Af Marina Aagaard, MFT

Del din dag. Som del af Nationalmuseets antropologiske projekt om danskernes hverdag skriver jeg også ligesom mange andre dagbog onsdag den 6. september 2017 og uploader den til natmus.

At skrive dagbog er ikke helt uvant. Af tidnød har jeg aldrig skrevet en “rigtig” dagbog, men jeg har så længe, jeg kan huske, lavet kalendernotater om både små og store begivenheder. Så jeg skriver ned (og filmer lidt) i dag – og der er bedt om detaljer, så de er med.

05:00 Bip, bip, bip, bip, bip, bip, bip. I dag bipper vækkeure, i gamle dage ringede de!
Min hørelse er ikke supergod, så det radiostyrede vækkeur kan bippe flere gange, før jeg registrerer det.

Og vækkeuret får lige et puf i dag. Tidligere, da jeg 2-3 gange om ugen fast arbejdede og mødte kl. 07.30 i Aalborg 125 kilometer væk, ringede uret 04:30 og da brugte jeg ikke snooze funktionen, men i den senere tid er det sket af og til, når tiden har været til det. Også nu i dag, hvor jeg først møder lidt før 9.00 i fitnessdk, Viby J, ved Aarhus.

05:08 Op. I brusebad, hvor jeg børster tænder, vasker hår, ansigt og krop. Så tørring og hårtørring med en lille holdbar grå Clairol hårtørrer, jeg fik af min søster for 17 år siden.

Så påklædning; i dag fra inderst til yderst og top til tå i dansk Purelime træningstøj, alt er sort svedtransporterende kunststof, og hvide Asics løbesko; antræk skyldes at jeg er instruktør og træner en stor del af dagen.

På venstre håndled monterer jeg det finske islæt: Min sorte Polar 370 fitnesstracker, kombineret ur, pulsmåler og aktivitetsmåler – i stedet for mit almindelige Sektor sportsur med stållænke, som jeg nu sjældent bærer.

Så minimal make-up: Dagcreme, løst pudder og vandfast sort mascara. En kort proces på 2 minutter.

Drikker to glas vand, fordi vandglasset står der fra i går. Ellers stikker jeg typisk hovedet ind under vandhanen og drikker løs; det kan man heldigvis i Danmark og det lokale Ugelbølle Vand smager godt.

05:30 Går ned (huset, tegnet af min mand, arkitekt og fotograf Henrik Elstrup, er et parcelhus med to etager og fritliggende kælder) i køkken-alrummet med kombineret kogeø og køkkenbord. Laver en stor kop sort, økologisk kaffe i den indbyggede kaffemaskine, der maler bønner.
Koger vand i kogekanden, for at fortynde kaffen lidt og fylde op i Bodum kæmpekruset. Jeg drikker normalt tre store kopper kaffe før frokost, hvorefter jeg går over til grøn te.

06:00 Omkring klokken 6, lidt før eller efter, hvis jeg ikke allerede er kørt, sætter jeg mig de fleste dage ved computeren og skriver et blogindlæg, enten færdiggør et fra dagen før eller skriver det fra bunden som i dag. Det tager cirka ½ time (andre gange mange timer, hvis der skal læses op på noget og referencer skal tjekkes).

Lægger så blogindlæg op og tjekker mails: Der kommer af og til private eller kunde mails om aftenen eller amerikanske nyhedsbreve i løbet af natten.

Nogle dage går jeg morgentur med vores alaskan malamute / schæferhund Rex, fulde navn T-Rex Aagaard (på grund af T-aftegning på bryst og temperament som hvalp), fra ½-1 time, men for det meste gør Henrik det, fordi jeg ofte skal køre tidligt til undervisning eller morgentræning. I dag går Henrik med Rex, mens jeg sidder ved pc’en … hov, nu mindede jeg lige mig selv om igen at komme op at stå ved hæve-sænkebordet.

07:00 Spiser morgenmad, hvilket for mig er en god start på dagen. Ofte kogte æg, rugbrød og tomat eller havregryd med banan, mandler og rosiner, men i dag, fordi nu skal det alligevel gå lidt hurtigt; økologisk yoghurt naturel 0,1 % med müsli. Müslien varierer jeg løbende, for det meste økologisk granola, crüsli (ikke så sundt) eller havregrynsmüsli, som i dag, Belsø’s; en müsli jeg også spiste for 25 år siden. Dertil en banan og et æble.

Selvom det er en uskik: Samtidig med morgenmaden læser jeg ofte enten JP eller ser TV2 News i 20-30 minutter. Men i dag er der stille og kun spisning på 15 korte minutter. Efter morgenmaden går jeg tilbage til pc og skriver noter til morgendagens foredrag og weekends workshop i funktionel træning.

08:00 Lige før jeg går ned til bilen laver jeg en kørekop: En kop kaffe med kogt vand i en Bodum metal termokop med kaffefarvet plastlåg. Tager så (pc) taske med telefon, pung, papir, penne og kamera over skulderen.
Bilen holder i kælderen i en lukket garage; en efterhånden meget gammel, men dejlig sølvgrå Audi A8 med slidt, sort læderindtræk. Bilen står ved siden af firmabilen; en godt brugt, sort Range Rover Sport til byggeplads-kørsel.

Et dilemma; vi er glade for naturen og forsøger at passe bedst muligt på naturen, men vi er også meget glade for biler – har begge kørt langt over en million kilometer på arbejde og ferie – og nyder benzin- og dieselmotorers brummen (indtil det nok snart er forbi, når lydløse el-biler kører længere på en opladning). 

Træningsudstyret, sjippetove, træningselastikker, bolde, markeringskegler og andet som jeg skal bruge til udetræning i eftermiddag, har jeg allerede i går pakket i en kæmpestor plastik bærepose (fra Citti Markt i Flensburg, hvor vi handler når vi alligevel er i Tyskland) og lagt i baggagerummet sammen med to kettlebells.

Sætter mig i bilen, sætter kørekoppen på plads, tænder for DR P3, og kører af sted, mens jeg hører Radioavisen nyhederne. Morgenmusikken er tit monoton, mainstream pop, så det slukker jeg ofte for og kører enten i stilhed eller hører rock, hiphop eller techno (denne bil har stadig 10 CD-afspiller i stedet for stik til smartphone).

09.00-11.00 Underviser i holdtræning i holdsalen: Dance, 1 time blandet, enkel fitness dansetræning til Safri Duo trommemusik. Quick core, mave-lænderyg-træning, ½ time. Uden musik, fordi vi er i et hjørne af styrketrænings-salen. Her træner vi også Mobility, dynamisk og statisk stræk træning, ½ time, uden musik.
Som altid glade deltagere, mange har trænet i over 20 år: Man bliver næsten altid i godt humør af holdtræning.

11.00-12.30 Personlig træning: Min mor og far kommer til som vanligt til træning onsdag middag: Jeg er indpisker – for en sikkerheds skyld, så de ikke får lyst til at blive hjemme i stedet. Opvarmning på kondicykler, så styrketræning i maskiner og med frie vægte og kropsvægt. Til sidst lette stræk. Cirka 1½ time; der skal være tid til snak!

12.30 Frokost i fitnesscenterets personalekøkken. Ikke noget at prale af for en sundhedsvejleder, men det glippede med madpakkesmøringen, så det blev til: 1 æble (hjemmefra) og 2 müsli-boller og en gulerodssmoothie nede fra bageren! Der er alt for lidt protein, så det retter jeg op på senere …

13.00-14.00 Forberedelse af program og musik til eftermiddagens træning. Det skulle have været udendørs træning; udstyret og programmet var klart, men det har regnet det meste af dagen, så nu er det blevet rykket indendørs til en stor kantine i kælderen i den bygning, hvor firmaet (som jeg træner) holder til, så jeg laver et andet program i stedet for og der skal bruges musik til som jeg finder frem i musikbiblioteket på min telefon.

14.00- Kører fra Viby-Centeret og træningscenteret fitnessdk – i tæt eftermiddagstrafik op ad Ringvejen i Aarhus – op til nordbyen og Incuba bygningen, hvor Aarhus Universitet og forskellige it-virksomheder holder til. Parkerer udenfor på gaden og går ind og gør musikken klar.

15.00-15.45 Træning med et lillebitte hold med stor energi. Træningen består af opvarmning, muskeltræning for ben, overkrop og krop (core) blandet med enkelte pulsøvelser. Al dagens musik er af Yello, tysk elektronisk musik, som har været brugt i utallige tv-programmer – og gymnastikopvisninger. Specielt, spændende og let genkendeligt.

16.00. I bilen og hjemad. Efter bestilling fra min mand, der ellers laver god mad fra bunden, henter jeg i dag take-away mad fra en lille deli på vejen. På menuen er der blandt andet krydret kylling, Chicken Masala, med ris og grøntsager. Det bliver til to gange af det; den lette løsning i dag.

17.00. Hjemme. Henrik er ude til møde, så jeg tager imod en fotograf ven, der skal hjælpe Henrik med at sætte lys op til en portrætfotografering senere i aften. Han og hans kone har rejst meget, så han spørger til vores nylige tur til Colombia. Jeg har egentlig travlt, men bliver alligevel hængende og snakker om det, indtil Henrik dukker op.

18.00. Plastbakker ud af køleskab. Prikker hul i folien. Sætter de to plastbakker ind i ovnen; 20 minutter på 180 grader. Går ind til pc og arbejder videre på foredragsmateriale; finder egne fotos og gratis clip-art grafik til præsentationen.

18.30-19.00 Spiser vi aftensmad ved spisebordet. Aftensmadstid er en hyggestund med tid til snak om dagens aktiviteter, men også jævnligt – selvom det ikke er særlig mindfulness-agtigt – til DR nyhederne på tv’et på væggen. Så kan vi følge lidt med, selvom krig og andre dårlige nyheder er dårligt for fordøjelsen; fx den groteske u-båds historie.

19.00-20.30 Jeg går til computeren for at forberede mig til et DR telefoninterview senere i aften; det handler om træning for overvægtige børn: Hvad skal der til for at tabe sig? Hvilke idrætsgrene taber man sig mest ved? Hvordan regner man energiforbruget ud? Hvilken træning er den bedste for overvægtige børn?
Interviewet udskydes via sms til i morgen, men så er forarbejdet gjort.

20.30-21.00 Jeg går tur med Rex i skumringen i regnvejr. En halv time; det er en alt for kort gåtur til sådan en stor og energisk hund, så jeg har rigtig dårlig samvittighed, men er nødt til at forberede mig lidt mere til mit foredrag om motivation i morgen tidlig. I det mindste er det en god gåtur: Rex snuser ivrigt rundt på stierne på den lokale golfbane, der er meget kuperet, med flere små søer og mange træer, fordi der har været frugtplantage tidligere; meget smukt.

21.00-22.00 Aftenarbejde (ja, det bliver tit sent og til 40-60 timers arbejdsuge). Her i aften lægger jeg sidste hånd på mine power point slides. De var egentlig klar, men som sædvanlig bytter jeg rundt, tilføjer lidt og trækker lidt fra. Og gør det så igen. Da jeg synes, nu kan det være nok, slukker jeg for computeren.

Hov. For nylig kom jeg på Instagram (det kunne jeg først, da jeg fik en nyere telefon), for jeg er vild med at se på billeder. Her forsøger jeg også selv at lægge et foto op næsten dagligt. Det er glippet i dag, så jeg smider lige et foto op nu af et fedt graffiti murmaleri fra sidste uges Aarhus Streetart Festival i forbindelse med Aarhus Festuge: No More Excuses.

22.00 Går i seng. Og helt uacceptabelt sundheds- og præstationsmæssigt set – fordi lys forstyrrer søvnen: Vi ser endnu en gang fjernsyn i sengen (en dårlig vane, der skal elimineres). I dag dog kun en halv time af en gammel James Bond Film med Sean Connory: Goldfinger. Vi har set alle 007-film, så vi ved, hvad der sker (!), så:

Slukker sengelampen og tv’et omkring 22.30.

Altså efter at jeg har afmonteret min fitnesstracker, som viste dagens tal:
166 % af forventet aktivitet og 14.460 skridt. Og ingen advarsler (for at sidde for længe!). Pulsudsving fra 40 (hvilepuls) til 166 (90-100 % træningspulszone) pulsslag i løbet af dagen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s