Farlig Fitness? De 5 Farligste Fitnessmaskiner

Farlig Fitness II: Smith Maskinen

Af Marina Aagaard, MFT

Er det en maskine? Er det en fri vægt? Nej, det er et Smith Stativ …
også kaldet Smith Maskinen. 
Stativet fungerer som styremekanisme for en vægtstang, der glider i en lineær bane. Stangen monteres med vægte som i frivægtstræning.
Vægtstangen er monteret med modhager, så hvis vægten bliver for tung, kan stangen drejes, bremses og låses fast på en pløk (pin).

Smith-Stativ_smithmaskine_fitnessSmith Maskinen er en populær anordning inden for bodybuilding og fitness. Det skyldes, at den ofte ? men ikke altid ? tillader tungere løft, især når man træner alene uden en hjælper, spotter.
Smith Maskinen benyttes typisk til disse øvelser: Squat, stationær lunge, lægpres (hælløft), shrugs (nakkehiv), skulderpres, bænkpres og skråpres.

For: Muliggør at man med en større følelse af sikkerhed kan løfte tungere vægt, når man træner alene; man kan undgå at tabe vægten ved at dreje stangen og låse den fast.
I bodybuilding fora nævnes det som en fordel, at man ikke skal bruge kræfter på at stabilisere og styre stangen og derved kan træne mere isoleret og tungere.
Men er det nu en fordel?

Imod: Fordelen ved et stativ er, at man her og nu undgår en potentiel akut skade ved tab af vægte. Alligevel må det vurderes, at risikoen for at 1) forringe præstationsevnen i frie bevægelser og 2) få en overbelastningsskade ved gentagne bevægelser i en låst bane overgår fordelen.
Er Smith Maskinen så farlig? Det afhænger af, hvad man forstår ved farlig …
Er den nødvendig? Det er den nok ikke …

Problemer:

1. Stangen følger ikke den naturlige let kurvede bevægelse, der ses under frie løft.
Kroppen tvinges ind i en unaturlig bane, som ikke forekommer, når kroppen står frit ? så hvorfor træne noget, der ikke er brugbart i hverdag eller idræt?

2. Armene er i overkropsøvelserne låst fast i en stilling i en lineær bane; det er ikke naturligt og kan medføre irritation i håndled, albuer og skuldre.

3. De stabiliserende muskler, balancen og motorikken trænes stort set ikke, så træningen er meget lidt funktionel; der er ringe overførselsværdi til hverdag eller idræt.

4. Uhensigtsmæssig træning; et specielt problem pga. manglende viden om krop og træning: Hver dag ser jeg motionister, der i Smith Maskinen stiller sig i helt ‘umulige’ unaturlige stillinger, flere af dem belastende for knæ og ryg. Så selvom maskintræning kan have sin berettigelse, er her eksempler på det modsatte.

5. Begrænset træning inden for en given tidsramme. Musklerne reagerer ikke (kun) på kilo, men på den belastning de reelt udsættes for. Derfor vil frivægtstræning resultere i en bedre træningseffekt.
På den dag, hvor man ønsker at forbedre eller teste ens maksimale løfteevne, bør man gøre det med frie vægte og to instruktører eller kammerater som spottere.

Er dit ønske maksimal træningseffekt med minimalt tidsforbrug og minimal risiko for overbelastning, anbefaler jeg som træner, at du undgår Smith Maskinen.

Undtagelser:
a) Stangen kan i forskellige højder bruges til armstrækninger, pull-ups, stem o.l.
b) I visse fitnesscentre, bl.a. på hoteller, er der intet frivægtsudstyr.
I de tilfælde kan Smith Maskine træning i begrænset omfang være et alternativ.

Ønsker man hjælp under frivægtstræning på egen hånd, fås/findes der såkaldte Power Racks med sikkerhedsanordninger, der tillader fri, tung og sikker træning.

6 kommentarer

 • Hej Marina.
  Jeg står med det problem, at jeg er ufatteligt stiv i mine ankler, så jeg kan på ingen måde udføre en fri squat. Jeg arbejder dog på det med skiver under fødderne og ingen vægt overhovedet. Men nu er det jo sådan, at jeg også en gang imellem gerne vil træne med tungere vægt. Her kommer smith stativet ind. Jeg synes det fungerer fint for mig, da jeg ikke har andre muligheder for at udføre en squat med vægt uden støtten. Er det helt galt at bruge den som nødløsning? eller vil du mene at jeg sagtens kan bruge den indtil jeg, forhåbentlig, kan mestre den frie squat?

  Virkelig lækker blog du har dig! 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Dina,
   Mange tak for dit positive input. Send gerne link til din blog 😉 …
   Det er en god pointe. Vi er alle sammen skabt forskelligt og kan derfor ikke altid udføre helt de samme bevægelser. Nogle ting kan man træne sig op til, men hvis knogler og led ikke tillader bevægelsen, så må man respektere det og finde andre løsninger. Skiver under fødder kan være fint, men hvis muligt gør fx gradvist (evt. over lang tid) skiver og underlag lavere, så du kommer ‘i gulvet’, som er det naturlige miljø.
   Er det muskelstramhed (og vaner), så kan der ofte gøres noget. Det kan anbefales at køre squat med forskellige benstillinger, smal, moderat, bred og forskudt, for at prøve sig frem (og for variation). Frie squat for at øge bevægeudslaget er en fin ide. Prøv også – når du kører frit – med arme/vægt i forskellige stillinger: Frem, op, ud, bagud etc.
   Nej, det er ikke galt at bruge Smith-stativet som hjælp, så længe man er opmærksom på at stativ hjælper meget, hvilket kan være o.k. bodybuilding-mæssigt, men uhensigtsmæssigt ved optræning til sport, hverdag o.l. Du kombinerer jo med frie vægte, så det lyder rigtigt godt.
   Rigtig god træning 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • john Kristensen

  Hej Marina

  At betegne fx squat i et Smith stativ som skadeligt eller farligt er ude af proportion. Jeg har gennem 30 års træning set god powereffekt ved træning i Smithstativ og ikke for nuværende set uheldige episoder…
  Derimod har jeg set unge drenge i særdeles uheldige positioner når de forsøger sig frivægts-squat…
  For begge genrer gælder det naturligvis, at grundig instruktion er vejen frem, men at konkludere at øvelser i Smith-stativ er farlige er voldsomt overdrevet. En uheldig frivægts-squat er på alle måder langt mere farlig…
  Vh John

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej John,
   Mange tak for dit input. Jeg har selv gennem 30 år set, at man kan blive stærkere af Smith-stativ træning, en enkelt side af sagen, og at der sjældent (aldrig?) ses uheld er netop Smith-stativets force.
   Det, der er typisk i styrketræning er overbelastningsskader og forringede bevægelser; det ses kun over tid og kan være mere kritisk end akutte skader.
   Her er definition på ‘farlig’, så meningen bliver klar:
   https://marinaaagaardblog.com/2013/02/20/farlig-fitness-farlig-eller-sund-traening/
   Vil du vide mere, er der flere artikler om teknik ift. frie vægte og maskiner …
   MVH
   Marina

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super indlæg:) Jeg har aldrig forstået hvorfor denne maskine er brugt så meget. Man står i en unaturlig holdning i sin squat og jeg er 100 % sikker på at folk glemmer at aktivere deres core for stabilitet, balance og styrke og er afgørende når man begynder at løfte tungere. Squat og Lunges uden Smith maskinen er vejen frem!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farlig Fitness? De 5 Farligste Fitnessmaskiner