BOSU Bog: Balance og Core Fitness: Kondition, styrke og stabilitet

Holdtræning: Mere Sjov, Sikker, Seriøs, Social Træning … måske …

Af Marina Aagaard, MFT

Holdtræning betyder ‘træning for hold’, små eller store grupper.
I modsætning til træning for individuelle såsom personlig træning.

Begrebet bruges i fitness som overordnet benævnelse for alle aktiviteter i fitnesscentrenes aerobic- eller dansesale: Det kan dække over konditions-, koordinations-, styrke-, smidigheds- eller bodymindaktiviteter samt indendørs holdcykling, spinning. Sidstnævnte  omtales dog ofte separat, da det foregår i en særskilt sal og oftest med dedikerede cykelinstruktører. 

Holdtræning fitness hold

Holdtræning kendetegn

Fitness holdtræning foregår på hold af forskellig størrelse; små hold, 3-10 deltagere, middelstore hold, 10-20, og store hold 20-50. Lokalet og træningsformen indvirker på, hvad der er muligt.

Deltagerne kan være mænd og kvinder, hver for sig eller sammen, i alle aldre; børn, unge, voksne, ældre. Der findes hold til alle målgrupper og behov.

Fitness holdtræning varer typisk 55 minutter inklusive opvarmning, hovedaktivitet – fx kondition eller styrke eller en kombination – nedvarmning, udstrækning og afslapning.
Der findes også ‘quick’-hold på 25-30 minutter.

Fitness holdtræning kan træne en eller flere fysiske kapaciteter, fx kondition, styrke eller bevægelighed. Det er nødvendigt at læse holdplanen eller spørge sig for, så man finder frem til det rigtige hold. Der er hundredvis af holdnavne, der af og til, ‘stram op’, ‘fatburner’, ‘step’, men ikke altid, ‘Sh’Bam’, ‘Killer’, ‘Batuka’, fortæller om holdets mål og indhold …

Træning på hold kan foregå som:

Konceptbaserede timer 

Hold med et fast, for-koreograferet indhold, der kører i tre måneder i træk, før der kommer et nyt program. Fx de populære Les Mills BTS programmer som BodyPump, BodyStep, BodyCombat m.fl. og ZumbaFitness.

Fordelen er, at man ved hvad man får, fordi stilen og indholdet er forudbestemt og ensartet og til en vis grad kvalitetssikret. Ulempen er manglen på variation og differentieret træning.

En  nyere form for ‘fast træningsprogram’ er lavpris holdtræning uden instruktør; man træner på hold i en holdsal til træningsvideoer på en storskærm.

Ikke-konceptbaserede timer

Ikke koncept-timer kaldes af og til freestyle timer; instruktøren bestemmer selv og kan variere indholdet og tilpasse det undervejs i timen. Fordelen er variation, fleksibilitet og differentieret træning. Ulempen er, at kvaliteten kan svinge meget.

Fitness holdtræning er specielt derved, at man træner som ‘fællesskabsindividualister’, der ønsker både frihed og tryghed (Maja Pilgaard, Idan, 2008); man træner sammen på et hold, side om side med andre, samtidig med at man træner selvstændigt.

Fordele ved holdtræning

Træningen foregår til musik, der har vist sig at fremme motivationen … hvis den vel at mærke har den rigtige genre, hastighed og volumen til målgruppen.

Træning foregår med løbende instruktion og peptalk, opmuntrende ord og tilråb, hvilket er en af de store fordele ved holdtræning; instruktøren sørger for motivation.

Træning på hold fremmer vedholdenheden, det at man bliver ved med aktiviteten (fx i mere end 6 måneder) og er derfor et fornuftigt valg, når man vil have motivation til motion; enten holdtræning alene eller som supplement eller variation til individuel træning.

Ulemper ved holdtræning

Der er ikke mange ulemper ved holdtræning generelt. En af de få er, at på især middelstore og store hold har instruktøren svært ved at nå ud til alle og give individuel instruktion og feedback. Så med mindre deltagerne selv er kompetente, er det ikke sikkert, at de får et optimalt træningsudbytte.

Hold og holdinstruktører

Fitnesscentrene tilbyder fra få til rigtig mange forskellige hold hver uge. Afhængigt af hvad der er oppe i tiden kan holdplanen være domineret af stationær muskeltræning som pilates eller stram op, dynamisk danseaktivitet (motoriktræning) som ZumbaFitness, Groove eller anden dance fitness eller intens konditionstræning som puls, steptræning eller BodyAttack.

Uanset holdtype er instruktøren den bærende kraft og timens succes står og falder med instruktørens evne til at vælge musik og øvelser (gælder ikke koncepthold) samt at undervise pædagogisk og motiverende med øvelser og metoder tilpasset målgruppen.

Der er mange højt kvalificerede og kreative holdinstruktører. Uheldigvis er der lige så mange holdinstruktører, der mangler basale kvalifikationer; viden om anatomi, fysiologi, psykologi, træningslære, musik, pædagogik, organisation og motivation.

Det er en ulempe ved holdtræning: Kvaliteten kan svinge rigtig meget fra fitnesscenter til fitnesscenter og fra instruktør til instruktør, fra risikibetonet, uvirksom og amotiverende til supermotiverende toptræning. Så det er væsentligt, at

1) instruktører sørger for at uddanne og videreuddanne sig og opdatere træningen, og

2) holddeltagere sørger for at orientere sig om hvilke hold der er relevante i forhold til egen målsætning, fx opstramning eller fedtforbrænding, og hvilken ‘type’ instruktør (køn, alder, musiksmag, metode, uddannelse), der er ansvarlig for holdet.

Så øges chancen for succesfuld, motiverende og virksom, holdtræning.

Motionister der vil vide mere om fitness og holdtræning kan læse mere i bogen:

Fitness – i bedre form på kortere tid.

Holdinstruktører der vil vide meget mere om opbygning og afvikling af holdtimer:

Holdtræning – Motivation, metodik og målrettet træning

Aerobic – funktionel holdtræning i teori og praksis 

Dance Fitness – Fitness dans – latin, funk og dance holdtræning.

Vil du som holdinstruktør vide mere om holdtræning?

Du kan du deltage i eller bestille holdtræningskurser
fx Hold der holder, kontakt vedrørende datoer: Se siden marinaaagaard.dk.

Læs mere:

Hvad er holdtræning – holdtræning fordele

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

BOSU Bog: Balance og Core Fitness: Kondition, styrke og stabilitet