Hvad er bedre end ferie? Kombineret aktiv ferie og naturferie!

Fehmarn Hafentour cykling og Hof spisning

Af Marina Aagaard, MFT

Dagen står i cyklingens tegn. I regn (eller slud) må outdoor motionister ud …

Lørdag. Det er morgen. Klokken er 7:00 og vi sidder ved vinduet i Strandhotel Bene restauranten.

Inden for er der varmt og hyggeligt og en skøn morgenmadsbuffet. Efter min mening er 1) morgenmad essentielt – jeg kan næsten ikke vente med at stå op og nyde dagens første måltid – og 2) tyske morgenmadsbuffeter er særligt lækre og sunde og 3) denne er i topklasse, mine tænder løber i vand:

Varme retter, flere slags æg, grøntsager, mange slags kødpålæg, et større udvalg af oste, rugbrød, franskbrød, croissanter, boller, naturel og frugt yoghurt, frisk frugtsalat med ni slags frugt, seks müsli og drys varianter plus nødder, kerner, tørrede frugter med mere, smoothies, eksotiske frugtjuicer, og endda “bobler” – både i weekend og til hverdag – for de, der har lyst til det. Og kaffe, mange slags teer og vand.

Uden for er der til gengæld køligt, blæsende og regnvejr … heldigvis har vi store, varme, vind- og vandtætte Helly Hansen sejlerfrakker med!

Fehmarn Hafentour – 38 km cykling

Efter den optimale morgenmad er det tid til dagens cykeltur. Afgang fra hotellet og hen til Hafentour rutens startsted, området omkring Hafen Burgstaaken, hvor der både er U-Boot Museum, Seenotrettungsmuseum og Überseemuseum.

Herfra kører vi nord-øst-på gennem flere småbyer.

Hafentour cykelruten kommer omkring Burgstaaken, Burgtiefe Yachthafen og op langs Steilküste fra Katharinenhof til Puttgarden færgehavn (kendt af mange danskere, som har sejlet Rødby-Puttgarten og retur).

Kort til cykelturen har jeg fundet på siderne Outdoor Active og Komoot (her over), der har kort og egen app.

   

Vi cykler igennem Sahrendorf, Vitzdorf (foto), Sahlendorf og Klausdorf og derfra ud til kysten, hvor vi cykler langs dæmningen.

Vi kommer til Marienleuchte, hvor vi har set, at der skulle være et fyrtårn. Det ser vi inde bag en lukket port, et gammelt forfaldent, nedlagt fyrtårn og bag det et ikke særlig kønt moderne et af slagsen med paraboler og antenner. Ikke noget særligt at se …
Undtagen hvis man som nogen (mig) synes, at forfaldent, skummelt og ‘historisk’ er interessant.

Vi cykler videre til Puttgarten, kører forbi færgehavnen, forbi det triste gråhvide, lukkede hotel Dania, og ind i den lille by. Der er adskillige små pensionater, men vi ser ingen cafeer eller lignende.

Vi beslutter os for at tage en afstikker fra havneruten og cykle ud til den lille cafe Beltbude ved Grüner Brink. Da vi kommer dertil (foto: Jeg cykler i sandet foran Beltbude, Puttgarden færgehavn i baggrunden), er den dog lukket; lørdag uden for sæsonen er åbenbart ikke et ideelt tidspunkt her.

Så vi cykler tilbage til ruten og begiver os sydpå igen ad små markveje igennem efterårslandskabet.

   

Nu cykler vi – som under resten af turen i silende regn – mod Presen og Klausdorf. Her ser vi en stor cafe og gårdbutik, Hofcafé Klausdorf (fotos her over viser exteriør og interiør, sten- og metalkunst og broderi). Vi gør holdt og går inden for.

Hofcafe Klausdorf

Her er lunt og dejligt, så vi bestiller kaffe og kage – æble-calvados-lagkage og rosinbolle og chokolade muffin. Det varmer og smager af hygge.

Der er også en stor ‘gårdbutik’ med alt godt til ganen, fast såvel som flydende. Desværre er vi på cykler uden cykelkurv, så vi må denne gang gå uden lokale smagsprøver.

Vi holder pause en halv time; sko, sokker og bukser er endnu ikke tørre, men vi må ud i regnen igen, så vi kan komme videre sydpå.

Vi cykler igennem et fladt marklandskab uden særlige seværdigheder – ud over de små byer med idylliske huse og haver med kitsch pynt og havenisser – men dejligt cykellandskab med lange lige strækninger på små markveje, hvor der næsten ikke kommer biler.

Overskyet og regnfuldt. Trist? Træls? Nej, rart med afvekslende vejr og ferie uden for sæsonen, hvor man har noget – men ikke det hele – for sig selv. Vi er nemlig ikke helt alene. Tilsyneladende har flere andre danskere fundet vej hertil nu i oktober (kan vi se på nummerpladerne på bilerne).

Vi kommer til Burg, som vi kører igennem, hvorefter vi fortsætter sydpå videre til den sidste del af etapen; Burgstaaken og Wulfen. Derfra retur til hotellet.

Overkroppen er tør, men de glemte regnbukser betyder, at underkroppen – inklusive sokker og sko – er drivvåd. Mangel på rettidig omhu betaler sig ikke!

Vild med varme

Nu skal hotelværelsets sauna i brug. Heldigvis lykkes det mig at afkode den ikke helt simple betjeningsmanual og få gang i saunaen. Den virker heldigvis upåklageligt og jeg er klar til mit vanlige ritual:

Brusebad, sauna 10-15 minutter efterfulgt af koldt bad 2-3 minutter, her brusebad (men ellers i et koldt kar). Det gentager jeg 3-5 gange. En fantastisk wellness rutine, som fremmer restitution og kan modvirke eksempelvis almindelig forkølelse.

Egentlig ville jeg have været henne ad gaden i svømmehallen FehMare som roses af de lokale, ikke mindst fordi man fra svømmehallens liggestole har udsigt til Østersøen, himmel og hav. Men hotelværelsets private sauna (her over) i bekvem nærhed fristede mest i dag. Varmende og dejligt på en ellers kølig dag.

Uden mad og drikke … duer helten ikke.

Efter en afslappende eftermiddag tager vi tidlig aften af sted til den lille by Neujellingsdorf for at spise aftensmad.

Margaretenhof

Vi tjekker ind på det anbefalede spisested Landhausrestaurant Margaretenhof, hvor vi har bestilt bord, hvilket er nødvendigt.

En lillebitte landsby med en romantisk udseende restaurant, udefra og indefra set:
Med friske roser og lys på bordene. Der er en ellers spændende fem-retters menu, men vi er ikke klar til den lokale delikatesse ål som hovedret og vælger derfor a la carte.

IMG_2375

En dejlig overraskelse: Ind kommer en appetizer, tre slags svampet, smagfyldt brød med tre slags smørepålæg; pate, rødpeber-ost og kvark med urter.

Forret græskarsuppe, kürbis suppe. En sødlig, eksotisk suppe, der hældes op i tallerken ved bordet, hen over to små kalveroulader. Simultant af en tjener på hver side af bordet.
Til denne lækkerbisken en elegant, tør tysk hvidvin, Grauburgunder (pinot gris).

Hovedret henholdsvis amerikansk rumpsteak 300 med honning-nødde-skorpe, shitake svampe, paksoi og ingefær-saft med selleri-trøffel creme (mos) (Henrik) og laks, Label Rouge, stegt med sesam-kalvefond-glasur og dertil grøntsager, trompetenpilz (svampe) og sød kartoffel ragout. Ligesom forretten virkeligt velsmagende. Hertil tysk dybrød, frugtagtig rødvin, Scneider Ursprung (2014).

Til dessert fik vi begge Margaretenhof-Quitten Crème brûlée med nougat is. Lækkert, selvom creme brûlée’en var let grynet og der var rigelig meget sukker på toppen. Ingen dessertvin, men Magnus kildevand.

Alt i alt et skønt måltid for øjne, næse og mund – der vil man gerne spise igen.
Den gode nyhed er, at mad (og restaurant) priserne i Tyskland er rimelige, noget billigere end skandinaviske priser, så man får flere gode (smags)oplevelser for pengene.

 

5-10 minutters kørsel i bil, så er vi tilbage på hotellet og kan slukke lyset ved 22:30-tiden efter en dag med lige dele aktivitet og afslapning … ahhhhh.

Læs mere:

Outdoor Active

Fehmahrn Hafentour map

Komoot

Naturaaktiv.com

Hofcafe Klausdorf und Hofladen

Margaretenhof

EinSmuttur

Fehmarn.de

Ostsee-Schleswig-Holstein.de

2 Rad Marquardt, Burg 

Fehmare Die Badewelt am Südstrand

Fehmarn Google map

Marina Aagaard blog var inviteret af Natura (Interreg Deutschland – Danmark)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

 • Marianne Vibæk

  Det lyder spændende og varieret – er det en arrangeret tur eller en tur efter eget valg?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Marianne,
   Mange tak for kommentar og hilsen. For en tid siden blev jeg kontaktet af Natura, der vil skabe opmærksomhed om aktiv fritid ved Østersøen, både i Danmark og Tyskland. Der var flere forskellige steder og de havde forslag til at man prøvede vandring, cykling, windsurfing og lignende. Jeg valgte selv, fordi jeg kunne tænke mig at se øen, at tage til Fehmarn, og valgte selv de nævnte aktiviteter (mange ville nok have valgt kite- og windsurfing … eller måske fiskeri i stedet) og vi kørte selv rundt i bil.
   Eller på cykel (som var stillet til rådighed 🙂 ) …

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad er bedre end ferie? Kombineret aktiv ferie og naturferie!