Top 10 Byer: København verdens nr. 1 rejsemål

Begynder løb: Latterligt let program der virker

Af Marina Aagaard, MFT

Du vil gerne løbe, men du har prøvet og det er (for) hårdt?
Her er et rigtigt – anderledes – begynderprogram.
Et program som er meget, meget let.

Begynder løb for begyndere

Vil gerne, kan ikke?

Mange begynderprogrammer, ja, begynderprogrammer, som du finder på nettet, er simpelthen for hårde. Det betyder, at du lægger for hårdt ud og bliver overbelastet enten med det samme eller efter et stykke tid. Det er ikke din fejl, programmet er bare ikke egnet til dig.

Hvorfor findes der for hårde begynderprogrammer?

Fordi mange – også nye – løbere efterspørger urealistiske resultater fx 0 til 5 K på 10 uger o.l.
Ting tager tid; det tager knogler og led over ½ år om at blive stærke nok til længere distancer.

En anden ting: Næsten halvdelen af danskerne er overvægtige og blot ganske få kilo gør det meget hårdere at løbe. Det betyder, at et program, som måske er o.k., hvis man er slank, ikke er egnet, hvis man vejer 5-10 kg for meget.

Hvorfor får jeg ondt, mens min ven(inde) løber efter samme program uden problemer?

Fordi vi reagerer meget forskelligt på træningen, nogen reagerer hurtigt og uden problemer, andre reagerer langsomt og har måske lettere ved at blive overbelastede. Uretfærdigt, men sådan er det.

Alle reagerer dog på træningen, der sker mange positive ting i kroppen, så man skal bare være tålmodig og løbe regelmæssigt, så skal resultaterne nok komme.

Overkommeligt begynder løbeprogram

Jeg har udformet et, som jeg har indsat link til her under.

Det kan være at du tænker, det er da alt, alt for let. Men faktisk virker det; det er til at overkomme, så løb bliver en nem og naturlig ting. Så i stedet for at lægge hårdt ud og stoppe igen efter nogle måneder, giver program gradvist en holdbar base.

Indtil videre har jeg kun fået positive tilbagemeldinger. Det sagt, så anbefaler jeg, at hvis man synes at programmet alligevel føles for hårdt, bør man gå tilbage til forrige uges program eller blive ved på samme uges program.

I øvrigt er programmet lavet til mandag, onsdag, fredag, men det kunne også være tirsdag, torsdag, søndag. Det er bedst med en pausedag imellem, især i starten.

Begynder Løbeprogram Superlet

Programmet kommer fra disse to tidligere artikler med flere tips til godt løb:

Løbeprogram for begyndere: Bedre Gladere Løb

Kom rigtig i gang med løb: Godt løb for begyndere

Rigtig god løbetur.

Følg min Blog HER og Instagram HER

3 kommentarer

 • Katrine

  Det ligner lige det program, jeg har brug for! Har du nogle tips til, hvordan man gør det smart – det er svært at løbe og koncentrere sig om at holde tiden samtidig. Jeg er vant til at køre efter apps, der fortæller, hvornår jeg skal gå og løbe – hvad gør man smartest her?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jørgen Lauge Nielsen

  Jeg siger også tak. Det er dejligt med et helt fint-følende program inkl. gåpauser, så man bare kan følge det slavisk.

  Et spørgsmål: da jeg tidligere er løbet ind i overbelastning netop pga. for hurtig progression, har jeg af forsigtighed’forsinket’ programmet, så jeg følger alle steps, men kun løber to gange pr. uge og derfor først når ‘uge 16’ efter 24 uger.

  Men hvad anbefaler du hvis man vil gå forsigtigt frem: er det bedst at løbe 3 gange om ugen og fx gentage de første ugers program for at holde igen med den samlede antal min/uge, eller er resultatet det samme med 2 gange om ugen og samme min/uge?

  med venlig hilsen
  Lauge

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Tak!!!
  Endelig har jeg fundet et RIGTIGT begynder program. Jeg glæder mig ligefrem til at komme igang, for det kan da kun blive en succes.
  Mange hilsner fra Lene

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Top 10 Byer: København verdens nr. 1 rejsemål