Arbejdspladsernes Motionsdag 2016: Vær med - skab motionstradition

Træning og IT: Teknologioptimisme eller det modsatte?

Af Marina Aagaard, MFT

Der er ingen vej uden om. Selvom man kan klare sig uden gadgets og IT i træningen, kommer der mere og mere af den art og trænere er nødt til at have en vis viden om det nye udstyr og tilbehør, der kan assistere og motivere trænende.

I 2016 hoppede wearables, kropsbåren teknologi direkte ind på førstepladsen på den internationale fitness trendliste og wearables har ligget stabilt på listen lige siden. Alle former for fitnesstrackere, pulsmålere og intelligent beklædning hører derunder og markedet for selvovervågning er del af en makrotrend. Længere nede på fitness trendlisten finder man smartphone apps; der findes mere end 165.000 sundheds-apps, mHealth (imedicalapps.com, 2015).

Wearables_Teknologi_IT_Marina_Aagaard_fitness_blog

Træning og IT

Er man fra en tidsalder før world wide web, pc, mobiltelefon, digitalkamera, streaming og
it i alting, kan man godt være en lillebitte smule teknologiforskrækket, men ifølge en artikel (JP 3.10.2016) af Kasper Schiølin, ph.d. (afhandling “Teknologipessimisme”, 2015) stammer begrebet teknologi fra oldtiden og kommer af techné; græsk for ‘den form for viden eller tænkning, der resulterer i forskellige nyskabelser’. Virkeligheden er, at “Menneskets historie og teknologiens historie er lige gamle. Eller rettere: De er en og samme.” 

En interessant artikel, der også fortæller, at:

“Ifølge Gehlen [Arnold Gehlen, tysk filosof] er teknologi derfor defineret ved tre fundamentale træk: Den supplerer, forstærker og aflaster os”. (…). (Og:)

“Naturligvis så teknologien anderledes ud hos vores forfædre hos 100.000 år siden.
Men dens grundlæggende formål adskilte sig stort set ikke fra i dag: at gøre livet lettere, sjovere og mindre mangelfuldt”.

Driller pc’en? Tager det lang tid om at komme på nettet? Mobil bøvl? App’en indviklet?
Man må se det fra den lyse side: Alternativet – en hverdag uden de nævnte hjælpemidler – ville være langt mere (tids)krævende.

Vil du læse mere? På Tænkepauser kan man downloade den lille e-bog Teknologi
af Kasper Schiølin. Pris: 39,95.

Tænkepauser: Teknologi af postdoc Kasper Schiølin, ph.d.

Aarhus Universitetsforlag udgiver en række små bøger og e-bøger kaldet “Tænkepauser”. De er skrevet af førende forskere og er interessant læsning. De findes på dansk og enkelte er oversat til engelsk. De er anbefalet læsning og kan findes på AU Viden til hverdagen.

Læs mere:

Hvis vi vil forstå os selv, må vi prøve at forstå teknologien

AU: Tænkepauser: Teknologi

Følg min Blog HER og Instagram HER

Skriv en kommentar

  • Strange! I have recently been thinking about scaling back my time spent on my computer and smart phone (mostly emails/internet). If I had the money I’d buy my own island………..! Haha!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Arbejdspladsernes Motionsdag 2016: Vær med - skab motionstradition