Af Marina Aagaard, MFT

Mange døjer med ømhed eller træthed i nakken eller hovedpine. Selv helt unge er begyndt at dukke op hos fysioterapeuterne. En del af problemerne kan afhjælpes.
Brug ‘bolden’, hovedet: Sørg for aflastning og varierede bevægelser i hverdagen.

I TV2 GO (12.12.2016) viste fysioterapeut Mark Abildhauge, hvad han bl.a. anbefaler i forbindelse med hvad han kalder iPad nakke: En øvelse, hvor man ligger på ryggen henover en stor bold, så man strækker forsiden af kroppen inklusive bryst og skuldre.

forsidehaengryglbold
Foto fra bog: Træning med den store bold.
450 styrke- og strækøvelser med bold.

Tilfældigvis en af mine favorit strækøvelser på den store bold; en afspændende øvelse, som kan øge bevægeligheden. Man skal dog ligge behageligt og i balance.

Har man en dårlig balance eller har ryggen en begrænset bevægelighed kan det være mindre behageligt at ligge i den stilling. Så kan man starte med en modificeret udgave, hvor man er halvsiddende, men tryk kroppen godt mod bolden, så den ikke smutter væk.

brystkvartpaab

Varier sidde (stå) stilling
For yderligere at mindske hals- og nakkeproblemer kan man sidde på en stor bold, en del af tiden, hvor man alligevel sidder: Sid med rank ryg, træk hagen ind. Alternativt: Stå op.

Bevæg hals, nakke, og krop
Lav ind imellem ‘kyllingen’, hvor hagen skubbes lige frem og tilbage i vandret plan 3-4 gange, så man løsner op for spændinger i nakkeområdet.

Giv øjne og øjenmuskler pauser
Andre tips er at kigge væk fra skærmen hver 20. minut og fokusere på noget længere væk, fx 20 fod (6 meter) væk,  i cirka 20-30 sekunder; 20-20-20 metoden.

Husk vejrtrækningen
Hold ikke vejret. Et dybt, regelmæssigt åndedræt kan også mindske muskelspændinger.

Rigtig god arbejdslyst.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s