Bliv god, bedre eller bedst: 10 tiltag der kræver 0 talent

Hvad er holdtræning? Hvad er fordelen ved holdtræning?

Af Marina Aagaard, MFT

Holdtræning er en generel betegnelse for måden at organisere træning på:
Det dækker over enhver form for træning, der udføres af et hold; flere trænende er aktive på samme tid med samme eller forskellige øvelser med instruktion.

I dag blev jeg spurgt: Hvad er fordelen ved holdtræning?
Der er flere fordele og de afhænger til dels af, hvordan holdtræningen er organiseret.

Christopher_Futcher_iStock_000027367020_Holdtraening

Holdtræning organisation

Holdtræning kan være for grupper af trænende som enten kender hinanden eller blot kun mødes mere eller mindre fast til træningen:

Et fast idrætshold, der samtidigt træner de samme eller forskellige øvelser, eller det kan være en gruppe af individuelle motionister, forskellige fra gang til gang, der sammen deltager på et cirkeltræning hold, hvor de udfører forskellige øvelser på samme tid, eller det kan være et dansehold, som mødes fast og udfører de samme serier samtidigt under træningen.

Holdtræningen ledes oftest af en instruktør eller træner, der enten leder hele holdet som en samlet enhed eller går rundt og løbende igangsætter forskellige øvelser.

En meget stor fordel ved holdtræning generelt: Forskning har vist, at holdtræning øger deltagernes vedholdenhed, så de fortsætter (længere) med træningen. Det at træne sammen med andre virker for de fleste meget motiverende. 

Holdtræning indhold

Holdtræning, engelsk group exercise, dækker i fitnessregi især over alle former for aktiviteter, der foregår i danse-, aerobic- eller holdsalen. Der foregår så mange forskellige aktiviteter, konditions-, koordinations-, styrke- eller smidighedstræning, at det er nødvendigt med en generel overordnet betegnelse.

Holdstørrelse

Der er typisk omkring 20-30 på et fitness hold med dans, puls, stræk eller styrketræning, holdstyrketræning, og lignende. Større kommercielle fitnesscentre har også store hold med omkring eller over 50-60 deltagere per hold.

Til specialtræning som pilates og rygtræning, der kræver særlig opmærksomhed og megen individuel feedback, samt reformer-hold, løbebånds-hold, ro-hold og lignende med kostbart udstyr, er der få på holdet, omkring 5-10 deltagere per hold.

I personlig træning, af og til kaldet en-til-en træning, er det også blevet populært med ‘holdtræning’, eller rettere personlig træning for små hold, small group personal training. Normen er maksimum 2-5 deltagere. Det er naturligvis ikke helt personlig træning, men kombinerer fordelene ved individuel træning med det at være sammen på et hold.

Holdtræning kan foregå på et fast hold eller et åbent hold alt efter formål og målgruppe.

Faste hold

Faste, eller lukkede, hold ses eksempelvis i foreninger, hvor alle holddeltagere starter i september og slutter i april. D.v.s. at de samme kommer igen og igen, så holdet kan træne henimod et fælles mål, for eksempel en afslutningsopvisning.

Faste hold ses også i fysioterapicentre med hold for målgrupper med særlige behov, der kræver små, overskuelige og trygge specialhold.

Åbne hold

Typisk i kommercielle fitnesscentre, hvor deltagere kommer og går og skifter mellem forskellige hold. D.v.s. at instruktøren kan ikke være sikker på, at de samme deltagere kommer igen fra gang til gang. Tværtimod er der ofte både nybegyndere og meget øvede på samme hold.

Hold kan desuden inddeles efter den måde træningen afvikles på:
Ikke-koncept og koncept.

Frie hold, freestyle eller ikke-koncepthold

Hold, som ikke er underlagt en fast ramme ud over det træningsmål og overordnede indhold, der nævnes i holdbeskrivelsen.
Holdene kan varieres og udvikles fra gang til gang eller følge helt samme træningsoplæg i en kortere eller længere periode.

Fri og ?freestyle? betyder ikke at træningen er fuldstændigt fri stil, eksempelvis spontant planlagt undervejs eller ustruktureret, men blot at der ikke er en fast plan eller koreografi, som skal følges i en kortere eller længere tidsperiode.

Fordel: Som deltager kan man få en varieret, progressiv og differentieret træning og som instruktør har man mulighed for at arbejde helt frit med træning og koreografi.

Ulempe: Mange steder er holdindholdet ikke beskrevet præcist nok eller instruktøren følger ikke det lovede indholdsoplæg, hvilket betyder at deltagerne ikke kan være sikre på indhold eller kvalitet.

Koncepthold

Hold, som er baseret på et fast for-koreograferet program, der følges i tre måneder i træk, fx det internationale Les Mills Body Training Systems, BTS, med bl.a. BodyPump. Nogle deltagere følger hold fast, andre kommer og går.
Der kommer til stadighed nye koncepthold til, både internationale som Zumba Fitness og dansk udviklede koncepter.

Fordel

Man ved, hvad man får som deltager og instruktøren kan koncentrere sig om at motivere i stedet for planlægning og øvelsesafvikling. Træningen er ofte koreograferet, så den passer optimalt sammen med musikken.

Ulempe

Det er stort set ikke er muligt at progrediere træningen fra let til tungt undervejs i forløbet og det kan blive kedeligt på grund af (næsten) samme musik og øvelser tre måneder i træk [Les Mills tilråder, at instruktørerne efter 4-5 uger skifter ud til tidligere programelementer for at undgå kedsomhed og mangel på progression].

Læs mere: Holdtræning – metodik, motivation og målrettet træning

Læs mere: Holdtræning – mere motiverende træning, måske

Amerikansk kritisk kommentar til holdtræning

Følg min Blog HER og Instagram HER

2 kommentarer

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bliv god, bedre eller bedst: 10 tiltag der kræver 0 talent