Danmark Leve: Deltag i sund udfordring i 4 uger

Berlin city highlights: Super seværdig hovedstad

Af Marina Aagaard, MFT

Berlin er en meget speciel by med historiske monumenter,
imponerende gammel og avantgarde arkitektur, kunst og streetart.
Noget for enhver smag og pengepung og utallige gratis oplevelser.

Berlin Marina Aagaard blog travel rejseJeg har været der seks gange og lige for nylig igen med Henrik. Vi var heldige og så flere ‘nye’ ting
og genså mange steder; Holocaust mindesmærket, TV-tårnet og Unter den Linden, den smukke boulevard fra Brandenburger Tor til Domkirken.

Berlin fakta

Berlin den største by og hovedstaden i Tyskland. Der er 3.769.495 (2019) indbyggere,storbyområdet omkring 6 mio. indbyggere: Den mest folkerige by i Europa . Byen er en af ​​Tysklands 16 forbundsstater.

Berlin ligger på bredden af floden Spree, der løber ind i floden Havel (en sideflod til Elben) i den vestlige bydel af Spandau. Byen er beliggende 34 m.o.h. og har mange søer i de vestlige og sydøstlige bydele, den største er Müggelsee. En tredjedel af byområdet består af skove, parker, haver, floder, kanaler og søer.

Grundlagt omkring det 13. århundrede og en vigtig hovedstad igennem tiderne: Hovedstad i Margraviate af Brandenburg (1417–1701), kongeriget Preussen (1701–1918), det tyske imperium ( 1871–1918), Weimar-republikken (1919–1933) og Det tredje rige (1933–1945). Efter 2. verdenskrig og den efterfølgende besættelse af de allierede blev byen delt i fire sektorer, en britisk, fransk, amerikansk og sovjetisk sektor. Østberlin blev erklæret hovedstad i Østtyskland, mens Bonn blev den vesttyske hovedstad. I 1961 blev byen delt af Berlinmuren, der først blev brudt ned i 1989. Efter den tyske genforening i 1990 blev Berlin igen hovedstad i hele Tyskland.

Byen er en de mest besøgte storbyer i verden. En verdensby indenfor kultur, politik, medier og videnskab, hjemsted for verdenskendte universiteter som Humboldt Universität zu Berlin (HU Berlin), Technische Universität Berlin (TU Berlin), Freie Universität Berlin (Free University of Berlin), Universität der Künste (Universitetet for Kunst, UdK) og Berlin School of Economics and Law.

UNESCO med mere

I Tyskland er der hele 46 UNESCO World Heritage sites. Heraf tre i Berlin: Museumsinsel, Paladserne og Parkerne i Potsdam (inklusive Sanssouci Paladset, Babelsberg Palads og Park, Glienicke jagthytte, Sacrow Park og Palads m.fl.).
Art Nouveau observatoriet i Babelsberg er også del af UNESCO World Heritage site områder, der dækker over 2.000 hektar, og Berlin Modernism Housing Estates.
Andre vartegn inkluderer Brandenburger Tor , Reichstag-bygningen, Potsdamer Platz, Holocaust mindesmærket, Berlinmuren-mindesmærket, East Side Gallery, Berlin Victory Column, Berlin Domkirke og TV-tårnet. Berlin Zoo er den mest besøgte zoologiske have i Europa og også en af ​​de mest populære på verdensplan.

Domkirke renovation i 2020. Typisk! Jeg gemmer skuffelsen bag coronamasken.

Men som et plaster på såret: Endelig så jeg nummer 1 på min must-see liste: Reichstag kuplen.
Det er glippet to gange i træk, fordi man skal bestille adgang i god tid i forvejen.
Denne gang lykkedes det pludselig. Nok på grund af meget få turister i coronavirus året.

Berlin highlights og tips

1 Reichstag Kuplen

Den imponerende Reichstag-bygning er sæde for den tyske regering (Forbundsdagen). På toppet blev der i 1999 tilføjet en ikonisk glaskuppel, hvorfra man kan se ud over byen.

Pris: Adgang til kuplen er gratis, men man skal booke mindst et par uger i forvejen for at være sikker på plads.

Bemærk: Man skal have pas med og være klar til at gå igennem security tjek
– og være forberedt på visitering af krop og taske.

Tip: På taget er der i det ene hjørne en cafe, hvor man bl.a. kan nyde en lækker luksusbrunch (frühstück); der kræves også forudbestilling, pas og security tjek.

Beliggenhed: Platz der Republik 1, 11011 Berlin, Tyskland.

Åben: Dagligt fra 8.00 til 12.00.

2 Holocaust-mindesmærket

En genial skulpturpark, men samtidig deprimerende påmindelse om Det Tredje Riges grusumheder. Mindesmærket for de myrdede jøder i Europa. Stenparken består af et bølgende brostenslandskab med 2.711 betonplader i vekslende højder fra lave til meget høje. Derunder et et underjordisk minde med navnene på 3 millioner jødiske ofre for Holocaust. Designeren havde til hensigt, at virkningen på mennesker, der vandrede mellem pladerne, var en af ​​ubehag og desorientering – en påmindelse om den brutale og umenneskelige lidelse, der blev udført af Det tredje rige.

Beliggenhed: Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin, Tyskland – tæt ved Brandenburger Tor

Åben: Det udendørs mindesmærke er altid åbent. Gratis.

Museet er åbent tirsdag – søndag fra 10 til 20 (19 om vinteren). Lukket på mandage.

3 Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er blevet et symbol på frihed, på Berlin og Tyskland. Et neoklassiske monument fra det 18. århundrede med søjler inspireret af Akropolis i Grækenland. På toppen er der en statue af sejrsgudinden i en stridsvogn trukket af fire heste.
Flot arkitektur og indgangen til boulevarden Unter den Linden.

Et tip: Kom meget tidligt om morgenen for at se det uden store grupper af turister og selfie søgere.

Beliggenhed: Pariser Platz, 10117 Berlin, Tyskland.

Åben: Året rundt. Gratis.

4 Checkpoint Charlie


Den verdensberømte kontrolpost mellem Øst- og Vestberlin. Et mindesmærke over byens historie. En brostenslinje viser, hvor Berlinmuren delte byen. På gaden overfor er der en posterudstilling, der fortæller historien om steder.
Der er også et interessant Mur-museum næsten lige ved siden af.

Tip: Kom tidligt om morgenen ellers er stedet omkranset af turister fra hele verden.

Beliggenhed: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin, Tyskland.

Åben: Året rundt. Gratis.

Besøg også:

Museet for Berlinmuren

Berlinmurens mindesmærke for de 28 år, hvor Berlin var delt, for muren og de mange mennesker, der døde under flugtforsøg. Museumsgrunden strækker sig langs 1,4 km af den oprindelige grænse, og omfatter en bevaret del af muren og dens forsvar. Her og i museet får man en fornemmelse af murens størrelse og skræmmende natur.

Beliggenhed: Bernauer Str. 111, 13355 Berlin, Germany

Åben: Friluftsudstillinger åbent dagligt fra kl. 8 til 22. Besøgscenteret er åbent tirsdag – søndag fra 10 til 18 (lukket mandag)

Terrorens Topografi

Bygget på stedet for Gestapos hovedkvarter under Det Tredje Rige. Et gratis museum og mindesmærke for en forfærdelig periode i nyere tid. Omfatter billeder og dokumenter, der beskriver nazismens fremkomst, det tyske hemmelige politi og de tilknyttede organisationer mellem 1933 og 1945. De originale bygninger blev ødelagt af bombeangreb under 2. Verdenskrig, men kældrene og tidligere fængselsceller blev udgravet og kan nu udforskes sammen med et afsnit af Berlinmuren.

Beliggenhed: Niederkirchnerstraße 8, 10963 Berlin, Tyskland.

East Side Gallery

Et 1.316 meter langt afsnit af den gamle Berlinmur med 105 malerier af lokale og internationale kunstnere (foto: Germany Travel). Da muren faldt, og Berlin blev genforenet i 1990, kom kunstnere til fra hele verden og malede værker med budskaber om fred eller politiske opråb. ns mange flere appellerede for fred. East Side Gallery blev navnet. Desværre er nole af malerierne ved at gå til, mens andre er dækket af graffiti.

Beliggenhed: Mühlenstraße 3-100, 10243 Berlin, Tyskland.

5 Museumsinsel (UNESCO verdensarvssted)

En ø i Spree-floden med Berlins statsmuseer, fem museer i verdensklasse. Man kan se klassisk kunst i Pergamon Museet og Neues Museum. I det mindre museum  (New Museum), er Museum Island virkelig et besøg værd.

Tip: Der er også gratis udstillinger. Fotos viser Palais Populaire, hvor vi juli 2020 så en udstilling med Christo og Jeanne-Claude (de, der har pakket bygninger og landskaber ind!) og en Deutsche Bank fotokunst udstilling. En stor oplevelse frit og kvit.

En bygning med historie: Fra hjem for Preussiske prinsesser til innovativ platform for kunst, kultur og sport: PalaisPopulaire, det historiske Prinzessinnenpalais blev redesignet af det berømte Berlin-baserede arkitektkontor Kuehn Malvezzi. I dag gemmer der sig bag den barokke facade avanceret teknologi og lys, moderne arkitektur. Bygningen afspejler Berlins begivenhedsrige historie. 

Beliggenhed: Centrum

Åben: Alleerne med kig til de fantastiske bygninger  er åbne året rundt. Gratis. Se fx denne “konkylie” og en “klassisk” galleri tilbygning.

Museerne: Tirsdag-søndag fra 10 til 18, lukket på mandage. Varierende priser.

6 Alexanderplatz

En af byens største og mest besøgte pladser. I centrum af Østberlin omgivet af stormagasiner, forretninger og hoteller. Kaldet Alex af Berlinere. Med en fontæne, der er større end smuk, Brunnen der Völkerfreundschaft. Ved pladsen ligger det 365 meter høje tv-tårn (her set fra bagsiden), som man kan besøge (der er også en restaurant) for 18 Euro – ret meget, men en god oplevelse at være i højden. Bygningen ved foden rummer udstillingen af menneskekroppe, Körper Welt. Pladsen byder også på Urania verdensuret fra 1969 og Berlins højeste hotel Park Inn, hvorfra man kan springe bungy jump fra toppen (se foto). Pris: 69 Euro. På pladsen er der ofte live optrædender af gadekunstnere og musikere.

Beliggenhed: I den østlige del af byens centrum.

Åben: Året rundt. Gratis.

7 Olympiastadion

Olympiastadion er et historisk stadion i Olympiapark Berlin. Bygget af Werner March som et monument for Det Tredje Rige til sommer-OL i 1936. Under OL mente man, at rekorddeltagelsen var over 100.000. Efter krigen blev alle mindelser om den øverste stab fjernet fra stadion.

Renoveret i 1974 og i 2000-2004. I dag har Olympiastadion en kapacitet på 74.475 pladser. Et UEFA- stadion i kategori fire og et af verdens mest prestigefyldte spillesteder til sports- og underholdningsbegivenheder. En imponerende arena med en dyster baggrund.

Beliggenhed: Olympischer Platz 3, 14053 Berlin, Tyskland.

Åben: En stor del af året og i modsætning til andre steder også mandag. Åbningstider 9:00-19:00; tjek på hjemmesiden. Man kan se stadion på en guidet tour eller selv gå rundt. Pris: 8 Euro.

8 Teufelberg

Teufelsberg ligger i et grønt rekreativt område, Grüne Wald, der oprindeligt var relativt fladt. Men efter at en tredjedel af Berlins bygninger var blevet ødelagt i krigen, var der omkring 1945 millioner kubikmeter murbrokker i byen. Fra 1945 og helt frem til den 11. december 1972 læssede 600 til 800 lastbiler i alt 26.181.310 kubikmeter murbrokker af på stedet. Først relativt tilfældigt, senere mere strategisk som del af en detaljeret landskabsplan, der omfattede et lille bjerg i bydelen, der nu kendes som Berlin Teufelsberg.

Det skal ikke være nogen hemmelighed. Det sted er skummelt og meget, meget fedt.
Absolut en tur værd, hvis man er vild med graffiti, murmaleri og streetart generelt.
… og forfaldne bygninger, hvor man blandt andet kan rende rundt i gange uden lys.

I 1960’erne installerede først amerikanerne og derefter briterne forskellige antenner til spionageformål på Berlins Teufelsberg. Indtil afslutningen af ​​den kolde krig i 1989 blev Teufelsberg feltstationen brugt til spionage. Med fire store antenner forsøgte de vestlige allierede at aflytte radiokommunikation fra Warszawa-pagten, DDR-myndighederne og USSR hæren. Aktiviteterne vil blive afsløret, når arkiverne åbnes efter 2020.

Efter afslutningen af ​​den kolde krig afmonteredes lytteudstyret på stationen. I 1996 erhvervede Investorforeningen Teufelsberg GbR (IGBT) og planlagde et stort fritidsområde der. Hoteller, boligarealer, parkeringshus og et nyt observationstårn. Planerne mislykkedes imidlertid og finansieringen gik i vasken. I 2005 ophævede afdelingen for byudvikling tidligere gældende planer og private byggeprojekter på Teufelsberg er ikke længere mulige. Da stedet blev “forladt” i 2006 blev det fuldstændig hærget af tyveri og hærværk. Først i 2010 lykkedes det lejeren at gøre stedet tilgængeligt for besøgende. I dag er det et graffitigalleri, det største galleri i Europa. Et absolut seværdigt sted. Der er en lille salgsbod med kolde drikke.

Beliggenhed: Radarstation Teufelsberg, Teufelsseechaussee 10, 14193 Berlin, Tyskland.

Åben: Onsdag til søndag 11.00 til fra 19.00. 18.00 sidste adgang. Mandag og tirsdag lukket.

Pris: 5 Euro. Tårnet og dele af galleriet er lukket p.t. Ingen regelmæssige ture, men lukkede visninger.

9 Tempelhofer lufthavnen

En tidligere lufthavn, der nu er blevet købt af private investorer, der vil omdanne stedet til kulturcenter. Superarkitekten Norman Foster har beskrevet Tempelhof, som “alle lufthavnes moder”. En kæmpe lufthavn med elegante rene linjer. Tempelhof Lufthavns hovedbygning var engang blandt de tyve største bygninger i verden.

Berlin Tempelhof Lufthavn var en af ​​de første lufthavne i Berlin, Tyskland. Beliggende i den syd-centrale Berlin bydel Tempelhof-Schöneberg. Lufthavnen ophørte med drift i, og Tegel og Schönefeld er nu de lufthavne, der betjener byen, meds den nye Berlin Brandenburg Lufthavn stadig er under opførelse (10 års forsinkelse) med forventet åbning ultimo 2020.

Tempelhof blev udpeget som lufthavn af Reichs transportministerium den 8. oktober 1923. Den gamle terminal blev bygget i 1927, men den nazistiske regering begyndte en massiv udvidelse i midten af ​​1930’erne.

Den tidligere lufthavn er siden 2008 blevet brugt som et rekreativt rum, Tempelhofer Feld. Der har været afholdt sports- og musikbegivenheder.

Beliggenhed: Tempelhofer Damm, 12101 Berlin, Tyskland.

Åben: Dagligt fra 06.00 til 21.30

10 Schloss Charlottenburg

Et slot der startede som sommerresidens og voksede sig større til et overdådigt udsmykket slot med suiter, festsale, samlinger af fint porcelæn og malerier af franske mestere fra 1700-tallet. Der er også en flot slotspark, hvor man kan promenere. Slottet består af flere bygninger og afdelinger, man kan købe adgang til en eller flere samlinger. Et Charlottenburg+ pas giver adgang til det hele. Seværdigt (men mine mange egne fotos har midlertidigt gemt sig, så her et fra Germany Travel siden).

Beliggenhed: Spandauer Damm 10-22, Berlin, Tyskland.

Åbningstider: Varierer efter år og bygning. Dagspas 17 Euro.

Flere grunde til at besøge Berlin:

God mad til rimelige priser. Og fede fitnesscentre og gode spa’er til at neutralisere …

Gode hoteller. Her foto fra vores værelse på 33. etage, Park Inn, Berlins højeste hotel.
Og foto fra Radisson, nede ad gaden, med et kæmpe akvarium i foyeren. Cool.

Gode biler. På gaden. Og i VW udstillingen, en brand butik, hvor man gratis kan gå ind.
I 2011 så vi disse unikke Bugatti Veyron’er, verdens hurtigste gadebiler:
I 2020 så vi Porsche og VW elbiler.

Vil man hellere benytte offentlig transport, kan man tage U-Bahn eller toget, som jeg kan anbefale.
Og intet bybesøg er komplet uden et besøg i byens banegård, som normalt er i topklasse, hvad angår arkitektur.

Og så talte jeg fem forskellige Berlin rundt hop-on-hop-off tour operatører:

Røde busser
Grønne busser
Brune busser
Hvide busser
Gule busser

Gode shoppingmuligheder.

Internationale kæder, eksklusive specialforretninger og Galleries Lafayette.
En ven i Berlin anbefalede deres mad afdeling, hvor man blandt andet kan købe pistacie chokolade og pistacie butter.

Læs mere:

Rejser (se flere artikler om tyske byer under Tyskland)

Tyskland (wikipedia, dansk)

Berlin (wikipedia, engelsk)

Rejselandet Tyskland (Germany Travel)

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Danmark Leve: Deltag i sund udfordring i 4 uger