Motivation? Citat: Kend din grænse med måde

Liechtenstein Vaduz Weekend Visit: Fyrstelige øjeblikke

Af Marina Aagaard, MFT

Fürstliche momente står der på forsiden af feriebrochuren fra Liechtenstein, også kendt som Fürstentum Liechtenstein, FL. Inden i brochuren står der Kleinheit ist unsere Grösse.

Vi kører en omvej, kører forbi – drive-by fotografering af slottet og byskilt – og gør ophold. Senere går vi tur op forbi slottet. Ud kommer en sort Audi med chauffør og passager. Måske er det Hans-Adam II, Prinsen af Liechtenstein? Henrik er ikke i tvivl.

Liechtenstein Marina Aagaard blog travel rejse foto At småt er godt, “landets lidenhed er dets styrke”, som turistbrochuren formulerer det, er ikke helt forkert: På en lang weekend-tur kan man nå at se en hel del af landet, selvom man naturligvis også nemt kan bruge mindst en uge, hvis man vil opleve mere af landet, besøge museerne og deltage i nogle af de mange kulturelle arrangementer (foto: Fastelavnsoptog).

Planlægger man at lægge vejen forbi, er det anbefalet at tjekke fyrstedømmets hjemmeside, turistbrochure og LiechtensteinGuide, for at man ikke misser sæsonens begivenheder eller kører forbi seværdigheder, så man går glip af de ‘fyrstelige øjeblikke’ i landet,.

Når man ankommer til Vaduz, hovedstaden (den lille hovedby), er det fornuftigt at orientere sig på turistbureauet Liechtenstein Center. Her kan man også få et stempel i sit pas, så man kan dokumentere at man har besøgt fyrstedømmet.

Liechtenstein

Fürstentum Liechtenstein dækker kun 160 km2. Fra ende til anden 25 km langt og bare 12,4 km bredt. Landets grænse er 76 km lang. Det laveste punkt er 430 m.o.h., det højeste punkt er Grauspitz 2599 m.o.h.

Der bor 38.794 (2019) i Liechtenstein og hovedstaden er Vaduz. Hovedsproget er tysk, mens valutaen er schweizerfranc, CHF. Statsformen er konstitutionelt monarki på et demokratisk og parlamentarisk grundlag. Landet er ikke medlem af EU, men del af Schengen samarbejdet.
Landet har en stærk finanssektor med mange private banker. Tidligere var Liechtenstein et kendt milliardær skattely, men er nu ikke længere på skattemyndigheders sorte liste.

Temperaturen ligger fra 20-28 grader C om sommeren ned til minus 15 gr. C om vinteren.

Selvom vi var på visit om vinteren, februar måned, er det tydeligt, at det er et smukt, grønt land med kig til bjerge i baggrunden. Ifølge turistbureauet “et paradis for vandrere og cyklister”, for der er både lavland og højland.

Liechtenstein er også en lille skidestination: I Malbun er der mulighed for skiløb, hvilket vi dog ikke fik testet denne gang.

I bil kan man køre lige igennem landet, via landevejen, der går igennem hovedbyerne (foto herover: Schaan). Der er også gode busforbindelser – og meget varieret busskur arkitektur (Vaduz og Triesen).

Besøg i FL

Af nysgerrighed kørte vi et år på en kort smuttur igennem Liechtenstein. Det gav os lyst til at komme tilbage, så et par år efter besøgte vi Liechtenstein for anden gang. Denne gang et weekendbesøg på et par dage. Vi boede på et lille hotel i Triesen lige ved Vaduz, men nåede også at besøge Schaan og Nedeln, hvilket næsten ikke er til at undgå:

Landets byer ligger næsten som perler på en snor langs hovedvejen gennem landet, bortset fra Trienberg og Malbun, der er gemt lidt af vejen oppe i bjergene.

Professionelle turistfotos taget på områdets bjergtoppe antyder at det kan betale sig at tage en afstikker op i bjerglandskabet. Her viser et uprofessionelt foto udsigten på køreturen til Liechtenstein området:

Ikke kun naturen er seværdig. Også arkitekturen er interessant. Altså dele af den. Byggeriet er meget blandet. Betonbyggeri, smukke klassiske kalkstens- og murstenshuse og minimalistiske moderne bygninger i granit, stål og glas.

Vaduz

Hovedbyen, det kulturelle og financielle centrum, er ligesom resten af landet i lilleputstørrelse, men der er interessante bygninger og anbefalede restauranter, både i selve byen og lige uden for byen.

Et par timer er nok til at se det meste til fods. Med mindre man vælger at gå på museumsbesøg i Kunstmuseum Liechtenstein, der har gallerier med moderne kunst. I Postmuseum kan filatelister studere Liechtenstein frimærker.

Læs mere:

LI Informationsside

Wikipedia: FL

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Motivation? Citat: Kend din grænse med måde