Søvn og hjernen: Hjernesundhed og søvn ekspertråd

TK Elevator Towerrun: TKE Test Turm tårnløb

TK Elevator Towerrun hjemmesiden fortæller om løbet: 1.390 trin. 232 højdemeter. 100% udfordring! Lige meget om du er nybegynder eller erfaren løber, om du er atlet eller brandmand, får du noget for pengene: Den perfekte blanding af “meget anstrengende” og “muligt”.

Elite trappeløber Martin giver mig et tip om TK E tårnløbet i foråret 2023. Jeg tøver lidt, men tilmelder mig så. Tiden går – mens forberedelserne hele tiden skydes i sænk af diverse forstyrrelser. Pludselig er dagen kommet, med suboptimal form og ditto præ-løb-forberedelse. Men afbud? Nej!

TK Elevator TOWERRUN 2023

TK Elevator Towerrun Marina Aagaard blog trappeløb fitnessTK Elevator TOWERRUN fungerer som finale i den tyske Towerrunning Cup. Og løbet, Tower Running Trial 60, er del af den internationale tårnløbsserie, så man kan samle point til Towerrunning World Association rangering. Hvis man vil.

Det gælder om at klare de 1.390 trin fra stueetagen til udsigtsplatformen på kortest mulige tid.

Man kan deltage individuelt, einzel start, eller i et hold på to, team. Betragter man – realistisk set – sig selv som elite, kan man tilmelde sig elite kategorien, hvor man konkurrerer blandt de bedste i verden. Sidst på dagen er der også kategorier for brandmænd og betjente.

Respekt for de deltagende brandmænd M/K iført fuldt udstyr og åndedrætsværn!

T-shirt: Gud spurgte stenene: Vil I være brandmænd? Stenene svarede: Nej, det er vi ikke hårde nok til.

Deltagerfeltet er som i de fleste tårnløb meget bredt fra begyndere til elite. Det er også muligt at deltage i alle aldre; fra børn og unge til seniorer. Der står dog på hjemmesiden, at:

Fysisk form er en forudsætning for deltagelse.

TK Elevator Towerrun siden fortæller, at det er ingen skam i at blive overhalet af hurtigere løbere eller hold. Til gengæld skal man altid venligt lade de hurtigere løbere passere på indersiden, så de bliver hindret mindst muligt.

Tidsplan

09:00: Udlevering af startnumre
09:00: Garderobeåbning
10:00: Start individuel elite
10:20: Start individuelle løbere
12:00: Hold starter
12:40: Start brandværnselite (med PA)
12:50: Start brandvæsenets rangliste med tilsluttet PA
13:10: Prisoverrækkelse for individuelle og hold
15.10: Start af brandvæsenets rangliste uden tilsluttet PA
16.30: Præmieoverrækkelse til brandvæsenet

TK Elevator Test Turm

TK Elevator var det højeste elevator testtårn i verden, da det blev bygget (2017): Det er 246 meter højt og et vartegn for området. TK Elevator tester og certificerer “fremtidens elevatorløsninger” blandt andre vandret-bevægelige elevatorer og højhastighedselevatorer, der kører gennem skakten med op til 18 meter i sekundet.

Testtårnet er åbent for offentligheden og trækker derfor turister til Rottweil og regionen. “En turistfælde” mente receptionisten på hotellet, men jeg mener nu, at et tårn er et besøg værd.

Det er den højeste offentlige besøgsplatform i Tyskland. Man kan i 232 meters højde få en imponerende panoramaudsigt så langt som til Alperne. Der er dog ikke 360 graders udsyn: Man går bag glas på en lukket platform med cirka 180 graders udsigt over det grønne landskab.

Som man kan konstatere på fotos af byggeprocessen, er tårnet i sig selv en stor bar betonsilo. Men udenom er der lagt et snoet ‘slør’ af glasfiberstofbetræk: Det starter med et stramt net i bunden og afslører gradvist mere og mere af tårnet i takt med at det drejer sig opad og reflekterer lyset forskelligt på forskellige tidspunkter af døgnet og året.

Mit løb

Lørdag den 16. september 2023

Dagen før løbet er forberedelsesdag, og dagen skal helst være afslappet og problemfri.
Desværre havde hotellet trods løfter om det modsatte ingen åben restaurant, så det betød ud at køre efter en mindre optimal aftensmad sent lørdag aften. Det resulterede i uro og ingen før-konkurrence restitution i saunaen. Den sene spisning forstyrrede søvnen, så den var der begrænset af. En ussel optakt, så både energiniveau og løbsforventninger er lave søndag morgen.

Søndag den 17. september 2023

TK Elevator testtårn, Berner Feld 60, 78628 Rottweil, Sydtyskland.

Nu er vi her. Henrik og jeg er kørt hertil, 20 km fra en landsby, hvor vi overnattede. Allerede på meget lang afstand ser vi tårnet tårne sig op.

Det er et fuldt booket løb, hvor der er stærkt fremmøde af verdenseliten. Ud over danske Martin er der andre europæiske trappeløbere fra bl.a. Italien og Schweiz, adskillige Towerrunning Germany løbere, og flere løbere så langt væk fra som Japan.

Det er en formidabel sensommer dag. Med næsten skyfri himmel, sol hele dagen, og 30 grader. Lidt for varmt i kombination med hård træning mener jeg, men det er en dejlig dag og man fryser ikke.

Vi møder op 10:20. I god tid før 10:55, hvor jeg skal afhente mit startnummer; senest en time før start. Jeg monterer startnummeret og går tilbage til disken for at købe en T-shirt. Det gør jeg normalt ikke, fordi jeg har så mange, men denne er lige mig: Enkel og sort.

Henrik tager et par før-løbet fotos for en sikkerheds skyld.

Start

Eliten starter fra morgenstunden klokken 0900. Dernæst følger den åbne række. Og derefter starter brandmænd iført fuldt udstyr OG åndedrætsværn. Så følger – for ambitiøse brandmænd – løb med fuldt udstyr og åndedrætsværn, der dog ikke bæres for ansigtet. Til sidst er der en test for aktive politifolk og betjente iført sportstøj eller uniform.

Mit startnummer er 667. Virkelig dårligt, en af de sidste enkeltstarter. Det kan dog være en fordel, at der ikke er en hel masse, der puster en i nakken bagfra …

Jeg er i startgruppen “660 og op” og skal være klar til start 11:55.

Jeg står klar ved startteltet i god tid og kigger mig omkring. På de andre løberes startnumre, kan jeg se, hvor jeg skal placere mig. Jeg stiller mig ind i rækken.

I enkeltstarten starter løberne hvert 12. sekund i en specificeret rækkefølge; efter startnummer. I team starten starter parrene for hvert 25. sekund (start og mål foregår sammen). De korte tidsintervaller betyder, at der er ekstra pres (stress) på.

Speakeren, der sender os af sted, stiller alle deltagerne et par spørgsmål, om navn og hvor vi er fra, mens personen lige foran løber af sted fra startstedet og ind i bygningen.

Lauf siger han og jeg løber af sted, så hurtigt jeg kan, fordi Martin – der har løbet tidligere – fortalte, at tiden tæller helt fra start.

Ind, hen til enden af rummet, og 90 grader rundt om hjørnet og så op, op, op.

Trappen

Allerede før opvarmningen har jeg tændt pulsuret, for ikke at glemme det senere. Men uret har et alvorligt problem med tårne (og tunneler): GPS målingen er hulter til bulter, så den kan man ikke regne med, og desværre ingen højdemåling. Pulsen er i det røde felt det meste af vejen, dog ikke helt på maksimum, fordi træthed forhindrede max indsats.

Fra stueetagen til besøgsplatformen er der 1.390 trin – plus afsatser.

Trinene er 16,7 cm høje, 30 cm dybe og 20 cm brede. En behagelig højde.

Der er 10 trin i træk, før man skal dreje 180° højre om på afsatsen.

Ved indersiden er der gelænder, som man “selbstverständlich” må benytte.

I trappehuset er der sporadiske højdemeter og etage angivelser, så dem skal man helst ignorere, får jeg at vide før start. På enkelte trin undervejs er der skrevet Run, run, run og andre beskeder, og vist også trinantal, men dem ser jeg ikke.

Grundet uheldigt hotelvalg, restaurant var ikke åben, glippede 1) spisning i tide, 2) sauna restitution og 3) god nattesøvn, så for første gang føler jeg mig ikke bare fysisk presset, men direkte træt allerede fra start.

Desuden bliver jeg allerede på 2. etage overhalet af en bagfrakommende hurtigløber. Det er sjældent sket, fordi jeg plejer at lægge hårdt ud netop for at lægge afstand til de, der kommer efter. Men altså ikke denne gang og det er meget demotiverende.

Men jeg hænger i. Fra 5. etage bliver løbet erstattet af wogging (!) og gang med dobbelttrin. Gelænderet bruger jeg kun et par gange, for jeg synes ikke, at det hjælper.

Eliteløbere er dygtige til at bruge gelænderet og kan trække sig op med de rigtige greb i den rigtige rytme.

Trappeturen er tung; tænk at så kort tid kan føles så lang?!

Halvvejs oppe møder jeg endelig andre løbere, som er endnu længere nede i tempo. Det giver blod på tanden, jeg presser mig selv og formår at trække inden om syv løbere på de resterende etager.

Endelig kan jeg skimte dagslys og tramper hurtigere opad.

På toppen

Så endelig ud igennem døren og ind i besøgsplatform lokalet.

Så kommer jeg i tvivl (for en gang i London Broadgate Tower overså jeg mål-pladen, der lå et stykke efter sidste trappetrin).

Jeg så ingen måleskinne ved indgangsdøren efter sidste trin, derfor går jeg tilbage og ser efter. Den er passeret, så jeg slapper af og sætter mig på gulvet og puster ud. Men kun et par minutter.

Så går jeg ud på platformen, der er dækket med glas, og nyder udsigten. Tårnet kaster en lang skygge på landskabet langt nede.

 Inde i målområdet kan man se sin tid direkte på en stor LED-væg – hvis man er blandt de 15 bedste – og i alle tilfælde kan man se den live på internettet. Det gør jeg nu ikke. I stedet går jeg ud til elevatoren og venter et par minutter.

Herfra bliver man hold for hold kørt med den hurtige Thyssen Krupp elevator tilbage ned til stueetagen.

Der får man straks efter hængt en TK Elevator Towerrun finisher medalje om halsen, en let sort rund sag. Miljøvenlig viser det sig; den er lavet af kartoffelskræller!

TK Elevator Towerrun resultat

Jeg går ud fra lobbyen og ud i solen.

Her sidder Martin og Henrik og venter. De siger “tillykke med et godt løb”, selvom jeg føler mig som ottendesidst. De har fulgt med online og giver mig resultatet; ikke super, men ganske overraskende langt bedre end forventet.

Tid 12:58 min.
1,79 trappetrin per sek.
Placering:
I alt: 187 (bunden af øverste 1/3).
Kvinder: 30 ud 90 (89 enkeltstarter, 1 der udgik).
Nr. 2 AG K.

Havde jeg været placeret i min rigtige aldersgruppe, havde jeg været nr. 1, men i begge aldersgrupper var det ud af fem, så det er ikke verdens største bedrift.

Rekorden for mænd er 6:56 sat af Christian Riedl i 2018.
Rekorden for kvinder er 9:26 sat af Verena Schmitz 2022.

TK Elevator Towerrun 2023 Fakta

Der var over 1.200 Start-kvinder og Start-mænd fra 17 forskellige nationer. Deltagerne var mellem 6 og 86 år gamle.
De 999 Finishers, de der fuldførte løbet, klatrede tilsammen søndag 17.9.23 op ad 1.666.332 trappetrin. Det er flotte 231.768 højdemeter.
Forplejningen var fortjent: 1.800 FitLine Protein barer, 800 æbler, 700 bananer og mange liter vand og Iso-drik.

TK Elevator Towerrun omfatter:

 • Finisher-medalje
 • Certifikat online
 • Gratis eksemplar af løbemagasinet LÄUFT
 • Rigelig mål-forplejning
 • Professionel fotoservice
 • Online-service med personlig løbetid
 • Præcis sekundvisning; transponder-tidsmåling
 • Gratis garderobe
 • Gratis omklædning[srum]
 • Gode toiletfaciliteter
 • Medicinsk assistance
 • Regelmæssigt nyhedsbrev

Oops, I did it again. Sagde ellers efter Niesenlauf: Aldrig mere.

Men man skal aldrig sige aldrig. 2023 skete det igen.

Tak til Martin for tippet; det var fedt at se TK E tårnet.

Tak til arrangørerne for et professionelt, velarrangeret løb med mange deltagere og god stemning.

Læs mere om TK Elevator Towerrun:

TK Elevator hjemmeside

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Søvn og hjernen: Hjernesundhed og søvn ekspertråd