Lunge-squat-lunge test: Bentræning for hofter og lår

Walking lunge ja eller nej, super træning eller ej?

Stop med walking lunges.
Står der i T-nation artikel.

Walking lunges eller lunge walk (gang), hvor man med dybe skridt bevæger sig fremad, er en øvelse, der anbefales af sports- og fitnesspecialister. Eminent funktionel træning. Eller hvad?

Walking lunges Marina Aagaard blog fitness

Walking lunges

I artiklen på det kendte træningssite T-Nation skriver forfatteren træner Joel Seedman, PhD, at:

De fleste bør ikke lave walking lunges (lunge gang). Denne form for dynamiske lunges medfører ofte, at form og teknik forsvinder. Han nævner, at der er flere grunde til dette:

  1. For det første har fremdriften tendens til at påvirke teknikken negativt. Derfor klager mange trænende over knæ og lændesmerter i forbindelse med lunges.
  2. For det andet er walking eller stepping lunges (fremad eller bagud) meget sværere at korrigere og finjustere [end dem på stedet]. Bevægelsen sker for hurtigt til at lave små justeringer.
  3. Endelig har de fleste mennesker dårlig balance og stabilitet. Hvis man har en defekt hofte-, fod- og ankelmekanik [fx p.g.a. dårlig balance], vil walking lunges resultere i at man fejler og teknikken yderligere forværres. Man vil blive tvunget til at at kompensere med flere forkerte bevægelser for at opretholde balancen.

Til slut skriver Joel: Men når man mestrer lunges og alle spor af dysfunktion er elimineret, kan walking lunges stadig give unikke fordele.

Lige præcis.

Netop derfor skal overskriften ikke være “Stop med walking lunges”,
men måske “Vent med walking lunges”.

Jeg tror, Joels råd er påvirket af, at han har set for mange, der træner med en rigtig dårlig og sundhedsskadelig teknik …

Det har jeg også. Herhjemme, men i endnu højere grad i amerikanske træningscentre, hvor det mange steder er grelt, og hvor man ofte skal købe personlig træning for at få hjælp. I Danmark er det mere almindeligt, at man får en fitness introduktion, indledende program med instruktion og eventuelt hjælp undervejs.

Konklusion:

Er den basale lunge teknik ikke i orden eller er udførelsen for hurtig, er walking lunges et dårligt valg – og bør udskydes til senere.

Er teknikken sikker og tempoet moderat, er det anbefalet træning – også for at forbedre netop dynamisk balance og stabilitet – eventuelt med let begrænsede bevægeudslag.

HER er Walking lunge info og video med fem variationer til sport og fitness.

Rigtig god træningslyst.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lunge-squat-lunge test: Bentræning for hofter og lår