Smerter og træning? Tre oversete årsager til smerte og ubehag

Sidder du for meget? Stolen – portræt af en morder

Af Marina Aagaard, MFT

Danske kontoransatte sidder ned i helt op til 10 timer om dagen. Forskning viser, at helbredet forringes og levealderen forkortes, når man sidder længe. 

Sidder du for meget Stolen portræt af en morder stol fysisk inaktivitet

Sidder du for meget?

For nyligt blev jeg interviewet af Jyllands-Posten om nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, som har undersøgt 240 kontoransatte i Slagelse, Aalborg og Fredensborg Kommune. Undersøgelsen viser, at disse kontorfolk sidder ned 71 procent af arbejdsdagen og desuden i 60 procent af fritiden.

Det vil sige, at ikke alene sidder kontoransatte ned størsteparten af arbejdsdagen; de fortsætter på samme måde, når de kommer hjem fra arbejde.

Samtidig er kontoransatte generelt ikke ret fysisk aktive. Ifølge undersøgelser bliver det i gennemsnit til blot syv minutters moderat til hård fysisk aktivitet på hverdage.

De 240 forsøgsdeltagere bar mandag til fredag et accelerometer (instrument til måling af acceleration), der registrerede deres bevægelser og aktiviteter.
Deltagerne var mænd og kvinder med en gennemsnitsalder på 46 år.

Take a Stand fakta

Figuren her under viser de første resultater fra dette store Take a Stand! forsøg (interventionsstudie) blandt kontoransatte med stillesiddende arbejde.

  • Mænd og kvinder sidder nogenlunde lige meget ned i løbet af dagen.
  • Begge køn sidder lidt over fem timer i fritiden og fem timer på arbejdet, altså over 10 timer om dagen, der blev tilbragt på en stol eller i sofaen.
  • Desuden: Blandt mændene levede kun 18 procent op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 30 minutters moderat til hård fysisk aktivitet om dagen
  • Desuden: Blandt kvinderne levede kun 7 procent op til anbefalingerne om 30 minutters moderat til hård fysisk aktivitet om dagen.

Bemærk dog, at målingen er foretaget i november-januar, hvilket kan påvirke det fysiske aktivitetsniveau [julemåneder med fest og indehygge].

ut_uge_25_550_pixel Statens Institut for Folkesundhed SDUStillesiddende arbejde og fysisk inaktivitet (2014). SI Folkesundhed, SDU.

Fysisk inaktivet øger risiko for tidlig død

Dette og andre internationale undersøgelser peger på, at personer, der sidder ned i over [7-] 10 timer om dagen, har øget risiko for livsstilssygdomme som diabetes og hjertekarsygdom og tidlig død.

I dette forsøg er deltagerne er fordelt i en indsatsgruppe og en kontrolgruppe. Indsatsgruppen skal ændre vaner i løbet af arbejdstiden, mens kontrolgruppen skal gøre, som de plejer.

Formålet med indsatsen, interventionen, er at få ansatte til at sidde mindre ned i arbejdstiden, fx ved indimellem hæve skrivebordet og arbejde stående – deraf navnet på studiet Take a Stand! 

Kommentar: Forhåbentlig smitter det også af på de fysiske vaner derhjemme … læs i øvrigt mere om faren ved at sidde i Breaking News artiklen.

Refence

Take a stand undersøgelse
Stine Kloster, videnskabelig assistent, Ida Høgstedt Danquah, projektleder, og Janne S. Tolstrup, forskningsleder, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

http://si-folkesundhed.dk

[Senere forskning viser at ‘Stillesiddende arbejde frikendes for at medvirke til for tidlig død’. Når man dog læser tekst ser man, at den frikendelse ikke er helt sikker endnu].

Videnskab.dk: Lille indsats hjælper mod smerter i nakke og skuldre 

Danquah IH, Kloster S, Holtermann A, Aadahl M, Tolstrup JS(2017). Effects on musculoskeletal pain from ?Take a Stand!? ? a cluster-randomized controlled trial reducing sitting time among office workers. Scand J Work Environ Health

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smerter og træning? Tre oversete årsager til smerte og ubehag