

Kommentar:

Et fortærsket træner udtryk er: Den bedste træning er den, der bliver til noget. Derfor er det vigtigste at gøre noget – og at gøre det, der gør en glad og giver resultater.

En cardiomaskine i hjemmet kan være hensigtsmæssigt, men den bør helst ikke stå helt alene.

Mange træner for at få de bedste resultater hurtigst muligt og efter en (lang) periode med samme redskab/cardiomaskine, kan der være behov for variation for at få fremgang. Mange oplever stagnation, når de træner på samme måde år ud og år ind.

Dilemma 2: Hvordan undgår man kedsomhed?

Ud over at stagnere fysisk, plateau, hvordan undgår man at kede sig.
Ashley spurgte Rachel Cohen, en personlig træner og pilates/bootcamp instruktør.

Rachel foreslog Ashley kropsvægt cirkeltræning med armstrækninger og squats med høj intensitet i intervaller på 30 sekunder ad gangen; fordi man bør styrke musklerne: Styrketræning eller intervaltræning er mere effektivt end bare træning på en ellipsetræner [eller anden cardiomaskine].

Kommentar:

1) Ud over at kombinere med anden træning/styrketræning er det muligt at variere cardiomaskine træning med mange former for intervaltræning. Maskinerne har ofte en række standard-interval-programmer, der er nemme at gå til, men man kan også eksperimentere med egne intervaller. Blandt andet den danske model med stigende tempo (eller belastning):

10-20-30 (i praksis 30-20-10).

2) Selvom motivationen i starten er det vigtigste og “al motion er godt, hvis det får dig i gang”, er det på sigt som nævnt bedst for både sundhed, vægttab og velvære at kombinere styrke- og konditionstræning.

Man kan udvide cirkeltræningen med flere kropsvægt styrkeøvelser som HER:

Den Nye 7-Minute Workout

Man kan hvis ønsket udelade konditionsøvelserne, hvis man træner kondition på cardiomaskinen.
Man kan supplere med vægte og elastikker, hvis man har det til rådighed.

Dilemma 3: Kærlighed til én enkelt maskine

Ashley slutter med at fortælle “Ved at investere i den ene maskine, jeg virkelig elsker, har jeg kunnet opretholde en rutine, som resulterer i vægttab og den mest stabile træning, jeg har haft i årevis”.

Som træner (og fitnesscenterleder) vil man gerne give kunderne så mange muligheder som muligt; også fordi variation er det sundeste. Alligevel har de fleste et favoritredskab eller en favoritmaskine – og langt hen ad vejen (måneder og måske år) kan den ene ting give tilstrækkelig effekt og træningsglæde. Det er fakta.

Alligevel er et rigtig godt råd:

Lad være med at forelske dig i en enkelt maskine.

I starten er repetition, gentagelse, fornuftigt, men for både sundhed og præstationsevne er kropsligt alsidig træning at foretrække.

Knogler og muskler styrkes forskelligt med forskellige typer konditionstræning og cardiomaskiner.

Det kan godt være, at man kun har råd til at købe én kredsløbsmaskine til hjemmet, nemlig den foretrukne. Men suppler gerne jævnligt eller sporadisk med udendørs aktivitet som gang, løb, cykling, rulleskøjteløb, sjipning, svømning eller andet. Og eventuelt indendørs træning på hold eller andre cardiomaskiner i fitnesscenter på enkelt-gangs-basis (fx med klippekort).

Er man træt af cardiomaskinerne i fitnesscenteret, kan det også skyldes forkert eller for langvarig, kedsommelig brug. Træn med god form. Træn fokuseret. Og træn eventuelt crosstraining, fx 5 minutter af hver på 4-6 forskellige cardiomaskiner.

Er man træt af cardiomaskinerne i ens eget fitnesscenter, kan man prøve at træne i et andet center med andre typer cardiomaskiner. Der findes mange forskellige … og variation fryder (giver resultater).

Ashley nævner også, at fitnesscenteret ikke er for hende og at det er OK. Ja, det er det. Hjemmetræning kan være fuldt tilstrækkeligt.
Alligevel er grunden til, at en del ikke bryder sig om fitnesscentre måske, at de ikke har fundet det rigtige fitnesscenter med den rigtige stemning, instruktion og maskinpark. Fitnesscentre kan være alle tiders ‘legepladser’ og mødesteder for voksne, så det kan godt betale sig, at se sig omkring efter et, man synes godt om.

Rigtig god træningslyst.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Læser tip og link: ASOS 20 % Off kampagne