Fitness fup og fakta: Er boldtræning funktionel træning?

Planken – farlig eller fantastisk core træning?

Overskrift i Ekstra Bladet: ‘Idrætsrektor advarer mod planken’. Helt præcist udtaler rektor Kari Bø fra Norges Idrettshøjskole sig om planken, hvor man på hænder eller underarme og tæer træner kropsstammen, core muskulaturen. BT artiklen citerer primært udtalelser fra Advarer mot “planken” på den norske VG Nett side. 

Kari Bø er forsker og specialist på området kvinder og bækkenbundstræning og velorienteret på hele kropsstammeområdet. Imidlertid arbejder gymnastiktrænere målrettet med planken og da artiklen vækker debat, er her et par umiddelbare kommentarer (opdateret 2022).

Planken core training fup og fakta Foto: Fitness og styrketræning bog.

Kritik af planken

Kari siger til VG Nett om planken, kort skitseret som følger (fed). Efter hver udtalelse har jeg en kort kommentar (kursiv):

 • Planken træner muskeludholdenhed; hvornår er der brug for det?
  Hvornår har man brug for varieret grundtræning, kan man spørge?
  Plankevariationer har vist sig at udløse meget høj muskelspænding. Varieret stimulering af muskelfibrene har måske gavnlig effekt?
 • Planken er ikke funktionel.
  Nej, planketræning er ikke direkte funktionel til hverdagsaktiviteter og idræt, hvor man primært er i oprejst stilling og i færd med dynamiske aktiviteter. Planketræning er dog del af et træningskontinuum, hvor simplere øvelser trænes som første skridt mod mere avancerede øvelser for 1) læring, 2) kropsbevidsthed og 3) grundstyrke.
 • Måske hjælper øvelsen på lændeproblemer, men vi ved det ikke.
  Stabilisering burde hjælpe på lændeproblemer; hvis Kari Bø også har erfaret dette, dog uden solid evidens, er der måske tvivl til fordel for planken?
  Det jeg hæfter mig ved er, at der ikke præsenteres evidens for at øvelsen omvendt skulle være risikabel, med mindre man laver den meget forkert.
 • De fleste gør det forkert; bagdelen i vejret eller maven hænger ned.
  Fejl er ikke øvelsens fejl, men mangel på instruktion og rigtig progression. Alle øvelser, også de rigtigt ‘funktionelle’ kan laves forkert og så er de dårlige.
  I øvrigt behøver ‘bagdel i vejret’ ikke at være en fejl, det kan være bevidst kip for at ændre eller lette øvelse.
 • Kvinder der har født og andre med stor mave bør ikke lave planken.
  Det er også min egen erfaring. For mange trænende/begyndere og gravide/kvinder der lige har født får tildelt/laver ukritisk planken, selvom det tydeligvis er ubehageligt og meningsløst.
 • Øvelsen er for vanskelig for de fleste.
  Sværhed er ikke øvelsens fejl, men mangel på fornuftig progression.
 • Planken er kun god for unge, stærke og slanke mennesker.
  1) En bastant udmelding og 2) er planken så alligevel god for nogen???
  Ung – kronologisk eller biologisk alder?
  Stærk – er man ikke stærk, hvad så med grundtræning, lette planker o.l.?
  Slank – ja, er man kraftigt overvægtig, er planker en dårlig ide, ikke kun fysisk, men motivationsmæssigt, når en stor mave er i vejen for øvelsen.

Planken som grundtræning

For idrætsudøvere i god form, der allerede har et veltrænet midterparti, er der sandsynligvis ikke grund til at bruge særlig, hvis overhovedet, tid på isoleret planketræning – kropsstammen trænes tit under andre øvelser – mens tilpasset stabilitetstræning er relevant, eftersom mange idrætsudøvere døjer med rygproblemer.

Til gengæld kan forskellige former for planker være en del af grundtræning og motionstræning, som forløber for mere avancerede kombinationsøvelser (og armstrækninger) og stående eller dynamisk stabilisering.

Som i anden træning skal styrken bygges op gradvist og alting med måde. Længerevarende planketræning kan give smerter i overkroppen, fx brystet (BT, 10.04.2015: Pas på’Planken’: Øvelsen er farligere end du tror).

Den norske træningsekspert Kari Jaquesson mener: ‘Kari Bø har rett i at planken ikke er en funksjonell øvelse. Men det spiller ingen rolle, fordi de fleste trener for å se bedre ut. Det er mange øvelser som ikke er funksjonelle som former kroppen. (…). Planken er også en utmerket øvelse fordi du merker fremgangen så fort’.

Form eller fitness mål?

Personligt er jeg ikke vild med den kropsfikserede tilgang nævnt af Kari Jaquesson. Jeg arbejder med funktions- og præstationsvinklen, men da six-pack og bikiniform er på dagsordenen hos mange, er udsagnet om, at plankeøvelsen strammer op og virker hurtigt, måske på sin plads.

Afslutningsvis anbefaler Kari Bø selv følgende for maven:

Crunch [af mange træningseksperter regnet som fuldstændig værdiløs], som hun beskriver som sit-ups med lænderyggen i gulvet, i forskellige former og særligt på skrå. Også at tippe bækkenet ind under kroppen er en god øvelse. Det er vigtigt med variationer.

Det med variationer er jeg meget enig med hende i.

God træningslyst.

Læs mere:

Planke rekord

Følg min Blog HER og Instagram HER

11 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fitness fup og fakta: Er boldtræning funktionel træning?