Fitness Ordbog: Er det rygbøjninger eller rygstrækninger?

3 Typiske fitness fejl: 3 tips til at undgå skader

Af Marina Aagaard, MFT

Nordjyske kontaktede mig på et tidspunkt for at få kommentarer til de to artikler “Motionister kan få skader ved fitness” og Fitness skulle være så sundt men… alt for mange træner forkert”, som egentlig udsprang af en nordjysk fysioterapeuts frustrationer.

Indledningen i den første artikel lød:

Fitness fejl

“For mange motionister kommer galt af sted, når de arbejder på at komme i form i maskinerne på de nordjyske fitnesscentre.
Det ærgrer Jan Heinrich, der er indehaver af Fysiofitness midt i Aalborg, at han jævnlig får kunder i butikken, der har pådraget sig en skade, fordi de har trænet forkert (…). Han anslår, at der kommer en motionist, der pludselig er blevet til en patient, cirka en gang om ugen.
Jeg synes det er ærgerligt, at en mand, der begynder at gå til fitness for at tabe sig, ender med at komme her og skal have behandling for en dårlig ryg, siger Jan Heinrich.”

traening_teknik_fejl

En typisk fejl: Armtræning med lidt for meget sving i ryggen
(fra: Fitness – i bedre for på kortere tid. CPhotography)

Ifølge artiklen mener han, at de skader motionisterne pådrager sig, skyldes, at:

Motionister ved ikke, hvordan maskinerne skal betjenes

Det er blevet udbredt, at man betaler særskilt for instruktionen; det frister mange til at vælge instruktionen fra og nøjes med at prøve sig frem. Og: Det er et dumt sted at spare, for selvom en maskine ser enkel ud, er der mange muligheder for fejlbetjening. Alle motionister har gavn af 1-3 instruktioner.

Motionister har af og til skader som kan forværres

Fx de, der har fået at vide af lægen, at nu skal de til at motionere, fordi de eksempelvis har en svag ryg; hvis man med en svag ryg på egen hånd begynder at træne i fitnessmaskiner kan det meget let gå galt.

Motionister træner med forkert kropsholdning

En af klassikerne er, at man begynder at trække med krum ryg, hvor ryggen skulle have været ret. Det udsætter ryggen for stor belastning og er den sikre vej til en skade.

Artiklen peger også på, at det fysioterapeuterne oftest ser, er skader i albuer, nakke- og skulder-regionen samt rigtig meget i ryggen; det anslås, at ud af ti skader er de syv rygskader.

squat_teknik_fejl

Endnu en fejl: Bentræning med ringe muskelkontrol, knæ vrider
(fra: Fitness – i bedre for på kortere tid. CPhotography)

I den anden artikel (også af Jørn Larsen) blev jeg bedt om at komme med konkrete eksempler og anvisninger og blev blandt andet citereret:

“Min vurdering er at måske 75 procent af udøverne laver øvelserne lidt forkert. De har måske fået øvelserne vist under prøvetimen, men har glemt teknikken undervejs”. 

I artiklen og her på bloggen gør jeg opmærksom på, at det er ikke alle fejl, der er kritiske, men problemet med skader i fitness er, at det er overbelastningsskader, som kommer snigende; en lillebitte fejl, som gentages hver uge gennem mange måneder, kan blive til en generende overbelastningsskade.

Tre tips til nye fitnessmotionister

Start på den gode måde: Lær de grundlæggende teknikker.

Få en programlægning (prøvetime)

Tag en indgående snak med instruktøren, før den første træning. Fortæl om småskavanker, helbred og træningsønsker, så det træningsprogram du får, er designet til dig.

Vær opmærksom

Vær fokuseret under instruktionen, hør hvad træneren siger. Og husk at spørge, hvis du er i tvivl om noget. Spørg, og spørg og spørg. Og træn med opmærksomhed, når du går i gang.

Bliv tjekket ind imellem

Senest efter nogle måneders træning er det anbefalet, at tage en time med en instruktør eller personlig træner, så denne kan se, om du har fået nogle dårlige vaner, der skal korrigeres. Det koster måske 300-500 kroner, men det er småpenge i forhold til, hvad det kommer til at koste, hvis man får en skade, der kræver behandling.

Rigtig god træningslyst.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness Ordbog: Er det rygbøjninger eller rygstrækninger?