Følger du dårlige kostråd der strider mod anbefalinger?

Slik eller ej? For børn eller voksne? Lørdagsslik?

Af Marina Aagaard, MFT

Det er lørdag. Weekend. For mange lig med lidt ekstra lækkert til ganen.
For eksempel slik; lørdagsslik, der hos nogen er fredagsslik.

Slik eller ej?

Slik narkoman?

Er slik sundt?

Nej. Slik er som bekendt for det meste fyldt med sukker, fedt og tilsætningsstoffer og derfor langt fra sundt.

Men. Slik i begrænsede mængder føles til dels mentalt sundt; noget man glæder sig til og nyder. Nøgleordet er “-dagsslik”. Ikke hele-ugen-slik.

Derfor er det overraskende, at slik – har jeg bemærket selv på fitness- og sundhedsuddannelsessteder – er noget, som både voksne (?) og børn efterhånden spiser i hverdagen, nogle endda alle dage. Og det er rigtig skidt for sundhed, præstationsevne og tænder.

Problemet er, at slik spisning er vanedannende og lige så snart man vænner sig til det, vil man have mere og mere. Til gengæld er den gode nyhed, at hvis man vænner sig fra det, så savner man det ikke og er kun meget sjældent fristet af det.

Derfor er jeg heller ikke begejstret for sukkerfrit slik, hverken økologisk eller konventionelt, fordi det fastholder en i trangen til at spise søde sager og vanen med at slikke.

Personligt mener jeg ikke, at man skal forbyde sig selv at nyde noget lækkert. Slankekur og afsavn giver for det meste kun dårlige resultater.
Men kostrådet om variation og moderate mængder er rigtig godt. Det kan tolkes som, at man normalt spiser varieret og sundt og periodisk mindre sundt ved behov. OG det er slet ikke sikkert, at man længere har det behov, når man har fundet lækrere alternativer, der tilfældigvis også er sunde fx nødder.

Rehab?

Man kan tage en ‘kold tyrker’ og stoppe fra den ene dag til den anden eller man kan nedtrappe sit forbrug. Blot et eksempel:

Slik

> mindre slik (evt. sukkerfrit slik > mindre sukkerfrit slik)

> nødder og tørret frugt

> nødder og mindre tørret frugt

> moderat frisk frugt og nødder dagligt

Af og til handler det bare om trangen til at have noget i munden for hyggens skyld, så for at minimere eller udfase konstant spisning og tygning (slider på tænder) kan man i stedet nyde en af utallige urteteer og grønne teer på markedet. Der findes mange lækre smagsvarianter; lakrids, chokolade, kokos, æble, appelsin, citron eller makron (!) med flere.

Slik for voksne?

Jeg søgte på slik og så tilfældigt en side med slik for voksne. Jeg troede, at det handlede om særlige lakridser og vingummier, men nej. Det drejede sig overvejende om spiritus … Bortset fra alkohol (som også bør nydes med måde), findes der så særligt slik for voksne?

Voksenslik burde måske være noget af bedre kvalitet såsom marcipan og fin, ren mørk chokolade (hvoraf en del ifølge Forbrugerrådet Tænk desværre har vist sig at indeholde cadmium, der er skadeligt i større mængder). Men når jeg kigger på voksnes slik-shopping, er den ligesom børns domineret af diverse former for blandet slik med masser af kemi og nul næring.

Findes der ‘slik for voksne’. Jeg ved det ikke.
Slik for børn? Måske er økologisk, sukkerfrit lidt bedre?
Jeg tror, at begrænsning – uanset art – nok er bedst og at forældre går foran med det gode eksempel.

Lørdagsslik?

Da jeg var barn, glædede jeg mig til lørdag eftermiddag, hvor min far, søster og jeg tog til den enlige slik-butik i midtbyen. Her valgte min søster og jeg hver for 5 kroner blandet slik, der var stærkt og farvestrålende! For 5 kroner kunne man fylde en lille pose (meget mindre end de maxi-poser, der nu findes i slik-butikker alle vegne); priser 5, 10 og 25 øre per styk!

En del af fornøjelsen bestod i at det var en særlig weekendbegivenhed og i selve udvælgelsen af de stykker, man helst ville have, eftersom den totale mængde var ret begrænset. Spisningen var også en fornøjelse; det foregik med stor nydelse af hvert enkelt udvalgt stykke.

Som voksen? Aktuelt spiser jeg uhyre sjældent lørdagsslik (eller hverdagsslik). Jeg er vild med chokolade (både af god og dårlig kvalitet) og dansk salt og salmiak lakrids – og spiser store mængder af det inden for et meget kort tidsrum (hvilket er usundt på alle måder), men kun på ganske få tidspunkter, dage, af året:

1) Ved spisning ude, hos venner eller på restaurant, hvis der som del af middagen er specielt slik eller konfekt. 2) På min fødselsdag, måske (maden er min passion). 3) I bilen, men kun på langtur hjem fra skiferie (hvis jeg spiste slik, hver gang jeg kørte i bil, ville jeg veje over 200 kg) eller anden speciel destination. 4) Juleaften, hvor min mor laver særlige ‘kugler’ af chokolade, nougat og marcipan. 5) Nytårsaften, måske, hvis der er noget særligt, ellers nøjes jeg med maden og vinen og champagnen … voksen-slikket.

Til daglig har jeg ikke lyst eller trang til slik. I stedet spiser jeg et par stykker frugt og forskellige nødder, især mandler og valnødder. Og drikker frugtteer.

Flødebolle favoritten

Min all-time favorit, som kun kan fås hos Fleggaard i Tyskland, desværre (eller måske heldigt nok):

Danske Samba (de hed oprindeligt Sambo, men den ellers relativt uskyldige indikation af anden etnisk herkomst gik ikke an internationalt):

Mega flødeboller (ekstra store), med papirstynd, sprød mørk chokolade skal (eller som der står på pakken “chokoladesmagsskal” og “kakaoholdig fedtglasur”, arrgghh) og den luftigste, lækreste æggehvide (protein) skum. En tynd sprød bund. Så bliver en flødebolle bare ikke bedre/mere flødebolle-agtig.

Dette er ikke et sponsoreret indlæg … desværre ; – )  

Slik eller ej Marina Aagaard blog mad

Rigtig god weekend.

Følg min Blog HER og Instagram HER

Ingen kommentarer endnu

Hej. Fandt du indlægget brugbart? Like og del gerne. Input/spørgsmål? Giv din kommentar kort eller lang.

Skriv din kommentar her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Følger du dårlige kostråd der strider mod anbefalinger?