Af Marina Aagaard, MFT

Der er ingen vej uden om. Selvom man kan klare sig uden gadgets og IT i træningen, kommer der mere og mere af den art og trænere er nødt til at have en vis viden om det nye udstyr og tilbehør, der kan assistere og motivere trænende.

I år hoppede wearables, kropsbåren teknologi direkte ind på førstepladsen på den internationale fitness trendliste. Alle former for fitnesstrackere, pulsmålere og intelligent beklædning hører derunder og markedet for selvovervågning er del af en makrotrend. Længere nede på fitness trendlisten, aktuelt som nummer 17, finder man smartphone apps; der findes mere end 165.000 sundheds-apps, mHealth (imedicalapps.com, 2015).

Wearables_Teknologi_IT_Marina_Aagaard_fitness_blog

Er man fra en tidsalder før world wide web, pc, mobiltelefon, digitalkamera, streaming og
it i alting, kan man godt være en lillebitte smule teknologiforskrækket, men ifølge en artikel (JP 3.10.2016) af Kasper Schiølin, ph.d. (afhandling “Teknologipessimisme”, 2015) stammer begrebet teknologi fra oldtiden og kommer af techné; græsk for ‘den form for viden eller tænkning, der resulterer i forskellige nyskabelser’. Virkeligheden er, at “Menneskets historie og teknologiens historie er lige gamle. Eller rettere: De er en og samme.” 

En interessant artikel, der også fortæller, at:

“Ifølge Gehlen [Arnold Gehlen, tysk filosof] er teknologi derfor defineret ved tre fundamentale træk: Den supplerer, forstærker og aflaster os”. (…). (Og:)

“Naturligvis så teknologien anderledes ud hos vores forfædre hos 100.000 år siden.
Men dens grundlæggende formål adskilte sig stort set ikke fra i dag: at gøre livet lettere, sjovere og mindre mangelfuldt”.

Driller pc’en? Tager det lang tid om at komme på nettet? Mobil bøvl? App’en indviklet?
Man må se det fra den lyse side: Alternativet – en hverdag uden de nævnte hjælpemidler – ville være langt mere (tids)krævende.

Vil du læse mere? Man kan gratis downloade den lille e-bog Teknologi
af Kasper Schiølin indtil 10.10.2016. Derefter kan bogen købes for 39,95.

Tænkepauser: Teknologi af postdoc Kasper Schiølin, ph.d.

Aarhus Universitetsforlag udgiver en række små bøger og e-bøger kaldet “Tænkepauser”. De er skrevet af førende forskere og er interessant læsning. De findes på dansk og enkelte er oversat til engelsk. De er anbefalet læsning og kan findes på AU Viden til hverdagen.

Læs mere:

Hvis vi vil forstå os selv, må vi prøve at forstå teknologien

AU: Tænkepauser: Teknologi

2 Comments »

  1. Strange! I have recently been thinking about scaling back my time spent on my computer and smart phone (mostly emails/internet). If I had the money I’d buy my own island………..! Haha!

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s