Fitness Ordbog: Hedder det stræk eller udspænding?

10 Fitness fejl du skal undgå. 10 Tips til at få mere ud af din træning.

Af Marina Aagaard, MFT

Størstedelen af de, der træner fitness, spilder tiden, får for lidt ud af træningen eller overbelaster sig selv. Det er nemt at undgå.
Se de 10 typiske fejl her. Undgå dem og kom i bedre form på kortere tid.

Fitness_traeningsteknik

Undgå disse 10 fejl

 1. Ingen instruktion. Det er uklogt at springe instruktionen over, det gør man ikke i anden motion og idræt. Viden om, hvordan det rigtigt skal gøres, giver en bedre træningsoplevelse og bedre træningsresultater hurtigere.
 2. Ingen opvarmning. Det er ikke nok at svinge med armene eller en træpind.
  Opvarmning er essentielt; det gør hjerte, muskler og nerver klar til aktivitet.
  Lav 5-10 min. gradvis opvarmning, fx gang/løb, cykling, sjipning, step-op o.l.
  Præstationsevnen forbedres, man kan løfte mere, og skadesrisikoen mindskes.
 3. Hovedet bevæges fremad eller bagved under øvelserne; især under stående skulder- og armtræning og liggende lænderyg- og maveøvelser. Så er leddene og de omkringliggende væv ikke længere i deres naturlige stilling, hvilket slider og belaster.
  Hold halsen i neutralstilling, hold hagen inde (som lille dobbelthage) og ørerne lige over skuldrene.
 4. Håndledene bevæges under diverse øvelser. Det er uhensigtsmæssigt, når det er med (tung) vægtbelastning. Hold håndleddene i neutral stilling og undgå uønsket medbevægelse under arm- og skulderøvelser, bænkpres m.fl.
 5. Albuerne eller knæene overstrækkes, det slider og mindsker effektiviteten. Stræk albuer og knæ til strakt, ikke overstrakt, med kontrol og uden at ‘låse’.
 6. Skuldrene overbelastes på grund af for tung vægt, forkert teknik og fejlstillinger, fx i skulder- og brystøvelser som eksempelvis skulderpres, sideløft, bardips eller bænkpres. Træn med god teknik; alle led i de mest hensigtsmæssige stillinger ift. øvelsen, så der ikke er unødig belastning.
 7. Lænderyggen bevæges uhensigtsmæssigt, svajer eller bøjer for meget med belastning på, fx i dødløft eller squat, eller bevæges for hurtigt og uden kontrol under rygstrækning i rygbænk.
  Beskyt lænden, spænd op i maven, løft med rank ryg, neutral stilling (undtagen i rygstrækninger med rulning) og løft med kontrollerede bevægelser; ikke hurtigere end at der er styr over øvelsen.
 8. Knæene vrides og overbelastes; ved manglende teknik og styrke falder knæene indad under benøvelser; der forekommer en uhensigtsmæssig rotation i knæ, vær fx meget opmærksom under squat og lunges.
  Fødderne skal stå solidt fast og hælene må (med særlige undtagelser) ikke løftes under øvelserne, for så mistes stabiliteten.
  Knæ og fødder skal pege i samme retning uanset om benene står smalt eller bredt; spænd ben- og hoftemuskler for at styre benene i den rigtige retning.
 9. For tunge vægte ift. styrke og færdighed, så vægtene svinges ukontrolleret; en dårlig teknik med ringere træningseffekt og øget skadesrisiko. Det må gerne være tungt, men ikke på bekostning af løfteteknikken.
  Træn præcist og ren teknik, det giver bedre resultater.
 10. Forkert øvelsesvalg: Eksempelvis uhensigtsmæssige, uvirksomme øvelser til formålet, fx indadførertræning for at få slanke lår. Eller for mange øvelser for forsiden af kroppen, mens bagsiden er svag og bør trænes for at sikre muskelbalance.
  Træn afbalanceret, dvs. træn modstående muskelgrupper; træn mave og lænd (coretræning), brysttræning og øvre ryg træning, etc.

Rigtig god træningslyst.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness Ordbog: Hedder det stræk eller udspænding?