Anti-aging ekspert tips: De 5 bedste og billigste midler

Farlig fitness? Usund eller sund træning?

Fitness er alle tiders træningsform. Det er enkelt, let tilgængeligt og prisbilligt. Alligevel kaldes det af og til i medierne “farlig træning”. Ærgerligt. Fordi omkring én million danskere dyrker fitness og har stor gavn af det.

Der er naturligvis undtagelser, men generelt er fitness sund og en af de mest skånsomme motionsformer at gå til: Optimal træningseffekt med minimal indsats og minimal risiko for skader .

Sund eller farlig træning fitness debat

Farlig eller sund træning?

Tænker du, at ordet farligt om fitness er lige i overkanten?

Det er det også. Det er heldigvis uhyre sjældent, at fitness er farligt. Undtagelser omfatter: For tunge løft i forhold til formåen med risiko for akut skade eller forkert brug af redskaber med risiko for akut skade.

Ifølge Den Danske Ordbog har ordet farlig i øvrigt disse betydninger:

1. forbundet med fare for fx skade, ulykke, nederlag eller fordærv: Eksempler (uddrag): farlige situationer, farlig leg, potentielt farlig
Eksempel [eget]: kast med kettlebell kan være farligt.

2. meget stor, intens eller omfangsrig (synonym: voldsom)
Eksempel [eget]: nogle trænende laver en farlig larm, når de træner.

3. grim, sjusket, medtaget el. lign. (synonym: forfærdelig)
Eksempel [eget]: de træningssko ser farlige ud.

Sundt

Fitness styrketræning er dokumenteret en af de mindst farlige idrætsaktiviteter man kan tage sig til, fordi skadesforekomsten er meget lav ift. fx boldspil.

Fitnesstræning har også meget få akutte skader opstået ved pludselige uheld.

Sørger man for at få et godt program og instruktion, er fitness sundt, endda meget sundt: Det virker i nogle tilfælde ligeså effektivt som eller endda mere effektivt end medicin, og kan forebygge, helbrede eller lindre over 31 forskellige sygdomme og lidelser.

Farligt eller mindre sundt

Jf. Punkt 1. Ordet farlig kan i nogle tilfælde beskrive uhensigtsmæssig træning: Med fare for skade, fx overbelastning, eller nederlag, fx træning, der ikke virker som forventet.

Mere en én fitnessmotionist og bodybuilder har efter kortere eller længere tids træning været nødt til at holde træningspauser på grund af overbelastningsskader i knæ, hofter, ryg, håndled, albuer og skuldre, ligesom ukontrolleret hård træning, fx CrossFit, har medført en del akutte skader.

Derfor er mediernes kritik ikke altid skudt helt ved siden af, selvom ‘farlig’ er overdrevet. Mange motionister er ikke opmærksomme på, at overbelastning kan opstå på grund af en lille fejl, uhensigtsmæssig bevægelse, udført rigtig mange gange, hvilket først på et senere tidspunkt udmønter sig i smerter og måske generende kronisk overbelastning.

Overbelastningsskader opstår typisk pga. for megen og forkert træning med forkert træningsteknik. Altså unødvendige skader, der let kan undgås med bedre teknik, så resultatet i stedet bliver en stærkere, sundere, slankere og mere stabil krop.

Træn med viden og opmærksomhed og få det maksimale ud af træningen.

 

Rigtig god træningslyst!
 
Har du tanker om træningen, som du vil dele, eller spørgsmål om fitness, du gerne vil have besvaret, så kom gerne med dit input i kommentarfeltet.
Følg min Blog HER og Instagram HER

4 kommentarer

 • Helle Christensen

  Hej Marina,
  Jeg forsøger at tabe mig og har ændret min måde at træne på. Nu varmer jeg op, tager al styrketræning for så at slutte af med konditionstræning. Er der en bedre måde at træne på? Hvilke øvelser kan gøre mine overarme tyndere eller få dem til at syne mindre? Så vil jeg gerne kunne mindske mine “ridebukselår” . For når jeg taber mig synes de bare endnu større. Er der nogle gode øvelser? Jeg skal tage hensyn til min nakke, når jeg træner. Da jeg har både slidgigt, piskesmæld og diskusprolaps.
  Håber du kan give mig lidt gode råd.
  Mange hilsner
  Helle

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Helle,
   Mange tak for dit spørgsmål. Det er en rigtig god ide, at ændre træningen af og til, for at se hvordan ens krop reagerer på det. Der er ikke et entydigt svar på, om der er en bedre metode, for der er forskellige strategier til at opnå gode resultater. Fortsæt evt. med den nævnte metode ca. 6-8 uger og læg mærke til hvordan det går. Prøv dernæst opvarmning/kondition i 20 minutter og derefter styrketræning uden pauser, som cirkeltræning. Der er flere metoder.
   Effektiv styrke- og konditionstræning sikrer, at du taber fedt over hele kroppen, så du skal ikke være bekymret for at syne større. Sørg for at styrketræningen kan mærkes, kun 10 gentagelser per øvelse. Det skal være tungt (uden sjusk) til sidst, så du er varm under træningen og mærker at det virker.
   Effektive øvelser til at forme lårene pænt er benbøjninger og fremfald (undgå øvelser i inder- og yderlårsmaskiner – de er ikke gode) og til at forme armene pænt; træn dem sammen med bryst (brystpres) og ryg (rygtræk) og skulderpres (pres håndvægte lodret op).
   Rigtig god træningslyst (giv gerne et praj om træningen skrider godt frem)
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kåre Møller

  Jeg har trænet styrketræning og konditionstræning i nu fem år i træningscenter. Tidligere de traditionelle idrætter som løb, O-løb, skydning og svømning. Lært og uddannet i idræt i hæren sidst i firserne. Når jeg stadigvæk ser specielt de unge brugere 18-30 år komme og starte op uden opvarmning, alt for tunge vægte, alt for korte bevægelser (ikke helt ud i bevægelsen), lange pauser imellem sættene (man skal nødig have sved på panden), ens øvelser uden kombination og ændringer der virker på alle de små jeg muskler der styrer leddene, sjældent gode øvelser for ben, lænd og ryg og ingen udstrækning og nedkølinbg efter træning. så tænker jeg på at det også var problemet for 20 år siden i motionscentrene. og jeg tænker på dem jeg ved der er varigt skadet idag p.g.a. forkert træning, for dårlig læring af træningsprincipper (læse bøger om emnet) og for lidt kropsbevidsthed. Derudover også i nogle tilfælde brug af væksthomoner, der har ødelagt mange ting i kroppen, lever, hjerte, viriliteten og nu bare har en tyk krop med grisepatter. Jeg tænker at det til stadigvæk kræver oplysning og instruktørtilstedeværelse i centrene, fordi nogle ikke er blevet klogere end for 20 år siden. Heldigvis oplever jeg selvfølgelig også unge der starter med træningen, som er klædt på til træningen, er bevidst om principper og ikke overtræner. Dejligt at se og opleve, når jeg selv træner i mit center.
  Jeg har en kollega, hvis datter spiller håndbold. Hun ødelage sit knæ i går i en kamp. Hun spiller ikke håndbold det næst år, idet ledbånd og menisken er ødelagt ved et ubehersket og kraftfuldt drej og fald på gulvet. Måske kommer hun aldrig til at spille igen. så idræt og fitness er farligt hvis læringen og dannelsen i træninsprincipperne ikke er tilstede og man “bare” hører på de lidt større i centret, fordi man tror de ved en masse. Deres viden er også blevet overleveret af dem, der engang trænede. Denne viden er bestem ikke udviklet og ofte fejlagtig. Så få viden, færdigheder og holdninger til træning. så der det ganske sundt og giver en posetiv selvopfattelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Kåre,
   Mange tak for dit interessante indlæg. Det bekræfter, at der er behov for mere oplysning, så flere kan blive ‘klædt på’ til træningen og undgå skader.
   Mange hilsner
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anti-aging ekspert tips: De 5 bedste og billigste midler