Rejse fra Aalborg til Amsterdam: Holland sneak peak

Byen rundt på 36.000 skridt: Amsterdam Sneaker Sightseeing

Af Marina Aagaard, MFT

Som på film! Situationen i receptionen kunne lige så godt have været koreograferet.
Det bliver en god dag!

Amsterdam sightseeing KLM Sneakers Marina Aagaard blog travelI dag skal jeg gå en tur i det meste af Amsterdam. Mindst 10.000 skridt! Efter en velgørende rolig nattesøvn på det unikke hotel Pulitzer (med et virvar af smalle trapper og korridorer), er jeg tidligt oppe og glæder mig.

Frisk som en fisk. 06:30. Først til mølle … På vej til morgenmaden. Men hov. Nu har jeg glemt min kuglepen. Jeg går hen imod disken. Der står tre mænd, én bag den lille flisebesatte disk og to på vej sin side. De er alle ulasteligt klædt i mørke jakkesæt.

De tre er midt i en samtale som forstummer, da jeg nærmer mig.

Jeg spørger den midterste bag disken “Har du en pen, jeg må låne”. På et splitsekkund ryger der tre mandearme frem; alle med en kuglepen i hånden rakt frem imod mig.
Det er fuldstændig perfekt synkroniseret og uden et sekunds tøven. Fantastisk.

Et fabelagtigt show: Ind imellem er det de mindste ting, der gør den største forskel.
Det var service quality af højeste klasse (burde danne skole).

Morgenmad med mere

Morgenmaden byder på en ny overraskelse. Ud over en omfattende morgenbuffet fyldt med frisk og velsmagende juice, frugt, müsli, nødder, brød, pålæg, ost, marmelade med mere er der mulighed for at bestille varme retter.

Jeg kan ikke holde mig tilbage; jeg bestiller en pandekage (tror jeg).

KLM_A3_IMG_7534Lidt efter står der foran mig en tallerken med en stabel af fire pandekager med bananskiver imellem plus chokoladesovs og flødeskum. Ikke dårligt, for slet ikke at sige en lækkerbisken, men ikke lige det jeg forbinder med pandekage i morgentimerne.

Amsterdam sightseeing

Efter den uhyre velsmagende morgenmad er jeg og mine sneakers i Hollandsk farve klar til at gå på tur.

På KLM Amsterdam Sneaker siden har jeg fundet kortet over Recreational Walk. Så jeg starter med at gå fra hotellet og til Vondelpark, hvor jeg starter turen – og pulsuret.

KLM_Amsterdam_Recreational_WalkPlante! Du løber ingen steder!

Vondelpark

Vondelpark. Det er ikke til at se det her, men parken er stopfyldt med mennesker og hunde.

På vej op igennem byen ser jeg denne fantastiske familie af reptiler i bronze.

Løg, blomsterløg

Blomstermarkedet overrasker. Der er ikke bare blomster, men blomsterløg i alle størrelser og mange butikker reklamerer med at de gerne sender løg til hjemadressen.

KLM_A2_IMG_7004

90 øer 1200 broer

Mere end 100 kilometer kanaler, hvoraf de tre primære er Prinsengracht, Herengracht og Keizersgracht. Der er 90 ‘øer’ forbundet med mere end 1.200 broer.

Central Stationen

Ved Central Stationen – Hovedbanegården – ligger Turistinformationen i en separat bygning, hvor der er cafe og billetsalg og et toilet … med hollandske huse.

Færgetur på 3 minutter

Vandreturen omfatter en færgetur, men det er ingen problem: Færgerne sejler med få minutters mellem, en færgetur tager kun 3 minutter og færgeturen er gratis. Fra Central Stationen sejler man over til den nordlige del af byen. Mere at se både oppe og nede.

Turen går igennem et villakvarter og slutter ved Nieuwendammerdijk. Et idyllisk område, hvor folk slapper af i solskinnet på bænke ved en lille cafe. Jeg tager også en pause efter en gåtur på 13,9 km, beregnet til 2 t 50 minutter: Den varer nu lidt længere pga. fotostop.

På går turen tilbage. Jeg går en kilometer, men snyder så og snupper bussen tilbage til Central Stationen. I am igen …

Mighty Museums

Derfra sejler jeg over og er klar til Mighty Museums gåturen på 4,1 km, på cirka 50 minutter, fra EYE Film Museum og til Stedelijk Museum – eller omvendt.

KLM_Amsterdam_Club_Hop

Arkitektur og up tur

EYE Film Museum ligger i en meget speciel bygning, et syn (og besøg) værd. Ved siden af, øverst på bygningen Lookout Amsterdam, er der to gynger; man kan få en gyngetur med forrygende udsigt.

  Tilbage i midtbyen på vej tilbage til hotellet. The only way is up!

Rijks Museum

I museumsbydelen. Det formidable Rijks Museum, der bør ses. Man kan sætte en hel dag af og nyde blandt andet de kunstværker af de store hollandske malere. Der er utallige, ikke bare Rembrandt og Van Gogh. Emanuel de Witte (1617?1692) er en af mine favoritter. Hans (arkitektur) billeder har fantastisk atmosfære og spil med lys og skygge.

Det legendariske Iamsterdam kunstværk, er næsten non-stop fuldt besat med turister, der fotograferer andre eller tager selfies.

Der var ikke plads til mig på Iamsterdam bogstaverne, så jeg nøjes med en ‘selfie’ ved spejl-kunstværket ved Stedelijk Museet.

The design stroll

Efter museumsruten er jeg klar til The Design Stroll, som starter næsten lige ved siden af Stedelijk museet. En tur på 5 km, der er beregnet til 1,2 timer. En smuttur.

KLM_Amsterdam_Design_StrollJeg går igennem et skoleområde og kommer til super-shopping gaden Peter Cornelisz Hooftstraat: Prada, Hermes, Gucci, Dior, Max Mara og mange flere. Har man penge kan man få, har man ingen må man gå, gå, gå, gå, gå, gå.

I andre kvarterer i byen er der også spændende emner, hvis man er interesseret i juveler, smykker og ure. Der er varer i alle prisklasser.

Alle tiders mest eksklusive fodgængerskilt – i glitrende blå og sølvhvide mosaik-glassten.

Amsterdam har naturligvis også et tulipanmuseum og mange, mange tulipaner.

En balkon med en kæmpe butterfly. Der er lagt op til fest. Også nedenfor har beboerne pyntet facaden op med lidt af hvert.

Gåturen slutter – efter masser af design-butik-vinduesshopping – i Harlemmerstraat. Det er sidst på eftermiddagen og tid til at gå tilbage.

Træsko og turistbutikker med tonsvis af træsko i alle størrelser og materialer er forventet.

  Næsten tilbage på hotellet. Et galleri fortæller: And at the end of the day your feet should be dirty, your hair messy and your eyes sparkling. Et passende citat.

Vel tilbage – og glubbende sulten – vælger jeg den lette løsning. Da jeg er på egen hånd, er jeg ikke i hopla til solo restaurant besøg i byen, så jeg går ned i hotellets Restaurant Jansz. Og bliver ikke skuffet. Pulitzer betjeningen er opmærksom, venlig og vidende.

Lys på bordet. Like. Selvom lys soder og ikke er særligt sundt, så er det hyggeligt.

Min menu er tun tartar med wasabi, Morano krydret laks med couscous og jordbær creme brulé. Det glider lige ned. Det samme gør den udsøgte hvidvin, Touraine (sauvignon blanc), fra Loire i Frankrig, og rødvin, Baron De Ley (tempranillo), Rioja Reserva, Spanien.

Efter 36.800 skridt i dag og millioner af sanseindtryk, er jeg mæt – og træt – så godnat.

Læs mere:

Amsterdam fra Oost til West, fra Zuid til Noord

 

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rejse fra Aalborg til Amsterdam: Holland sneak peak