Skiferie, shopping, spa: Andorra og Grandvalira

Højeste hovedstad i Europa: Andorra la Vella

Af Marina Aagaard, MFT

Andorra la Vella er hovedstaden i fyrstedømmet Andorra, som ligger højt i Pyrenæerne, mellem Frankrig og Spanien. 

Ifølge det lokale turistkontor: A Pyrenean Paradise.
Er byen et paradis? Ikke helt, men der er alligevel noget at se og opleve:
Et smukt bjergområde (skiresort), spredt streetart, en formidabel spa og supershops for shoppere.

Andorra la Vella

Byen ligger på 1.023 m.o.h. (3.356 ft asl) og er den højest liggende hovedstad i Europa. Byen og landet er et toldfrit område, men da landet ikke er medlem af EU, er det begrænset, hvad man må købe og må tage med sig.

Men: “Minderne har man da lov at ha'”: Et af byens mest populære selfie spots:
Husmur med Andorra bogstaver og ditto lysskilte med skiftende farver.

Andorra la Vella Marina Aagaard blog travelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra la Vella, der ligger i sognet af samme navn, har en befolkning på cirka 23.000 og hele byområdet, der omfatter byområdet Escaldes-Engordany og satellitbyer, har over 40.000 indbyggere. Sproget er catalansk, men der tales også spansk, fransk og engelsk.
Møntenheden er euro.

Andorra_la_Vella_mural_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_Grand_Valira_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra la Vella ligger i den sydvestlige del af Andorra (42 ° 30’N 01 ° 30’Ø), hvor de to bjergfloder Valira del Nord (Nord Valira) og Valira de l’Orient (Øst Valira) løber sammen i floden Grand Valira. Grandvalira er også navnet på skisportsområdet lige i nærheden.

Kunst

Lille by og land … med stor kunst: En Salvador Dali skulptur midt i byen:
Den 1,4 tons tunge 4,9 meter (16 ft) høje bronzeskulptur “La Noblesse du temps” (Nobility of Time) blev i 1999 doneret til Andorra af Enric Sabater, Dali’s agent fra 1968 til 1982.

Det er overraskende og egentlig glædeligt, at et så ikonisk, kostbart, kunstværk er frit tilgængeligt. Børn og voksne fra flere verdensdele opholder sig helt tæt ved skulpturen, der kun er omgivet af et lavt rækværk. Det smeltende ur er en selfie-magnet.

Andorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra la Vella broen, Pont de Paris (?), by night and day.

Andorra_la_Vella_Pont_de_Paris_Bridge_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_Pont_de_Paris_Bridge_Marina_Aagaard_blog_travel

Ski sport og resort

Hovedindtægtskilden er turisme, især skiturisme: Byen er sammen med Encamp, El Tarter, Soldeu og Casa de la Pas, base for mange skiturister fra især England og Rusland. En del danskere har dog også fundet vej til Andorra.

Der er adskillige hoteller – fra gennemsnitligt 50 til 120 euro (400-1000 DKK) for helholdsvis 3- og 5-stjernede hoteller – og restauranter i alle prisklasser.

Andorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelMøbler og brandy, hedvin, er typiske lokale produkter sammen med finansielle ydelse: Der er mange banker med udenlandske kunder grundet landets status som “skatteparadis”.

Kultur og arkitektur

Der er en lille gammel bydel, Barri Antic, med stenhuse, blandt andre Casa de la Vall, den historiske parlamentbygning, fra det sekstende århundrede, samt en kirke, Església de Sant Esteve, fra det ellevte århundrede.

Andorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelDet meste af byen, som er landets kulturelle centrum, er i moderne, neutral stil med enkelte bygninger, der skiller sig lidt ud. Blandt andet spejlglas-spabygningen Caldea med et 80 meter højt tårn, som rummer kontorer.

Andorra_la_Vella_Caldea_Marina_Aagaard_blog_travelEn enkelt speciel designdetalje er, at mange bygninger, kontorer, forretninger og hoteller har runde hjørner.

Der er et par stormagasiner (her under et med en Grandvalira svævebanevogn som dekoration) og de sædvanlige kendte butikker som Boss, Zara, Desigual og Superdry. Desuden er der specialforretninger med designer tøj, sko og tasker.

Shopping … på apotek

Det, der er mest af (langt flere end de forholdsvis få spiritusforretninger), er apoteker! De grønne kors blinker over hele byen (her et grønt apotekerkors i maxi udgave). Derudover er parfumerier, urmagere og brilleforretninger de absolut mest udbredte forretninger.

Andorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra_la_Vella_Pont_de_Paris_Bridge_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_escalator_Marina_Aagaard_blog_TravelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_Travel

Lille park midt i stor natur

Der er små grønne pletter samt en større, Park Central (med en lillebitte sø, der reflekterer de omkringliggende bjerge), men ellers domineres bybilledet af en enkelt lang gågade, mange tæt trafikkerede sidegader og et par lange fortovs-strækninger langs floderne.

Andorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelDen oprindelige form for ‘streetart’. Brønd-dæksler i forskellig udformning.

Andorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelDe fleste fodgængerovergange er malet i rød-hvide farver.
Enkelte er sort-hvide, men har til gengæld en lysstribe der foruden et sædvanligt fodgængersignal lyser rødt for ‘stop’ og grønt for ‘gå’.

Andorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travelAndorra_la_Vella_Marina_Aagaard_blog_travel

Seværdigheder og attraktioner:

Caldea Spa (bygning og spa)
Casa de la Vall (der ligger i:)
Centre historic (den gamle bydel)
Centre d’Art-CAEE
Museu Carmen Thyssen (kunstmuseum)
Museu del Perfum: Parfumemuseet
Placa del Poble
Santa Caloma kirken
Salvador Dali skulptur, La Noblesse du temps
Sct. Stephens kirken
Sct. Andreas kirken
Shopping Center Pyrènèes Andorra
Shoppinggade Av. Merritxell

Læs mere:

Wikipedia: Andorra la Vella

TurismeAndorralaVella

Skiferie, shopping og spa: Andorra og Grandvalira

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skiferie, shopping, spa: Andorra og Grandvalira