Moldova rejse: Skal? Skal ikke? Must-know guide

Chisinau, Moldova: Hvid, guld, grøn og grå hovedstad

Chisinau. En hovedstad fjernt fra alfarvej. I Moldova, Europas fattigste og mindst besøgte land. Med ambitioner om at blive del af EU i 2030.

Henrik og jeg besøger landet og byen sommer 2023. Vi kører ind i byen sent på dagen og bliver slået af de mange store hvide bygninger, kirker med guldtage, grønne parker – og i sidegaderne også grå, forfaldne betonbygninger.

Chisinau

Chisinau Moldova Marina Aagaard blog travel rejseChișinău – med typiske fotospots – ligger midt i landet, ved floden Bîc, en biflod til Dnestr. I et bølgende bakkelandskab med skråninger fyldt med vinstokke. Moldova har en lang historie med vinfremstilling, der dateres tilbage til mindst 3.000 f.Kr. Som hovedstad er Chișinău vært for den årlige nationale vinfestival i oktober.

Triumbuen og bag det, klokketårnet og Jesu Fødsels Katedralen.Byen blev grundlagt i 1436 og var en del af Fyrstedømmet Moldau. Byen blev erobret af Tyrkiet i det 16. århundrede. I 1812 blev Chișinău indtaget af Rusland. I en kort periode var den del af Moldavian Democratic Republic 1917–1918. Herefter hørte den under Rumænien 1918-1940, så Sovjetunionen, så Rumænien 1941-1944, så igen Sovjetunionen og efter opløsningen af unionen, opnåede Moldova uafhængighed i 1991.

Chișinău har et fugtigt indlandsklima med varme somre og kolde, blæsende vintre. Sommer middeltemperaturen er på 25 grader Celsius, men da vi besøgte byen i august var temperaturen fra 30 til 35 grader Celsius (95 °F) om dagen og 28 grader klokken 21 om aftenen. Om vinteren er temperaturen fra 0 til minus 10 grader Celsius (32 °F til 14 °F).

Republikken Moldova

Landet er et østeuropæisk land beliggende mellem Rumænien og Ukraine uden direkte adgang til Sortehavet, men med togforbindelser til de to nabolande. Siden 1991 er landet en uafhængig republik.
Indbyggerne i staten kaldes moldovere og er for flertallets vedkommende etniske rumænere. Større mindretal udgøres af russere, ukrainere og gagauzere, der er et kristent tyrkisktalende folk.

Hovedstaden

I begyndelsen af 1800-tallet var der bare 7.000 indbyggere i Chișinău. I dag er byen en større, moderne hovedstad med 639.000 indbyggere (skøn, 2019). Næsten en tredjedel af Moldovas befolkning bor i storbyområdet.

Chișinău er Moldovas største transport-knudepunkt og landets vigtigste industrielle og kommercielle centrum. Industrien fremstiller især forbrugs- og elektricitetsprodukter, byggematerialer, maskineri, plastik, gummi og tekstiler. Serviceerhvervene er primært banker og shopping. Byen har adskillige guld- og juvelerbutikker.

Busstationen er ingen stor seværdighed, hverken ude eller inde. Men den opfylder jobbet og er rygende travl.

Skråt overfor busstationen er der et travlt marked ugen rundt – ligesom der er mindre markeder andre steder i byen, bl.a. ved banegården.

Seværdigheder

Byen og dens meget blandede arkitektur er nok den største seværdighed.

 Byens bygninger blev hårdt beskadiget under Anden Verdenskrig og to store jordskælv i henholdsvis 1940 og 1977, men der stadig mange seværdige bygninger, især inden for socialistisk realisme og brutalistisk arkitektur.

Den centrale banegård er i russisk-kejserlig arkitektonisk stil og opretholder direkte jernbaneforbindelser til Rumænien.

Den schweizisk-italiensk-russiske arkitekt Alexander Bernardazzi tegnede mange af byens mest imponerende bygninger, bl.a.Chişinău rådhus (foto herunder), kirken Saint Theodore og kirken Saint Panteleimon.

Chișinăus ‘The Nativity of Christ Metropolitan Cathedral’, Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului (Jesu fødsel katedralen), i centrum af byen blev bygget i 1830’erne og beskrives som mesterlig nyklassisk arkitektur.

Byen er vært for National Museum of Fine Arts , Moldova State University , Brancusi Gallery, National Museum of History of Moldova med over 236.000 udstillinger.

Bymuseet i en ret speciel bygning, Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău.

Byen har flere små og store parker og en særligt populær en, Parcul Valea Morilor, med en promenade gearet til gang, løb og cykling, omkring en sø, og med en virkelig flot trappe til og fra søen. Der er desuden to andre også ret imponerende lange trapper i parken.

  Et ophold, der gerne måtte have varet længere; der var en del at se.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Moldova rejse: Skal? Skal ikke? Must-know guide