Musik og motivation: Træningsmusik fordele og kendetegn

Musik og motivation er ikke bare teori, det er praksis for mange trænende i holdtræning og individuel træning. Forskerne Karageorghis og Priest – og mange andre – har forsket i musik og træning; de har blandt andet udgivet to rapporter: Musik i træningsdomænet: en gennemgang og syntese, Del I og Del II.
Her er en forkortet oversættelse af oversigten i Del I af Costas I. Karageorghis og David-Lee Priest, og links til rapporterne. Desuden en oversat tabel; den oprindelige model for musik og motivation ved asynkron musikbrug (Karageorghis, Terry, 1999).
Musik og motivation
Musik i træningsdomænet: en gennemgang og syntese, Del I
Siden et 1997 review (oversigtsartikel) af Karageorghis og Terry (…), er antallet af undersøgelser, der undersøger musik (…) i forhold til træning, vokset betydeligt.
I dette todelte review bliver udviklingen af konceptuelle tilgange og mekanismer, der ligger til grund for musikkens virkninger, forklaret (del I), efterfulgt af en kritisk gennemgang og syntese af empirisk arbejde (spredt over del I og II).
Musik før en aktivitet har vist sig at optimere spændingsniveau, lette opgaverelevant visualisering og forbedre ydeevnen i simple motoriske opgaver.
Under repetitive udholdenheds-aktiviteter har selvvalgt, motiverende og stimulerende musik vist sig at øge affekt [positive følelse], reducere den opfattede anstrengelse [rating of perceived exertition, RPE], forbedre bevægelsesøkonomien [evnen til at omsætte kemisk energi til bevægelse] og føre til øget arbejde, work output.
Der er forskningsresultater, der tyder på, at omhyggeligt udvalgt musik kan fremme ergogene og psykologiske fordele under høj-intensiv træning, selvom den ser ud til at være ineffektiv til at reducere opfattelsen af anstrengelse, RPE, ud over den anaerobe tærskel.
Effekterne af musik ser ud til at være mest potente, når den bruges til at akkompagnere træning i eget tempo eller under ydre relevante [valid] forhold.
Når musikken vælges i henhold til dens motiverende kvaliteter, øges musikkens positive indvirkning på både den mentale tilstand og ydeevnen.
Rapporten giver retningslinjer til fremtidig forskning og motionsudøvere.
Musik fordele med relevans i træning:
- Fanger opmærksomhed
- Højner humør
- Udløser en række følelser
- Ændrer eller regulerer humør
- Fremkalder minder
- Øger arbejdsoutput
- Øger spændingsniveau
- Fremmer forbedret funktionsevne
- Reducerer hæmninger
- Opmuntrer til rytmisk bevægelse
Musik og motivation model
Denne indledende begrebsramme til at forudsige effekter af musik i sport og motion blev udviklet af Karageorghis, Terry og Lane (1999), tabellen. Den er baseret på asynkron brug af musik; det vil sige, når et individ ikke gør nogen bevidst indsats for at synkronisere deres bevægelser til dets rytme [fx i almindelig gang, løb, cykling og styrketræning].
Fire faktorer menes at bidrage til de motiverende kvaliteter af et musikstykke:
- Rytmerespons refererer til effekterne af musikkens rytme, især tempo (musikkens hastighed målt i slag pr. min [bpm]).
- Musikalitet [musik kvalitet] refererer til tonehøjde-relaterede elementer af musik, såsom harmoni (hvordan tonerne kombineres, når de spilles samtidigt) og melodi.
- Kulturel påvirkning vedrører musikkens udbredelse i samfundet eller en subkulturel gruppe; popularitet.
- Association henviser til de personlige musikrelaterede følelser, der kan fremkaldes. For eksempel forbindes kompositionen Chariots of Fire af Vangelis ofte med olympisk herlighed.
Global musik motivation
En nyere forenklet model:
Forløbere
- Personlige faktorer
- Situationsbestemte faktorer
Formidlere (bindeled)
- Rytmisk respons
- Musikalitet
- Kulturel impact
- Associationer
Potentielle fordele
- Forbedret humør
- Spændingskontrol
- Dissociation [evne til at adskille sig fra smerten]
- Reduceret RPE
- Højere arbejdsoutput
- Forbedret tekniktræning
- Flow tilstand
- Forbedret præstation
Tabel herover: Koncept ramme for fordelene ved musik i sport og træning sammenhænge (Gengivet fra Terry & Karageorghis, 2006).
Reference:
Træningsmusik ekspertguide (dansk oversigt)
Music in the exercise domain: a review and synthesis (Part I)
Music in the exercise domain: a review and synthesis (Part II)
Fitness musik guide: ABC, Beat, BPM og otter
Følg min Blog HER og Instagram HER
Thanks for an interesting blog, Edibles are so much better now!
Trolli Strawberry Puffs