Outdoor fitness i JP: Udendørs styrketræning for enhver

Moldova rejse: Skal? Skal ikke? Must-know guide

Moldova rejse. Hvorfor det? Hvorfor ikke? 

Landet er blandt de fattigste og mindst besøgte lande i Europa, selvom der har været økonomisk fremgang i et par årtier. Moldova er sat til indtrædelse i EU i 2030; ifølge internationale organisationer har landet imidlertid stadig en del arbejde foran sig, hvad angår demokrati, inklusion, borgerrettigheder og korruption.

Skal man rejse dertil? Det gjorde jeg og oplevede lidt af hvert, mest positivt. Her følger fakta, forslag og “for og imod”. Men først en officiel orientering:

Udenrigsministeriet (UM) har ingen rejsevejledning for Moldova, men henviser bl.a. til Finlands Utrikesministeriet hjemmeside (2023):

Vær særligt forsigtig i Moldova på grund af den øgede sikkerhedssituation i de omkringliggende områder. Den skærpede situation i de omkringliggende områder kan afspejle sikkerhedssituationen i Moldova, og det kan blive sværere at bevæge sig rundt i landet. Situationen i landet kan hurtigt ændre sig. Der er demonstrationer, vi anbefaler, at du undgår dem.

Moldova rejse

Moldova busskur Marina Aagaard blog travel rejseMoldava var stjerne for en aften i DR tv-programmet Nul stjerner. Et rejseprogram, der ser på mere alternative rejsemål. Der var ikke nul stjerner til landet, men derimod nysgerrighed vedrørende det lille land. Journalisterne valgte selv at sove under kummerlige vilkår og var ikke imponerede. Men der er også andre muligheder, og man kan overnatte fornuftigt for små beløb.

Jeg havde allerede længe inden tv-programmet ønsket at besøge landet, fordi jeg tilbage i 00’erne som gymnastikdommer talte med atleter fra landet, og ville se det med egne øjne. Landet har en grum og broget historie og har tidligere hørt under Sovjetunionen og Rumænien lidt på skift. I kølvandet på Sovjetunionens opløsning i 1991 opnåede Moldova selvstændighed.

Land og hovedstad

Moldova, officielt Republica Moldova, ligger midt mellem Rumænien og Ukraine, i Østeuropa i det nordøstlige hjørne af Balkan-halvøen. Landet er lille, dækker kun 33,483 km2 (13,067 sq mi). Der er ikke adgang til Sortehavet fra Moldova – bortset fra havnen i Giurgiulești i den yderste sydvestlige del af landet ved sammenløbet af Donau- og Prut-floderne, der giver adgang til internationalt farvand via Donau, der munder ud i Sortehavet.

Hovedstaden er Chisinau, der ligger cirka en times kørsel fra grænsen til Rumænien – men er du i bil forvent da mindst 2,5 timers ventetid ved grænsen (hver vej).

Moldova Chisinau Marina Aagaard blog rejse travel De fire største byer i Moldova:

Chișinău 644,204 (hovedstad)
Tiraspol 129,500 (i Transnistrien, der ikke er internationalt anderkendt)
Bălți 102,457
Bender 91,000 (grænseby til Transnistrien, stor fæstning)

Befolkning

Moldova har en befolkning på cirka 2,5 million (2023).

Smil er den korteste vej mellem mennesker, men smil er der i første omgang ikke mange af. Befolkningen virker generelt ret reserverede, også på hoteller og restauranter. Et spørgsmål om mere kaffe på vort hotel blev mødt af et uvenligt ansigtsudtryk og “nej!” efterfulgt af “Det koster ekstra!”. Betaling udløste dog alligevel en ekstra kop kaffe.
Men mødes man flere gange og får en samtale i gang er der venlighed – og smil – i vente. Og ind imellem overraskes man af spontan imødekommenhed og hjælpsomhed.

Etniske grupper

(ekskl. Transnistrien) (Wikipedia, 2014)

82.07% Moldover / Romænere
6.57% Ukrainer
4.57% Gagauzer
4.06% Russere
1.88% Bulgarere
0.85% andre

Religion

(ekskl. Transnistrien) (Wikipedia, 2014)

91.8% Kristne
90.1% Østlig Ortodox
1.7% Andre kristne
0.3% Andre religioner
5.5% Ingen religion
2.4% Uspecificeret

Industri og handel

Økonomiens primære eksport er landbrug, beklædning og sportsudstyr. I 2021 eksporterede Moldova for 140 millioner dollars i vin – udmærket hvidvin og rødvin – og er den 21. største eksportør af vin i verden, hvor vineksport er landets femtestørste eksportvare, der repræsenterer tre procent af Moldovas BNP og otte procent af landets samlede eksport. Med 300 solskinsdage om året er klimaet i Moldova ideelt til landbrug og især vinmarker. I 2021 blev EU hovedaftager af moldoviske vine.

Man kan besøge de større vingårde, der arrangerer rundvisninger og vinsmagninger.

Informations-og kommunikationsteknologi er en af ​​de mest lovende økonomiske sektorer i Moldova, der tegner sig for mere end 10 procent af BNP. Mere end 2.000 studerende dimitterer med en grad i databehandling eller et beslægtet felt om året. IT-virksomheder eksporterer omkring 80 procent af deres samlede produktion til USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Holland og Rumænien.

Sprog

Det officielle sprog er rumænsk. Det er det, der bliver talt. I busser, taxaer, tog, butikker, apoteker, restauranter og barer.

Der er næsten ingen, der taler engelsk, så det er meget vanskeligt at kommunikere. Selv blandt de unge er der meget få, der taler engelsk. På restauranter er der dog menuer på engelsk, men den lille samtale, der derudover foregår er via en mobilapp, der oversætter korte sætninger.

Møntenhed og betaling

Man betaler i moldova lei; mange steder i kontanter, men en del steder tager også imod kreditkort (det er ikke tilfældet, hvis man rejser ind i udbryderrepublikken Tiraspol, hvor man ikke modtager kreditkort, kun tager de lokale rubler (man kan veksle fra EUR eller USD). Der er pengeautomater flere steder i hovedstaden, vælg de autoriserede bankautomater (ikke ATM), det er mest økonomisk.

Moldova er et relativt sikkert land for turister. Vi følte os rimeligt trygge, men var nu heller ikke ude om natten. Som alle steder er det vigtigt at passe på lommetyve. Lommetyve bevæger sig især i offentlig transport, på pladser og banegårde. Det anbefales, at man opbevarer sit pas og værdigenstande i hotellets pengeskab. Man skal dog altid medbringe en kopi af sit pas og identitetsbevis for en sikkerheds skyld.

Hvis dine rejsedokumenter bliver væk eller stjålet, skal du rapportere det til det lokale politi: http://www.igp.gov.md/ro/contacts

Rejse dertil

Man kan flyve til Moldova til Chișinău International Airport fra flere europæiske destinationer, men aktuelt ikke direkte fra Danmark, men man kan evt. flyve direkte til Iasi, Rumænien, og køre over grænsen i bus eller lejet bil (men der er timelange køer ved grænsen). Man kan også køre dertil med tog fra Iasi eller Odessa i Ukraine (nok ikke en god ide i krigstid).

Trafik i landet

Der er togforbindelser (jeg kørte ikke med tog, men centralbanegården ser moderne og velfungerende ud), men megen trafik foregår med mini-busser, der kører ofte til mange små byer. Man køber billet i en lille bod eller busstationen eller direkte hos chaufføren. Jeg vil dog anbefale, at købe på stationen, så du har din billet, for chaufføren forstår dig sandsynligvis ikke og du risikerer at stå på gaden, mens bussen af uvisse årsager kører af sted uden dig. Been there, done that!

Man kan også tage taxaer, men vær forsigtig, for der er også ulovlige taxaer i trafikken. Taxature kan kun betales kontant og chaufførerne taler sjældent engelsk.

Vi lejede bil i Iasi, Rumænien, og kørte over grænsen til Moldova. Det koster ekstra (forsikring) at få lov til at køre over grænsen (men ikke ind i Transnistrien). Der så vidt vi ved kun et eneste billeje firma der p.t. giver mulighed for at krydse Rumænien-Moldova grænsen, nemlig Travis (Tourism and Car rental). De er dog ikke længere til stede i lufthavnen, selvom det står på hjemmesiden. Man skal ind til byen (15-20 minutters taxatur til ca. 30 lei) og leje bilen der.

På vejen

Er der vignettepligt eller ej? Vi fik ingen information om vignette pligt hos billejefirmaet, og kørte rundt uden (måske var vi bare heldige), men flere steder så vi opslag om vignetter i Moldova. Information om vignetter: Se hjemmesiden http://evinieta.gov.md/

Hovedvejene er i fin stand, gode at køre på og det er rimelig let at finde rundt. Landevejene og broerne er rimelige til dårlige, mens småvejene på landet er i horribel stand; med grus, støv og store huller, så det er ret vanskeligt og ubehageligt. Vejene ryddes normalt ikke om vinteren, og der anvendes ikke pig- eller andre vinterdæk.
På landet er der stort set ingen belysning overalt.

I hovedstaden ser vognparken almindelig ud, store luksusbiler og mellemstore og små biler i fornuftig stand. På landet er der flere ældre biler og heste og hestetrukne vogne er helt almindelige i trafikken, især i landdistrikterne.

Ikke alle bilisterne er helt godt hjemme i færdselsreglerne og almindelige trafikale hensyn, så man skal se sig for, når man kører.

Obs.: Færdselsreglerne er strenge, og deres overholdelse, især med hensyn til hastighedsgrænser, overvåges aktivt. Grænsen for spritkørsel i Moldova er 0,3 promille.

Obs.obs.: Især om natten kan det betale sig at parkere bilen på et overvåget sted, hvis det overhovedet er muligt. Bilalarmer og/eller ratlåse anbefales.

Overnatning

Man kan på i små pensioner ude på landet og i byerne. Man kan også overnatte på større internationale hoteller, og så er priserne relativt høje (ikke nordisk niveau, men høje i forhold til landets prisniveau). Man kan også bo på mindre, udmærkede hoteller til en rimelig pris fx 2 personer, 3 nætter fra 600-800 DKK (~80-100 EUR).
Indretning og faciliteter er som på andre europæiske hoteller i samme klasse.

Overnatning i telt eller camper rundt om i landet – jeg så ingen campingpladser – ville jeg ikke umiddelbart anbefale, selvom det virker sikkert ved første blik i dagslys.

Spisning

Moldovas frugtbare landbrugsjord (chernozem) giver rigeligt med vandmeloner, druer og andre frugter og grøntsager samt korn (brød- og pirogprodukter er udbredte), dertil kommer kød og mælkeprodukter; alle optræder i det moldoviske køkken; der minder om det i nabolandene Rumænien og Ukraine samt Polen; igennem tiden med indflydelse fra det russisk og tyrkiske køkken. Hovedretter omfatter ofte oksekød, svinekød, kartofler, kål og kornprodukter.

Er man ikke til det, byder restauranterne også på klassisk internationalt køkken med middelhavsdiæt inspiration. Alternativt er der også McDonalds …

Natur og klima

Moldova, mellem Rumænien og Ukraine, har et hyggeligt bakkelandskab med marker med solsikker og majs (sommer). Det højeste punkt ligger centralt i landet, højdedraget Codru, hvor Bălănești-bakken når 430 m.o.h. (1.411 fod). Moldovas bakker er en del af det moldaviske plateau, der geologisk stammer fra Karpaterne.

Moldova har indlandsklima, “men nærheden til Sortehavet er til at tage og føle på”. Sommermånederne er varme, omkring 3o-35 grader, og om vintrene kan det sne og være meget koldt. Oversvømmelser er almindelige om sommeren. Man bør følge lokale vejrmeldinger og anvisninger fra myndighederne.

Obs.: Moldova ligger i en jordskælvszone. Flere små, harmløse jordskælv forekommer hvert år.

Sightseeing og seværdigheder

Af seværdigheder kan nævnes:

  • Hovedstaden Chisinau (arkitekturen og parkerne)
  • Vingårde (mere end 142) og verdens største vinkælder, Milestii Mici
  • Landskabet (marklandskaber og små bjerge)
  • Kirkerne (mere end 50 klostre og 700 kirker)
  • Fæstningsværket Bender
  • Busskure med mosaikker fra sovjettiden
  • Tiraspol, næststørste by, Transnistrien, med kig til park, flod og russiske monumenter, kunne være et bud, men 1) det frarådes officielt, 2) man er ikke som ikke-russer særligt velkommen og 3) der kan være ubehagelige oplevelser i vente. Det frarådes, at man kører dertil i bil; en mulighed er i Chisinau-Tiraspol mini-bus sammen med de lokale.
    Finlands Utrikesministeriet hjemmeside (2023):Vi fraråder rejser til Transnistrien. Vi anbefaler ikke at rejse til Transnistrien (det østlige Moldavien, området øst for Dnestr-floden eller Dnestr-floden, byen Bender og området sydøst for byen). Transnistrien har løsrevet sig fra Moldova, og sikkerhedssituationen i området er svær at forudsige. Folk, der har rejst til regionen Transnistrien, har haft problemer med de lokale myndigheder. Der kan kræves vilkårlige gebyrer for grænsepassage eller “registrering” eller lignende af udlændinge. Enhver, der bevæger sig i bil, kan uden grund få en bøde.

Vinkælderbesøg og køreturene rundt i landet var i mine øjne det bedste … men der er langt imellem de af rejsebloggere berømte busskure, der befinder sig med mange kilometers mellemrum og imellem helt almindelig plast-og-stål-skure, på indfaldsvejene.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Outdoor fitness i JP: Udendørs styrketræning for enhver