Kend din træningsform: Slide træning og lateral movement training

Fitness fup og fakta: Så meget taber du dig på ski?

Af Marina Aagaard, MFT

Så meget taber du dig på ski. Aktivitet på de snedækkede pister på skiferien kan betyde, at du kommer lettere hjem, end da du tog af sted. Det stod der i Ekstra Bladet i denne uge og det fik mig til at spærre øjnene op …
Når noget lyder for godt til at være sandt, er det sjældent helt sandt.

Så meget taber du dig på ski

Som skientusiast med mange skivenner er samtaleemnet ofte skiferier. Snakken går dog uhyre sjældent om, hvor meget man har tabt sig på skiferien: For de fleste gælder det modsatte eller break-even, så jeg måtte læse artiklen og se hvad det drejede sig om.

Så meget taber du dig på ski Marina Aagaard blog fitnessEn fed skiferie. Bare spis løs?! Foto: En dessert som del af et typisk
fire-fem retters måltid på flere skihoteller. Så er vægttab ikke i syne!

Artiklen er egentlig o.k. og mere moderat og fornuftig end overskriften antyder. Der står blandt andet at “stå på ski er jo en form for træning. Derhjemme går du måske i fitness én time, men på ski er du jo typisk i gang i mange timer”.

Skiløb er ikke alene “en form for træning”, det er en krævende sport, dog afhængigt af hvordan den udføres og hvor længe man reelt er aktiv. En begynder, som kæmper med teknikken, spænder alle muskler og løber lange ture på blå løjper, kan fx forbrænde  mere end en rutineret, som ret ubesværet løber ned ad en rød løjpe på få minutter.

Som artiklen fornuftigt nok understreger: “Det er svært at sige præcist, hvor meget en skiløber forbrænder ….”.

Til gengæld bliver der liiiiige friskt nok nævnt, at “Dagens aktiviteter på pisterne giver plads til ekstra store tallerkner (…), en ekstra kugle is i vaflen eller en ordentlig baljefuld i rødvinsglasset!” – og undgå endelig at læse ‘eller’ som ‘og’!

After skiing

Uha. Ja, god mad og after-skiing alkohol er en typisk glæde ved skiferie. Ligefrem at anbefale ovenstående udskejelser er dog uhensigtsmæssigt, når artiklen antyder at man kan tabe sig på skiferien. Der skal desværre relativt små mængder af de nævnte ‘synder’ til at annullere forbrændingen på pisterne – og: Får danske skiturister små mængder alkohol på skiferien? Snarere det modsatte er mit bud.

Og så det går det skævt med rådgivningen. En smule i artiklens regnestykke og mere, når man følger artiklens link videre til oplægget, et ski blog indlæg på Northlander (som sælger skirejser); “læs mere om træning og forbrænding på pisterne her.”

Oplægget starter positivt med at nævne, at skiløb er godt, og der følger fornuftige informationer om, at det er sundt med en aktiv ferie med frisk luft, sol og motoriktræning (hørt, hørt), men rundt om i teksten er der visse ting, som kunne forklares en anelse bedre eller mere præcist.

Udregning eller regnefejl

Artiklen regner sig – via MET tabelværdier (MET står for Metabolic Equivalent of Task eller Metabolic Unit) for skiløb – frem til at en middel skiløber vil forbrænde 480 per time og 2000 kalorier [kcal] per 4 timer.

For det første: Før man som antydet kan spise løs, bør man blandt andet se på, hvad ens sædvanlige normale energiforbrug er i løbet af de timer (afhængigt af ens hverdagsaktivitet). For nogen personer vil det ved skiløbet ikke være ret meget mere.

For det andet: I artiklen forudsættes det at man løber på ski en time i træk. Artiklen taler om og billederne viser alpint skiløb og der er scenariet ofte, at man står i liftkø i 5-20 minutter OG sidder passivt i liften i 10-20 minutter, mens selve skiløbet ned ad pisterne ofte blot tager cirka 3-10 minutter. Jævnligt er der altså et ca. 1:4-1:5 forhold mellem aktivitet og pause og så bliver kalorieforbruget et andet.

Bemærk: Løber man langrend er der et meget højt energiforbrug og der løber man typisk kontinuerligt med meget få pauser, så regnestykket er anderledes.

Ja, jeg synes også man skal nyde de gode sager på skiferien. Men:

Nej, jeg ville ikke spise/drikke ekstra meget, hvis jeg gerne ville tabe mig … på skiferien.

Artikel:

Ekstra Bladet: Så meget taber du dig på ski

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kend din træningsform: Slide træning og lateral movement training